Pre oblasť

    Balkónové dvere – cena, druhy a rozmery

    Článok si prečítalo viac ako 12156+ používateľov
    Balkónové dvere spájajú a zároveň oddeľujú vnútorný a vonkajší priestor. Ak je možné, treba ich plánovať na slnečnej strane obývacej izby, aby do miestnosti vniklo dostatočné množstvo denného svetla a tepla na úkor rozmerov miestnosti. Okrem energie nám balkónové dvere ponúkajú nerušený výhľad a kontakt s vonkajším okolím, pretože umožňujú plynulý prechod na balkón alebo terasu. Aký druh balkónových dverí si teda zvoliť? Jednokrídlové, dvojkrídlové, viackrídlové, plastové, drevené alebo hliníkové balkónové dvere? Rozmery dverí upravujeme podľa priestoru tak, aby sme nechali maximum priestoru pre svetlo, ale aby sme zachovali pocit súkromia. Balkónové dvere sa líšia podľa spôsobu otvárania, materiálu, prevedenia a účelu použitia.  V nasledujúcom texte vysvetlíme všetko, čo potrebujete vedieť o týchto dverách.
    Odborný článok 12156
    balkonove dvere
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    1. Druhy balkónových dverí

    1.1 Fixné balkónové dvere

    Špeciálnym druhom balkónových dverí sú fixné balkónové dvere, ktoré iba svojou veľkosťou patria do kategórie dverí a neumožňujú otvorenie krídla dverí. Umiestňujeme ich na miesta, kde nie je potrebné vetranie priestoru. Hlavnou funkciou pevných balkónových dverí je presvetlenie miestnosti.

    1.2 Jednokrídlové balkónové dvere

    Sú najbežnejším druhom balkónových dverí. Jednokrídlové balkónové dvere obsahujú veľmi málo potenciálnych bodov pre priepustnosť vzduchu, takže straty tepla a vetrania cez ne sú v porovnaní s dvojkrídlovými balkónovými dverami nižšie. Krídlo balkónových dverí má dve možnosti otvárania: otváravo-sklopný a úplné otvorenie krídla dverí. Možné sú aj rôzne verzie jednokrídlových balkónových dverí: jednokrídlové balkónové dvere s pevným horným alebo bočným  svetlíkom alebo jednokrídlové balkónové dvere s horným alebo bočným otváravo-sklopným svetlíkom. Obvyklé rozmery jednokrídlových balkónových dverí sú 100 x 210 cm. 

    1.3 Dvojkrídlové balkónové dvere

    Dvojkrídlové balkónové dvere sú kvôli svojim rozmerom inštalované tam, kde je priestor o niečo väčší a umožňuje nám plynulé otváranie a zatváranie oboch krídel. V porovnaní s jednokrídlovými majú dvojkrídlové balkónové dvere o niečo horšie utesnenie a teda podstatne viac bodov priepustnosti vzduchu. Obvyklý priemerný rozmer dvojkrídlových balkónových dverí je 200 x 210 cm.

    1.3.1 Dvojkrídlové balkónové dvere so stredovým stĺpom

    Dvojkrídlové balkónové dvere so zabudovanou strednou stojkou umožňujú otvorenie oboch krídiel dverí v horizontálnom aj vertikálnom smere. Maximálny rozmer balkónových dverí so strednou stojkou je 250 x 220 cm.

    1.3.2 Dvojkrídlové balkónové dvere bez stredového stĺpa

    V prípade dvojkrídlových balkónových dverí bez medziľahlej stojky sa obe krídla otvárajú vodorovne do priestoru, ale iba jedno z nich zvislo. Maximálny rozmer balkónových dverí bez medziľahlej stojky je 200 x 220 cm.

    Dvojkrídlové balkónové dvere
    Dvojkrídlové balkónové dvere

    1.4 Posuvné balkónové dvere alebo panoramatická stena

    Tieto dva výrobky sú takmer identické. Ide o balkónové dvere väčších rozmerov, a pretom môžu byť stenou.

    1.4.1 Zdvižná posuvná panoramatická stena

    V prípade panoramatických stien vo zdvižnej posuvnej verzii je posuvné krídlo pred otvorením mierne zdvihnuté a potom sa posúva pozdĺž okenných líšt okolo pevnej časti. Krídla nie sú v rovnakej rovine, napriek tomu sa stena pevne zatvára a je tepelne dobre izolovaná a ponúka príjemný klimatický komfort. Zdvíhací a posuvný systém panoramatickej steny je vhodný pre rozpätia väčších rozmerov. Maximálny odporúčaný rozmer je 400 x 240 cm.

    1.4.2 Výsuvno-posuvná panoramatická stena

    Pre výsuvno-posuvný systém je charakteristické, že panoramatická stena sa otvára výsuvno-posuvným mechanizmom, takže krídlo sa najskôr otvára iba ako pri vetraní (na sklopnom  ventuse), a potom sa krídlo vytiahne dole. Krídlo tak môže kĺzať okolo pevnej časti napriek skutočnosti, že obe krídla sú v rovnakej rovine. Pre sklopnú posuvnú panoramatickú stenu sa odporúča maximálny rozmer 320 x  220 cm.

    1.4.3 Skladacie balkónové posuvné dvere 

    Skladacie balkónové posuvné dvere pozostávajú z niekoľkých segmentov, resp. panelov, ktoré sa  otvárajú ako harmonika a skladajú sa do samotného otvoru určeného pre priechod. Existuje niekoľko spôsobov a smerov otvárania takýchto dverí: otvorenie všetkých panelov na jednu stranu, čiastočné otvorenie panelov vľavo alebo čiastočné otvorenie panelov vpravo. Maximálny odporúčaný rozmer je 480 x 220 cm.

    Skladacie balkónové dvere
    Skladacie balkónové dvere je možné úplne otvoriť

    2. Materiály a zasklenie balkónových dverí

    Na výrobu balkónových dverí sa používa plast, drevo, hliník alebo ich kombinácie. Na zasklenie sa používa dvojvrstvové alebo trojvrstvové izolačné sklo. Rámy, ktoré skrášľujú váš domov, sú k dispozícii v rôznych farebných kombináciách, vzoroch, modeloch s početnými dekoratívnymi prvkami. Pretože balkónové dvere patria do skupiny vonkajších dverí, ich vzhľad sa musí zhodovať s vonkajším vzhľadom budovy. Výber materiálu balkónových dverí tak závisí od celkového dizajnu, idey a účelu budovy a výber používateľov určite ovplyvňuje cena.

    2.1 Plastové balkónové dvere 

    Balkónové dvere z plastu sú považované, rovnako ako okná a vchodové dvere, za najlacnejšie na trhu. V porovnaní s drevom je plast až o 40 % lacnejší, ponúka ľahšiu údržbu a starostlivosť a je dokonale odolný voči vonkajším vplyvom.

    2.2 Drevené balkónové dvere

    Drevené balkónové dvere sa hodia k budovám s drevenými fasádami. Pomocou rôznych druhov dreva na balkónových dverách a fasádach môžeme dosiahnuť zaujímavé kontrasty. Drevo sa však považuje za nákladnejší materiál ako plast, je tiež menej odolné voči vonkajším vplyvom a vyžaduje si o niečo väčšiu údržbu.

    2.3 Hliníkové balkónové dvere a drevo-hliníkové balkónové dvere

    Hliníkové a drevo-hliníkové balkónové dvere sú považované za najdrahšie na trhu, dokonca až o 100 % viac v porovnaní s balkónovými dverami z PVC. Je pravda, že z hľadiska mechanických vlastností sú najlepším zo všetkých materiálov, ale výskumy ukazujú, že používatelia sa pre ne rozhodujú zriedkavejšie, práve kvôli vysokej cene.

    3. Balkónové dvere – cena

    Keď ide o ceny jednokrídlových a dvojkrídlových balkónových dverí, tie sú uvedené podľa materiálu a typu zasklenia.

    Poznámka: ceny sú priemerné a líšia sa podľa výrobcu. Cena nezahŕňa DPH, náklady na montáž a ďalšiu možnú zľavu!

    3.1 Jednokrídlové balkónové dvere s rozmermi 100 cm x 210 cm

    Koľko stoja jednokrídlové balkónové dvere? Cena jednokrídlových balkónových dverí z PVC s dvojitým zasklením je 225 EUR, s trojitým sklom 270 EUR. Za jednokrídlové drevené balkónové dvere s dvojitým zasklením zaplatíte 345 EUR a za trojité zasklenie 460 EUR. Cena jednokrídlových balkónových drevo-hliníkových dverí s dvojitým zasklením je 575 EUR, s trojitým sklom 690 EUR.

    3.2 Dvojkrídlové balkónové dvere s rozmermi 180 cm x 210 cm

    Koľko stoja dvojkrídlové balkónové dvere? Cena dvojkrídlových balkónových dverí s dvojitým zasklením je 430 EUR, s trojitým sklom 560 EUR. Cena drevených dvojkrídlových balkónových dverí s dvojitým zasklením je 595 EUR, s trojitým sklom 795 EUR. Za drevo-hliníkové dvojkrídlové balkónové dvere s dvojitým zasklením treba vyčleniť takmer 1000 EUR, pri trojvrstvovom zasklení 1190 EUR.

    3.3 Posuvné balkónové dvere – cena

    Koľko stoja posuvné balkónové dvere? Cena posuvných balkónových dverí závisí najviac od typu posuvných dverí. K dispozícii sú zdvižné posuvné balkónové dvere, výsuvno-posuvné  balkónové dvere a skladacie posuvné balkónové dvere. Odpočítate za ne od 550 do 1300 EUR

    Posuvné dvere
    Posuvné dvere sú ideálne riešenie na prepojenie interiéru s balkónom alebo terasou
    Odborný článok 12156
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Vchodové dvere?

    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 471 realizátorov v oblasti Vchodové dvere
    9.6
    0

    MONTASTAV SK, s.r.o.


    10
    1

    Stolárstvo SOFIA


    9.7
    0

    CIA PLAST, s.r.o.


    8.7
    0

    Vladimír Ďurbis - stavebné práce


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené