Pre oblasť

    Úprava dvora, úprava záhrady a okolia domu (terénne úpravy)

    Článok si prečítalo viac ako 7998+ používateľov
    Terénne úpravy (úprava dvora a okolia domu) sa zvyčajne robia po ukončení výstavby, hoci okolie môžeme zmeniť alebo upraviť aj neskôr. Po dokončení stavby nového domu, nie je  bezprostredné okolie zvyčajne atraktívne z dôvodu zvyšného stavebného materiálu, stavebného  odpadu a strojov. Preto musíme pred nasťahovaním skultúrniť okolie domu. Terénne úpravy si dokážeme urobiť aj sami, no odporúča sa najať si na úpravu exteriéru odborníkov.
    Odborný článok 7998
    uprava dvora
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    1. Naplánujte si záhradu a okolie domu

    Ak chcete, aby dvor alebo záhrada, teda okolie domu, vyzerali upravene a príťažlivo, potom je najskôr potrebné dopredu naplánovať aj okolie domu. Takýto plán je zvlášť potrebný pre dvor a môže ho urobiť architekt alebo ešte lepšie záhradný (krajinný) architekt. Počas čistenia dvora sa robí úprava trávnatých útesov, chodníkov, záhonov, väčších sadeníc a podobne, aby bolo všetko harmonické, v súlade s domom.

    2. Úpravy dvora a okolia domu

    Úprava záhrad a okolia si vyžaduje veľa času a úsilia, aby bolo všetko tak, ako sme si predstavovali. Potrebné je, samozrejme, vhodné záhradné  náčinie a vybavenie. Odborníci na záhradníctvo a krajinnú architektúru preskúmajú terén, navrhnú, čo vysadiť do záhrady alebo ako upraviť existujúcu záhradu. Ich práca zahrňuje aj kosenie trávy, zalievanie, prerezávanie, okopávanie, hnojenie a odvoz zeleného odpadu a podobne.

    3. Výsev trávnika, zakladanie trávnika

    Ak chceme zdravú a hustú anglickú trávu, musíme sa o ňu postarať už pri výseve. Výsadba trávy prebieha na jeseň, pretože teploty a vlhkosť vzduchu sú ideálne. Jarný výsev by sa mal uskutočniť najneskôr do polovice mája, aby sa mladej tráve uľahčilo prežitie v lete. Možné je aj letné siatie, ale budete mať veľa problémov s burinou a suchom. Pred výsevom  uvoľnite a vyrovnajte povrch. Na 40 m2 spotrebujte asi 1 kg semien trávy. Keď sú semená rovnomerne rozložené, hrabľami sa jemne zahrabú a dobre polejú. Aby pôda zostala sypká až do vzklíčenia, udržiavajte v nej dostatočnú vlhkosť.

    Odborná rada zo spoločnosti BERTUSH s.r.o.

    1. Prečo by sme si mali zveriť terénne úpravy a záhradné výsadby odborníkovi?

    Určite je dôležité zveriť terénne úpravy a celkovo realiźaciu svojej záhrady do rúk odborníkov a to z viacerých dôvodov. Jednak skúsení zahradníci sa vyznajú v skladbe pôdy, čím vedia rozdelenie a vysadenie rastlín v budúcej záhrade, čo bude mať za následok, že rastlinám sa bude dariť a budú v záhrade perspektívne a hlavne nám budu robiť radosť či už v okrasnej, alebo úžitkovej časti záhrady. Taktiež je to aj s terénnymi úpravami. Odstránenie nežiadúcich prvkov zlej zeminy, starých rastlín, následná navážka zeminy a vyrovnanie a vymodelovanie terénu do Vami požadovanej podoby vždy treba zveriť do rúk architektom a následne aj realizátorom.

    2. Je zavlažovací systém dobrým riešením?

    Zavlažovací systém je jeden z najlepších riešení pri realizovaní Vašej budúcej záhrady. Nakoľko je plne automatický, šetrí nám v prvom rade drahocenný čas, kedy sa mnohokrát môže stať, že zabudneme zavlažiť rastliny, ktoré môžu trpieť nedostatkom vlahy a koniec koncov aj odumrieť. Šetrí nám náklady na vodu v prípade, že by bol prívod vody napojený na mestský vodovod. Je to najefektívnejšia forma zavlažovania, keďže si nastavíme čas spustenia vtedy, keď je zavlažovanie efektívne, ideálne skoro ráno (čas, keď väčšina ľudí ešte tvrdo spí), čím zabránime zbytočnému odparovaniu vody a väčšina vody sa dostane priamo ku koreňom rastlín. V dnešnej dobe, kedy je potrebné brať ohľad na našu planétu, na začiatku realizácie záhrady a závlahy si vieme osadiť na pozemku retenčné nádoby na zber dažďovej vody, ktorá sa poprípade dá kombinovať aj s domácou ČOV a vodu na zavlažovanie máme v tom prípade kvázi zadarmo.

    3. Svojim zákazníkom skôr odporúčate siatie trávy alebo pokládku trávneho koberca?

    Siaty alebo "kobercový" trávnik, je to individuálne. Pokladaný trávnik má mnoho výhod. Je profesionálne pestovaný, má pravidelnú údržbu. Pri pokládke Vám dovezú a položia doslova hotovú vec, čiže je tam okamžitý efekt, aj keď nemôže byť čerstvo položený trávnik plne zaťažený. Náklady na pokládku a realizáciu kobercového trávnika sú ale vyššie. Siaty trávnik potrebuje väčšie množstvo navážanej zeminy, ale celkové náklady môžu byť aj o 40 % nižšie. Je to naozaj individuálne, ľudia, ktorí sa nevedia dočkať na svoju vytúženú záhradu, pôjdu cestou realizácie pokládky, a ľudia, ktorí si chcú vypestovať svoj vlastný trávnik, pôjdu cestou vysievania. Netreba však zabudnúť, že v každom prípade je to živá rastlina, ktorá potrebuje starostlivosť a pravidelnú údržbu, od zavlažovania či hnojenia až po vertikutáciu, odburiňovanie, postrek proti hubovitým ochoreniam, aeorofikáciu, dosievanie a raz za čas dosypanie substrátu resp. kremičitého piesku.

    Pán Patrik Mikuláši, spoločnosť BERTUSH s.r.o.

    4. Trávny koberec – zakladanie trávnika

    Na vytvorenie ideálneho trávnika nie je potrebné čakať niekoľko rokov. Položením trávneho koberca môžete okamžite vytvoriť ideálny anglický trávnik. Položenie (pokládka) trávneho koberca nie je ľahká úloha. Pri zakladaní trávnika je vhodné zavolať odborníka. Ten vhodne pripraví pôdu pred položením, odkope starý povrch a zariadi odtok na odtekanie prebytočnej vody (drenáž). Pred zakladaním trávnika je tiež potrebné odstrániť všetky korene a kamene. Môžete tiež zasiať trávu, ale najrýchlejším spôsobom je položiť trávu vo forme trávneho koberca. Takto položený trávnik si tiež vyžaduje menej údržby a je odolnejší.

    Zakladanie trávnika
    Zakladanie trávnika najlepšie urobí odborník

    5. Prerezávanie a odstránenie stromov

    Prerezávanie stromov sa tiež na prvý pohľad javí ako veľmi jednoduchá úloha, ale je to profesionálna práca, ktorú musí vykonať kvalifikovaná osoba. Pri prerezávaní potrebujeme vedieť, kedy sa stromy prerezávajú, ktoré časti stromu môžu byť prerezané, kde presne musíme prerezať strom, ako tvarovať korunu a podobne. To isté platí pre odstraňovanie stromov, čo je tiež nebezpečné,  ak ide o vyššie stromy.

    6. Pokládka dlažby

    Úprava okolia zahrňuje aj vytváranie chodníkov vo dvore. Pred položením dlažby musí byť terén správne pripravený (vyznačený) a povrchy spevnené. Na pripravenú trasu sa kladú rôzne druhy dlažby alebo betón. Od toho  ako bude chodník vydláždený závisí na čo ho budeme používať: či bude na chodenie, jazdu alebo parkovanie. Ak chceme, aby bol povrch vydláždený správne, potom je takmer nevyhnutné zavolať odborníka na uvedené práce, pretože práce na úprave dvora zahŕňajú inštaláciu zavlažovacích, vodných alebo kamenných prvkov, záhradného nábytku a podobne.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku

    Odborný článok 7998
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    9.9
    0

    ŠILLER'S s.r.o.


    9.4
    0

    GREEN COLOUR


    9.5
    0

    Pekná záhrada, spol. s r.o.


    10
    4

    Roman Gábor - René stav


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené