Pre oblasť

    Architekt – ako nájsť dobrú architektonickú kanceláriu?

    Článok si prečítalo viac ako 974+ používateľov
    Plánujete rekonštrukciu, stavbu alebo zmenu interiéru? Na splnenie svojich prianí budete potrebovať odborníka, ktorý bude vedieť načrtnúť nápad, urobiť plán a výkresy a tiež vás prevedie administratívnymi postupmi pri kompletizovaní potrebnej dokumentácie. Zákon o výstavbe stanovuje, že dokumentáciu na získanie stavebného povolenia musí pripraviť inžinier architekt s príslušnou licenciou. Nepotrebujete architekta iba ako experta, ktorý vám pomôže rýchlo a efektívne splniť právne požiadavky. Dobrý odborník vám poradí ako získať kvalitné a zmysluplné riešenie, pohodlné bývanie pre celú rodinu, vhodné pre vaše potreby a neškodné pre prírodné prostredie.
    Odborný článok 974
    architekt
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    1. Hľadá sa architekt!

    Ako si vybrať správneho architekta? Na to, samozrejme, potrebujete dostatok času. Ľudia majú zvyk hľadať si odborníkov prostredníctvom priateľov a známych, tiež prostredníctvom internetu. Teraz to môžete urobiť aj prostredníctvom nášho portálu Daibau.sk – pošlite dopyt a naši spolupracovníci vás budú kontaktovať. Keď zozbierate ponuky, dobre si ich všetky preštudujte a skontrolujte – či má architekt platnú licenciu, aké sú jeho referencie, teda dokončené projekty a názory klientov – dôležitý je prvý dojem.

    Ako skontrolovať uvedené údaje? Skúste vyhľadať zoznam  licencovaných architektov na internete. Mali by ste prihliadať na to, aby vybraný odborník bol čo najbližšie k vám, resp. k miestu stavby (aby nemusel cestovať ďaleko) a aby s čo najmenšími nákladmi sledoval priebeh stavebných prác, samozrejme, ak sa tak dohodnete.

    Dobrý architekt vie, ako zmeniť váš sen na skutočnosť
    Dobrý architekt vie, ako zmeniť váš sen na skutočnosť

    2. Ako si vybrať dobrú architektonickú kanceláriu?

    Keď urobíte užší zoznam architektonických kancelárií na základe všetkého, čo ste sa o nich dozvedeli – referencie, lokalita a ceny – bude potrebné sa s nimi stretnúť. Úspešnosť projektu a vaša spokojnosť s urobenou prácou, bude vo veľkej miere závisieť od úspešnej komunikácie s architektom! Ak sa vám projektant dostatočne dlho venuje, vypočuje si, o čom hovoríte, ukáže príslušné odporúčania a má dobré nápady – jedným slovom, zanechá vo vás priaznivý dojem, existuje veľká šanca, že budete s budúcou spoluprácou spokojní. Skôr než navštívite architektonickú kanceláriu, odporúčame vám na príslušnom obecnom úrade získať informácie, resp. doklad o miestnom územnom pláne. Na základe toho  projektant bude okamžite vedieť, aké sú skutočné možnosti v teréne a možné obmedzenia. Ponuka, ktorú predloží, bude konkrétnejšia. Okrem územnoplánovacej informácie so sebou si zoberte zoznam vašich želaní, výkresov, náčrtov alebo obrázkov častí, miestností alebo celých objektov, ktoré sa vám páčia a priali by ste si, aby sa stali súčasťou vášho domova.

    Cena je jedným z rozhodujúcich kritérií, v žiadnom prípade nesmie byť jediným kritériom. S vybraným architektom uzavrite zmluvu, v ktorej bude jasne, presne a taxatívne uvedené, akú dokumentáciu poskytne, za akú cenu a v akom termíne. Potom môže začať príprava a vypracovanie  ideového riešenia – zladené s územnoplánovacími informáciami, vašimi želaniami a odbornými návrhmi architekta. Vo fáze vypracovania ideového riešenia sa budete s architektom stretávať častejšie, kým nebudú úplne zladené všetky predstavy a požiadavky a nebudete spokojní s riešeniami a vzhľadom. Neskôr, pri vypracovaní dokumentácie pre stavebné povolenie, bude zmeny ťažšie uskutočňovať, to si bude vyžadovať viac času a peňazí, ale o tom si povieme inokedy. Zatiaľ majte na zreteli, že všetko by malo byť dokončené vo fáze ideového riešenia projektu, je to najpraktickejšie a nákladovo najefektívnejšie. Ak nájdete správneho architekta, projektovanie domu bude pre vás veľmi inšpiratívne a poučné!

    3. Cena

    Koľko stoja služby architekta? Ceny originálnych projektov rodinných domov sú 1 % – 2 % z celkovej hodnoty investície. Zvyčajne sa cena celého projektu (vypracovanie  ideového riešenia projektu, projekt na získanie stavebného povolenia a vypracovanie projektu na realizáciu) pohybuje od 1 200 do 13 000 EUR. Pri rozhodovaní, ktorý architekt je ten pravý, cena by nemala byť rozhodujúca. Ak dostanete nižšiu ponuku, odporúčame vám byť obzvlášť opatrní, pretože kvalita takéhoto projektu môže byť veľmi otázna. Typový projekt je lacnejší, ak sa rozhodnete pre zmeny a vylepšenia, môže byť oveľa drahší ako pôvodný projekt. Neodporúčame typové projekty, pretože neposkytujú slobodu a často si vyžadujú veľké kompromisy. Majte na zreteli, že dom je dlhodobá investícia a strávite v ňom veľkú časť svojho života. Keď sa rozhodnete pre stavbu, je to zvyčajne preto, že chcete niečo výlučne svoje vlastné, osobné a v žiadnom prípade sa neprispôsobujte jednotnému a neosobnému riešeniu.

    4. Kto je dobrý architekt?

    „Na trhu je viac architektov ako zubných pást. Tých dobrých je veľmi málo. V každom prípade, sú výsledkom subjektívneho hodnotenia a osobných skúseností.“ (komentár na internete)

    Dobrý architekt:

    • má kvalitné referencie,
    • počúva vaše želania,
    • zoznamuje vás s obmedzeniami,
    • radí vám,
    • pripraví viacej návrhov a riešení,
    • neustále s vami komunikuje,
    • pripraví jasnú zmluvu o spolupráci a uvedie presné ceny.

    Ak sa rozhodnete pre služby architekta, môžete nás kontaktovať na daibau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov a výrobcov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku. Informácie o cenách si môžete pozrieť v našej kalkulačke.

    Odborný článok 974
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Architekt, architektúra?

    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 491 realizátorov v oblasti Architekt, architektúra
    9.2
    0

    regec+vrbova architekti s. r. o.


    9.7
    0

    Sikard spol. s r.o


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    8.7
    0

    Studio 26 - Ing. arch. Samuel Denis Tomko


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené