Pre oblasť

    Zábradlie na schody, interiérové zábradlie

    Článok si prečítalo viac ako 3329+ používateľov
    Zábradlie je povinnou súčasťou schodiska, pretože poskytuje oporu a bezpečnosť. Zároveň je aj estetickým prvkom priestoru. Pretože žiadne schodisko nie je úplne bez moderného interiérového zábradlia, pripravili sme pre vás prehľad najbežnejšie používaných materiálov.
    Odborný článok 3329
    zabradlie na schody
    Máme 169 realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie:

    1. Zábradlie na schody

    1.1. Moderné interiérové zábradlie

    Zábradlie je dôležité pre vzhľad schodiska rovnako ako samotné schody. Vnútorné schodiskové zábradlie bolo vždy nevyhnutným prvkom viacpodlažných budov, domov a bytov, aj keď sa stále častejšie používajú aj riešenia bez zábradlí. Schody bez zábradlí však neprichádzajú do úvahy, ak máte malé deti alebo ste starší, pretože zábradlie je kľúčovým bezpečnostným prvkom, na ktorý sa môžete spoľahnúť.

    1.2. Materiály, z ktorých sa vyrába zábradlie na schody

    Okrem toho, že zábradlie na schody je predovšetkým bezpečnostným prvkom, má aj estetickú úlohu, pretože správne zvolené zábradlie môže výrazne skrášliť priestor. Na trhu sú v ponuke  rôzne materiály, farby a tvary zábradlí. Môžete si vybrať drevo, kované železo, kov, tehlu, sklo alebo kombinácie rôznych materiálov. Podľa toho, či ide o vnútorné alebo vonkajšie zábradlie, sa vyberá aj materiál s určitými vlastnosťami. Hlavným rozdielom je, že vnútorné zábradlie nemusí odolávať poveternostným podmienkam ani iným vplyvom vonkajšieho prostredia. Dôležitá je nielen estetika, ale aj funkčnosť. Svetlo sa bude napríklad lámať cez sklenené schodiskové zábradlie, takže celý priestor bude lepšie presvetlený, pričom svetlo nemôže preniknúť cez plné murované zábradlie, preto by ste pri výbere zábradlia mali prihliadať i na uvedené skutočnosti.

    2. Drevené zábradlie

    V interiéri sa často používajú drevené zábradlia na schody, pretože vyzerajú krásne, sú synonymom domácej atmosféry a priestoru dodávajú zvláštne teplo. Tieto interiérové ​​schodiskové zábradlia väčšinou nie sú plné, ale pozostávajú z lamiel usporiadaných zvisle alebo vodorovne. V poslednej dobe sú však stále obľúbenejšie verzie masívnych drevených zábradlí, ktoré môžu byť dyhované alebo práškované. Ak je drevené zábradlie práškované, textúra a štruktúra dreva zostanú skryté, preto sa ľudia oveľa častejšie rozhodujú pre prirodzený vzhľad a farbu dreva, najmä ak ide o masívne drevo. Ak je však zábradlie vyrobené z MDF alebo podobných materiálov, potom je nevyhnutné natieranie a lakovanie. Samozrejme, všetko závisí od vašich prianí a štýlu interiérového dizajnu.

    Zábradlie na schody môže byť plné alebo duté, priehľadné alebo nepriehľadné, to všetko vplýva na množstvo svetla v priestore
    Zábradlie na schody môže byť plné alebo duté, priehľadné alebo nepriehľadné, to všetko vplýva na množstvo svetla v priestore

    3. Kovové vnútorné zábradlie

    Tieto schodiskové zábradlia sú mimoriadne trvanlivé a viac sa používajú v moderných interiéroch. Priestor pôsobí trochu chladnejšie. Súčasťou interiérového ​​kovového zábradlia môžu byť aj lanká, ktoré sú vizuálne minimálne invazívne a dodávajú interiéru moderný nádych.

    4. Murované zábradlie

    Murované zábradlie na schody môže byť vyrobené z rôznych materiálov, jeho zvláštnosťou je, že je takmer vždy plné a nepriehľadné. Murované vnútorné zábradlia pozostávajú z veľkých kusov, tehál a kameňa, poukladaných na seba a omietnutých alebo dokonca vyliatych z betónu. Keď je zábradlie plné, je potrebné dbať na to, aby schodisko bolo dostatočne osvetlené.

    4.1. Zábradlie z tehál

    Takéto zábradlia sa menej často používajú, ale môžu byť príjemným doplnkom interiéru tradičnejších domov. Pretože sú tieto zábradlia ťažšie, schodisko musí mať primeranú nosnosť. Tehlové interiérové zábradlia sú na realizáciu o niečo náročnejšie, takže vo výsledku za ne odpočítate viac peňazí. Tehlové schodiskové zábradlie je však častým motívom starších verejných budov, napr. škôl a materských škôl, ale môže pôsobiť monumentálne a mimoriadne šarmantne, zvlášť ak budova obsahuje aj rôzne ozdobné prvky typické pre jednotlivé štýlové obdobia.

    4.2. Betónové schodiskové zábradlie

    Betónové vnútorné schodiskové zábradlie je mimoriadne moderné, ale náročnejšie na realizáciu, pretože na tento druh zábradlia je potrebné najskôr pripraviť debnenie alebo formu, do ktorej sa potom naleje betón. To je ešte ťažšie, ak ide o polkruhové, kruhové alebo točité schodisko, na ktoré by malo nadväzovať rovnaké zábradlie. Betónové schodiskové zábradlie je preto aj finančne náročnejšie a v súkromných domoch takéto zábradlie nájdete len ojedinele.

    Moderné schodiskové zábradlie vyrobené z lán
    Moderné schodiskové zábradlie vyrobené z lán

    5. Sklenené schodiskové zábradlie

    Voľba skleneného interiérového zábradlia je určite dobrá, samozrejme, ak také schodiskové zábradlie ladí s interiérom. Sklenené schodiskové zábradlie poskytuje dostatok svetla a zároveň pôsobí najmenej rušivo. Dá sa tiež elegantne namontovať na bočné strany schodiska a so sklom sa navyše môžete pohrať, pokiaľ ide o výber farieb, vzorov a povrchovú úpravu skleneného povrchu vnútorného zábradlia schodiska (sklo môže byť tvrdené, brúsené, mliečne, gravírované...), zábradlie sa môže stať akýmsi druhom umeleckého diela.

    Odborná rada zo spoločnosti Miroslav Kopec - SKLO

    1. Aká je optimálna hrúbka skla pre zábradlie, sprchové kúty a kuchynské zásteny?

    Optimálna hrúbka skla je diskutabilná v závislosti od samotnej veľkosti skla. Výpočty hrúbky zú zložitá záležitosť, ale ak by sme sa bavili trochu zjednodušene tak bežný sprchový kút sa robieva z tvrdeného skla s hrúbkou 8 mm. Treba si uvedomiť aj to, že kovania, akými sú závesy, madlá a priečne vzpery, to všetko je prispôsobené na určitú hrúbku a samozrejme aj na nosnosť. Ja za seba môžem povedať, že sklo s hrúbkou 8 mm pre sprchové kúty je dostatočne pevné a aj pomer cena/hmotnosť/kovanie/estetika je nastavené čo najoptimálnejšie.

    Pri zábradliach je to už ako som spomínal trochu zložitejšia záležitosť a v mnohých prípadoch sa každé jedno zábradlie prepočítava statickým posudkom, hlavne vo verejných budovách si to vyžaduje aj legislatíva. A tam v niektorých prípadoch je sklo alebo lepšie povedané vrstvené sklá hrubé aj 25 mm v závislosti od rozmeru.

    Na kuchynské zásteny alebo lepšie povedané grafosklá ako aj lakované sa bežne používa sklo s hrúbkou 4 mm, poprípade je možné použiť aj sklo s hrúbkou 6 mm. Výrezy na zásuvky, svetlá alebo digestory je možné robiť v každej hrúbke skla, takže tu je riešenie samotnej hrúbky skla bezpredmetné, poprípade ak si sám zákazník vyžaduje vyššiu pevnosť, vyhovieme mu.

    sklenene-interierove-zabradlie.jpg
    Sklenené interiérové zábradlie, Miroslav Kopec - SKLO

    2. Aký je rozdiel medzi klasickým a bezpečnostným sklom?

    Sklo ako prírodný izolant je nám všetkým známy. No v prípade zlého zaobchádzania je známe aj to, že sa rozbije a preto sa častokrát stretávame s výrazom bezpečnostné sklo hovorovo aj kalené sklo. Je to sklo, ktoré má zmenenú kryštalickú mriežku a preto je 6- až 8-krát pevnejšie ako bežné sklo. Bežne sa s tvrdeným sklom stretávame pri sprchových kútoch, zádveriach, sklenených dverách, posuvných dverách... Ďalšou bezpečnostnou úpravou je laminácia alebo aj vrstvenie skla, kde sa využíva kompozitný efekt a zloženie takej výplne môže byť kombinácia niekoľkých druhov/hrúbok/farieb/vzorov a podobne. Takéto laminované bezpečnostné sklo sa najčastejšie používa pri zábradliach, sklenených strechách alebo pochôdznom skle. 

    3. Aké výhody majú sklenené sprchové kúty a prečo sú obľúbenou voľbou?

    Sklenený sprchový kút je moderná odpoveď na zastaralé murované sprchy z 90-tych rokov minulého storočia, pretože má niekoľko výhod. Z hygienického hľadiska je ľahšie udržiavateľný povrch. Svetelné podmienky sú akceptovateľné, keďže sklo je priehľadné. Pri menších kúpeľniach je aj úspora priestoru, keďže samotné sklo je len 8 mm hrubé. Pri súčasných trendoch udržiavania skla sú čoraz častejšie používané nanotechnológie, ktoré zabraňujú usadzovaniu nečistôt alebo vodného kameňa na skle.

    Odbornú radu poskytol pán Miroslav Kopec

    6. Výber schodiskového držadla

    Pri výbere schodiskového zábradlia je potrebné dbať na ďalší prvok – výber správneho držadla (tzv. madla). Držadlo slúži ako pomôcka pri chodení po schodoch a je dôležitým bezpečnostným prvkom, ktorý musí byť správne navrhnutý. Je tiež estetickým prvkom, takže musí zodpovedať zábradliu aj priestoru. Môžete si vybrať medzi držadlom z kovu, dreva, gumy alebo plastu.

    Ak máte záujem o zábradlie na schody, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Aby ste sa dozvedeli presnú cenu, môžete poslať dopyt našim overeným dodávateľom rôznych druhov zábradlí, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás aj niekoľko rád o zábradlí.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 3329
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie?

    Máme 169 realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 169 realizátorov v oblasti Sklenené zábradlie
    10
    7

    Sklofix s.r.o.


    10
    1

    SKLO-GLASS SLOVAKIA s.r.o.


    9.6
    0

    Jaroslav Ochodničan


    9.9
    0

    STAVRO plus, spol. s r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené