Pre oblasť

    Posuvné interiérové dvere, spôsoby montáže a cena

    Článok si prečítalo viac ako 3173+ používateľov
    Posuvné interiérové dvere v dnešných moderných domácnostiach predstavujú elegantný a funkčný doplnok resp. môžu byť "náhradou" za klasické krídlové interiérové dvere. Súbežne s urýchľujúcim sa vývojom technológií a nových materiálov sa vo výrobe interiérových dverí etablovala aj estetika a ich použiteľnosť. Prečo sú posuvné interiérové dvere tým správnym riešením? Aké sú výhody a nevýhody? Kam ich umiestnime? Aká je cena v porovnaní s klasickými krídlovými vnútornými dverami? Prečítajte si všetky informácie, ktoré sú uvedené nižšie.
    Odborný článok 3173
    posuvne interierove dvere
    Máme 418 realizátorov v oblasti Posuvné dvere:

    1. Posuvné dvere - výhody a nevýhody

    Hlavnou funkciou posuvných interiérových dverí, ako aj v prípade klasických krídlových dverí, je vymedzenie vnútorných priestorov. Posuvné interiérové dvere majú rovnako ako všetky stolárske výrobky svoje klady a zápory.

    1.1. Výhody posuvných dverí

    Využitie priestoru je jednou z najdôležitejších výhod posuvných interiérových dverí. Posuvné interiérové dvere sú veľmi praktickým riešením v miestach, kde je potrebné dobré využitie priestoru, najmä v malých bytoch. Výhodou posuvných interiérových dverí je teda úspora otváracej plochy. V porovnaní s klasickým dizajnom krídlových interiérových dverí, ktoré svojím otváraním zaberajú oveľa viac miesta, posuvné dvere poskytujú väčšie využitie priestoru a tým väčšiu možnosť inštalácie vnútorného nábytku hneď vedľa dverí. Užitočnosť posuvných vinteriérových dverí a ich úspora miesta sa prejavuje aj v prípade osôb s obmedzenou pohyblivosťou. Jednou z výhod je takmer nepočuteľné a plynulé otváranie / zatváranie posuvných dverí pozdĺž koľajníc. Posuvné interiérové dvere s rôznymi kombináciami materiálov predstavujú elegantné riešenie, ktoré sa plne integruje do interiéru bytu.

    1.2. Nevýhody posuvných dverí

    Nevýhody posuvných interiérových dverí sú v skutočnosti malé. Zahŕňajú horšiu zvukovú izoláciu a horšie tesnenie v porovnaní s klasickými krídlovými interiérovými dverami. Preto sa odporúča inštalovať posuvné interiérové dvere tam, kde nie je potrebná väčšia zvuková izolácia a utesnenie. Z rovnakého hľadiska sa neodporúča používať posuvné interiérové dvere do miestností ako sú spálne, detské izby, kúpeľňa a WC, pokiaľ sa tieto izby nenachádzajú na viac intímnom mieste alebo samom konci budovy (podľa koncepcie návrhu), kde sú viac chránené pred hlukom. Výber závisí úplne od preferencií používateľa.

    1.3. Jednokrídlové posuvné dvere

    Jednokrídlové posuvné dvere  majú jedno krídlo a slúžia na obyčajné priechody so šírkou 70 až 120 cm. Môžu byť s otváraním na stenu alebo s otváraním do steny. 

    1.4. Dvojkrídlové posuvné dvere

    Tieto dvere sa používajú na širšie priechody alebo ako priečna stena. Krídla sa posúvajú v rovnakom smere alebo v rozličných smeroch.

    2. Spôsoby montáže posuvných dverí

    Čo sa týka spôsobu otvárania, posuvné vnútorné dvere sú rozdelené do dvoch skupín. Posuvné interiérové dvere s otváraním do steny a posuvné interiérové dvere s otváraním na stenu.

    2.1. Posuvné dvere s otváraním na stenu

    V prípade posuvných dverí s otváraním na stenu sa uistite, že to je vôbec možné. Časť steny, kde sa dvere otvárajú, by mala byť prázdna a interiérové vybavenie by malo byť mierne rozmiestnené. Posuvné dvere s otváraním na stenu vyžadujú ľahšiu montáž, údržbu a opravy. Slabinou posuvných dverí pozdĺž steny je výrazný vodiaci prvok nad ním, ktorého dĺžka sa rovná dvojnásobku šírky krídla dverí, a preto mierne odráža vzhľad celého posuvného otvoru. Nie je to samozrejme nutné, pretože hornú viditeľnú vodiacu lištu môžeme zakryť doskou alebo čokoľvek iným.

    Posuvné dvere s otváraním na stenu
    Posuvné dvere s otváraním na stenu

    2.2. Posuvné dvere s otváraním do steny

    Pri zasúvaní dverového krídla do steny je potrebné namontovať špeciálnu kazetu, do ktorej sa potom zasunú posuvné dvere alebo posuvné dvere jednoducho zakryjú sadrokartónovými panelmi.

    Posuvné dvere s otváraním do steny
    Posuvné dvere s otváraním do steny

    3. Upevnenie interiérových posuvných dverí

    3.1. Vodiaca lišta na hornej strane

    Upevňovací systém posuvných dverí je výlučne na výrobcovi. Jednou z možností montáže je posuvná verzia interiérových posuvných dverí, kde je vodiaca lišta umiestnená na hornej strane a na spodnej strane je podlahový tŕň, ktorý bráni vyklápaniu posuvných dverí.

    3.2. Kolieska

    Ďalšie možné upínacie systémy umožňujú, aby posuvné dvere neboli zavesené, ale namontované na kolieskach. Tento príklad montáže posuvných dverí tiež vyžaduje konštrukciu podlahovej koľajnice. Horné vedenie je spravidla pripevnené k stropu a spodná koľajnica je prilepená k podlahe a môže byť namontovaná na akúkoľvek podlahovú krytinu.

    3.3. Koľajnice

    Je možné spodnú koľajnicu nainštalovať zároveň s úrovňou podlahy? Odpoveď je áno. V tomto prípade sa na žiadosť klienta vyreže do podlahovej krytiny malá drážka, do ktorej sa inštaluje koľajnica. To sa týka parketových podláh. V prípade keramickej dlažby sa pri samotnej pokládke, inštaluje vodiaci prvok dverí alebo ak sa ako podlahová krytina použije koberec, vodiaca lišta sa umiestni na podlahu a pod koberec. Všetky postupy inštalácie spodnej koľajnice zabezpečujú zarovnanie profilu resp. koľajnice s podlahovým povrchom a zvyšujú estetiku.

    4. Materiály pre posuvné dvere

    Pokiaľ ide o materiály, existuje široký výber. Posuvné dvere môžu byť vyrobené z dreva, rôznych druhov skla, drevotriesky, plastu, hliníka. K dispozícii sú rôzne odtiene, textúry, vzory a posuvné vnútorné línie dverí. Najbežnejšou voľbou pre posuvné interiérové dvere je kombinácia dreva a skla. Nakoniec, pri výbere správneho materiálu je dôležité koordinovať materiály a vzory s ostatnými interiérovými prvkami a polohou dverí v miestnosti (účel miestnosti).

    4.1. Drevené posuvné dvere

    Drevené dvere sú veľmi príjemné už na prvý pohľad. Môžu byť vyrobené zo svetlého jaseňa alebo z tmavého orecha. Posuvné dvere z pravého dreva sú určite najkvalitnejšie a ťažšie ako tie z drevotriesky, preto si vyžadujú pevnejšie a drahšie vodiace lišty.

    4.2. Sklenené posuvné dvere

    Tieto dvere sú veľmi obľúbené, pretože prepúšťajú svetlo hlboko do priestoru, nie však zvuk. Veľmi často slúžia ako priečky vo väčších miestnostiach ako sú kancelárie alebo v kombinácii so sklenenými stenami.

    Sklenené posuvné dvere
    Sklenené posuvné dvere na domácej kancelárii

    4.3. Hliníkové posuvné dvere

    Hliníkové posuvné dvere sa používajú pre priestory, ktoré musia byť chránené, lebo ide o odolný a ľahký materiál.

    4.4. Plastové posuvné dvere

    Plastové posuvné dvere sú určite najlacnejšie v ponuke. Plast je odolný voči špine a má dlhú životnosť, pričom je celkom ľahký a príjemný.

    5. Cena posuvných interiérových dverí

    Ceny za posuvné interiérové dvere sa pohybujú orientačne od 300 do 750 EUR, v závislosti od typu posuvných dverí, spôsobu otvárania a materiálov. Treba rátať s vyššou cenou za posuvný systém otvárania posuvných dverí, pretože si vyžaduje pevnejšiu montáž a dodatočnú kazetu ako aj otvorenie steny a použitie kaleného skla na dvere.

    Odborný článok 3173
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Posuvné dvere?

    Máme 418 realizátorov v oblasti Posuvné dvere:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 418 realizátorov v oblasti Posuvné dvere
    9.2
    0

    Ing. Ján Baculák, s.r.o.


    10
    1

    Peter Vargončík - eurookná


    8.6
    0

    Stanislav Iskra - Stolarstvo, drevovyroba


    10
    0

    JIPO SK, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené