Pre oblasť

    Zvolen - historické mesto učupené v srdci Slovenska

    V tomto článku vám predstavíme niektoré stavby, ktoré zaujali našu pozornosť v meste ležiacom v malebnej Zvolenskej kotline, na sútoku dvoch riek – Hrona a Slatiny, obklopené Štiavnickými a Kremnickými vrchmi. Mesto Zvolen, ktoré patrí medzi najstaršie mestá na Slovensku, osídlené bolo už v praveku práve vďaka výhodnej geografickej polohe a priaznivým prírodným podmienkam. Najstaršia písomná zmienka pochádza z roku 1135. V stredoveku táto pôvodne roľnícko-remeselnícka osada získala dôležitú obchodnú funkciu a v prvej polovici 13. storočia bola povýšená do kategórie kráľovských miest. Pustý hrad a Zvolenský zámok sú najvýznamnejšie historické dominanty pripomínajúce vzácnu minulosť tohto mesta.

    Niekdajšie kráľovské mesto v priebehu storočí postupne menilo svoj vzhľad. V súčasnosti je Zvolen rýchlo sa rozvíjajúce, moderné mesto, administratívne, ekonomické a kultúrno-spoločenské centrum rovnomenného okresu. Je sídlom viacerých inštitúcií verejnej a štátnej správy.

    Pustý hrad

    Zrúcaniny Pustého hradu, ktorý bol kedysi známy pod názvom hrad Starý Zvolen, sú významnou národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá sa nachádza neďaleko mesta, nad sútokom riek Hron a Slatina. Rozprestierajú sa na takmer ôsmich hektároch a patria medzi najrozsiahlejšie nielen na Slovensku, ale aj v Európe.  

    Tento hradný komplex, niekdajšie sídlo zvolenského kráľovského komitátu, pôvodne tvorili dva hrady – Horný a Dolný.

    Románska obytná hranolová veža s opevnením, z druhej polovice 12. storočia, je najstaršou hradnou stredovekou stavbou. Veľké opevnenie, ktoré hrad ohraničilo, Pustý hrad zaradilo k najrozsiahlejším hradom v Európe. Ďalšia veža na Hornom hrade a donjon – hlavná najpevnejšia obytná veža Dolného hradu a zároveň najvýznamnejší stavebný objekt Pustého hradu vznikli v polovici 13. storočia. 

    Obytná hranolová veža 
    Obytná hranolová veža 

    Posledná, gotická stavebná etapa súvisí s rodom Balašovcov, ktorí na prelome 13. a 14. storočia dali na severnom cípe návršia vybudovať novú palácovú stavbu. 

    Po výstavbe gotického zámku v meste v druhej polovici 14. storočia, ktorý sa stal novým sídlom kráľovského komitátu, Pustý hrad stratil svoj pôvodný význam. Používali ho na ubytovanie vojenských oddielov, až kým ho v polovici 15. storočia nezničil požiar. 

    V najjužnejšej časti opevnenia bola postavená monumentálna prechodová vežová brána, ktorej zvyšky sa stali symbolom celého objektu. 

    Celý hradný areál je celoročne voľne prístupný verejnosti. Umožňuje prehliadku výsledkov archeologického výskumu realizovaného na tejto lokalite. 

    Vstupná brána 
    Vstupná brána 

    K hradu sa môžete dostať viacerými spôsobmi, jedným z nich je náučný chodník Pustý hrad. Vyhliadkové plošiny na Pustom hrade ponúkajú nádhernú panorámu nielen mesta Zvolen, ale aj jeho širšieho okolia.

    Zvolenský zámok

    Dominantou mesta je zámok z konca 14. storočia, ktorý bol pre jeho historické, umelecké a architektonické hodnoty vyhlásený sa národnú kultúrnu pamiatku. Stojí na miernom návrší, na konci Námestia SNP. Patrí medzi najväčšie skvosty stredovekej architektúry na Slovensku. 

    Zvolenský zámok definuje panorámu mesta. Vybudovaný bol v druhej polovici 14. storočia, v rokoch 1370 až 1382. Túto úchvatnú gotickú stavbu s renesančným vonkajším opevnením dal postaviť uhorský kráľ Ľudovít I. z Anjou ako kráľovské poľovnícke sídlo podľa vzoru súdobých talianskych kaštieľov (kastel - typ stredovekého hradu s obvodovou zástavbou). Keďže si kráľ sídlo veľmi obľúbil a často sa v ňom zdržiaval, stal sa letnou rezidenciou, príležitostným sídlom kráľovského dvora.

    V priebehu storočí zámok bol postupne viackrát prestavaný, v duchu neskorej gotiky, renesancie a baroka. Pôvodný gotický hrad tvorila poschodová obdĺžniková budova, ktorá uzatvárala pravidelné nádvorie. Najhonosnejšia bola vybudovaná hradná kaplnka a v severnom krídle veľká reprezentačná sieň s kamennou rebrovou klenbou a úzkymi štrbinovitými oknami. V rokoch 1491 až 1510 bol hrad prestavaný. Neskôr okrem neskorogotických úprav dal J. Thurzo postaviť vonkajšie kamenné opevnenie s hranolovou vstupnou vežou a  štyrmi okrúhlymi obrannými baštami v hradnom múre. Po roku 1548 bolo postavené renesančné druhé a tretie poschodie so strieľňami zakončenými atikou, za ktorými boli pultové strechy do nádvoria a na nárožiach arkierové vežičky. V rámci protitureckej obrany bol na západnej strane vybudovaný predsunutý delový bastión - z hradu sa tak stala moderná a dobre vybavená pevnosť. 

    Menšie prestavby a stavebné úpravy, vykonané v 17. - 18. storočí (prestavba kaplnky do r. 1784), nenarušili celkový charakter hradu. Na prelome 19. a 20. storočia na chátrajúcom hrade obnovili atiku a upravili fasády. V rokoch 1956 až 1969 zvolenský zámok prešiel komplexnou rekonštrukciou. 

    Nádvorie Zvolenského zámku
    Nádvorie Zvolenského zámku

    Slovenská národná galéria

    Od roku 1969 sú v priestoroch zámku inštalované expozície Slovenskej národnej galérie. Na prvom poschodí je bohatá zbierka malieb, je tu aj expozícia venovaná gotickému umeniu - najväčšiu časť tvoria architektonické vzácnosti hradu. 

    Počas celého roka sú v interiéroch a exteriéroch zámku organizované početné zaujímavé kultúrne a spoločenské podujatia, okrem iných v lete sa na nádvorí zámku uskutočňuje divadelný festival Zámocké hry zvolenské. 

    Z obdobia poslednej prestavby v barokovom štýle sa zachoval drevený kazetový strop v Kráľovskej sieni, na ktorom je zobrazených 78 portrétov nemeckých a rímskych cisárov
    Z obdobia poslednej prestavby v barokovom štýle sa zachoval drevený kazetový strop v Kráľovskej sieni, na ktorom je zobrazených 78 portrétov nemeckých a rímskych cisárov

    Pri prehliadke Zvolenského zámku môžete z 3. poschodia vystúpiť na cimburie a uvidieť Zvolen ako na dlani.

    Námestie Slovenského národného povstania

    Námestie SNP s pešou zónou svojou rozlohou patrí nielen medzi najrozľahlejšie námestia na Slovensku, ale aj medzi najväčšie v strednej Európe. K zámku je orientované severo-južným smerom. Po oboch stranách je lemované historickými meštianskymi domami, najstaršie z nich sú z 15. storočia. Obdobie tureckého nebezpečenstva pripomínajú zvyšky mestských hradieb zo 17. storočia na severnej strane námestia, tiež východne za evanjelickým kostolom. Novodobé dejiny pripomína Pomník padlým vojakom Sovietskej armády a Pomník padlým v SNP „Valaška“. V rokoch 2002 až 2008 vykonaná bola rozsiahla rekonštrukcia námestia, ktoré obyvateľom tohto mesta a všetkým jeho návštevníkom poskytuje priestor na promenádovanie, zábavu i oddych.  

    Na severnej strane námestia nachádza sa historický Park Ľudovíta Štúra. Juhozápadne od námestia, pod zvolenským zámkom, je Park inžiniera Štefana Višňovského, v ktorom svoje miesto našla replika pancierového vlaku Hurban vyrobená v roku 1974 pre film o SNP. Originálne pancierové vlaky Hurban, Štefánik a Masaryk boli vyrobené počas Slovenského národného povstania vo zvolenských železničných dielňach. V bojoch tieto  vlaky boli ťažko poškodené.

    Replika pancierového vlaku Hurban pod zvolenským zámkom, zdroj: iStock
    Replika pancierového vlaku Hurban pod zvolenským zámkom, zdroj: iStock

    Rímskokatolícky farský Kostol svätej Alžbety

    Dominantou námestia, najstaršou sakrálnou stavbou z 13. storočia a národnou kultúrnou pamiatkou je gotický rímskokatolícky farský Kostol svätej Alžbety. V priebehu storočí kostol prešiel viacerými premenami. Pôvodne jednoloďový neskororománsky, resp. ranogotický chrám s polygonálne ukončeným presbytériom bol prestavaný do gotického slohu, na južnej strane kostola bola pristavená kaplnka Božieho tela. Gotická krížová klenba, ktorou je zaklenutá sakristia a priľahlá kaplnka, empora s troma lomenými oblúkmi arkád a gotický portál vedúci z námestia do kaplnky, sú viditeľné dodnes.

    Neskôr bola vystavaná veža a drevená povala lode zaklenutá sieťovou rebrovou klenbou. Kostol je dlhý 34 m, šírka lode je 11,5 m a výška 10 m. V kostole sa nachádza kamenná krstiteľnica zo 17. storočia a dva renesančné hrobové nápisy so šľachtickými erbmi. Hlavný portál kostola je neskororenesančný. Na južnej strane kostola, na mieste pôvodnej kaplnky, bola postavená kaplnka Sedembolestnej Panny Márie s barokovou vežičkou a troma renesančno-barokovými oltármi.

    Baroková veža tohto kostola je vysoká takmer 50 metrov. Na balkón veže vedie točité kamenné schodisko so 75 schodmi a 230 drevených schodov. Ak zdoláte ďalších 26 schodov, dostanete sa k mechanickému hodinovému stroju. Balkóny veže sú orientované na všetky svetové strany. Z ochodze je nádherný výhľad nielen na mesto, ale aj na jeho okolie, vďaka tomu, že ani nie tak dávno veža bola opravená a sprístupnená verejnosti. Srdcom veže je zvonica. 

    Evanjelický kostol svätej Trojice

    Ďalšou dominantou námestia a národnou kultúrnou pamiatkou je evanjelický kostol svätej Trojice, ktorý vznikol postupnou prestavbou meštianskeho domu. Posledná, tzv. neogotická prestavba sa uskutočnila v prvej polovici 20. storočia. Pre fasádu kostola sú príznačné prvky romantickej neogotiky. Hlavná fasáda je päťosová, členená polostĺpmi. Na kostole dominuje predstavaná kostolná veža vysoká 38 metrov s otvoreným podjazdom, nad ktorým je umiestnená štvorlístková rozeta. V nižších podlažiach veža je štvorcová, na najvyššej úrovni je osemboká, ukončená štíhlou barokovou helmicou. Okná majú profilované šambrány, ktoré sú ukončené lomeným oblúkom. 

    V interiéri je objekt riešený ako trojloďový priestor s polygonálnym uzáverom. Na oltári je Kristus a reliéf poslednej večere.  

    Divadlo Jozefa Gregora-Tajovského 

    Budova postavená na mieste staršieho renesančného domu z druhej polovice 16. storočia, v ktorej má svoje sídlo Divadlo Jozefa Gregora-Tajovského, je jedným z architektonických klenotov Zvolena. Začiatkom 20. storočia bol vystavaný objekt na pôdoryse písmena U, určený pre spoločenské účely a ubytovanie, ktorý neskôr prešiel stavebnou úpravou  - priestory boli adaptované výlučne pre potreby hotelového využívania - Hotel Grand. Klasicky členená fasáda budovy je zdobená secesnou ornamentikou. Koncom 20. storočia objekt bol komplexne zrekonštruovaný a adaptovaný pre potreby divadla. 

    Budova divadla je nárožným objektom, severná strana patrí k radovej zástavbe Námestia SNP a východná bočná fasáda patrí do bočnej ulice. Historická časť budovy smeruje do námestia, kde je situovaný aj hlavný vstup. Z východnej strany je k budove pripojená zadná moderná prístavba, ktorá je riešená ako kombinácia presklenej plochy a plochy obloženej lešteným kameňom.

    Čelná fasáda je dvanásťosová, trojpodlažná, rozdelená na jednotlivé podlažia priebežnými, kodónovými rímsami. Od ôsmej do desiatej osi sa nachádza predsunutý rizalit, ktorý na úrovni horných podlaží člení vysoký rad pilastrov, nad hlavnou rímsou zvýšený o atikový múrik s malým segmentovým štítom v ústrednej osi. Celé prízemie je zdôraznené rustikou. Dve horné podlažia členia plytké niky, kontinuitne prechádzajúce cez obe podlažia, v ktorých sú vložené okná. 

    Sála má 330-miestne hľadisko, bezbariérový prístup a špeciálnu lóžu pre imobilných divákov. Pre komornejšie hry a projekty sa používa štúdio s kapacitou 91 miest.          

    Finkova kúria - meštiansky dom na Námestí SNP 

    Je to dom v nároží severnej časti námestia. Postavený bol v 17. storočí a upravený v 18. storočí. Tento jednoposchodový (dvojpodlažný) sedemosový objekt s obdĺžnikovým pôdorysom a trojtraktovou dispozíciou má renesančne zaklenuté prízemie a priechod. Fasáda je neskorobaroková, so stredným rizalitom. Na nej sa nachádza štít s erbmi pôvodných majiteľov – lesného majstra z Beňuše Ondreja Urbányiho a jeho druhej manželky grófky Anny Márie Esterházyovej z Vígľaša. Do roku 1948 bol vo vlastníctve zvolenskej rodiny Finkovcov.

