Pre oblasť

    Kuchynská doska: cena a výber

    Článok si prečítalo viac ako 9331+ používateľov
    Pri výbere kuchynskej pracovnej dosky často nevieme, ktorý materiál si vybrať, pretože možnosti sú obrovské. Pracovná doska na kuchynskú linku môže byť vyrobená takmer zo všetkých materiálov: kameňa, dreva, žuly, betónu, mramoru, nehrdzavejúcej ocele, Kerrocku, kovu, laminátu, drevotriesky atď. Moderný pult musí byť trvanlivý a jednoduchý na čistenie, takže voľba vôbec nie je jednoduchá. Pripravili sme pre vás niekoľko informácií o materiáloch, ktoré sa najčastejšie používajú pre kuchynské dosky.
    Odborný článok 9331
    kuchynska doska
    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    1. Žulová kuchynská doska

    Pre kamenné kuchynské dosky sa najviac využíva žulová doska, ktorá je k dispozícii vo veľmi rôznych odtieňoch. Povrch žuly je odolný voči teplu, vlhkosti a nárazom a dá sa ľahko vyčistiť. Hrúbka žulovej dosky je 2 až 3 centimetre a jej životnosť je omnoho dlhšia ako drevenej dosky. Kameň pôsobí chladne a spoj medzi jednotlivými doskami je viditeľný, predsa však pôsobí esteticky a prestížne v každej modernej kuchyni.

    Aká je jej cena? Cena dĺžkového metra žulovej kuchynskej dosky sa pohybuje, v závislosti od druhu kameňa a práce, od 90 EUR za šedé odtiene do 160 EUR za zelené a modré odtiene.

    Žulová doska
    Žulová doska

    2. Umelý kameň – pult pre modernú kuchyňu

    Umelý kameň tiež existuje v najrozličnejších farbách a odtieňoch. Doska na kuchynskú linku vyrobená z umelého kameňa v skutočnosti nie je úplne umelá – ten kameň je vyrobený z drvených mramorových úlomkov a prachu, ku ktorým sa pridávajú živice, určitá farba a niekedy aj sklo. Dá sa povedať, že cena takéhoto pultu je v pomere ku kvalite dosť nízka. Lacnejší umelý kameň je pórovitejší a prijíma vôňu potravín, ktoré sa na ňom pripravujú. Umelý kameň môže byť tiež potlačený a jeho hrúbka je asi 1,5 cm.

    Koľko stojí? Cena za meter štvorcový umelého kameňa, podľa farby, kvality a práce, je od 40 do 250 EUR.

    Doska z umelého kameňa
    Doska z umelého kameňa

    3. „Kerrock“ kuchynská doska

    Jedným z materiálov, ktoré môžete zvoliť pre kuchynský pult je Kerrock, ktorý patrí medzi novšie materiály. Ide o kompozitný materiál, vyrobený z akrylových polymérnych spojív a hydroxidu hlinitého. Jeho najväčšou výhodou je, že sa dá ľahko a jednoducho tvarovať, lepiť, brúsiť alebo ohýbať. Pult z Kerrocku je veľmi tvrdý a odolný, ľahko sa čistí a udržiava. Je odolný voči mechanickým poškodeniam, ale aj tepelným. Neodporúča sa však dávať priamo na dosku horúce nádoby alebo rezať na nej. Materiál nie je pórovitý, takže nečistoty nemôžu doň preniknúť.

    Koľko stojí Kerrock? Cena za meter štvorcový, podľa farby, kvality a práce, je od 250 do 350 EUR.

    Doska z Kerrocku
    Doska z Kerrocku

    4. Kuchynská doska z nehrdzavejúcej ocele

    Nehrdzavejúca oceľ je mimoriadne odolným materiálom pre kuchynskú dosku. Doska na kuchynskú linku z nehrdzavejúcej ocele je veľmi pevná a odolná voči vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu. Na nej by sa predsa nemali používať na krájanie ostré predmety, pretože sa takéto poškodenia môžu odstrániť iba leštením. Kuchynská doska z nehrdzavejúcej ocele sa tiež veľmi ľahko čistí a nečistoty do nej nemôžu preniknúť hlboko. Montáž kuchynskej dosky z nehrdzavejúcej ocele musí urobiť výlučne majster, lebo vôbec to nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá.

    Aká je jej cena? Cena dĺžkového metra dosky z nehrdzavejúcej ocele (šírka 60 cm)  sa pohybuje okolo 230 EUR, v závislosti od spôsobu vyhotovenia a montáže.

    Nerezová kuchynská doska
    Nerezová kuchynská doska

    5. „Ultrapas“ – kuchynské dosky z laminátu

    Laminátové kuchynské dosky sa používajú často, hlavne preto, že sú cenovo dostupné. Tieto dosky sú vyrobené z plastu a sú pokryté veľmi tvrdým a odolným povrchom. Kuchynská doska z laminátu je veľmi odolná a ľahko sa udržuje a čistí. Montáž alebo výmena tejto dosky je veľmi jednoduchá. Laminátové dosky sú odolné voči vysokým teplotám, rôznym chemikáliám, úderom a poškriabaniu.

    Koľko stojí „ultrapas“ kuchynská doska? Cena dĺžkového metra laminátovej dosky (šírka 60 cm) sa pohybuje od 100 do 200 EUR, v závislosti farby a  spôsobu vyhotovenia.

    Laminátová kuchynská doska
    Laminátová kuchynská doska

    6. Laminátová drevotriesková doska

    Zákazníci často siahajú aj po kuchynských doskách na báze laminátu. Základom dosky je drevotrieska, na ktorú je nalepený laminát alebo ultrapas. Po okrajoch je doska často chránená ABS pásmi, ktoré sa po rokoch používania môžu uvoľniť. Doska sa dá kúpiť so vzorom napodobňujúcim drevo, žulu alebo mramor. Materiál je mimoriadne kvalitný, odolný, ľahko sa udržuje a čistí. Predsa, na laminátové drevotrieskové dosky by sa nemali klásť horúce kuchynské nádoby bez podložiek a neodporúča sa ani krájať priamo na takomto druhu kuchynských dosiek.

    Koľko môže stáť takýto pult? Cena dĺžkového metra laminátovej drevotrieskovej dosky, šírky 60 cm, sa pohybuje od 20 do 100 EUR v závislosti od spôsobu vyhotovenia.

    7. Drevené kuchynské dosky

    V neposlednom rade existujú aj drevené kuchynské dosky. Drevená kuchynská doska je veľmi obľúbená, pretože drevo vyzerá veľmi príjemné a teplo a kuchyňa pôsobí domácky a trochu staromódne. Samozrejme, je potrebné zvoliť pre dosku tvrdé drevo, napr. dub alebo javor a musí byť ošetrené a chránené špeciálnym náterom. Pri drevených doskách musíme byť veľmi opatrní, pretože drevo je citlivé na mechanické poškodenie a na dreve zostávajú stopy rôznych tekutín. Na druhej strane je drevo odolné voči vysokým teplotám a ľahko opraviteľné.   Drevená kuchynská linka vyžaduje tiež starostlivé zaobchádzanie, pretože je dosť citlivá na mechanické poškodenie a môže sa poškodiť rôznymi druhmi tekutín. Nemala by sa veľmi vlhčiť, pretože sa na dreve, ako prírodnom materiáli, môžu objaviť plesne. Drevo je odolné voči vysokým teplotám.

    Koľko stojí drevený pult? Cena za meter štvorcový dreva, podľa druhu, kvality a vyhotovenia sa pohybuje okolo 250 EUR.

    Drevená kuchynská doska
    Drevená kuchynská doska

    Informácie o cenách nájdete v našej kalkulačke.

    Ak potrebujete pomoc, obráťte sa na Daibau, pošlite nám dopyt alebo položte otázku.

    Odborný článok 9331
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kuchyne?

    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1144 realizátorov v oblasti Kuchyne
    9.9
    0

    SGN-stolárstvo


    9.8
    0

    ZUBRA interiér


    9.4
    0

    DRENAB - Milan Slyško


    9.2
    0

    Lukáš Tiňo - LTP-MAX


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené