Pre oblasť

    500-ročný byt pre moderný život – Idealist studio

    Ak sa z hlavných ľubľanských ulíc dostaneme k skrytým mestským átriám, uvidíme, že sú tu skromnejšie a jednoduchšie viacbytové domy, ktoré boli kedysi určené pre služobníctvo bohatších meštianskych rodín. V jednom z takých domov, takmer 500-ročnom, na úpätí hradného kopca, zrekonštruovali architekti slovinskej architektonickej kancelárie Idealist studio byt s rozlohou 63 m2. Chceli tak zachovať skryté spomienky a detaily priestoru, pripomínajúceho bohatú históriu centra mesta.

    Byt pôvodne pozostával z troch izieb, ktoré boli v priebehu rokov niekoľkokrát prestavané podľa potrieb nových obyvateľov. Pri zariaďovaní bytu podľa moderných trendov vznikli nové inštalačné steny, ktoré prechádzajú všetkými podlažiami, a nové konštrukčné prvky, ktoré architekti pri rekonštrukcii nesmeli odstrániť.

    Centrálny obytný priestor s obývacou izbou a jedálenskou časťou je svetlý a vzdušný
    Centrálny obytný priestor s obývacou izbou a jedálenskou časťou je svetlý a vzdušný

    Pred rekonštrukciou byt fungoval ako jednoizbový so samostatnou kuchyňou, kúpeľňou, veľkým spálňovým a obývacím priestorom, ale mal veľa nevyužitých chodieb. Architekti z architektonickej kancelárie idea:list studio po dôkladnom zhodnotení potrieb aktuálnych  majiteľov vytvorili priestor na bývanie, ktorý má veľkú obývaciu izbu, samostatnú spálňu, menšiu izbu a kuchyňu.

    Krásny, 500-ročný priestor premenili architekti na moderné bývanie, predtým však  dôkladne zhodnotili aktuálnu situáciu a potreby klientov a rekonštrukciu vykonali tak, aby sa história, budovy, miesta a osobné spomienky obyvateľov tohto bytu neprestali prelínať.
    Pôdorys bytu pred rekonštrukciou
    Pôdorys bytu pred rekonštrukciou
    Pôdorys bytu po rekonštrukcii
    Pôdorys bytu po rekonštrukcii

    Architekti pri rekonštrukcii minimálne zasahovali do existujúcich inštalácií; našťastie, existujúce inštalácie umožnili výstavbu novej kúpeľne, ktorá dostáva prirodzené svetlo cez menšie okno, ktoré sa otvára do dnes už opusteného tunela. Ten kedysi slúžil ako tajná chodba na rýchly únik v prípade vojnových útokov, dnes predstavuje iba pohodlný obslužný prístup. Toaleta je na rovnakom mieste a kuchyňa sa nachádza v kedysi nevyužívanej chodbe vedľa inštalačnej steny. 

    Kuchynské prvky sú v béžovej farbe so zlatými akcentmi
    Kuchynské prvky sú v béžovej farbe so zlatými akcentmi

    Architekti spálňu umiestnili do tmavšej časti bytu, keďže svetlejšiu časť priestoru chceli ponechať pre priestor, kde obyvatelia trávia väčšinu dňa – a časť svetla sa do spálne dostáva nepriamo z chodby. Menšia izba sa otvára dvoma oknami na terasu a cez presklené dvere  trocha prirodzeného svetla preniká do kúpeľne.

    Na rozdiel od spální a obslužných miestností obývačka je luxusná, pretože sa tam odohráva väčšina rodinného života.
    Spálňa nemá priame prirodzené svetlo, dostáva ho cez chodbu
    Spálňa nemá priame prirodzené svetlo, dostáva ho cez chodbu

    Keďže sa majitelia rozhodli vymeniť klasickú televíziu za projektor, sedačka je rozkladacia a umožňuje rôzne priestorové kompozície, orientácie a využitie. Vznášajúci sa stenový prvok  slúži ako doplnková pracovná plocha, priestor pre premietacie plátno a odkladacia plocha. Netradične umiestnený záves vychádza jednak z nesprávneho umiestnenia okien, ktoré neumožňuje klasické rozmiestnenie závesov na oboch stranách okien, a jednak z toho, že ide o objekt, ktorý nie je typicky meštiansky. Je malý a nikdy nebol určený pre prestížnu triedu, ktorej bývanie by zdobili bohaté dekoratívne textílie.

    Namiesto klasického televízora sa rodina rozhodla pre projektor
    Namiesto klasického televízora sa rodina rozhodla pre projektor

    Nábytok je vyrobený na mieru, aby sa využil každý malý kútik na odkladanie vecí. Je vzdialený od stien a skrine siahajú len do výšky trámov – architekti chceli rafinovane navrhnúť nové zásahy a oddeliť ich od existujúceho priestoru. Objem úložných skriniek pramení zo snahy maximálne využiť prirodzené svetlo, ktoré chceli architekti vniesť čo najhlbšie do priestoru a vytvoriť tak pocit otvorenosti pri vstupe do bytu.

    Oblúkový priechod zo spálne do kúpeľne architekti znovu otvorili a vybavili ho posuvnými dverami, ktoré odrážajú tvar zrkadla a vytvárajú ilúziu hĺbky.
    Oblúky v kúpeľni, zlaté armatúry a veľký sprchovací kút navodzujú špeciálnu atmosféru
    Oblúky v kúpeľni, zlaté armatúry a veľký sprchovací kút navodzujú špeciálnu atmosféru

    Malé množstvo prirodzeného svetla v značnej miere vplývalo na použité materiály, práve preto sú steny svetlé a omietnuté. Okrem toho, architekti chceli zachovať aj minulé zásahy a zmeny, ktoré sa v byte udiali. Odkrytá kamenná stena (zvyšok predchádzajúcej rekonštrukcie) je natretá bielou farbou, ktorá ju dáva do úzadia a v tichosti svedčí o spomienkach a zložitej histórii budovy, pričom necháva priestor pre nový život. Teplé béžové odtiene v kombinácii s farbou dreva navodzujú v byte pocit tepla a akcenty v bordových odtieňoch robia priestory  bez prirodzeného svetla trochu tajomnými.

    Názov projektu: Pečať spomienok  

    Interiérový dizajn: Urša Kres, Tina Begović, Urban Pahor, Idealist studio 
    Lokalita: Ľubľana (Slovinsko)
    Rok plánovania: 2018
    Rok realizácie: 2021
    Plocha: 63 m2
    Foto: Blaž Gutman

    Fotogaléria:

    Kvôli túžbe po maximálnom využití svetla sú všetky steny bytu biele a podlaha je pokrytá parketami
    Kvôli túžbe po maximálnom využití svetla sú všetky steny bytu biele a podlaha je pokrytá parketami
    Drevený jedálenský stôl so stoličkami Thonet
    Drevený jedálenský stôl so stoličkami Thonet
    Nábytok je navrhnutý tak, aby čo najlepšie využil každý, aj ten najmenší kútik, ako úložný priestor, čo je v malom byte ešte žiadanejšie
    Nábytok je navrhnutý tak, aby čo najlepšie využil každý, aj ten najmenší kútik, ako úložný priestor, čo je v malom byte ešte žiadanejšie
    Napriek novým zásahom sa architekti snažili zachovať a označiť existujúce prvky priestoru
    Napriek novým zásahom sa architekti snažili zachovať a označiť existujúce prvky priestoru
    Dvere so zrkadlami priestor opticky zväčšia a dodatočne presvetlia
    Dvere so zrkadlami priestor opticky zväčšia a dodatočne presvetlia
    Toaleta zostala na rovnakom mieste – hneď vedľa vchodu na konci chodby
    Toaleta zostala na rovnakom mieste – hneď vedľa vchodu na konci chodby
    Kúpeľňa je prístupná zo spálne alebo z malej doplnkovej miestnosti, odkiaľ cez presklené dvere dostáva prirodzené svetlo
    Kúpeľňa je prístupná zo spálne alebo z malej doplnkovej miestnosti, odkiaľ cez presklené dvere dostáva prirodzené svetlo
    38
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    HĽADÁTE DOBRÝCH REALIZÁTOROV V OBLASTI ARCHITEKT, ARCHITEKTÚRA?

  • Architekt, architektúra Bánovce nad Bebravou
  • Architekt, architektúra Banská Bystrica
  • Architekt, architektúra Bardejov
  • Architekt, architektúra Bratislava
  • Architekt, architektúra Brezno
  • Architekt, architektúra Bytča
  • Architekt, architektúra Čadca
  • Architekt, architektúra Detva
  • Architekt, architektúra Dolný Kubín
  • Architekt, architektúra Dunajská Streda
  • Architekt, architektúra Galanta
  • Architekt, architektúra Gelnica
  • Architekt, architektúra Hlohovec
  • Architekt, architektúra Humenné
  • Architekt, architektúra Ilava
  • Architekt, architektúra Kežmarok
  • Architekt, architektúra Komárno
  • Architekt, architektúra Košice
  • Architekt, architektúra Krupina
  • Architekt, architektúra Kysucké Nové Mesto
  • Architekt, architektúra Levice
  • Architekt, architektúra Levoča
  • Architekt, architektúra Liptovský Mikuláš
  • Architekt, architektúra Lučenec
  • Architekt, architektúra Malacky
  • Architekt, architektúra Martin
  • Architekt, architektúra Medzilaborce
  • Architekt, architektúra Michalovce
  • Architekt, architektúra Myjava
  • Architekt, architektúra Námestovo
  • Architekt, architektúra Nitra
  • Architekt, architektúra Nové Mesto nad Váhom
  • Architekt, architektúra Nové Zámky
  • Architekt, architektúra Partizánske
  • Architekt, architektúra Pezinok
  • Architekt, architektúra Piešťany
  • Architekt, architektúra Poltár
  • Architekt, architektúra Poprad
  • Architekt, architektúra Považská Bystrica
  • Architekt, architektúra Prešov
  • Architekt, architektúra Prievidza
  • Architekt, architektúra Púchov
  • Architekt, architektúra Revúca
  • Architekt, architektúra Rimavská Sobota
  • Architekt, architektúra Rožňava
  • Architekt, architektúra Ružomberok
  • Architekt, architektúra Sabinov
  • Architekt, architektúra Šaľa
  • Architekt, architektúra Senec
  • Architekt, architektúra Senica
  • Architekt, architektúra Skalica
  • Architekt, architektúra Snina
  • Architekt, architektúra Sobrance
  • Architekt, architektúra Spišská Nová Ves
  • Architekt, architektúra Stará Ľubovňa
  • Architekt, architektúra Stropkov
  • Architekt, architektúra Svidník
  • Architekt, architektúra Topoľčany
  • Architekt, architektúra Trebišov
  • Architekt, architektúra Trenčín
  • Architekt, architektúra Trnava
  • Architekt, architektúra Turčianske Teplice
  • Architekt, architektúra Tvrdošín
  • Architekt, architektúra Veľký Krtíš
  • Architekt, architektúra Vranov nad Topľou
  • Architekt, architektúra Žarnovica
  • Architekt, architektúra Žiar nad Hronom
  • Architekt, architektúra Žilina
  • Architekt, architektúra Zlaté Moravce
  • Architekt, architektúra Zvolen
  • Slovakia
    DAIBAU.SK

    00421 233 329 745

    © 2022 DaiBau, všetky práva vyhradené