    Roku 1924 Dr. Elemír Finka v záhrade za domom založil ornitologickú záhradu, v ktorej choval takmer 2 000 druhov nielen domáceho, ale aj cudzokrajného vtáctva. Stavba, ktorá prešla rozsiahlou prestavbou v roku 1983, je v súčasnosti súkromným majetkom.

    Robotnícky dom

    Poschodový Robotnícky dom v blízkosti železničnej stanice bol jeden z prvých robotníckych domov na Slovensku. Postavený bol pred rokom 1920. Na jeho priečelí sa dodnes nachádza výrazný nápis Robotnícky dom. Najprv to bol iba provizórny nízky barák s jednou veľkou miestnosťou a niekoľkými klubovňami. Terajší Robotnícky dom bol otvorený v roku 1923. Uvádzali sa v ňom nedeľné bábkové rozprávky pre deti v podaní hosťujúcich bábkarov. Neskôr tu sídlila Stála bábková scéna. 

    Zvolen – mesto lesníctva

    V súčasnosti je v meste rozvinutý strojársky, drevospracujúci, stavebný a potravinársky priemysel. Výhodná geografická poloha urobila z mesta dôležitý uzol nielen cestnej, ale aj železničnej dopravy. V blízkosti mesta sa nachádza medzinárodné letisko Sliač. 

    Technická univerzita vo Zvolene
    Technická univerzita vo Zvolene

    Mesto Zvolen a jeho história sú dlhodobo prepojené s lesníctvom. Na Technickej univerzite, jedinej svojho druhu na Slovensku, študenti získavajú vedomosti z lesníckych a drevárskych odborov. Na vedecko-vzdelávacie zameranie fakulty vplývajú trendy vývoja svetovej lesníckej vedy a požiadavky na profil absolventa lesníckej fakulty. Vo Zvolene má svoje sídlo Národné lesnícke centrum, ktoré vykonáva výskum a vývoj v oblasti lesníctva. 

    Lesnícke a drevárske múzeum má svoje sídlo v zachovalom historickom meštianskom dome na Námestí SNP, zdroj: lesy.sk
    Lesnícke a drevárske múzeum má svoje sídlo v zachovalom historickom meštianskom dome na Námestí SNP, zdroj: lesy.sk

    Na Námestí SNP v zachovanom historickom meštianskom dome, ktorý patrí medzí národné kultúrne pamiatky, má svoje sídlo Lesnícke a drevárske múzeum. Ide o špecializované múzeum s celoslovenskou pôsobnosťou zamerané na dokumentáciu lesníctva a drevárstva. Nájdete v ňom vyše 50-tisíc predmetov z lesníctva, drevárstva, histórie, archeológie, numizmatiky a mykológie. Múzeum disponuje stálou expozíciou, ale pravidelne organizuje aj tematické výstavy alebo súťaže pre najmenších. Dokonca sa v ňom nachádza aj špecializovaná knižnica, ktorá má vo svojej zbierke vyše 16-tisíc titulov odbornej literatúry.

    V meste existujú aj mnohé iné stavby, ktoré si určite zaslúžia našu pozornosť. 

    Na záver vám prezradíme, že v súčasnosti vo Zvolene plánujú veľkú obnovu budovy plavárne. Po realizácii tohto náročného projektu, obyvatelia a všetci návštevníci tohto mesta si budú môcť zašportovať alebo si užiť voľné chvíle v príjemnom a modernom prostredí, priamo v centre mesta. V rámci plavárne bude reštaurácia, relaxačný bazén s atrakciami pre deti a wellness zariadenia so suchou a parnou saunou, bazén s dĺžkou 25 metrov a 10 plaveckými dráhami. V lete bude k dispozícii vonkajší rekreačný bazén s miestom na ležadlá, tiež odpočinkový priestor na zelenej streche prístavby. 

    Vizualizácia exteriéru budovy plavárne
    Vizualizácia exteriéru budovy plavárne

    Nielen mesto, ale aj jeho okolie ponúka svojim obyvateľom či návštevníkom zo širokého okolia najrozličnejšie možnosti trávenia voľného času, rôzne atrakcie, početné príležitosti pre turistiku a rôzne športy, ale aj rôznorodé kultúrne diania a podujatia, ktoré čakajú, aby ste ich navštívili. 

    Zvolen v nočných hodinách, v popredí fontána na Námestí SNP
    Zvolen v nočných hodinách, v popredí fontána na Námestí SNP

    A preto, navštívte Zvolen, ak ste tak ešte neurobili, môžete mať skvelý výlet alebo dovolenku.

    Zdroje: 

    • titulná fotografia - Zvolen, autor fotografie: Pavel Albert
    • iné fotografie a text: Zvolen - oficiálne webové sídlo mesta
    316
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené