Prečo je potrebné vetranie v pohostinských prevádzkarniach?
Čistý vzduch je potrebný pre všetky živé bytosti, od neho závisí kvalita a dĺžka života. V uzavretých miestnostiach, najmä v tých, kde sa zdržiava veľké množstvo ľudí, môže byť kvalita vzduchu otázna.
Obzvlášť náročné je udržať kvalitu ovzdušia na uspokojivej úrovni v pohostinských prevádzkarniach. V uzavretých priestoroch sú prítomné rôzne výpary, ktoré vznikajú pri príprave jedla (pri technickom spracovaní potravín sa uvoľňujú početné výpary, pachy, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu vzduchu v interiéri) a iné chemické zlúčeniny. Počas chladnejšej časti roka kvalitu ovzdušia ovplyvňuje aj vykurovanie - pôsobením vykurovacích telies vzduch sa stáva suchým a je tu aj jeden z najväčších nepriateľov čistého vzduchu - tabakový dym, ktorý sa v pohostinských objektoch vyskytuje viac než kdekoľvek inde. V pohostinských objektoch je upratovanie oveľa častejšie ako v obytných budovách, jednak z dôvodu prítomnosti väčšieho počtu ľudí, ale aj z dôvodu častejšieho používania kuchyne - je potrebné čistiť sporáky, drezy , grily, umývačky riadu... Používané chemické čistiace prostriedky však môžu uvoľňovať niektoré škodlivé látky.
Okrem toho, že hosťom určite nebude príjemné sedieť v miestnosti, ktorá je preplnená rôznymi, často nepríjemnými pachmi z prípravy jedál, tabakovým dymom (hoci vo väčšine pohostinských objektov je priestor rozdelený na fajčiarsku a nefajčiarsku časť, v dôsledku nedostatočného vetrania sa dym ľahko šíri priestorom), absencia vetrania môže mať negatívny vplyv na zdravie ľudí pracujúcich v týchto pohostinských prevádzkarniach. Môžu mať mierne problémy s dýchaním alebo vážnejšie zdravotné problémy späté s dýchaním, akými sú astma, bronchitída alebo chronické alergie. Výmena vzduchu v uzavretých priestoroch s dôrazom na pohostinské objekty je preto prvoradou podmienkou kvalitného pobytu v nich.
Keď je vonku pekné počasie, priestory sa dajú do určitej miery vetrať otvorením okien a dverí, no v zimných mesiacoch to nie je možné. Vtedy vidno následky absencie alebo nesprávneho používania vetrania – vzduch rýchlo zatuchne alebo ho znečistí cigaretový dym.
Vetranie v pohostinských objektoch je upravené zákonom.
Práve preto kaviarne, reštaurácie, ale aj všetky ostatné pohostinské objekty musia mať taký systém vetrania, ktorý každému hosťovi zaistí predovšetkým bezpečný, a potom aj príjemný pobyt, z čoho vyplýva, že je potrebné zabezpečiť čerstvý, filtrovaný vzduch s vhodnou teplotou. To je dôležité najmä v zariadeniach, kde je povolené fajčiť.
Ako je možné zabezpečiť vetranie v pohostinských prevádzkarňach?
Na tento účel je výbornou voľbou ventilačný systém s rekuperáciou. Zabezpečuje primeranú kvalitu vzduchu v uzavretých priestoroch s výraznou úsporou energie. Ide o vetrací systém využívajúci teplo zo vzduchu odvádzaného z interiéru (prostredníctvom rekuperátora), ktorý odobraté teplo odovzdáva do čerstvého vzduchu ohriateho na potrebnú teplotu. Týmto spôsobom sa udržiava optimálna mikroklíma v priestore. Inými slovami, na jednej strane sa nasáva zatuchnutý vzduch z miestnosti a na druhej strane sa nasáva čerstvý vonkajší vzduch.
Rekuperátor tepla je zariadenie, ktoré pracuje na základe výmenníka tepla, ktorý z odvádzaného vzduchu odoberá teplo a odovzdáva ho do čerstvého vzduchu, ktorý je privádzaný z vonkajšieho prostredia do interiéru.
Vetranie s rekuperáciou dokonale odovzdáva teplo, čím šetrí energiu - ak je teplota odvádzaného, použitého vzduchu 20 stupňov a nového, čerstvého vzduchu 0 stupňov, pri vháňaní čerstvého vzduchu do miestnosti teplota čerstvého vzduchu, pomocou tohto systému, bude 18 stupňov bez dodatočného ohrevu.
Údržba rekuperačného systému zahŕňa čistenie a/alebo výmenu použitých filtrov. Jeden z najväčších problémov môže spôsobiť nahromadená mastnota, ktorá je horľavá. Ak požiar vznikne v jednej časti ventilačného systému, môže sa rýchlo rozšíriť na celý systém a ďalšie časti budovy. Preto je potrebné pôsobiť preventívne a pravidelne kontaktovať odborníkov a oprávnené osoby, ktoré budú vykonávať odmasťovanie vzduchotechnického systému rôznymi metódami, či už mechanickým čistením alebo chemickými metódami.
Koľko stojí rekuperácia? Cena vetracieho systému závisí od dĺžky potrubia, počtu ventilátorov a rekuperátorov, ako aj od toho, či systém bude slúžiť na vykurovanie a/alebo chladenie. Ak hľadáte profesionálov, ktorým by ste zverili inštaláciu a neskôr aj údržbu ventilačného systému, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás budú kontaktovať odborné firmy s vhodnou ponukou.