Pre oblasť

    Letná kuchyňa - ako si urobiť letnú kuchyňu?

    Článok si prečítalo viac ako 13611+ používateľov
    Letná kuchyňa alebo kuchyňa pod holým nebom (na otvorenom priestore) je miesto vedľa domu alebo bytu (na balkóne, na terase, v záhrade...), kde môžete variť, pripravovať jedlo, jesť, hostiť sa, a potom jednoducho všetko odložiť. Základnou podmienkou je, aby existovalo nejaké varné zariadenie ako napríklad gril, plynová alebo elektrická varná doska, pec na pizzu a chlieb alebo celá murovaná pec. Najväčšou výhodou letnej kuchyne je, že pachy vznikajúce pri varení zostávajú mimo obytného priestoru.
    Odborný článok 13611
    letna kuchyna
    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    Letná kuchyňa na balkóne
    Letná kuchyňa na balkóne

    1. Letná kuchyňa – kam ju umiestnime?

    1.1 Letná kuchyňa na balkóne

    Ak máte priestranný balkón, môžete ho doplniť malou letnou kuchyňou, ktorú môžete používať po celý rok! Kuchyňa na balkóne bude v skutočnosti malou zelenou oázou uprostred mesta, ktorá vás bude neustále lákať k pôžitkom a relaxácii. S premyslenou voľbou a kombináciou odolných a vodotesných materiálov vám nebude prekážať ani dážď.

    1.2 Letná kuchyňa na terase

    Terasa vedľa domu alebo na streche umiestnením vonkajšej kuchyne získa úplne novú použiteľnú hodnotu. Stane sa ešte atraktívnejším miestom pre stretávanie sa s priateľmi a rodinou, zbavíte sa nepríjemných zápachov v kuchyni a v lete zabránite ďalšiemu zohrievaniu vnútorných priestorov.

    Letná kuchyňa na terase
    Letná kuchyňa na terase zvýši hodnotu tohto priestoru

    1.3 Letná kuchyňa v záhrade

    Pri umiestnení letnej kuchyne do záhrady dávajte pozor, aby ste ju neumiestňovali v blízkosti okien a dverí vášho domu alebo domu vášho suseda. Snažte sa, aby cestička medzi vnútornou a vonkajšou kuchyňou bola krátka a bez prekážok. Uistite sa, že kuchyňa má dostatočný tieň a že je otočená tak, aby vietor nevracal dym do domu. Okrem toho na mieste, ktoré si vyberiete, musí existovať možnosť inštalovať elektrickú, plynovú a vodovodnú inštaláciu.

    Letná kuchyňa v záhrade
    Letná kuchyňa v záhrade je centrom každej záhradnej párty alebo pikniku! 

    2. Druhy vonkajších kuchýň

    2.1 Hotová letná kuchyňa

    Hotové kuchyne sú kuchynské zostavy, ktoré je možné zakúpiť v obchode. Zvyčajne sú vybavené grilom, úložným priestorom alebo pracovnou doskou a často obsahujú kuchynské doplnky, ako je úložný priestor a chladnička/mraznička, aby bola vonkajšia kuchyňa pripravená. Mnoho výrobcov ponúka výber rôznych varných dosiek (gril, elektrický varič, plynový sporák, rúra, atď.), rôznych materiálov, farieb a vzorov pracovných dosiek a kuchynských prvkov.

    Materiály vyššej kvality a neštandardné prevedenie sa samozrejme musia platiť navyše. Ceny kuchynských súprav sa pohybujú od 2 000 €. Okrem nákladov na samotnú kuchyňu je potrebné zohľadniť aj náklady na vodu, elektrinu a plyn v mieste inštalácie kuchyne.

    2.2 Hotová modulárna letná kuchyňa

    Modulárne letné ​​kuchyne sú v zásade podobné tým, ktoré sú určené na použitie v interiéri, ale sú vyrobené z materiálov, ktoré vydržia poveternostné prvky. Každá časť typickej vonkajšej kuchyne má vopred navrhnutý „modulárny“ dizajn a jednotlivé prvky môžu byť do kuchyne zostavené rôznymi spôsobmi podľa vašich potrieb a prianí. Niektoré modulárne vonkajšie kuchyne sú v podstate individuálne kuchynské súpravy, ktoré sú jednoducho umiestnené vedľa seba a tvoria spoločný kuchynský priestor. Jeden modul môže obsahovať gril, iný drez alebo bar a tretí, napríklad chladničku. Moderné modulárne kuchyne sa montujú alebo dopĺňajú na tvári miesta, kde sa prvky kuchyne ešte obložia kameňom alebo tehlou, a tak vznikne oku lahodiaci celok.

    Cena takej modulárnej letnej kuchyne do značnej miery závisí od počtu prvkov, vybranej kvality, veľkosti a podobne. Treba rátať s tým, že môže stáť 1 000 EUR a viac. Okrem nákladov na samotnú kuchyňu je potrebné zohľadniť aj náklady na vodu, elektrinu a plyn v mieste inštalácie kuchyne.

    Modulárna letná kuchyňa
    Modulárna letná kuchyňa je podobné tej v interiéri

    2.3 Letná kuchyňa na mieru

    Murované kuchyne s kozubom sú najlepším druhom vonkajších kuchýň a robia ich špecializovaní výrobcovia. Môžu byť vyrobené z materiálov, ktoré korešpondujú s existujúcou terasou/verandou/balkónom alebo inými charakteristikami. Vonkajšie kuchyne nie sú obmedzené na jednotlivé prvky, môžu sa vyrábať aj nad rámec štandardných rozmerov. Môžu tiež obsahovať špeciálne prvky, ako napríklad bar pri bazéne, nočné osvetlenie alebo pergoly a iné formy tieňovania, ktoré zvyčajne prefabrikované kuchyne nemajú.

    Cena takejto murovanej kuchyne je veľmi variabilná. Zvyčajne sa pohybuje od 3 000 EUR a viac, v závislosti od veľkosti, materiálov, počtu a druhu prvkov, vybavenia a pod.  K cene samotnej kuchyne by sa malo pripočítať pripojenie na vodu, elektrinu alebo plyn a sprievodné zariadenia a inštalácie.

    Letná kuchyňa na mieru
    Letná kuchyňa na mieru - murovaná

    3. Materiály pre letnú kuchyňu

    Pri navrhovaní vonkajšej kuchyne je veľmi dôležité odpovedať na niektoré otázky: Je kuchyňa umiestnená pod strechou alebo vonku? Plánujete veľké piknikové a grilovacie večierky alebo intímne večere? Budú vaši hostia prevažne dospelí, dospievajúci alebo deti? Myslíte si, že spoločnosť bude sedieť okolo miesta na varenie alebo sa bude prechádzať a sedieť podľa vlastného rozhodnutia? Všetko sú to fakty, ktoré vám pomôžu zúžiť výber a rozhodnúť sa, akú letnú kuchyňu potrebujete.

    3.1. Letná kuchyňa z dreva

    Vonkajšia kuchyňa pod dreveným prístreškom môže byť skvelou voľbou, pretože drevo je vynikajúcim izolátorom a vytvára príjemný tieň. Je tiež antiseptické, príjemné na prvý pohľad a pod prstami, takže sa tam všetci radi budú zoskupovať. Pre také vonkajšie kuchyne sa väčšinou používa lepené drevo, pretože je odolnejšie ako masívne drevo. Drevo pokryté strechou nevyžaduje údržbu, zatiaľ čo exponované časti môžu byť každých pár rokov natreté ochranným náterom, v závislosti od stavu, v akom sú.

    Letná kuchyňa z dreva
    Letná kuchyňa z dreva, na objednávku

    3.2. Kamenná kuchyňa

    Kamenná kuchyňa sa zdá byť tradičná a pevná, masívna a dlhotrvajúca. Hodí sa najmä k viničnej chate, farme alebo senníku. Musíte sa len postarať o to, aby kameň priťahoval a dlho udržiaval teplo, takže ak je na slnečnom mieste, môže byť až nepríjemne horúco.

    3.3. Kuchyňa zo Siporexu

    Siporex je dobrý, ľahký a odolný stavebný materiál a ľahko sa s ním manipuluje a pracuje. Letné kuchyne zo Siporexu sú zvyčajne obložené ozdobným kameňom.

    3.4. Nerezová  kuchyňa

    Nehrdzavejúca oceľ sa v profesionálnych kuchyniach používa už celé desaťročia, pretože je veľmi odolná a ľahko sa udržuje a čistí; je tiež odolná voči poveternostným vplyvom. Ako pôsobí kovová letná kuchyňa? Nerezová oceľ vyzerá chladne, preto by sa mala kombinovať s teplejšími materiálmi, ako je kameň alebo drevo. 

    Nerezová kuchyňa

    3.5 Podlahy letných kuchýň

    Podlahový materiál vašej letnej kuchyne a okolitého priestoru je jedným z najdôležitejších prvkov plánovania. Každý povrch má svoje výhody a nevýhody, ktoré je potrebné brať do úvahy. Najčastejšie používané sú tehly, betón, kameň, drevo a keramika. Pri konečnom rozhodnutí by malo dominovať zváženie bezpečnosti (šmykľavosť, nerovný povrch a podobne), trvanlivosti (ak plánujete väčšie a časté zábavy), štýl vášho domu a záhrady a schopnosti materiálu odolávať vonkajším vplyvom a zmenám.

      VÝHODY NEVÝHODY
    TEHLA atraktívny vzhľad; relatívne jednoduchá údržba relatívne náročný dizajn, povrch časom môže byť nerovnomerný, relatívne vysoké náklady
    BETÓN univerzálnosť, nízka cena vznikajú praskliny, nie je vhodný pre oblasti kde často mrzne
    KAMEŇ atraktívny vzhľad vysoká cena, absorbuje mastnotu a olej
    DREVO Jednoduché opracovanie, relatívne nízka cena, relatívne nenáročná údržba pomerne krátka životnosť
    DLAŽDICE všestrannosť, nízka cena za mokra je povrch klzký, nie je vhodný pre oblasti kde často mrzne - odpuká

    3.6 Dekoračné prvky pre letnú kuchyňu

    Letná kuchyňa je z estetického hľadiska ústredným bodom každého dvora, v ktorom sa nachádza a dekoračné prvky v tom zohrávajú dôležitú úlohu. Doplňte dizajn kuchyne materiálom, ktorý zodpovedá alebo zdôrazňuje exteriér vášho domu, záhrady alebo terasy. Najbežnejšou dekoratívnou úpravou vonkajšej kuchyne je kameň, tehla a omietka. Každý má svoje výhody, ale najdôležitejšie aspekty sú zladenie existujúcej architektúry a ceny.

    3.7 Vonkajšie kuchynské skrinky

    Kuchynské skrinky pre letnú kuchyňu by mali byť vyrobené z materiálu odolného voči vlhkosti a plesniam, teplu, prachu alebo špine. Najčastejšie sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, dreva alebo plastov.

    Nerezové kuchynské skrinky s chráničmi rohov sú veľmi kvalitné, trvanlivé a stabilné. Ľahko sa udržujú aj tie vyrobené z umelých hmôt, ktoré môžete umyť vodou zo záhradnej hadice. Drevená kuchyňa je najlepšia, keď je vyrobená z tíkového dreva, ktoré neabsorbuje vlhkosť alebo neplesnivie. Najlepšie je, keď sú všetky kovania a doplnkové prvky vyrobené z odolných materiálov určených na vonkajšie použitie: nohy, rámy, rukoväte, pánty a podobne. Drez pre letnú kuchyňu musí byť tiež nerezový, a ešte lepšie, antiseptický. Preto vám odporúčame zvoliť si ten, ktorý je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele alebo Kerrocku. Všetky kuchynské prvky by mali byť odolné, aby vám mohli slúžiť spoľahlivo a dlho.

    Murovaná pec

    3.8 Kuchynský pult

    Výber materiálov pre pracovnú dosku v letnej kuchyni je rovnako široký ako v prípade klasickej. Žula je jednou z najbežnejších možností, pretože je vodotesná a neporézna. Radšej zvoľte svetlejšie odtiene, pretože tmavšie priťahujú teplo a v lete budú príliš horúce na prácu. Iné druhy kameňa, napríklad mramor, môžu byť krajšie, ale absorbujú masti a vyblednú. Zdá sa nám, že pracovná doska z nehrdzavejúcej ocele je najlepším riešením pre letnú kuchyňu, najmä ak sú ostatné prvky rovnaké. Ak si myslíte, že by celá nerezová kuchyňa pôsobila príliš priemyselne, pridajte ďalšie materiály. Betón ponúka množstvo možností za prijateľné ceny,  keď nie je dobre vyrobený, môže ľahko prasknúť. A nakoniec, ekonomickou možnosťou sú keramické dlaždice, aj keď ich neodporúčame pre miesta, kde sú zimné teploty klesajú hlboko pod bod mrazu.

    4. Výstavba letnej kuchyne

    4.1 Plánovanie a výstavba

    Ak chcete, aby priestor, ktorý máte k dispozícii, bol optimálne využitý, aby dokonale zapadol do životného prostredia a vydržal dlho k spokojnosti všetkých, odporučili by sme si najať architekta alebo odborníka na terénne úpravy alebo prípadne konzultanta s bohatými skúsenosťami z firmy zaoberajúcej sa letnými kuchyňami. . V prípadoch, keď vonkajšia kuchyňa vyžaduje inštalácie a prípojky elektriny, vody a kanalizácie, je nevyhnutná spolupráca s odborníkom. Samozrejme, musíte vopred vedieť, aké budú náklady, ale odborníci vám môžu ušetriť niekoľko dobrých rád, takže tieto peniaze môžete použiť na druhú stranu, najmä ak nemáte príliš veľa peňazí.

    4.2 Riadenie projektu

    Môže sa zdať, že ušetríte peniaze, ak projekt budete riadiť sami, bohužiaľ to však často býva naopak. Pred začatím prác sa architekt ubezpečí, že máte úplný prehľad o projekte, na základe opisu prác a materiálov budete vedieť koľko čo stojí a ako sa bude robiť. V každom prípade sa nerozlúčte s architektom, keď máte hotovú projektovú dokumentáciu vo svojich rukách. Dokumentácia je základ pre získanie ponúk zhotoviteľov (dodávateľov) a poskytovateľov služieb a podpísanie zmlúv s nimi. Ešte pred začatím prác treba objednať potrebné materiály (vystuženie, kovanie, zabudované osvetlenie atď.). Dodávatelia musia tiež koordinovať termíny tak, aby všetko pokračovalo podľa plánovaného harmonogramu. Bez ohľadu na to, že je projekt dobre vypracovaný, stáva sa, že mu majstri niekedy nerozumejú. Architekt vám bude schopný aj v tom poradiť a dohodnúť sa s dodávateľmi. Pomôže vám tiež koordinovať jeho realizáciu a zabezpečí, aby sa každá fáza dokončila podľa plánu a rozpočtu,  a čo je možno najdôležitejšie – dokončiť ho podľa časového harmonogramu.

    4.3 Realizácia letnej kuchyne

    Ktorí zhotovitelia (vykonávatelia prác) a poskytovatelia služieb budú potrební, závisí od rozsahu a typu vášho projektu. Výstavba letnej kuchyne nie je ľahká úloha, preto sa pokúsime pomôcť uvedením zoznamu majstrov, ktorí budú potrební.

    VYKONÁVATELIA STAVEBNÝCH PRÁC, ELEKTROINŠTALATÉRI, ZHOTOVITELIA INŠTALÁCIÍ (voda, plyn...), MAJSTRI PODLAHÁRI (majstri na dlaždice, kameň, betón atď.), MAJSTRI NA STENY (majstri na keramiku, drevené alebo kamenné obklady), MURÁRI, MALIARI...

    Pri výbere zhotoviteľa (dodávateľa) zistite  si ich skúsenosti a referencie, tiež termíny  (časovú dostupnosť). Budete tiež musieť skontrolovať účty za obstaraný materiál. Ak  materiál zaobstarávajú samotní majstri, majte na zreteli, že nakupujú vo veľkom a majú určitú zľavu a zodpovednosť za kvalitu je ich. Ak sa vyskytnú menšie chyby v množstve alebo kvalite (dlaždice s chybou, väčšie alebo menšie množstvo atď.), je možné to stále napraviť, ale nepresná doba dodania môže predĺžiť realizáciu celého projektu alebo spôsobiť jeho zlyhanie.

    5. Ako vyhotoviť letnú kuchyňu?

    5.1 Umiestnenie vašej letnej kuchyne

    Prvým krokom pri plánovaní vonkajšej kuchyne je výber správneho miesta. Musíte sa rozhodnúť, aká veľká bude kuchyňa, a preto si dané miesto zmerajte. Uistite sa, že existujú možnosti pripojenia elektriny alebo plynu a vody, ako aj miesta, kde vedie najkratšia cesta, najlepšie bez prekážok, do kuchyne v dome. Naplánujte si ďalších najmenej 90 cm prázdneho priestoru okolo kuchyne, aby ste mohli nehatene pracovať a obsluhovať, aby boli hostia dostatočne pohodlní. Dbajte na to, aby nová kuchyňa bola vyhotovená tak, aby nezakrývala výhľad z domu.

    Nasledujúci dotazník vám pomôže naplánovať letnú kuchyňu:

    ROZMERY letná kuchyňa ____ m2
       priestor pre letnú kuchyňu (balkón, terasa, záhrada...) ____ m2
    UMIESTNENIE pri stene  
      voľne stojaca  
    VODA Budete mať v kuchyni tečúcu vodu?  
      Horúca voda alebo iba studená voda?  
      Kde sa nachádza prívod vody?  
    ODPAD  Existuje pripojenie do kanalizačnej siete?  
      Je v blízkosti žumpa?  
      Je v blízkosti malá obecná čistička vody?  
    PLYN Budete mať v kuchyni plynový sporák?  
      Je v blízkosti plynové pripojenie?  
      Používate plynovú fľašu (bombu)?  
    ELEKTRIKA Kde sa nachádza elektrické pripojenie?  
      Je existujúca kapacita pripojenia dostatočná?  
    TIENENIE Bude kuchyňa stáť pod existujúcimi stromami?  
      Bude kuchyňa stáť pod existujúcim zastrešením?  
    VIETOR V akom smere vietor fúka?  
    OSVETLENIE Kde je miesto východu a západu slnka?  
      Sú k dispozícii nástenné alebo stropné svetlá?  
      Sú k dispozícii voľne stojace svetlá?  
      Potrebujete do kuchyne osvetlenie podlahy/chodníka?  

    5.2 Výber kuchynských predmetov

    Teraz, keď ste určili ideálne miesto pre vašu vonkajšiu kuchyňu, je čas vybrať si spotrebiče a predmety, ktoré chcete zahrnúť do vášho kuchynského príslušenstva. Pomohli by ste si položiť nasledujúce otázky?

    Aký ste kuchár? profesionál/skúsený
      varím pre domáce potreby
      začiatočník
      Ste ľavák alebo pravák?
    Aký druh varnej dosky chcete? plynový
      elektricky
      drevený uhlie/plynový gril
      pec na chlieb
    Aký kuchynskú linku chcete? vopred pripravenú (drevo, nehrdzavejúca oceľ...)
      postavenú/postavenú na mieste
    Potrebujete úložný priestor? dočasne
       v deň udalosti
    Kedy budete používať vonkajšiu kuchyňu? denne
      sezónne
      pri zvláštnych príležitostiach
    V ktorú dennú dobu budete najviac využívať vonkajšiu kuchyňu? ráno
      popoludní
      večer
    Pre koľko ľudí budete variť najviac? pre najbližšiu rodinu
      pre rozšírenú rodinu
      pre širšiu spoločnosť
    Koľko priestoru na prípravu potravín potrebujem? len kuchynský pult
      dodatočnú prípravnú plochu

    5.3 Dizajn kuchyne

    Keď definujete všetky kuchynské prvky, je čas premýšľať ako ich spojíte do zmysluplného celku, ktorý vám bude vyhovovať pracovne, bude praktický, funkčný a zároveň vhodný pre priestor, ktorým disponujete. Možno ste už počuli o pravidle „pracovný trojuholník“ v kuchyni – týka sa to vlastne polohy drezu, sporáka a pracovnej dosky, ktoré by mali byť usporiadané čo najbližšie, to znamená, aby zodpovedali poradiu úkonov pri príprave jedla. Rovnaké pravidlo by sa malo dodržiavať pri vonkajšej kuchyni (pozri tiež náš článok Návrh a plánovanie kuchyne).

    Na obrázku vidíte niekoľko možných usporiadaní kuchyne, ktoré efektívne využívajú priestor a zachovávajú pravidlo „pracovný trojuholník“.

    5.4 Výber materiálov

    Pri výbere materiálu pre letnú kuchyňu nezabudnite, že on má odolávať všetkým poveternostným podmienkam, a trvať viac desaťročí! V každom prípade uprednostnite pevnejšie a odolnejšie materiály, nie ceny.

    Ak máte radi drevo, vyberte si také, ktoré nie je náchylné na plesne, napríklad tíkové drevo alebo smrekovec. Ak sú teploty v zime dlhodobo mínus,  neodporúča sa klásť betón a keramické dlaždice, pretože by mohli prasknúť. Pri kuchynskom pulte vystavenom slnku nevyberajte tmavé materiály, lebo tieto absorbujú teplo a vyžarujú ho. Venujte pozornosť aj bezpečnosti! Pre podlahové povrchy zvoľte nekĺzavé materiály, ktoré vytvárajú rovnomerný povrch (aby ste zabránili zakopnutiu). Správny výber materiálov má významný vplyv na dlhodobé zachovanie vzhľadu a použiteľnosti letnej kuchyne!

    5.5 Ochrana pred vonkajšími vplyvmi

    Aj keď slnko je vždy vítané, keď trávite čas na terase, balkóne alebo v záhrade, najmä ak sú teploty vzduchu vysoké, tieň je pri varení a jedle o to vzácnejší. Vytvorenie prístreška alebo pergoly nad vonkajšou kuchyňou vás tiež ochráni v prípade zrážok a umožní vám predĺžiť sezónu vonkajšej kuchyne. Ak žijete v teplom podnebí, možno budete chcieť pridať ventilátor, ak chcete v chladnejších mesiacoch používať vonkajšiu kuchyňu, zvážte inštaláciu ohrievača alebo krbu. Ak ste už plánovali prístrešok, pergolu alebo altánok, uistite sa, že je výška taká, aby sa zabránilo riziku požiaru. Do dizajnu môžete zahrnúť aj kuchynský digestor.

    5.6 Dizajn letnej kuchyne

    Predtým, ako sa pustíte do realizácie kuchyne, venujte všetkému dostatok času, alebo ešte lepšie, najmite si majstrov, ktorí to urobia rýchlejšie, lepšie a spoľahlivejšie ako vy. Ak si kúpite hotovú letnú kuchyňu jednoduchej konštrukcie s grilom na drevené uhlie alebo s plynovou fľašou, bez pripojenia na vodu a elektrinu, určite by ste to mohli urobiť sami. Ak sa však rozhodnete pre kuchyňu na mieru podľa vlastného dizajnu, potom bude najlepšie nechať všetko na odborníkov.

    5.7 Organizácia, koordinácia a kontrola vykonávania (dozor)

    Akonáhle budete mať všetky plány, povolenia a všetky ponuky dodávateľov na mieste, je čas na realizáciu projektu. V prípade menších projektov to môžete urobiť sami. Ak je však projekt väčší, odporúčame vám, aby ste najali špecialistu na organizáciu, koordináciu a dohľad nad realizáciou.

    Riadenie projektu zahŕňa obstarávanie a analýzu ponúk a výber zhotoviteľov (dodávateľov), ich organizáciu, koordináciu, harmonogram a dozor nad prácami na stavenisku, kontrolu prác a ich zladenie s plánmi a dodržanie lehôt  9 % – 11 % z hodnoty investície

    6. Porovnanie

    6.1 Aký materiál zvoliť pre svoj letný kuchynský pult?

      Žula Betón Porcelán/Quartz Dlaždice
    ÚDRŽBA jednoduchá relatívne náročná jednoduchá jednoduchá
    ODOLNOSŤ MRÁZ ÁNO  NIE  ÁNO  ÁNO 
    ODOLNOSŤ TEPLO ÁNO ÁNO ÁNO  ÁNO 
    ODOLNOSŤ PRASKLINY ÁNO NIE  PODĽA ŠPECIFIKÁCIÍ ÁNO 
    ODOLNOSŤ  SFARBENIE ÁNO NIE  ÁNO  ÁNO (okrem škár)

    7. Nápady na zriadenie letnej kuchyne

    7.1 Jedinečnosť

    Ľudia vždy ocenia veci vyrobené na mieru, najmä ak sú jedinečné a podľa vlastného želania. Taká je aj letná kuchyňa s krbom. Nápadov je toľko, koľko je prvkov. Najčastejšie ide o gril na drevené uhlie, bar, krb alebo stôl. Tieto prvky sú vzácne ako také, aj kvôli svojej zvláštnej estetike, najmä ak ste si ich navrhli sami. Najlepšie na týchto prvkoch vyrobených na mieru a podľa vašich želaní, bez ohľadu o aký štýl ide a či je v súčasnosti moderné, je to, že sa k nim sentimentálne pripútate a s najväčšou pravdepodobnosťou ich budú môcť dediť vaši potomkovia.

    Rustikálna letná kuchyňa

    7.2 Nadčasovosť

    Opakom pojmu „trend“ je nadčasovosť. Trvalé veci sú však „klasikou“ a klasika nikdy nevyjde z módy a určite tak bude aj v budúcnosti. Prečo je to tak? Okrem iného aj preto, že nemusíte kupovať všetko nové, každých pár rokov. Pokiaľ ide o vonkajšiu kuchyňu, klasickými by boli napríklad žulová pracovná doska, krb obložený prírodným kameňom alebo drevená pergola.

    7.3 Miešanie štýlov

    Jedným zo súčasných  trendov je kombinovanie rôznych štýlov a vytváranie niečoho nového, jedinečného. Napríklad miešanie klasického štýlu s priemyselnými – predstavte si robustné a kovové stoličky pod krištáľovým lustrom... „Shabby chic“ je tiež jednou z možností štýlového mixu. Vyznačuje sa zmiešaním vzájomne si odporujúcich materiálov, ako je mramor a drevo alebo kameň a nehrdzavejúca oceľ. Vzhľadom na to, že čoraz viac ľudí má o uvedené záujem, zdá sa, že tento trend bude pokračovať.

    7.4 Obkolesení prírodou

    Ak máte letnú kuchyňu alebo sa len pohrávate s myšlienkou mať ju, s najväčšou pravdepodobnosťou to znamená, že radi trávite čas vonku, takže možno nie ste tak ďaleko od prvého kroku, aby ste si letnú kuchyňu urobili. Tu je niekoľko nápadov:

    Odkrytá drevená pergola celá v zeleni, ktorá je úplne osvetlená denným svetlom, obklopená záhradou a vystavená vôni varenia a kvetín v kvetináčoch, drevených debnách... namiesto podlahy trávnik, koryto s vodou, fontána alebo jazierko...

    7.5 Leňošenie na zabudovanej pohodlnej lavici

    Očakáva sa, že vonkajšia kuchyňa bude funkčná a príťažlivá, ale ak nebude pohodlná, nebudeme v nej tráviť veľa času. Jedným z najlepších spôsobov, ako urobiť vonkajšiu kuchyňu pohodlnou pre život, je zahrnúť veľa možností na sedenie. Vstavané sedenie v štýle lavice vám poskytne viac sedenia za menej peňazí! Vstavané lavice sa dajú ľahko premeniť na pohodlné pohovky pomocou vankúšov a prikrývok. Ak sa poťahy vankúšov opotrebujú alebo nie sú veľmi v móde, môžu sa ľahko a lacno nahradiť novými, namiesto toho, aby ste museli kupovať nový kus nábytku na sedenie.

    Letná kuchyňa na zastrešenej terase

    Odborný článok 13611
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kuchyne?

    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne
    10
    1

    Ján Hosszúréti - drevovýroba


    9.9
    0

    Stolárstvo Kardoš


    9.6
    0

    DREVOPRAKTIK - Vladimír Glod


    10
    1

    Jozef Lazor - Stolárstvo JOLA


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené