Pre oblasť

    Zasklenie balkóna

    Článok si prečítalo viac ako 2133+ používateľov
    Nedostatok obytného priestoru často núti ľudí k alternatívnym riešeniam, medzi ktoré patrí zasklievanie vonkajších povrchov, najčastejšie balkónov. Takto získaný priestor je zvyčajne dobre osvetlený a ponúka výhľady do okolia. Existuje niekoľko spôsobov zasklenia balkónov: klasické zasklenie, úplné zasklenie a posuvné zasklenie balkóna.
    Odborný článok 2133
    zasklenie balkonov
    Máme 177 realizátorov v oblasti Sklenárstvo:

    1. Zasklenie balkóna – áno alebo nie?

    Zasklenie je možné vykonať niekoľkými spôsobmi: balkón môže byť úplne alebo čiastočne uzavretý pevnými alebo pohyblivými prvkami, ktoré ponúkajú ďalšie možnosti. Zasklenie balkóna môže byť dobrým riešením, ak chcete získať niekoľko metrov štvorcových obytného priestoru alebo si vytvoriť vlastnú zimnú záhradu. Váš byt určite získa kvalitný životný priestor, ktorý bude svetlý, vzdušný a z ktorého sa otvoria krásne výhľady.

    1.1. Zasklenie balkóna a tepelné straty

    Okrem toho, že zasklenie balkóna vám poskytne miesto na odpočinok alebo niečo iné, budú  tepelné straty bytu o niečo nižšie. Zasklenie balkóna bude pôsobiť ako tepelná bariéra, zimná záhrada, ktorá bude v zime kvôli veľkému množstvu skla pasívne vyhrievaná slnkom a v lete bude prirodzene vetraná a zabráni priamemu prieniku slnečných lúčov do interiéru bytu. Ak chcete vyhrievané zasklenie balkóna, odporúčame vám zvoliť tepelne zdravé riešenie bez tepelných mostov.  

    2. Úplné zasklenie balkóna

    Úplné zasklenie, resp. zasklenie celej steny a všetkých strán, vytvára úplne nový priestor s výhľadom. Pre používateľov to  môže byť príjemné alebo nepríjemné. Ak chcete celostenové zasklenie, dávajte pozor na to, kam siaha výhľad z vášho balkóna a ako bude nový priestor orientovaný. V prvom rade celostenové zasklenie opticky zväčšuje priestor. Pozitívom celoplošného zasklenia je určite prirodzené svetlo, ktoré ľahšie preniká do miestnosti a na druhej strane spája príbytok s prírodou a dodáva mu modernejší vzhľad. Negatívnou vlastnosťou takéhoto zasklenia je čistenie. Ak sa rozhodnete pre takýto projekt, dobre si rozmyslite, ako budete zvonka umývať okná; či sa okná budú otvárať alebo nie? Ich umývanie určite sami nezvládnete, preto nezabudnite vziať do úvahy ročné náklady na tieto účely.

    3. Klasické zasklenie balkóna

    Pri klasickom zasklení je zasklená horná polovica balkóna a dolná nie. Zvyčajne v takýchto prípadoch existuje plné balkónové zábradlie, takže okná začínajú asi meter od podlahy. Takéto zasklenie ponúka viac súkromia, ale prepúšťa do priestoru menej prirodzeného svetla. Skrinky alebo iný úložný priestor je možné inštalovať vedľa nepresklenej časti bez toho, aby prekážali svetelnej dráhe. Priestor je v tomto prípade navrhnutý funkčnejšie, bez straty prirodzeného svetla a tepla. Klasické zasklenie ponúka klasické alebo posuvné otváranie okien, takže ich čistenie nie je nebezpečné, pretože sa dajú čistiť aj zvnútra.

    Zasklenie balkóna
    Klasické zasklenie balkóna je najčastejšie

    4. Posuvné zasklenie balkóna

    Posuvné zasklenie balkóna je skvelou voľbou, ak chcete mať časť balkóna otvorenú, ale stále máte možnosť úplného uzavretia v chladnejších mesiacoch. Posuvné zasklenie balkóna je možné vyrobiť od podlahy po strop alebo klasicky pomocou parapetu tak, že spodná časť je uzavretá stenou a horná sklom. Posuvné prvky umožňujú ľahké a priame spojenie tohto priestoru s okolím bez ohľadu na poveternostné podmienky,  v zime je priestor chránený a v lete dobre vetraný a prirodzene chladený. Ak sa rozhodnete pre posuvné okná od podlahy po strop, resp. úplné zasklenie,  znamená to, že všetky výhody ponúkané otvoreným balkónom si môžete ponechať, alebo môžete priestor uzavrieť.

    5. Zasklenie balkóna – cena

    Cena zasklenia balkóna sa líši podľa toho, aký dizajn chcete. Ak sa rozhodnete aj pre vykurovanie, cena sa určite zvýši, pretože treba počítať aj s tepelnou izoláciou. Ak je zasklenie klasické, musíte izolovať spodnú časť steny a namontovať tepelne odolné okná a ak ide o zasklenie od podlahy po strop, odporúčame kvalitnejšie okná s nižšou tepelnou vodivosťou.

    Cena zasklenia balkóna sa podľa prevedenia pohybuje v rozmedzí 300 až 500 EUR/m2.  

    Odborný článok 2133
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Sklenárstvo?

    Máme 177 realizátorov v oblasti Sklenárstvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 177 realizátorov v oblasti Sklenárstvo
    9.9
    3

    ALUBAL - Ladislav Baráth


    10
    1

    Interiersklo, s.r.o.


    10
    4

    Zoskla.sk, s.r.o.


    9.6
    0

    embe-sk, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené