Pre oblasť

    Vetranie v pohostinských prevádzkarniach - prečo je potrebné?

    Pandémia koronavírusu, ako aj čoraz častejšia prítomná problematika znečistenia ovzdušia, viedli k tomu, že vetraniu uzavretých priestorov sa venuje oveľa väčšia pozornosť. Vetranie, ktoré možno definovať ako proces výmeny znečisteného vzduchu za čerstvý vzduch, môže byť nielen prírodné, ale aj mechanické. Tento proces je dôležitý predovšetkým v uzavretých miestnostiach určených na bývanie a prácu, a preto je potrebný najmä tam, kde sa zdržuje veľký počet ľudí. Práve preto je témou tohto textu vetranie v pohostinských objektoch.
    Odborný článok 60
    vetranie v pohostinskych prevadzkarniach
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    Prečo je potrebné vetranie v pohostinských prevádzkarniach?

    Čistý vzduch je potrebný pre všetky živé bytosti, od neho závisí kvalita a dĺžka života. V uzavretých miestnostiach, najmä v tých, kde sa zdržiava veľké množstvo ľudí, môže byť kvalita vzduchu otázna.

    Obzvlášť náročné je udržať kvalitu ovzdušia na uspokojivej úrovni v pohostinských prevádzkarniach. V uzavretých priestoroch sú prítomné rôzne výpary, ktoré vznikajú pri príprave jedla (pri technickom spracovaní potravín sa uvoľňujú početné výpary, pachy, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu vzduchu v interiéri) a iné chemické zlúčeniny. Počas chladnejšej časti roka kvalitu ovzdušia ovplyvňuje aj vykurovanie - pôsobením vykurovacích telies vzduch sa stáva suchým a je tu aj jeden z najväčších nepriateľov čistého vzduchu - tabakový dym, ktorý sa v pohostinských objektoch vyskytuje viac než kdekoľvek inde. V pohostinských objektoch je upratovanie oveľa častejšie ako v obytných budovách, jednak z dôvodu prítomnosti väčšieho počtu ľudí, ale aj z dôvodu častejšieho používania kuchyne - je potrebné čistiť sporáky, drezy , grily, umývačky riadu... Používané chemické čistiace prostriedky však môžu uvoľňovať niektoré škodlivé látky. 

    Okrem toho, že hosťom určite nebude príjemné sedieť v miestnosti, ktorá je preplnená rôznymi, často nepríjemnými pachmi z prípravy jedál, tabakovým dymom (hoci vo väčšine pohostinských objektov je priestor rozdelený na fajčiarsku a nefajčiarsku časť, v dôsledku nedostatočného vetrania sa dym ľahko šíri priestorom), absencia vetrania môže mať negatívny vplyv na zdravie ľudí pracujúcich v týchto pohostinských prevádzkarniach.  Môžu mať mierne problémy s dýchaním alebo vážnejšie zdravotné problémy späté s dýchaním, akými sú astma, bronchitída alebo chronické alergie. Výmena vzduchu v uzavretých priestoroch s dôrazom na pohostinské objekty je preto prvoradou podmienkou kvalitného pobytu v nich.

    Obzvlášť náročné je udržať kvalitu ovzdušia na uspokojivej úrovni v pohostinských objektoch
    Obzvlášť náročné je udržať kvalitu ovzdušia na uspokojivej úrovni v pohostinských objektoch

    Keď je vonku pekné počasie, priestory sa dajú do určitej miery vetrať otvorením okien a dverí, no v zimných mesiacoch to nie je možné. Vtedy vidno následky absencie alebo nesprávneho používania vetrania – vzduch rýchlo zatuchne alebo ho znečistí cigaretový dym.

    Vetranie v pohostinských objektoch je upravené zákonom.   

    Práve preto kaviarne, reštaurácie, ale aj všetky ostatné pohostinské objekty musia mať taký systém vetrania, ktorý každému hosťovi zaistí predovšetkým bezpečný, a potom aj príjemný pobyt, z čoho vyplýva, že je potrebné zabezpečiť čerstvý, filtrovaný vzduch s vhodnou teplotou. To je dôležité najmä v zariadeniach, kde je povolené fajčiť.

    Ako je možné zabezpečiť vetranie v pohostinských prevádzkarňach?

    Na tento účel je výbornou voľbou ventilačný systém s rekuperáciou. Zabezpečuje primeranú kvalitu vzduchu v uzavretých priestoroch s výraznou úsporou energie. Ide o vetrací systém využívajúci teplo zo vzduchu odvádzaného z interiéru (prostredníctvom rekuperátora), ktorý odobraté teplo odovzdáva do čerstvého vzduchu ohriateho na potrebnú teplotu. Týmto spôsobom sa udržiava optimálna mikroklíma v priestore. Inými slovami, na jednej strane sa nasáva zatuchnutý vzduch z miestnosti a na druhej strane sa nasáva čerstvý vonkajší vzduch.

    Vetranie s rekuperáciou je výbornou voľbou pre zabezpečenie čerstvého vzduchu v pohostinských objektoch
    Vetranie s rekuperáciou je výbornou voľbou pre zabezpečenie čerstvého vzduchu v pohostinských objektoch

    Rekuperátor tepla je zariadenie, ktoré pracuje na základe výmenníka tepla, ktorý z odvádzaného vzduchu odoberá teplo a odovzdáva ho do čerstvého vzduchu, ktorý je privádzaný z vonkajšieho prostredia do interiéru. 

    Vetranie s rekuperáciou dokonale odovzdáva teplo, čím šetrí energiu - ak je teplota odvádzaného, použitého vzduchu 20 stupňov a nového, čerstvého vzduchu 0 stupňov, pri vháňaní čerstvého vzduchu do miestnosti teplota čerstvého vzduchu, pomocou tohto systému, bude 18 stupňov bez dodatočného ohrevu.

    Údržba rekuperačného systému zahŕňa čistenie a/alebo výmenu použitých filtrov. Jeden z najväčších problémov môže spôsobiť nahromadená mastnota, ktorá je horľavá. Ak požiar vznikne v jednej časti ventilačného systému, môže sa rýchlo rozšíriť na celý systém a ďalšie časti budovy. Preto je potrebné pôsobiť preventívne a pravidelne kontaktovať odborníkov a oprávnené osoby, ktoré budú vykonávať odmasťovanie vzduchotechnického systému rôznymi metódami, či už mechanickým čistením alebo chemickými metódami.

    Jeden z najväčších problémov môže spôsobiť nahromadená mastnota, ktorá je horľavá
    Jeden z najväčších problémov môže spôsobiť nahromadená mastnota, ktorá je horľavá

    Koľko stojí rekuperácia? Cena vetracieho systému závisí od dĺžky potrubia, počtu ventilátorov a rekuperátorov, ako aj od toho, či systém bude slúžiť na vykurovanie a/alebo chladenie. Ak hľadáte profesionálov, ktorým by ste zverili inštaláciu a neskôr aj údržbu ventilačného systému, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás budú kontaktovať odborné firmy s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 60
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika?

    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika
    10
    1

    Tomáš Drgoňa KLIMASTYLE


    10
    5

    HM projekt s. r. o.


    9.2
    0

    Artesa, spol. s r.o.


    10
    5

    HW Connect s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené