Pre oblasť

    Moderné kúpeľne: ako vyzerá moderná kúpeľňa 21. storočia?

    Článok si prečítalo viac ako 3132+ používateľov
    Kúpeľňa je rozhodne považovaná za jeden z najintímnejších priestorov vo vašej domácnosti. V posledných rokoch aj moderné kúpeľne zažívajú svoju renesanciu. Osvetlenie, farby a materiály sa stávajú dôležitými prvkami, ktoré by sa mali v každej modernej kúpeľni premyslene kombinovať. Kúpeľňa by nemala slúžiť len na udržiavanie hygieny, ale stať sa vašou oázou pokoja, kde môžete relaxovať po náročnom dni.
    Odborný článok 3132
    kupelna
    Máme 974 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    1. Vzhľad modernej kúpeľne

    Svetlo, či už prirodzené alebo vo forme osvetlenia, sa v posledných rokoch stalo veľmi dôležitým prvkom interiérového dizajnu vrátane kúpeľní. Moderné kúpeľne sa stávajú dôležitou súčasťou našich príbytkov, v ktorých je dôležité prirodzené svetlo. Veľké okná v kúpeľniach už nie sú symbolom prestíže. Moderné kúpeľne preto často majú také okná, aké sú použité na budove, aj keď sú od podlahy po strop. Medzi kúpeľňou a inými miestnosťami už nie sú hierarchické rozdiely. Moderná kúpeľňa je preto, na rozdiel od tých starších kúpeľní, svetlým a útulným priestorom, kde sa vlastne radi zdržiavame a čítame si knihu alebo pozeráme televíziu ležiac vo vani. Zrekonštruované kúpeľne alebo kúpeľne v novostavbe sú navrhnuté tak, aby boli priestranné a funkčné bez zbytočného neporiadku.

    Svetlo je dôležitým prvkom moderných kúpeľní, pretože ich robí príjemnejšími a vizuálne väčšími
    Svetlo je dôležitým prvkom moderných kúpeľní, pretože ich robí príjemnejšími a vizuálne väčšími

    2. Materiály a farby v modernej kúpeľni

    2.1. Materiály pre novú kúpeľňu

    V moderných kúpeľniach sú keramické obklady nahradené o niečo odvážnejšími, modernejšími materiálmi, akými sú kameň, drevo, terazzo, epoxid a mikrocement. Drevo je čoraz odolnejšie, a ak je dobre pripravené a impregnované, voda ho nepoškodí, takže drevo v kúpeľni môžete bez obáv používať. To isté platí pre ostatné prírodné alebo umelé materiály, ako aj pre ich kombinácie, ktoré sa v moderných kúpeľniach používajú stále viac, a sú veľkou pomocou pre moderné ženy, ktoré majú čoraz menej času na upratovanie domácnosti (napr. na čistenie škár v keramických obkladoch). Všetky tieto materiály sú odliate, čo znamená, že v jednom kuse úplne pokrývajú podlahu. Terazzo existuje aj vo verzii dlaždíc, ktoré sú oveľa väčšie ako priemerná keramika (50 cm × 50 cm alebo viac), a sú neporovnateľne jednoduchšie na údržbu. Nové trendy diktujú používanie prírodných materiálov na steny a podlahy, ako aj na ďalšie prvky používané v kúpeľni, ale pokiaľ vám to finančný rozpočet neumožňuje, žulové dlaždice, ktoré napodobňujú prírodný kameň, sú na tento účel vynikajúce.

    Ak vás predsa len zláka moderná kúpeľňa s keramickým obkladom, odporúčame vám modernejšie, ktoré sú k dispozícii v  rôznych farbách a veľkostiach. Štvorcové tvary a štandardné rozmery nahrádzajú odvážnejšie, polygonálne a nepravidelné tvary.

    2.2 Moderná kúpeľňa a farby

    Farby používané v moderných kúpeľniach sú čoraz upokojujúcejšie, neutrálnejšie a zemitejšie. Biela farba, dominantná na začiatku roku 2000, je na ústupe. Moderné kúpeľne sa okrem nenápadnej farebnej schémy vyznačujú príležitostnými farebnými akcentmi na kľúčových miestach: napr. čierne kovanie alebo rám okolo sprchovacieho kútu... Pravidlo pre farebnú schému modernej kúpeľne je jednoduché: v modernej kúpeľni by mali byť použité nenápadné farby alebo jemné pastelové odtiene, ktoré je potom možné v kľúčových bodoch premyslene a správne zdôrazniť silnejšou alebo čiernou farbou. Geometria je výrazná pri umiestňovaní prvkov a lemovaní. Geometrické čiary a figúry už teda nie sú len na keramike, ale v celej kúpeľni.

    2.3. Inštalácie v kúpeľni

    Pokiaľ ide o inštalácie, pravidlo rešpektované v modernom usporiadaní ostatných častí interiéru, platí aj pre kúpeľňu – inštalácie sú nevyhnutné pre bežné bývanie, nemožno ich vynechať, ale je možné ich skryť pred zrakom. Najzrejmejším príkladom toho sú, samozrejme, radiátory, ktoré sa postupne prestávajú používať. Nahrádza ich podlahové vykurovanie, ktoré je skvelé a veľmi praktické aj do moderných kúpeľní, pretože sa rozliata voda rýchlejšie odparuje. Ak predsa len chcete radiátor na rýchlejšie schnutie uterákov, radíme vám zvoliť kameň, ktorý je v súčasnej dobe skutočným trendom každej modernej kúpeľne.

    Ak to priestor dovoľuje, je možné prepojiť spálňu s kúpeľňou
    Ak to priestor dovoľuje, je možné prepojiť spálňu s kúpeľňou

    Odborná rada zo spoločnosti ŠTÚDIOVO

    1. Ako by mala vyzerať jedna moderná kúpeľňa?

    Moderná kúpeľňa by mala vyzerať elegantne, čisto, minimalisticky a zároveň by mala byť prakticky riešená. V súčasnosti využívame najmä veľkoformátové obklady, predovšetkým v imitácií betónu, mramoru, dreva alebo kameňa, ktoré dodajú kúpeľni veľmi moderný a nadčasový vzhľad. Ako doplnok ku modernej kúpeľni sú často využívané prírodné materiály, hlavne drevo, vďaka ktorému kúpeľňa nepôsobí chladne a fádne.

    2. Aké obkladačky a dlaždice sú hitom roku 2023?

    Hitom obkladov a dlažieb v roku 2023 sú opäť veľkoformátové obklady a dlažby, a taktiež prichádzajú obklady s kvetinovými vzormi alebo geometrickými tvarmi vo farbách. Čiže v roku 2023 sa môžeme tešiť aj na farebnejšie kombinácie kúpeľni, ktoré sme za posledný rok tak veľa nemali. 

    3. Čierna kúpeľňa – ako ju urobiť, aby nepôsobila depresívne?

    Aj čierna kúpeľňa má svoje čaro, ktoré nie každý obľubuje. Veľa ľudí preferujú najmä bledé obklady, preto sa tak často nestretávame s čiernou variantov. Čierna kúpeľňa nemusí však pôsobiť depresívne, naopak, môže byť elegantná a luxusná, stačí jej povenovať dostatok času pri návrhu a nájsť správny kontrast v kúpeľni s jednotlivými doplnkami. Použitím antracitovej a sivej farby, čiernych umývadiel spolu s čiernymi batériami alebo zlatých doplnkov v podobe svietidiel nad umývadlom, môže kúpeľňa nadobudnúť iný uhoľ pohľadu a človek ju nemusí vnímať ako depresívnu.

    Pani Ing. Natália Valková, spoločnosť ŠTÚDIOVO

    3. Prepojenie spálne s kúpeľňou

    Priame prepojenie modernej kúpeľne so spálňou je stále obľúbenejšie. Moderná kúpeľňa a spálňa môžu tvoriť jeden priestor alebo byť oddelené iba sklenenou stenou. Určite je však také prepojenie ťažké dosiahnuť v starších trojizbových bytoch, ktoré majú len jednu kúpeľňu pre celú rodinu. Pri tomto modernom pôdoryse si musíme uvedomiť, že takáto kúpeľňa je určená výhradne pre používateľov spální, a ako taká nebude dostupná pre ostatných členov rodiny. Vždy sa nachádza v najintímnejšej časti obytného priestoru. Moderná kúpeľňa, ktorá je súčasťou spálne, musí mať starostlivo premyslené usporiadanie prvkov, aby mokré prvky (sprcha, vaňa, umývadlo...) boli čo najďalej od postele. Je tiež žiaduce, aby bola vaňa alebo sprcha mierne skrytá pred zrakom, zatiaľ čo pre umývadlo to nie je dôležité.

    3.1 Kam umiestniť toaletu?

    Spomeňme tiež, že toaleta v žiadnom prípade nie je súčasťou modernej kúpeľne. Je umiestnená oddelene, v samostatnej miestnosti, pretože moderná kúpeľňa prepojená so spálňou, ktorá by zahŕňala aj toaletu, by nebola ani hygienická, ani elegantná, ani by neposkytovala žiadne súkromie. Nehovoriac o iných nevýhodách.

    Odborný článok 3132
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok?

    Máme 974 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 974 realizátorov v oblasti Kúpeľňový nábytok
    9.4
    0

    Stol-výroba


    9.4
    0

    Miroslav Fáber - Ebenista


    10
    0

    Interior Ceramic s.r.o.


    9.5
    0

    WYDRA, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené