Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Prirodzené vetranie alebo prievan

    Článok si prečítalo viac ako 1605+ používateľov
    Pod vetraním sa rozumie prívod vonkajšieho, čerstvého vzduchu do interiéru a odvod  ​​nečistého a vlhkého vzduchu von. Prirodzené vetranie prebieha vtedy, keď je prúdenie vzduchu ovplyvnené podmienkami prostredia. Podmienky na takúto výmenu vzduchu vytvárajú teplotné rozdiely medzi interiérom a okolím alebo vetrom. Najúčinnejším a najrýchlejším spôsobom vetrania príbytkov je vytvorenie prievanu.
    Odborný článok 1605
    prievan
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    1. Prečo dochádza k prirodzenému vetraniu?

    Ako už bolo spomenuté, podmienky na prirodzené vetranie poskytujú teplotné rozdiely a vietor. Zvyčajne je teplota vo vnútri budovy vyššia ako teplota mimo budovy, najmä v zime,  preto sú rozdielne aj hustoty teplého a studeného vzduchu. Vplyvom rozdielu v hustote teplého a studeného vzduchu vzniká určitý tlakový rozdiel, ktorý ovplyvňuje pohyb vzduchu. Cez okno alebo iný otvor sa do interiéru budovy dostáva studený vzduch.

    Podobný pohyb vzduchu vzniká aj prostredníctvom tlakového rozdielu spôsobeného vetrom. Na náveternej strane budovy vzniká zvýšený tlak a na ostatných stranách je nízky tlak.  Vzduchový rozdiel medzi týmito stranami budov spôsobuje intenzívnejšie prenikanie vzduchu do miestnosti.

    2. Prievan

    2.1. Čo je to prievan?

    Každý pozná tento jav, prievan – silné prúdenie vzduchu miestnosťou, ktorý väčšinou zabuchne okno alebo dvere, alebo priestorom. Keďže vzduch prúdi stále tým istým smerom, vyvoláva nepríjemný pocit, preto sa ľudia väčšinou neradi dlhšie zdržujú na takomto mieste.

    2.2. Druhy prievanov

    V zásade rozlišujeme dva druhy prievanu. Prvý je spôsobený prírodnými procesmi a pohybmi vzduchu a druhý je vytvorený mechanicky. Mechanicky generovaný prievan je spôsobený nesprávnou činnosťou mechanickej ventilácie, teda zariadení. Môže za to nesprávne navrhnutý a realizovaný ventilačný systém alebo poškodené zariadenie, ktoré nefunguje tak, ako má. Prirodzený prievan je ľahko riešiteľný, keďže stačí iba zavrieť okná a dvere, prievan spôsobený nesprávnou činnosťou mechanickej ventilácie si vyžaduje odborné riešenie a opravu.

    2.3. Je prievan nebezpečný?

    Prievan je oveľa nepríjemnejší ako vietor. Vzduch prúdi stále rovnakým smerom a  ochladzuje jednu, menšiu časť tela, a môže spôsobiť vznik bolestí kostí, najmä ak už máte problémy s kĺbmi, alebo ďalšie problémy, ak ste napr. náchylní k infekciám dýchacích ciest, pretože zrýchlené a silnejšie prúdenie vzduchu so sebou nesie viac alergénov.

    2.4. Prievan môže byť aj užitočný

    Možno to znie čudne, ale prievan nie je škodlivý, v niektorých prípadoch vie byť aj užitočný. Vďaka veľkému množstvu čerstvého vzduchu, ktorý prúdi v procese prievanu, môžeme vytvorením tohto javu veľmi rýchlo a efektívne vetrať priestory. To je užitočné najmä na vetranie vlhkých a mokrých miestností alebo na vetranie miestností s nepríjemným pachom (kúpeľne, toalety, kuchyňa...). Ak musíte na vyvetranie miestnosti obyčajným prirodzeným vetraním (bez vytvorenia prievanu) čakať viac ako 10 minút, prievan miestnosť vyvetrá za pár minút. Zároveň treba dávať pozor, aby neprišlo k zabuchnutiu okien a dverí (treba ich poriadne zabezpečiť a zablokovať), pretože sa môžu kvôli prievanu až tak rýchlo zavrieť, že sa rozbije okenné sklo.

    Vytváraním prievanu možno miestnosti mimoriadne rýchlo, jednoducho a efektívne vetrať
    Vytváraním prievanu možno miestnosti mimoriadne rýchlo, jednoducho a efektívne vetrať

    3. Ako prebieha prirodzené vetranie v priestoroch?

    3.1. Urobte prievan

    Miestnosť môže byť dostatočne vetraná prirodzeným vetraním dvoma spôsobmi.

    Jednou z možností je, že priestor na tej istej vonkajšej stene má dva otvory, jeden na spodnej časti steny a druhý na hornej. Tak vzniká prirodzené vetranie pomocou tzv. komínového efektu. Studený vzduch vstupuje do priestoru v spodnej časti steny, stúpa a ohrieva sa, a vystupuje otvorom v hornej časti steny. Ďalšou možnosťou intenzívneho prirodzeného vetrania miestnosti je diagonálne prúdenie vzduchu miestnosťou. Tento spôsob prichádza do úvahy, keď je priestor v budove umiestnený v smere sever – juh. V tomto prípade je jeden otvor umiestnený v spodnej časti steny jednej z vonkajších stien a druhý v hornej časti vonkajšej steny, ale na opačnej strane.  Prirodzená cirkulácia vzduchu funguje tak, že vzduch vstupuje cez spodný otvor, krúži miestnosťou a vystupuje cez horný otvor.

    3.2. Prirodzené vetranie viacbytových domov

    Prirodzený spôsob vetrania môže fungovať aj v budovách, ktoré majú napr. zámerne ponechaný určitý priestor v centrálnej časti budovy tak, aby prechádzal všetkými podlažiami. Z fasádnych otvorov sa čerstvý vzduch dostáva do jednotlivých miestností, krúži priestorom, preniká do centrálneho priestoru a vychádza von cez otvor v streche. Tento spôsob vetrania je menej intenzívny a teda aj menej nepríjemný ako prievan, ľuďom vo všeobecnosti nevadí a rovnako efektívne vetrá celý objekt.

    4. Vetracie kanály

    Existuje však aj iný spôsob vetrania, ktorý na svoju činnosť využíva prirodzené vetranie. Považuje sa za príjemnejší spôsob vetrania, lebo ho nespôsobuje prievan. Tento spôsob prirodzeného vetrania je energeticky efektívny, udržateľnejší, pretože funguje aj vtedy, keď nie sú otvorené oproti sebe žiadne okná a dvere. Ide o vetranie vetracími kanálmi. Funguje to tak, že čerstvý vzduch vstupuje kovovými kanálmi zabudovanými v stene, ktoré vedú z vonkajšej fasády pod medziposchodím nad suterénom smerom nahor, do priestorov domu. Každý kovový vertikálny kanál má iba jeden vetrací otvor iba na jednom poschodí domu, takže neprichádza k miešaniu nepríjemných pachov z rôznych poschodí či bytov. Vetracie kanály vedú najmä do tých priestorov, kde je dôležité pravidelné vetranie: do kuchýň, špájz, garáží, toaliet, kúpeľní. Kanály, do ktorých sa inštalujú kovové rúry, sú na tento účel vyrobené z betónových blokov alebo tehál, následne sú omietnuté tak, aby boli úplne neviditeľné.

    Ak máte záujem o systém prírodného alebo núteného vetrania, môžete nás kontaktovať na Daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.

    Váš tím

    Daibau.sk

    Odborný článok 1605
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika?

    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika
    9.4
    0

    ELEKTROTERM


    10
    79

    Mário Paulička


    10
    1

    Rekuperacia na mieru - Ing. Roman Banovčan, PhD.


    9.7
    0

    COLTBURG, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené