Pre oblasť

    Ventilátory do kúpeľne

    Článok si prečítalo viac ako 941+ používateľov
    Počas každodenného používania kúpeľne, aj keď počujeme zapnutie ventilátora, sotva si to všimneme a uvedomíme, akú dôležitú prácu vykonáva. Vetranie v kúpeľni je nevyhnutné a dôležité v každej domácnosti – zvlášť ak nemáte v kúpeľni okno, ktoré by sa mohlo otvárať a cez ktoré by mohla unikať nahromadená para a vlhkosť. Ak rekonštruujete kúpeľňu alebo len vymieňate existujúci kúpeľňový ventilátor, naše tipy by vám mali pomôcť.
    Odborný článok 941
    kupelnovy ventilator
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    Prečo je rozumné mať v kúpeľni ventilátor?

    Hoci žiadny zákon nestanovuje povinnosť inštalovať do kúpeľne ventilátor, je dobré ho mať, najmä ak v kúpeľni nie je okno. Totiž v každej domácnosti, teda aj v tej vašej, sa denne do ovzdušia uvoľní v priemere asi 10 litrov vodnej pary, ktorá, ak sa neodstráni, môže znížiť kvalitu vzduchu a spôsobiť plesne a vlhkosť. To sa bežne stáva v kuchyni (varenie, umývačky riadu, ohrievače vody), ale kúpeľňa je určite priestor, ktorý produkuje najviac pary, kvôli sprchovaniu a kúpaniu.

    Prívod čerstvého vzduchu zabráni a zníži úroveň kondenzácie a vlhkosti a postará sa o zdravšie životné prostredie. Zle vetraná kúpeľňa okrem toho, že umožňuje vznik plesní a vlhkosti, skracuje aj životnosť omietky, farieb a niektorých kusov nábytku. Môže byť tiež príčinou mnohých zdravotných problémov, ako je astma a rinitída, spolu s kožnými infekciami a podráždením očí.

    Ventilátory do kúpeľne – typy

    Radiálny alebo odstredivý kúpeľňový ventilátor

    Ak je vaša kúpeľňa vzdialená viac ako 1,5 metra od vonkajšej steny, najlepšou voľbou je odstredivý ventilátor. Tieto ventilátory sú totiž výkonnejšie, technicky navrhnuté na prenášanie vzduchu na veľké vzdialenosti. Ich nevýhodou je do istej miery to, že sú o niečo hlučnejšie. Väčšinou sa inštalujú do stropu.

    Axiálny ventilátor do kúpeľne

    Kúpeľne umiestnené menej ako 1,5 metra od vonkajšej steny majú zvyčajne nainštalovaný axiálny odsávací ventilátor. Majú menší výkon a rýchlosť, pretože vzduch cestuje na kratšiu vzdialenosť, sú aj tichšie.

    Okno v kúpeľni

    Najjednoduchšou možnosťou vetrania je otvorenie okna v kúpeľni, ak nejaké máte.

    Ako si vybrať správny ventilátor do kúpeľne?

    Priemer ventilačného potrubia

    Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je priemer ventilačného potrubia. Pre ventilátory je zvyčajne potrebný priemer 10 cm alebo 15 cm. Efektívne vetranie vyžaduje niekoľko výmen vzduchu (4 až 6) za hodinu. Kúpeľňa, ktorá má 10 metrov štvorcových, potrebuje na splnenie tejto normy ventilátor s výkonom 54 m3/h. Odporúča sa vybrať si o niečo výkonnejší model, aby ste sa uistili, že dokáže plniť funkciu, na ktorú je určený. Nájsť takýto model nebude príliš ťažké, keďže na trhu je toľko výrobcov a dodávateľov, koľko je typov a druhov zariadení. Mnohé z týchto produktov sú dostupné aj s možnosťou výberu rýchlosti a nastavenia extrakcie.

    Tichý kúpeľňový ventilátor

    Ako už bolo spomenuté, niektoré ventilátory sú hlučnejšie ako iné, takže sa možno budete chcieť rozhodnúť pre produkt, ktorý je tichší a využíva motory s guľôčkovými ložiskami.

    Stupne ochrany (krytie IP) kúpeľňových ventilátorov

    Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť, je umiestnenie ventilátora. Predpokladáme, že ho budete chcieť nainštalovať čo najbližšie k zdroju vlhkosti, zvyčajne nad vaňou alebo sprchou. Pred kúpou sa uistite, že ventilátor má vhodný stupeň ochrany (krytie IP). Zvyčajne postačuje IP 40 alebo vyššie, ale vždy si treba tento údaj skontrolovať.

    Kúpeľňový ventilátor zabraňuje tvorbe kondenzácie a vlhkosti v miestnosti a postará sa o  zdravšie životné prostredie
    Kúpeľňový ventilátor zabraňuje tvorbe kondenzácie a vlhkosti v miestnosti a postará sa o  zdravšie životné prostredie

    Kúpeľňový ventilátor so snímačom vlhkosti

    Pribúdajú aj ventilátory, ktoré disponujú dodatočnými technologickými vylepšeniami, ako sú snímače vlhkosti, vodiče, časovače. Ventilátory snímača vlhkosti sa automaticky zapnú, keď zaznamenajú vlhkosť vo vzduchu.

    Kúpeľňový ventilátor s časovačom

    Modely s časovačmi odstraňujú vzduch na určitý počet minút, v závislosti od toho, ako sú nastavené na odstránenie vlhkosti, čím sa znížia účty za energiu. Môžete si však kúpiť ventilátor, ktorý má funkcie automatické aj manuálne, čo znamená, že ventilátor môžete  zapnúť a vypnúť podľa potreby.

    Ventilátory do kúpeľne – cena

    Ceny ventilátorov sa líšia v závislosti od typu produktu, ktorý si vyberiete – čím viac funkcií má, tým je cena vyššia. Vo väčšine prípadov môžete očakávať, že za spoľahlivý ventilátor zaplatíte od 50 do 100 EUR. K cene treba pripočítať cenu práce elektrikára, ktorý inštaluje ventilátor.

    Ventilátory do kúpeľne – údržba

    Rovnako ako každý iný domáci spotrebič, aj kúpeľňový ventilátor vyžaduje pravidelné čistenie a údržbu, aby správne fungoval a vydržal čo najdlhšie. Postup je jednoduchý, odporúčame postupovať podľa týchto krokov:

    Vypnite elektrinu

    Odstráňte kryt ventilátora. Zvyčajne sa ľahko oddelí a vysunie z polohy, hoci niektoré výrobky majú aj pružiny. Potom kryt ventilátora položte do vedra alebo umývadla naplneného teplou mydlovou vodou a nechajte ho „vymáčať“.

    Utrite prach z jednotky ventilátora. Na odstránenie nečistôt nahromadených vo vnútri lopatiek ventilátora použite handričku. Ak je to možné, začnite od zadnej strany lopatiek a pomaly sa posúvajte dopredu, aby ste zabránili vráteniu nečistôt späť na vyčistené plochy.

    Ventilátor sa musí pravidelne čistiť. Postup je jednoduchý.
    Ventilátor sa musí pravidelne čistiť. Postup je jednoduchý.

    Vyčistite jednotku. Na vyčistenie všetkých nečistôt môžete použiť handričku a teplú mydlovú vodu, pričom dávajte pozor, aby elektrina zostala vypnutá. Dbajte na to, aby bola handrička dobre vyžmýkaná a postup niekoľkokrát zopakujte, kým nebudete s výsledkom spokojní. Po dokončení utrite všetko kuchynskými utierkami.

    Všetko vysušte. Pred vrátením krytu ventilátora na miesto, nechajte kryt a ventilátor úplne vyschnúť.

    Znova zapnite elektrinu. Keď je vnútro jednotky dôkladne vysušené, môžete zapnúť elektrinu.

    Odborný článok 941
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika?

    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika
    9.9
    0

    Miroslav Jánošik - V.K.


    10
    1

    Luxury Residences - LR – Development s.r.o.


    10
    1

    Buildcorp diamonds, s.r.o.


    10
    5

    Miroslav Mudroch - kúrenie


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené