Pre oblasť

    Decentralizované vetracie jednotky (hygrosenzibilné vetranie)

    Článok si prečítalo viac ako 934+ používateľov
    Na rozdiel od systému centralizovaného vetrania s rekuperáciou, ktorý je veľmi účinný a štandardne uznávaný pre vetranie pasívnych a nízkoenergetických domov, ale vyžaduje inštaláciu pri novostavbe kvôli potrubným rozvodom, najnovší systém decentralizovaných jednotiek pre riadené nútené vetranie bez rekuperácie s kontrolou vlhkosti aj pri zatvorených oknách, ktorý funguje na princípe regeneračnej výmeny tepla, je možné inštalovať kdekoľvek a kedykoľvek, nakoľko má minimálne rozmery a nevyžaduje inštaláciu potrubia. 
    Odborný článok 934
    vetranie
    Máme 532 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    1. Hygrosenzibilný materiál

    Špeciálne hygrosenzibilné materiály reagujú na relatívnu vlhkosť a vytvárajú a vytvárajú nútené vetranie. Hygrosenzibilné rozety detegujú vlhkosť vzduchu a podľa jej úrovne otvoria alebo zatvoria vetrací otvor, pričom podľa potreby vpustia vonkajší vzduch: ak je v miestnosti jedna osoba alebo viac osôb, ktoré vytvárajú viac vlhkosti, prúdenie vzduchu sa zvyšuje; keď tam nikto nie je, prietok vzduchu je minimálny. V rozetách môže byť sieťku proti hmyzu, ako aj ochranu pred hlukom a vetrom, aby do priestoru neprenikalo nič iné. Relatívnu vlhkosť v interiéri vytvárajú ľudia, ktorí vykonávajú bežné denné činnosti – dýchanie, práca, varenie, rozprávanie. Podľa výskumu štvorčlenná rodina počas dňa vypustí do ovzdušia asi 10 litrov vody, resp. pary, ktorá sa premení na vlhkosť a zadrží v priestore, čo znamená, že prietok vzduchu je 0,5-0,8 m/s AVG (stredná rýchlosť prietoku vzduchu) a keď sa v priestoroch nikto nenachádza, prietok je 0,2 m/s AVG. Je známe, že vlhkosť spôsobuje plesne a vo všeobecnosti môže byť veľmi škodlivá pre zdravie. Preto je potrebné odstrániť prebytočnú vlhkosť z priestorov a vstreknúť čistý kyslík. Podľa európskeho nariadenia o efektívnom využívaní energie v obytných budovách je minimum pre jednu osobu v miestnosti 15 m3/h čistého vzduchu.

    2. Hygrosenzibilné vetranie

    Hygrosenzibilný materiál je vo forme lišty, ktorú je možné ľahko namontovať do špeciálnych roziet v hornej časti predĺženého rámu okna. Rozety je možné ľahko zabudovať aj do roletového boxu alebo do steny. O prívod čistého vzduchu sa stará špeciálny materiál a použitý vzduch opúšťa miestnosť štrbinami na interiérových dverách a pomocou odsávacích ventilátorov je odvádzaný von cez sociálne zariadenie. V domoch a bytoch už spravidla existujú vertikálne kanály (šachty) na odvod spotrebovaného vzduchu z kúpeľne alebo kuchyne. V prípade novostavby je potrebné tieto kanály (šachty) vyhotoviť. Na tieto kanály (šachty) musí byť nainštalovaný špeciálny ventilátor na odsávanie vzduchu z budovy (v závislosti od systému). Systém je veľmi vítaný najmä vo fáze po výstavbe objektu, pretože objekt rýchlejšie schne.

    3. Výhody a nevýhody

    Tieto nové zariadenia na decentralizované vetranie umožňujú, aby bol v priestoroch vždy dostatok čistého kyslíka a eliminovala sa vlhkosť, plesne, roztoče, nečistoty a alergény. Je tiež veľmi dôležité, aby zariadenia tohto typu neprodukovali hluk (okolo 15 dB, čo je takmer nehlučné). Ide o technologicky mimoriadne prepracovaný systém, vyvinutý špeciálne pre rekonštrukcie starších budov, kde sa kvalita bývania výrazne zvyšuje, pretože prúdenie vzduchu je konštantné a kontrolované, pričom nedochádza k zlému vzduchu ani plesniam či nepríjemným zápachom. Samotný systém je mimoriadne jednoduchý na inštaláciu a údržbu. Systém je aj cenovo dostupný, keďže hygrosenzibilný systém funguje automaticky a ventilátory nespotrebúvajú veľa elektriny. Vetranie zabezpečuje kvalitnú atmosféru, keďže dodáva do miestnosti čerstvý vzduch. Nevýhodou systému je, že neponúka rekuperáciu, a tak sa časť tepla stráca v miestnosti. Taktiež v chladných zimných dňoch môže okolo vstavanej rozety dôjsť ku kondenzovaniu menšieho množstva vlhkosti.

    Hygrosenzibilné vetranie; zdroj: www.e-netsi.si
    Hygrosenzibilné vetranie; zdroj: www.e-netsi.si

    Ak máte záujem o tento druh vetrania, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk, pošlite nám dopyt alebo nám položte otázku. Prečítajte si aj niektoré naše rady o vetraní a rekuperácii.

    Informácie o cenách nájdete v kalkulačke cien.

    Odborný článok 934
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika?

    Máme 532 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 532 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika
    9.4
    0

    ZAMANN s. r. o.


    10
    2

    UNIKLIMA, s.r.o.


    10
    3

    El-mont - Marek Tomko


    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené