Pre oblasť

    Moderné krby na drevo alebo pelety

    Článok si prečítalo viac ako 1785+ používateľov
    Ak v chladných zimných dňoch chcete mať pôžitok z pohľadu na plápolajúce plamene a užívať si príjemne hrejivé teplo, to všetko môžete, ak si zaobstaráte krby. Krby sú obľúbeným spôsobom vykurovania, pretože sú funkčné výhrevné telesá a zároveň vytvárajú útulnú a príjemnú atmosféru. Možno aj preto existuje mnoho rôznych typov, tvarov a materiálov krbov. Samozrejme, je potrebné dodržiavať technické a bezpečnostné pokyny. V nasledujúcom texte podrobnejšie vysvetlíme, prečo sú krby na drevo alebo pelety tou správnou voľbou pre vás.
    Odborný článok 1785
    moderne krby
    Máme 228 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby:

    1. Moderné krby

    Krb bol vždy považovaný za srdce každého domova. Tlmené praskanie a plápolajúce plamene vytvárajú akési kúzlo, ktoré v každom z nás prebúdzajú nežné pocity, pokoj a dobrú náladu, preto neprekvapuje, že krby nikdy nevyšli z módy. Zmenili sa iba tvary, materiály a vkus – moderné krby sa v mnohom líšia od tradičných.

    Výber krbu však nie je jednoduchý; už neplatí, že každý krb je krbom, práve kvôli širokému spektru možností, ktoré prinášajú nové technológie a spôsoby vykurovania, zákazníci často nevedia o všetkých podrobnostiach súvisiacich s ich správnou a bezpečnou prevádzkou. Keď sa rozhodnete pre obstaranie krbu, bolo by najlepšie porozprávať sa so skúseným odborníkom,  výrobcovia krbov a predajcovia vo svojich salónoch spravidla ponúkajú bezplatné rady a informácie k bezpečnej prevádzke krbov.

    Krb dodáva priestoru vznešenosť, zároveň je centrom – srdcom domova
    Krb dodáva priestoru vznešenosť, zároveň je centrom – srdcom domova

    2. Ako sú navrhnuté moderné krby

    Okrem toho, že sa krb používa predovšetkým na vykurovanie, je stále častejšie považovaný za prvok vytvárajúci príjemnú atmosféru a estetický prvok. Je dôležité, kam ho umiestnime, ako ho navrhneme a aké materiály použijeme na jeho výrobu. Krby sú srdcom domova. Preto ich treba umiestniť tam, kde rodina bude pokope a kde sa bude zdržiavať. Ku krbu odporúčame umiestniť pohodlné stoličky, kreslá, pohovky alebo hrubý koberec – jedným slovom všetko to, čo urobí atmosféru ešte príjemnejšou a atraktívnejšou. Užitočná je aj krbová polica alebo lavička, ak radi sedíte priamo pri ohni. Tiež potrebujete priestor na palivové drevo, ktorý by mal byť dostatočne veľký aspoň na dennú spotrebu paliva.

    Z akých materiálov môžu byť moderné krby vyrobené? Môžu byť omietnuté, obložené tehlami, keramickými dlaždicami alebo kameňom. Treba prihliadať na štylistické a farebné zladenie materiálu so zvyškom miestnosti.

    Presklené krby sú obľúbeným moderným riešením a zároveň veľmi bezpečné. Existuje niekoľko typov zasklení: zasklenie typu L, polkruhové zasklenie, ploché zasklenie, lichobežníkové zasklenie, trojstranné zasklenie a tunelové presklenie.

    Najdôležitejšia časť krbu je zároveň najmenej viditeľná – je to komín. Bez dobrého prúdenia  vzduchu oheň bude zle horieť, energetická účinnosť bude nižšia, nahromadí sa viac sadzí, dym bude unikať do miestnosti a bude existovať väčšie riziko požiaru. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité, aby bol komín pravidelne čistený. Odporúčanie odborníkov je, aby sa čistenie komína robilo najmenej raz za rok, aby ho robil profesionálny alebo skúsený kominár. Vďaka tomu nebudete mať problémy s krbom alebo komínom. Samozrejme, kľúčové je správne umiestnenie komína, rozmery komína a prevedenie komínovej čiapočky na streche.

    Pretože nejde len o estetické, ale aj o technické detaily, odporúčame vám skontaktovať skúsených odborníkov. Rozhodnutie vám určite uľahčí aj 3D návrh krbu, pretože si tak môžete jednoduchšie predstaviť konečný vzhľad krbu vo vašej obývačke.

    3. Inštalácia krbu

    Okrem dobrého dizajnu je potrebná aj kvalitná inštalácia, aby sa predišlo všetkým nebezpečenstvám. Veľa závisí od výberu vhodných materiálov a schopností majstra. Na inštaláciu krbu používajú majstri krbári šamot, žulu, mramor, drevo alebo tehlu. Dôraz by mal byť na použitom materiáli, zvolený materiál by mal byť dobrým tepelným akumulátorom, ktorý udržuje teplo a pomaly ho uvoľňuje do priestoru. Na otvorené krby sa používajú krbové vložky, ktoré zvyšujú účinnosť otvoreného krbu. Môžu byť dodatočne inštalované do existujúcich krbov.

    Pred inštaláciou krbu, resp. inštaláciou krbovej vložky, je potrebné chrániť priestor pred prachom a poškodením. Preto je najskôr potrebné inštalovať základňu a pripojenie na prívod vzduchu. Potom nasleduje inštalácia krbovej vložky a napojenie na komín. Nakoniec sa krb obmuruje tak, aby vyzeral ako komora. V prípade potreby je možné inštalovať rozvod potrubí na prúdenie horúceho vzduchu do iných miestností. Na dokončenie sa vykoná obloženie krbu požadovanou konečnou vrstvou, resp. dekoratívnym materiálom.

    Odborná rada zo spoločnosti Matem, s.r.o. 

    1. Krb alebo krbové kachle? Aké sú medzi nimi rozdiely a podľa čoho si vybrať?

    Rozdiel medzi krbom a krbovými kachľami je hlavne v priestore, ktorý zaberú v interiéri miestnosti.

    Krbové kachle sú voľne stojaci spotrebič zapojený do komína oceľovým priznaným dymovodom. Sú vhodné hlavne do malého, alebo menšieho pôdorysného priestoru, kde stavba krbu nie je možná. Kachle sa dajú zakúpiť v prevedení plech (rôzne farby), plech - keramika kombinácia, keramika, prípadne kombinácia plech - kameň. Vhodne zvolená kombinácia určite doladí interiér domu, alebo bytu. Rovnako výmena za iný model je bez problémov a búrania. Kachle neumožňujú spraviť tzv. teplovzdušný rozvod do iných miestností.

    Krb je už stavba - krbová vložka obostavaná izolačnými, alebo akumulačnými stavebnými doskami. Po obostavaní vložky sa krb stáva súčasťou domu. Výber vhodnej krbovej vložky záleží od dispozície a veľkosti priestoru. Dobre navrhnutý a postavený krb v prevedení akumulácia je schopný aj po dokúrení dlhodobo temperovať priestor. V prípade stavby krbu je možné riešiť aj teplovzdušný rozvod v dome. Ideálne smerom hore. Krbová vložka/krb je však náročnejšia na parametre komína (priemer a výška) ako kachle. Minimálny pôdorysný rozmer na krb je približne 60 x 60 cm.

    2. Ako sa pohybujú ceny krbov a kachlí u nás na Slovensku?

    Táto otázka je veľmi ťažká. Poviem a nebudem klamať, sú kachle za 299,- eur. Krb s vložkou sa dá postaviť za 2.999,- eur. Pri uvedených cenách platí za málo peňazí je "málo muziky". Sú to najlacnejšie alternatívy a každému sa páčiť nebudú. Dnešný trend pri výbere krbu, alebo kachlí je veľmi individuálny. Náročný klient bez problémov zaplatí za kachle, či krb 8 - 10.000,- eur. Najpočetnejšia skupina pri výbere uprednostňuje pomer cena/kvalita a tu sa pohybujú ceny za kachle cca 3.000,- eur a krb 6.000,- eur.

    Odbornú radu poskytol pán Kulifaj Miroslav zo spoločnosti Matem, s.r.o.

    3.1. Vložky na krby na drevo a pelety

    Krbová vložka je kovová konštrukcia krbu, ktorá predstavuje jeho vizuálne a funkčné centrum. Možností je mnoho: na trhu je veľký výber moderných, odolných krbových vložiek s víťaznou technológiou a dizajnom. K dispozícii je napríklad šamot, liatina, vermikulit atď. Z bezpečnostných dôvodov majú takmer všetky krbové vložky nástavec na prívod externého vzduchu, ktorý umožňuje správne spaľovanie. K dispozícii sú tiež vložky s prirodzenou konvekciou a vstavanými ventilátormi.

    Inštaláciu krbu prenechajte odborníkom
    Inštaláciu krbu prenechajte odborníkom

    4. Moderné krby na drevo

    Moderné krby na drevo sú v dnešnej dobe stále obľúbenejšie. Sú skvelým riešením pre tých, ktorí neustále rúbali drevo alebo boli celý život zvyknutí používať drevo na vykurovacie účely a chceli by svoj vykurovací systém zmodernizovať, vylepšiť. Taký systém majú moderné krby na drevo, teplo ohňa sa prenáša cirkuláciou vody systémom potrubí do radiátora. Týmto spôsobom je možné vykurovať všetky miestnosti v dome. Aby ste si vybrali ten najlepší krb, optimálny pre váš príbytok, potrebné je určiť objem priestoru, tepelnú izoláciu budovy, slnečné žiarenie a klimatické podmienky.

    5. Krby na pelety

    Krby na pelety fungujú veľmi podobne ako moderné krby na drevo popísané vyššie, rozdiel je v tom, že palivom, resp. materiálom používaným na spaľovanie, sú pelety. Krby na pelety majú výhodu v tom, že pelety sa oveľa jednoduchšie obstarávajú a skladujú. Pelety zaberajú menej miesta, predávajú sa vo vreciach. Ak teda váhate medzi krbom na drevo alebo pelety, možno bude najlepšie najskôr zvážiť spôsob skladovania paliva – pre ktorý typ paliva máte viac priestoru a lepšie podmienky.

    Moderná krbová vložka s ďalším priestorom na palivové drevo
    Moderná krbová vložka s ďalším priestorom na palivové drevo

    6. Krby na pelety a drevo alebo krbové kachle?

    Krbové kachle na drevo alebo pelety majú  dvierka z tvrdeného skla, ktoré poskytujú výhľad na horiaci plameň. Fungujú podobne ako moderné krby na drevo alebo krby na pelety, okrem toho však poskytujú dodatočnú funkciu vykurovania a prípravy jedál.  Krbové kachle vyhrievajú priestor priamym sálaním tepla cez sklo a čiastočne prirodzenou konvekciou. K dispozícii sú rôzne tvary, veľkosti, tepelné výkony a vonkajšie obloženia. V závislosti od požadovaného štýlu si môžete vybrať medzi klasickými, tradičnými a modernými kachľami. Niektoré majú aj vstavanú rúru. Krbové kachle, podobne ako krby na pelety alebo drevo, sa ľahko inštalujú, pretože ich stačí pripojiť iba ku komínu.

    6.1. Sporáky na drevo

    Pamätáte si možno ako varili naše staré mamy... a aj dedkovia? Sporáky na drevo sú opäť stále obľúbenejšie. Sporák na drevo sa používal na varenie, pečenie a vykurovanie. Ľahko sa  ním  môže vykúriť aj väčší priestor. Môžete si vybrať medzi rôznymi tvarmi, farbami, rozmermi varnej dosky a rúry, ako aj vonkajšími obloženiami z keramiky alebo prírodného kameňa. K dispozícii sú tiež vstavané kachle na drevo.

    Sporáky na drevo sú atraktívnym a zároveň aj užitočným prvkom
    Sporáky na drevo sú atraktívnym a zároveň aj užitočným prvkom

    Odporúčame, aby sa krb stal opäť centrom vášho príbytku.

    Ak máte záujem o inštaláciu krbov na drevo a pelety, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Môžete poslať dopyt našim overeným dodávateľom krbových kachlí a krbov, a tak dostanete viacero ponúk. Pripravili sme pre vás početné rady o dnešných spôsoboch vykurovania a vykurovacích zariadeniach.

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1785
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby?

    Máme 228 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 228 realizátorov v oblasti Krbové kachle, kozuby
    9.8
    0

    Grafomat s.r.o


    9.4
    0

    KAMINA, s.r.o.


    9.7
    0

    KRBY DAS - Dalibor Sádecký


    9.7
    0

    Vladimír Zima


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené