Pre oblasť

    Aké sú riešenia pre suchý vzduch v miestnosti?

    S nižšími teplotami sa začala vykurovacia sezóna a s ňou aj problémy so suchým vzduchom v domácnosti, ktorý spôsobuje rôzne zdravotné problémy. V tomto článku sa dočítate, aké sú riešenia pre suchý vzduch v miestnosti.  
    Odborný článok 112
    suchy vzduch
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    Zimné obdobie má nepochybne svoje čaro – vianočné sviatky, športovanie na snehu a ľade, ale aj užívanie tepla domova s ​​najbližšími alebo s obľúbenou knihou. Počas chladnejšej časti roka trávime väčšinu dňa v uzavretých priestoroch, kde je vzduch väčšinou suchý, v dôsledku prevádzky vykurovacích telies a nedostatočného, ​​zriedkavého vetrania.

    Optimálna vlhkosť v dome, kancelárii a iných uzavretých priestoroch, kde sa zdržiavate, by mala byť  30 až 60%, ideálna je okolo 45 %.

    Hoci sa najčastejšie hovorí o tom, že vysoká vlhkosť vzduchu spôsobuje nielen množstvo zdravotných problémov, ale aj výskyt plesní na stenách, je dôležité zdôrazniť, že aj príliš nízka vlhkosť vzduchu je mimoriadne škodlivá.

    Vzduch vysušujú všetky druhy kúrenia, či už ide o ústredné vykurovanie, termoakumulačnú pec, klimatizáciu alebo kúrenie na tuhé palivo, akým je drevo alebo uhlie. Počas vykurovacej sezóny klesá vlhkosť vzduchu v našich domácnostiach väčšinou na 20 %. Nakoľko je však vykurovanie počas chladných dní nevyhnutné, treba nájsť alternatívy na udržanie zdravého životného prostredia.

    Aké problémy spôsobuje suchý vzduch v miestnostiach?

    Suchý vzduch môže ovplyvniť fyzické aj duševné zdravie ľudí. Najviac postihuje ľudí s dýchacími problémami, takých, ktorí trpia astmou, chronickou bronchitídou a rôznymi alergiami.

    Suchý vzduch v miestnostiach dráždi dýchacie orgány. Sliznica, ktorá pokrýva dýchacie orgány, nos a hrdlo, rýchlejšie stráca vlhkosť a stráca sa aj jej schopnosť zachytávať prach, nečistoty zo vzduchu, vírusy a baktérie, aby sa tieto častice nedostali do pľúc. Ľudský organizmus je tak náchylnejší na prechladnutie, zápaly a iné ochorenia.

    Suchý vzduch spôsobuje škriabanie a bolesti v hrdle, ťažkosti s prehĺtaním, dráždivý kašeľ – zhoršenie stavu ľudí trpiacich chorobami dýchacích ciest.
    Suchý vzduch spôsobuje škriabanie a bolesti v hrdle
    Suchý vzduch spôsobuje škriabanie a bolesti v hrdle

    Suchý vzduch nie je dobrý ani pre pokožku. Pokožka, ktorá je najväčším ľudským orgánom, stráca pružnosť, je vysušená a praská, šúpe sa a sčervenie, čo vedie k pocitu svrbenia a podráždenia. Môže sa vyskytnúť atopická dermatitída a ekzémové zmeny alebo sa môže zhoršiť existujúci stav.

    Nízka vlhkosť vzduchu pôsobí negatívne aj na oči, konkrétne slzný film, ktorý chráni rohovku pred vysychaním. Je to citeľné najmä vtedy, ak v miestnostiach so suchým vzduchom trávite veľa času pri počítači.

    V dôsledku suchého vzduchu sa zvyšuje miera stresu, čo sa prejavuje najmä v pracovnom prostredí. Jedna štúdia totiž ukázala, že suchý vzduch môže byť skutočne indikátorom zvýšenej úrovne stresu. Zistilo sa, že pracovníci, ktorí pracovali v miestnostiach so suchým vzduchom, mali vyššiu srdcovú frekvenciu, čo naznačovalo reakciu na stres, ako aj horšiu kvalitu spánku.

    Aké sú jednoduché riešenia pre suchý vzduch v interiéri?

    Najjednoduchšie a najdostupnejšie riešenie je prevzdušňovanie alebo vetranie. Ide o prirodzené vetranie, ktoré prebieha pod vplyvom teplotných rozdielov a vetra, bez dodatočných zariadení. Vnútorná teplota, resp. teplota v miestnosti, je v zime vždy vyššia ako vonkajšia teplota. Hustota teplého a studeného vzduchu je preto rozdielna, čo spôsobuje určitý rozdiel v tlaku, ktorý ovplyvňuje samotný pohyb vzduchu.

    Najjednoduchším a cenovo najdostupnejším riešením pre suchý vzduch v miestnosti je vetranie
    Najjednoduchším a cenovo najdostupnejším riešením pre suchý vzduch v miestnosti je vetranie

    Vetranie je dôležité najmä počas zimných mesiacov, aby sa vlhkosť vzduchu udržala na optimálnej úrovni. Zabráni sa tak aj šíreniu vírusu v uzavretých priestoroch, najmä v tých, kde sa zdržiava veľké množstvo ľudí. Vetranie by sa malo praktizovať aspoň trikrát denne po dobu 10 až 15 minút.

    Krátkodobé prúdenie vzduchu, resp. vetranie, je najlepšie praktizovať ráno pred odchodom do práce, popoludní po príchode domov a večer pred spaním.

    Samozrejme, je dôležité upozorniť, že príliš vlhký vzduch je tiež nie žiaduci a spôsobuje rôzne zdravotné problémy a vznik plesní na stenách. Aj v tomto prípade sa odporúča vetranie, najmä keď varíte, kúpete sa, žehlíte alebo vykonávate inú prácu, pri ktorej vzniká veľké množstvo pary. Ak si všimnete, že sa okná a iné sklenené povrchy zarosili, je to jasný znak toho, že vo vašej domácnosti je viac vodnej pary, ako by malo byť.

    Je však ľahké usúdiť, že vetranie nie je z hľadiska spotreby energie až také dobré riešenie. Totiž drsný zimný vzduch vychladí miestnosť v priebehu niekoľkých hodín, čo si vyžiada intenzívnejšiu prácu vykurovacích telies na jej opätovné zohriatie.

    Dobrým riešením na udržanie optimálnej vlhkosti vzduchu v miestnosti môžu byť zelení miláčikovia - izbové rastliny. Transpirácia je proces vydávania vody, počas ktorého sa vlhkosť vyparuje z listov a stoniek rastlín. Vlhkosť v miestnosti sa zvyšuje v dôsledku transpirácie. Na tento účel sa najviac osvedčili fikus benjamín, gumovník pružný (ficus elastica), sansevieria, aloe vera.

    Izbové rastliny môžu byť dobrým riešením na udržanie optimálnej vlhkosti vzduchu v miestnosti
    Izbové rastliny môžu byť dobrým riešením na udržanie optimálnej vlhkosti vzduchu v miestnosti

    Okrem toho, že každá z týchto rastlín pomáha bojovať so suchým vzduchom, je aj účinnou čističkou vzduchu, ktorá prispieva k jeho kvalite, neutralizuje formaldehyd, benzén, tabakový dym, pohlcuje elektromagnetické žiarenie z televízorov, počítačov, mobilných telefónov a iných zariadení.

    Suchý vzduch môže vadiť aj vašim izbovým rastlinám, preto ich presuňte od vykurovacích telies a zalejte ich hneď, keď zistíte, že substrát je suchý.

    Nádoba s vodou na radiátore alebo peci je ďalším jednoduchým spôsobom, ako zvlhčiť vzduch v interiéri. Stačí keramickú alebo kovovú nádobu naplniť vodou a potom ju položiť na radiátor alebo pec, aby sa voda odparila.

    Ďalší užitočný tip: do vody pridajte pár kvapiek levanduľového oleja, čajovníkového, eukalyptového alebo mätového éterického oleja – zaženie únavu a stres a naplní miestnosť vôňou. Voda by sa mala meniť každý deň.

    Vlhkosť v miestnosti môžete rýchlo zvýšiť, ak do obyčajného kastróla nalejete vodu a pridáte kúsky citrusovej kôry a necháte na miernom ohni zovrieť. Rovnako ako v predchádzajúcom príklade, okrem toho, že sa reguluje vlhkosť vzduchu v miestnosti, váš domov bude voňať osviežujúco. Ak sú napriek chladu dni slnečné, môžete vázy naplniť vodou a umiestniť ich na parapety. Pod vplyvom slnka sa voda bude pomaly odparovať.

    Na trhu možno nájsť rôzne zvlhčovače, ktoré zabezpečujú optimálnu vlhkosť vzduchu. Fungujú na princípe uvoľňovania vodnej pary a ak sa pre ne rozhodnete, je dôležité umiestniť ich tak, aby bolo zabezpečené dostatočné prúdenie vzduchu okolo zariadenia, presnejšie povedané, netreba ho klásť  k stene a zablokovať ho.

    Je dôležité umiestniť zvlhčovač tak, aby bolo zabezpečené dostatočné prúdenie vzduchu okolo zariadenia
    Je dôležité umiestniť zvlhčovač tak, aby bolo zabezpečené dostatočné prúdenie vzduchu okolo zariadenia

    Vetranie s rekuperáciou sa ukázalo ako výborné riešenie pre suchý vzduch v domácnosti. Okrem toho, že zabezpečuje optimálnu vlhkosť a kvalitu vzduchu v miestnostiach, šetrí energiu. Rekuperácia je spätné získavanie tepla a vetranie, proces, v ktorom použitý vzduch v rekuperátore odovzdáva tepelnú energiu čerstvému ​​vonkajšiemu vzduchu, ktorý vstupuje do miestnosti. Preto sa vo vetracích systémoch s rekuperáciou nasáva teplý, znečistený vzduch z miestnosti a vháňa čerstvý vzduch, ktorý sa ohrieva v rekuperátore, v skutočnosti sa teplo odovzdáva z odpadového vzduchu nasávanému. Využíva sa viac ako 90 % energie odpadového vzduchu.

    Rekuperácia redukuje potrebu dokurovania miestnosti a tým výrazne znižuje spotrebu energie. Nižšia spotreba energie na vykurovanie je významným prínosom pre životné prostredie.
    Rekuperácia je spätné získavanie tepla a vetranie
    Rekuperácia je spätné získavanie tepla a vetranie

    Koľko stojí rekuperácia do domu? Orientačná cena systému núteného vetrania s rekuperátorom sa pohybuje v rozmedzí od 4000 do 6000 EUR, v závislosti od systému a veľkosti objektu.

    Ak hľadáte profesionálov, ktorým zveríte montáž, a neskôr aj údržbu vetracieho systému, môžete vyhľadať pomoc na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú odborné firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 112
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika?

    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika
    9.5
    1

    J&J systems s. r. o.


    9.3
    0

    byvaj.top s. r. o.


    8.8
    0

    RS-PROFi s.r.o.


    9.7
    0

    Lincmaier s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené