Pre oblasť

    Mesto Tvrdošín a jeho architektonické unikáty 

    Mesto Tvrdošín sa nachádza na severnom Slovensku, v severovýchodnej časti Žilinského kraja. Leží na rozhraní Oravskej vrchoviny, Oravskej kotliny a Skorušinských vrchov, na sútoku Oravy a Oravice. Je najstaršie mesto na Orave a jedno z dvadsiatich najstarších miest na Slovensku. Územie, na ktorom sa rozprestiera, bolo osídlené už v praveku. Listina Belu IV. z roku 1265 dokazuje osídlenie, spomína sa v nej colná stanica v Tvrdošíne. Významným medzníkom pre mesto bol rok 1369, kedy mu kráľ Ľudovít udelil výsady kráľovského mesta. 

    Od roku 1996 je Tvrdošín znova okresným mestom. Východná okresná hranica je súčasne štátnou hranicou s Poľskom. Obyvatelia tohto mesta žijú v štyroch mestských častiach, sú to: Tvrdošín, Medvedzie, Krásna Hôrka a Oravice. 

    Centrum, resp. historické jadro Tvrdošína bolo vyhlásené za pamiatkové územie - pamiatkovú zónu v roku 1991. Zahŕňa Trojičné námestie a kontaktné územie s urbanisticko-historickou štruktúrou zástavby a drevený gotický Kostol Všetkých svätých. 

    Drevený kostol Všetkých svätých – najstaršia zachovaná stavebná pamiatka

    Tvrdošín gotický kostolík

    Pýchou Tvrdošína a najstaršou zachovanou stavebnou pamiatkou v tomto meste je rímskokatolícky gotický drevený Kostol Všetkých svätých nachádzajúci sa na miestnom cintoríne, ktorý pochádza z 15. storočia. V 17. storočí bol renesančne upravený. Je to jedinečné, celkom pôvodné dielo, neopakujúce sa v žiadnej variácii. Jeho architektúra nemôže byť zaradená do tradičného vývoja, pretože nie je kópiou niečoho existujúceho alebo napodobňujúcim dielom. Obsahuje vlastné umelecké hodnoty, odlišné od bežného vidieckeho prostredia. 

    Gotický kostolík Tvrdošín

    Na vrchole strechy je osadená osemboká malá vežička s krížom. Opevnenie cintorína s dvoma zachovalými kužeľovitými baštami je zo 17. storočia. Na hradby je napojená prístupová brána z 18. storočia, ktorá dodnes slúži ako zvonica. 

    Dominantou kostola je barokový oltár s oltárnym obrazom Všetkých svätých (olej na plátne). Jednotlivé drevené ozdobné súčasti oltára a sochy okolo obrazu sú bez polychrómie, na ľavej časti sú to sochy sv. Margaréta, sv. Mária Magdaléna a sv. Matej, a na pravej časti sv. Justína, sv. Barbora a sv. Ján. Oltár je umiestnený na kamennom stupňovitom podstavci, ktorý korešponduje s kamennou podlahou celého kostola.

    Kostolík interiér Tvrdošín
    Dominantou kostola je barokový oltár s oltárnym obrazom Všetkých svätých 

    V interiéri, v lodi kostola, je nezvyčajný rovný kazetový strop. Klenbové maľby dotvárajú gotickú mystiku priestoru.  

    Interiér kostolíka Tvrdošín
    V lodi kostola, je nezvyčajný rovný kazetový strop

    V priebehu storočí bol kostol niekoľkokrát opravovaný. Po najrozsiahlejších opravách, ktoré sa uskutočnili v rokoch 1986 až 1993, vznikol nielen historicky cenný, ale aj esteticky pôsobivý urbanistický celok. Dnešná podoba je zreštaurovaná renesančná úprava kostola z polovice 17. storočia. Túto snahu v roku 1994 ocenila paneurópska mimovládna organizácia Európa Nostra. V roku 2008 bol kostol zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a zaradený k pamiatkam svetového významu. Je jediným kostolom na Slovensku, ktorý má tieto obidve ocenenia.

    Budova radnice je centrom Trojičného námestia viac ako sto rokov

    Najkrajšou a najzachovalejšou pamiatkou z druhej polovice 19. storočia je budova radnice, postavená v rokoch 1872 až 1875 na starších základoch z 18. storočia. V súčasnosti má v tomto kompletne vynovenom objekte svoje sídlo Mestský úrad.

    Ohrádka na vrchu tvrdošínskej radnice pripomína kráľovskú korunu, ktorá symbolizuje, že ide o kráľovské mesto.

    Tvrdošín budova radnice
    Ohrádka na vrchu tvrdošínskej radnice pripomína kráľovskú korunu

    Roh budovy je postavený v gotickom štýle, vo fasáde je vsadený erb mesta Tvrdošín a nad ním koruna.

    Fasádu od námestia zdobia dve pieskovcové sochy. Jedna je socha panovníka Ľudovíta I., ktorý mestu udelil kráľovské výsady, a druhá je socha sv. Floriána, patróna hasičov. 

    Budova radnice Tvrdošín
    Fasádu od námestia zdobia dve pieskovcové sochy
    Budova radnice Tvrdošín kráľ Ľudovít
    Socha panovníka Ľudovíta I., ktorý mestu udelil kráľovské výsady
    Budova radnice Tvrdošín Sv. Florián
    Socha sv. Floriána, patróna požiarnikov

    Výsady kráľovského mesta Tvrdošín získal v roku 1369. Obyvatelia kráľovského mesta si mohli voliť richtára, 12-člennú radu a farára, usporadúvať jarmoky, mohli obchodovať aj v zahraničí, boli oslobodení od mýta po celom Uhorsku, nemuseli robiť poddanské práce a kráľovské mesto malo zároveň výsadu mať na svojom území nemocnicu. Aj vďaka tomu mohli obyvatelia Tvrdošína rúbať pralesy v okolí, voziť soľ z Wieliczky a po Orave sa plaviť k Váhu a ďalej. Neskôr obchodovali aj s plátnom a súknom. 

    Od roku 1777 bol Tvrdošín sídlom okresu. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom, žili tu obuvníci, ko­váči, čižmári, v 18. a 19. storočí sa podstatná časť obyvateľstva Tvrdošína živila roľníctvom, dobytkárstvom, výnosmi z píly, jarmokov, trhov, mlynov, z obcho­du s chmeľom, z pekárstva, pivovarníctva, remesiel, plátenníctva, z práce s drevom, spomína sa mlyn, píla, garbiareň, telegrafná stanica. Na prelome 18. a 19. storočia bolo mesto dôležitým centrom obchodu s dobytkom. Význam mesta sa zvýšil po výstavbe železničnej trate hore Oravou. Po vzniku prvej ČSR sa rozvíjala píla a bola tu nainštalovaná jedna z prvých najmodernejších mestských elektrární na Orave. 

    Na území mesta sa nachádzajú početné nehnuteľné národné kultúrne pamiatky. Spomenieme niektoré.

    Kúria rodiny Medveckých – Galéria Márie Medveckej

    Kúria bola postavená v prvej polovici 19. storočia. Úpravami prešla v 20. storočí. Ide o jednopodlažnú budovu s obdĺžnikovým pôdorysom, šesťtraktovou dispozíciou, s podkrovím a pivnicou. Nachádza sa v mestskej časti Medvedzie v lokalite Pod Velingom. Za národnú kultúrnu pamiatku bola vyhlásená v roku 1973. 

    Tvrdošín kúria rodiny Medveckých

    Galéria Márie Medveckej

    Mária Medvecká (1914 — 1987), akademická maliarka, predstaviteľka slovenského realistického impresionizmu, sa po štúdiách natrvalo vrátila na rodnú Oravu a spojila svoj život a dielo s týmto rázovitým regiónom Slovenska. Okrem tvorivej práce sa venovala aj kultúrno-výchovnej činnosti. Výsledkom tejto činnosti bol vznik Oravskej galérie, ktorá bola založená v Dolnom Kubíne v roku 1965. V súčasnosti táto regionálna galéria s krajskou pôsobnosťou pre Žilinský samosprávny kraj, prevádzkuje aj vysunuté expozície, jednou z nich je stála expozícia z diela Márie Medveckej v Tvrdošíne, od roku 1979 inštalovaná v priestore klasicistickej kúrie Medveckých z 19. storočia. Na ploche 583 m2 je vystavených 265 olejomalieb a kresieb, ktoré poskytujú obraz o vývojových etapách a žánrových okruhoch celoživotnej tvorby tejto maliarky, ktorej výstavná činnosť zohrala priekopnícku úlohu v rozvoji výtvarnej kultúry Oravy v období od konca štyridsiatych rokov až do polovice šesťdesiatych rokov 20. storočia. Umelkyňa je, spolu s manželom, akademickým maliarom Ctiborom Belanom, pochovaná na cintoríne v Tvrdošíne - Medvedzí. 

    Tvrdošín Galéria Márie Medveckej Galéria Márie Medveckej Tvrdošín

    Od roku 2000 sú podkrovné priestory galérie „Ateliér“ využívané na krátkodobú prezentáciu výtvarného umenia. 

    Kostol Najsvätejšej Trojice na Trojičnom námestí

    Na mieste, kde je terajší farský kostol, stál v minulosti drevený kostol, ktorý bol zbúraný a  namiesto neho bol v r. 1628 postavený murovaný kostol, ktorý bol neskôr zničený. Zachovala sa iba veža a časť obvodových múrov kostola. V roku 1664 začala stavba nového kamenného kostola. 

    Kostol Najsvätejšej Trojice sa nachádza na Trojičnom námestí. Do dnešnej podoby ho začali stavať v roku 1766 a dokončili ho v roku 1770. Z predchádzajúceho kostola ponechali vežu (z r. 1628), prostredný chór, oratórium a svätyňu. Kostol je trojloďový, s neskorobarokovým monumentálnym oltárom Svätej Trojice. Zásluhu na výstavbe má vtedajší farár Pavol Bernolák, pôvodom zo Slanice, ktorý tu pôsobil v rokoch 1755 až 1796. Kostol vymaľoval tvrdošínsky maliar Karol Mayer, ktorý svoje maľby označoval monogramom C. M. 

    Po roku 1900 bola prestavaná veža cibuľovitého tvaru, ktorá zhorela pri veľkom požiari okolo roku 1900. Vežu kostola pokryli medeným plechom, ktorý bol začiatkom roku 1918 zhabaný pre účely prvej svetovej vojny. Na tento účel boli zhabané aj dva z troch zvonov Trojičného kostola. Tretí pôvodný zvon sa používal až do roku 1924, kedy vo veži farského kostola umiestnili tri nové zvony.

    Stropkov kostol na Trojičnom námestí
    Kostol Najsvätejšej Trojice na Trojičnom námestí

    Ďalšie vymaľovanie kostola sa uskutočnilo v r. 1929 o čom svedčilo aj datovanie v pravej dolnej časti obrazu Sv. Cyrila a Sv. Metoda. Obraz je umiestnený na klenbe kostola pred chórom. Na obraze sa tiež nachádza skupinka ľudí tešiaca sa z príchodu solúnskych bratov Sv. Cyrila a Sv. Metoda, kde medzi zhromaždenými poznať črty tváre vtedajšieho starostu mesta Tvrdošín pána Arpáda Poláčika, zvoleného v uvedenom roku 1929 do tejto funkcie. 

    Z pôvodnej maľby, uskutočnenej v roku 1929, bol pri úprave v sedemdesiatych rokoch odstránený pekný rozmerný obraz Posledná večera umiestnený nad sakristiou. Pri poslednej úprave maľby v r. 1993, nebolo už možné obraz znovu obnoviť. 

    V roku 1937 bol postavený dvojmanuálový orgán. Oltár ukrižovania bol doplnený o Boží hrob. Počas druhej svetovej vojny bol kostol Svätej Trojice zasiahnutý mínou. 

    Z druhej polovice 18. storočia pochádza aj farská budova vrátane pieskovcových ležiacich levov, ktoré boli umiestnené na vchodovej bráne. Z druhej polovice 18. storočia je aj ľudová plastika Sv. Floriána umiestnená vo výklenku nad vchodom do sakristie kostola. Na nádvorí kostola zo severnej strany svoje miesto má Mariánsky stĺp a socha svätého Jána Nepomuckého.  

    Súsošie na pilieri - korunovanie Panny Márie

    Plastika z pieskovca bielej farby vytvorená v roku 1839 bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená v roku 1966. Vyniká vysokou individualitou prejavu, vyjadruje zručnosť jej tvorcov, majstrov kamenárov Belopotockých, zo známej dielne z Oravského Bieleho Potoka. Táto sochárska kamenná kompozícia je doplnená kovovými prvkami – krížom a svätožiarou. 

    Tvrdošín súsošie na pilieri
    Súsošie na pilieri - korunovanie Panny Márie

    Situovaná bola v Krásnej Hôrke pri medzinárodnej ceste, ktorá vedie do Poľska. Keďže bola poškodená, bolo potrebné ju zreštaurovať. 

    Po uskutočnenom reštaurátorskom výskume originálne dielo bolo reštaurované muzeálnym spôsobom a umiestnené v dome smútku v Krásnej Hôrke. Mesto zabezpečilo vytvorenie kópie tohto diela, ktorá je umiestnená na pôvodnom mieste.

    Kaplnka a zvonica 

    Kaplnka so zvonicou sú ďalšie nehnuteľné pamiatky evidované v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. Táto multifunkčná sakrálna stavba stojaca na Ulici M. R. Štefánika je dominantou mestskej časti Krásna Hôrka, ležiacej na juhozápadnom okraji Tvrdošína na pravom brehu rieky Oravy. 

    Kaplnka z roku 1778 je neskorobaroková, má šesťhrannú murovanú vežu s ihlanovitou strechou. Na fasáde vo výklenku sú umiestnené sošky sv. Jána Nepomuckého a sv. Floriána. V interiéri svoje miesto majú dve sochy z 18. a 19. storočia, kamenná socha Ježiša Krista a drevená plastika Panny Márie. 

    Zvonica je aj dnes funkčná, používa sa na ranné a večerné zvonenie. Kaplnka sa využíva na osobnú adoráciu a pri sviatočných príležitostiach.

    Tvrdošín kaplnka a zvonica
    Sakrálna stavba na Ulici M. R. Štefánika je dominantou mestskej časti Krásna Hôrka

    Kostol Božského Srdca Ježišovho

    Jednou zo sakrálnych stavieb je tento kostol, postavený v roku 1890, ktorý sa bez väčších zmien zachoval do súčasnosti. Stojí pri hlavnej ceste na začiatku mestskej časti Krásna Hôrka. Pravidelne sa v ňom konajú nedeľné sv. omše. 

    Kostol je jednoloďový, s oltárom orientovaným na východ a s vežičkou nad hlavným vchodom. Strecha je valbová, plechová. Múry sú s opornými stĺpmi po krajoch. Jednoduché okná sú dlhé oblúkové a podčiarkujú tak novobarok. Vo výklenku na veži je plastika Jozefa s Ježiškom. Za oltárom v hlavnej lodi je veľký kríž s ukrižovaným Ježišom, pod ním je zemeguľa s hadom, ako symbol vykúpenia sveta nad diablom a hriechom. Po bokoch sú plastiky Panny Márie a socha symbolizujúca Srdce Ježišovo.

    Kostol Božieho Srdca Ježišovho Tvrdošín

    V roku 2002 mesto upravilo okolie kostola a v roku 2006 doplnilo stavbu o drevený prístrešok pred vchodom do kostola.

    Kostol sv. Anny v Medvedzí

    Ďalšia sakrálna stavba je kostol postavený v roku 1923, ktorý sa nachádza v mestskej časti Medvedzie. Dal ho postaviť vtedajší richtár na pamiatku svojho syna, ktorý padol v prvej svetovej vojne. Kostol je jedinečný tým, že sa aj dnes používa niekdajší, neelektrický zvon. Bohoslužby sa tu konajú raz týždenne. Odpustová sv. omša býva na sviatok sv. Anny, ktorej je kostol zasvätený.

    Tvrdošín Kostol Sv. Anny v Medvedzí

    Kostolík sv. Anny v Oraviciach

    Kostolík, nachádzajúci sa v mestskej časti Tvrdošína v Oraviciach, vystavali občania Tvrdošína v rokoch 1817 až 1820. Obnovený bol v roku 1864. Vzhľadom na to, že bol vystavaný svojpomocne, je relatívne mohutný, kvalitný, s pekne zdobeným interiérom a novým exteriérom. 

    Kostolík Sv. Anny v Oravciciach

    Immaculata - Mariánsky stĺp

    Mariánsky stĺp stojí na Trojičnom námestí. Inštalovaný je na štvorhrannom podstavci. Stĺp je ukončený hlavicou, na nej je osadená socha Panny Márie, ktorá je zobrazená klasicky – na zemeguli obtočenej hadom, s rukami zopnutými k modlitbe. Je dielom majstrov kamenárov Belopotockých z Oravského Bieleho Potoka, ktorý Immaculatu vytvorili koncom 18. storočia.

    Tvrdošín Immaculata Mariánsky stĺp
    Mariánsky stĺp na Trojičnom námestí, so sochou Panny Márie

    Svätý Ján Nepomucký

    Na Trojičnom námestí sa nachádza aj socha svätca, ktorá je osadená na štvorhrannom podstavci ukončenom hlavicou. Zobrazený je klasicky ako kňaz so svojimi mučeníckymi atribútmi. V jednej ruke má kríž a v druhej palmovú ratolesť. Vyhotovený je z jemnozrnného kamenného materiálu. Kompozícia je vytvorená zo samostatných kamenných blokov, architektonických – podstavca a sochy sv. Jána Nepomuckého. Plastika z konca 18. storočia je vytvorená v dielni majstrov kamenárov Belopotockých z Oravského Bieleho Potoka.

    Tvrdošín Sv. Ján Nepomucký

    Kamenné ležiace levy

    Vyrobené sú koncom 18. storočia v kamenárskej dielni rodiny Bielopotockých z Oravského Bieleho Potoka. Vytvorené sú z jedného kamenného bloku, z jemnozrnného kamenného materiálu - pieskovca. Pôvodne sa nachádzali na 2 m vysokých stĺpoch pri vstupnej bráne farského úradu (z roku 1760). Pri rekonštrukčných prácach vykonávaných na farskom úrade a rekonštrukcii farskej záhrady v 90. rokoch 20. storočia stĺpy boli odstránené. Dnes sú plastiky na nižších podstavcoch umiestnené v záhrade fary, na Trojičnom námestí.

    Tvrdošín kamenné ležiace levy

    Pútnické miesto Skalka

    Otvor v skale „Skalka“ na kaplnku dal vytesať vtedajší richtár okolo roku 1870, neskôr sa kaplnka stala pútnickým miestom. Veriaci sa tu stretávajú pri modlitbách, litániách, krížovej ceste i na slávení svätej omše, ktorá býva na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie. V roku 2000 bola vysvätená novopostavená kaplnka aj so sochou Panny Márie a sv. Bernadety. Mesto dobudovalo areál kompletne v roku 2008 vybudovaním prístrešku a prístupovej cesty.  

    Pútnické mesto Skalka Tvrdošín Tvrdošín pútnické mesto Skalka

    V meste sú aj ďalšie kaplnky, zvonice, kríže...      

    Na Trojičnom alebo Michalskom námestí, ale aj na iných miestach a v iných priestoroch v meste sa  ponúkajú obyvateľom mesta a cezpoľným návštevníkom rôzne kultúrne podujatia a spoločenské akcie. História, súčasné dianie a prekrásna príroda vytvárajú z mesta zaujímavú lokalitu pre turistiku a oddych. Spomenieme iba niektoré z početných podujatí organizovaných počas roka: Folklórne Oravice (v júli na sviatok Sv. Anny), Michalský jarmok... Oravice sú preslávené aj akvaparkom s termálnou vodou, ktorý mesto vybudovalo začiatkom deväťdesiatych rokov.

    Tvrdošín pohľad na mesto

    Ak plánujete viacdenný výlet alebo dovolenku, navštívte Tvrdošín. Spojte návštevu tohto mesta s inými zaujímavosťami v okolí a zažijete skutočne skvelé chvíle.  

    Zdroje:

    • texty a fotografie: Mesto Tvrdošín
    300
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené