Pre oblasť

    Moderná obývačka

    Článok si prečítalo viac ako 1311+ používateľov
    Koľko bude stáť vynovenie obývačky, závisí od množstva a druhu nábytku, ktorý chcete vynoviť; určite bude treba tisíc a viac eur. Preto odporúčame, keď ste sa už rozhodli pre výmenu nábytku, aby ste si dobre premysleli, aký nábytok do obývačky vlastne potrebujete. Urobili sme malý prieskum a zistili, že ceny sa budú výrazne líšiť v závislosti od toho, čo hľadáte, akú kvalitu, aké materiály, aké množstvá a samozrejme, od ktorého výrobcu.
    Odborný článok 1311
    obyvacka
    Máme 1014 realizátorov v oblasti Obývačky:

    1. Moderná obývačka

    V poslednom desaťročí je čoraz obľúbenejšia moderná obývačka, ktorá sa dá rozpoznať hlavne podľa veľmi prehľadného a čistého usporiadania nábytku. Keď ide o nové trendy v bývaní, vo všeobecnosti platí výrok „menej je viac“, čo znamená, že dôraz je na atmosfére, a nie na hromadení nábytku.

    Pre moderné obývačky sú charakteristické čisté, jednoduché línie a tvary v kombinácii s minimalistickou schémou neutrálnych, zemitých tónov a odtieňov, ktoré len sem-tam osvieži nejaký efektný, pestrejší kúsok. Materiály sú prírodné, dominuje drevo, potom sklo, a najobľúbenejšia je kombinácia oboch materiálov. V moderných obývačkách je zvyčajne pred sedačkou, pohovkou alebo gaučom veľký, hrubý, mäkký koberec.

    V moderných obývačkách sa používajú čisté línie a tvary s minimalistickou farebnou schémou
    V moderných obývačkách sa používajú čisté línie a tvary s minimalistickou farebnou schémou

    2. Nábytok do obývačky

    2.1. Pohovka – dominantný prvok v miestnosti

    Nábytok v obývačke spravidla gravituje k centrálnemu, najväčšiemu prvku – pohovke. Pohovka, gauč alebo sedacia súprava je dnes tým, čím v minulosti bol krb. Nie je to len centrum a najdôležitejší bod priestoru, ale srdce celého domu. Je miestom, kde radi trávime voľný čas napr. sledovaním televízie, oddychujeme, stretávame sa s rodinou, priateľmi a blízkymi.

    2.2 Ostatné prvky obývačky

    Keď sme už sedačku vybrali a rozumne umiestnili, nasledujú ďalšie prvky obývačky. Moderná obývačka má prvky usporiadané čo najkompaktnejšie, najideálnejším riešením je samozrejme zvoliť prvok takých rozmerov, že bude stačiť, a viac nebudeme nič iné potrebovať. Zaistíte tak, že priestor okolo zostane relatívne prázdny a vzdušný a bude ho možné naplniť izbovými rastlinami, stoličkami alebo konferenčnými stolíkmi. Ak potreby obývačky nemôže uspokojiť jediný prvok, takých prvkov by malo byť čo najmenej, rozhodne by mali byť umiestnené premyslene. Predovšetkým by nemali byť príliš blízko seba, kompozícia rozloženia v miestnosti by mala byť vyvážená. Všetky prvky modernej obývačky však musia ladiť so sedačkou a naopak.

    Moderné obývačky majú prvky usporiadané čo najkompaktnejšie
    Moderné obývačky majú prvky usporiadané čo najkompaktnejšie

    3. Cena nábytku do obývačiek

    3.1. Televízny stolík

    Za televízny stolík do obývačky odpočítate v priemere 250 EUR. Takéto televízne stolíky patria do strednej triedy kvality. Ak chcete kvalitnejší televízny stolík vyššej cenovej triedy, budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, pretože ceny televíznych stolíkov môžu dosiahnuť hodnotu 800 EUR a viac.

    3.2 Komody (nižšie skrine s veľkými zásuvkami)

    Ceny sú, samozrejme, veľmi rozdielne, závisia od rozmerov, materiálu a podobne. Komoda strednej triedy v priemere stojí rovnako ako televízny stolík. Aj tu majú ceny široký rozsah, pohybujú sa od 200 EUR do 1 000 EUR.

    3.3 Vitrína do obývačky

    Priemerná cena vitríny sa pohybuje okolo 500 EUR, takže v porovnaní s televíznymi stolíkmi a zásuvkovými komodami je považovaná za drahší kus nábytku do obývačky. Za vitrínu stredného cenového rozpätia treba vyčleniť zhruba 500 EUR. Tie najcennejšie, ručne vyrobené, štýlové, môžu stáť okolo 2 000 EUR.

    3.4 Knižnice, police

    Knižnice a police patria k najlacnejším kusom nábytku do obývačky. Ceny knižníc a políc sa pohybujú od 50 do 200 EUR, treba však poznamenať, že tento kus nábytku je voliteľným vybavením obývačky.

    3.5 Konferenčný stolík

    Napriek tomu, že ide o pomerne malý kus moderného nábytku do obývačky, ceny konferenčných stolíkov môžu dosiahnuť vysoké hodnoty. Tento kus nábytku môžete obstarať za 50 až 100 EUR, alebo za niekoľko stovák eur.

    3.6. Nástenné police

    Dá sa povedať, že patria k najmenším kusom nábytku do obývačky, aj keď mnohí dizajnéri ich tiež nepovažujú za nevyhnutné prvky. Ich cena sa pohybuje okolo 35 EUR, ale existujú aj také za 100 EUR.

    3.7 Sedacia súprava

    Sedacia súprava, gauč alebo pohovka spolu s konferenčným stolíkom sú prvkom, ktoré v obývačke zanechávajú najväčší dojem. Priemerná cena sedačky so všetkými prvkami sa pohybuje okolo 1 500 EUR, čo patrí do strednej cenovej kategórie. Pokiaľ však peniaze nie sú problém, určite si môžete dopriať kvalitnejšiu sedaciu súpravu, ktorá môže stáť až 4 000 a viac EUR.

    Celková cena nábytku do obývačky, so všetkými vyššie uvedenými prvkami, kde sa berú do úvahy priemerné ceny, je približne 3 000 EUR.

    Odborná rada zo spoločnosti Stolárstvo R, s.r.o.

    1. Prečo by sme mali zveriť dizajn interiéru do rúk odborníkovi?

    Odpoveď je jednoduchá, nikto z nás sa nenarodil ako interiérový dizajnér. V prvom rade, tak alebo onak, si človek musí zvážiť, čo vlastne očakáva od svojho bývania. Ak priestor, v ktorom sa každodenne zdržiava ho má istým spôsobom prezentovať, uľahčovať mu každodenný pobyt v ňom tak, aby sa tam cítil prijemne, aby bol priestranný, prakticky, funkčný a podľa jeho predstáv, mal by sa pred tým poradiť so skúseným interiérovým dizajnérom, prípadne architektom. Vďaka nemu si vieme ľahšie predstaviť svoje nové bývanie vďaka vizualizácii, ktorá nám priblíži ako by malo nové bývanie vyzerať. No vizualizácia je len jedna strana mince. Každý projekt by mal tiež obsahovať podrobnú výkresovú dokumentáciu dispozičných zmien, stavebných úprav, rozvodov – elektriny, zdravotechniky (rozvod vody a odpadov). Poprípade plynovodu či kúrenia. V druhom rade je dôležité nájsť si toho správneho odborníka na interiérový dizajn, ktorý vie klienta nasmerovať, poradiť mu a vysvetliť. Či už pri správnom výbere materiálov, kovania, spotrebičov a ostatného nábytku (napríklad sedacích súprav, stoličiek a podobne.)  Každý dizajnér má takpovediac svoj rukopis. Preto každému zákazníkovi najprv odporúčam najprv si pozrieť predošlé práce a podľa toho si vyberať dizajnéra. Ďalej sa informujte čo vám dizajnér vo svojom cenovom balíku ponúka. Určite si dajte vypracovať nezáväznú oficiálnu cenovú ponuku a taktiež možný termín výkonu jeho prác. Veľa ľudí si myslí, že je to pár čiarok v počítači. No opak je pravdou. Tvorba prepracovaného interiéru trvá aj niekoľko týždňov ba i mesiacov. Interiérový dizajnér je zbehlý v sortimente materiálov a ich najvhodnejšieho použitia, orientuje sa v najnovších trendoch, spotrebičoch, kovaniach a vie odporučiť kvalitné komponenty do interiéru klienta, čiže jednoducho povedané ID musí kráčať s dobou a neustále sa vzdelávať. Určíte odporúčam klientom prezrieť si pred výberom interiérového dizajnéra ich prácu, zistiť kde realizovali projekty a spokojnosť klientov. Taktiež plne dôverovať, spoľahnúť sa na človeka ktorého si vybrali. Niekedy je to spolupráca aj na niekoľko mesiacov.

    Vizualizácia obývačky s kuchyňou, spoločnosť Stolárstvo R, s.r.o.
    Vizualizácia obývačky s kuchyňou, spoločnosť Stolárstvo R, s. r. o.

    2. Aká je vaša rada pre našich čitateľov pri výbere nábytku do obývačky, na by mali dať pozor?

    Jednoduchá... Mali by vyhľadať odborníka! :)

    Keďže je toho viac, tak začnem od podlahy. Výberom podlahy to začína. Dnešná doba ponúka rôzne druhy podláh. Okrem keramických dlažieb tu máme laminátové, vinylové a znovu sa vracia napríklad doba kobercov, no materiálovo úplne niekde inde ako to poznáme z predošlej doby. Sú skoro bez údržbové, antialergické, antistatické a podobne. Osobne si myslím, že výberu podláh treba venovať obzvlášť dostatok času a hlavne zbytočne príliš nešetriť. V praxi som sa stretol už s veľmi nekvalitnými podlahami. Základom je vždy ideálne rovný podklad. Na tom si dať fakt záležať! Odporúčam jednoznačne vždy NIVELAK. Taktiež, obrovský pozor na dodržiavanie technologických postupov. Vždy na suchý a dostatočne vyzretý podklad! Dajte si radšej zmerať vlhkosť odborníkom. V tomto robí veľmi veľa ľudí obrovskú chybu. Ďalej si treba veľmi dobre premyslieť dispozíciu umiestnenia nábytku pre vývody elektriny a ostatných rozvodov. Ak ste nerozhodný v tomto a priestor ponúka viacero možností, radšej si investujte do dvojitých výhodou pre prípad - keby niečo... Osobne som názoru, že zásuviek nikdy nie je dosť. Aby ste potom neťahali zbytočne predlžovacie šnúry... Nezabudnite tiež na nové technológie, a to je internet ku každému TV.

    Ďalšou fintou pre každého dobrého dizajnéra je svetlo. Svetlo je skvelí pomocník pri vytváraní atmosféry. Aj tomuto sa treba obzvlášť dôkladne povenovať, aby bol želaný efekt. Tu je veľa konkrétnych aspektov a nedá sa to pomenovať v globále. Odporúčam preto minimálne vyhľadať odborníka a poradiť sa s ním. Svetlom dokážete povzdvyhnúť aj jednoduchý interiér alebo ho aj veľmi rýchlo pokaziť. Určíte by ste mali rozmýšľať pri výbere nad praktickosťou, údržbou, a priestrannosťou a nezabúdať na výber farby nábytku. Musí ladiť a dotvárať interiér celkovo, nemal by rušiť svojou farbou alebo zmenšovať priestor prípadne kaziť vzhľad interiéru.

    Vizualizácia obývačky, spoločnosť Stolárstvo R, s.r.o.
    Vizualizácia obývačky, spoločnosť Stolárstvo R, s. r. o.

    3. Aké sú aktuálne trendy v interiéri?

    Podľa internetových trendov ide konkrétne o šedú farbu s názvom PANTONE 17-5104 Ultimate Gray a žltú  PANTONE 13-0647 Illuminating.

    Zákazníci v tomto a minulom roku najviac žiadajú o kombináciu: bielej, šedej, teda antracitovú farbu v kombinácii s drevo-dekorom najčastejšie Dubu. Najobľúbenejší je teda z laminátov dub Halifax alebo prírodná dýha v podobnom prevedení a ekologickej matnej povrchovej úprave – voskom. Pre náročnejších klientov, vysoké lesky nahrádzajú - super matné povrchy. Najčastejšie povrchy s nanotechnológiou takzvané bezotlačkové. Neostávajú na nich odtlačky prstov a drobné škrabance je možné ľahko odstrániť.

    Pán Juraj Retter, spoločnosť Stolárstvo R s.r.o.

    4. Obývačky s nábytkom na mieru

    Rozhodne by ste mali mať na zreteli, že nábytok na mieru stojí vždy viac, ako štandardný nábytok, ktorý ponúkajú salóny. Interiérový nábytok na mieru, a tak aj nábytok do obývačky, ktorý vyrobý stolár, je asi o 30 % drahší, ale aj oveľa kvalitnejší ako priemyselný a prispôsobený je vašim potrebám. Cena zhotovenia nábytku na mieru je 100 až 400 EUR/m2. Nezabudnite však, že estetiku modernej obývačky je možné dosiahnuť oboma spôsobmi – nábytkom na mieru aj kúpou hotového nábytku.

    moderna-obyvacka.jpg
    Môžete si vybrať dvojmiestne alebo viacmiestne sedacie súpravy, a potom ich skombinovať s menšími kreslami
    Odborný článok 1311
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Obývačky?

    Máme 1014 realizátorov v oblasti Obývačky:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1014 realizátorov v oblasti Obývačky
    10
    3

    Jozef Špita


    10
    3

    Zoltán Feješ - ROLL-MONT


    9.4
    0

    Stolárstvo Jozef Králik


    9.8
    0

    MELMAKO


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené