Pre oblasť

    Elektroinštalácie v novostavbe alebo rekonštrukcia starých elektroinštalácií

    V súčasnosti si bez elektrickej energie nevieme predstaviť život, dôležitá je nielen pre fungovanie našich domácností, ale aj pre priemyselné stroje, školy, nemocnice, počítače...  Elektrina nám prináša svetlo, teplo, bezpečnosť... Elektroinštalácie patria medzi základné prvky každej stavby. 
    Odborný článok 75
    elektroinstalacie
    Máme 2594 realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár:

    1. Elektroinštalácie v novostavbách

    Na zavedenie elektroinštalácie v novostavbách je potrebný odsúhlasený projekt, vytvorený v spolupráci s budúcimi používateľmi tej-ktorej stavby, plne prispôsobený všetkým ich potrebám a požiadavkám, ktorým sa určí miesto a spôsob uloženia káblov, tiež poloha zásuviek a vypínačov tak, aby zodpovedali množstvu vývodov potrebných na inštaláciu svietidiel alebo spotrebičov.

    Elektroinštalácie v novostavbách zahŕňajú pokládku inštalácií pre svietidlá a vypínače, inštalácie pre zásuvky, ktoré potrebujeme pre početné spotrebiče ako v domácnosti, tak aj v každom inom objekte, montáž zásuviek a vypínačov, tiež montáž elektroskríň, poistiek. V súčasnej dobe pri vypracovaní projektu netreba zabúdať ani na elektroinštalácie anténnych zariadení a všetky ostatné inštalácie, ktoré sú potrebné pre funkčný súkromný alebo akýkoľvek iný priestor.

    Kvalitné a správne realizované elektroinštalácie umožnia nepretržité a bezpečné využívanie elektrickej energie.

    Preto je dôležité, aby tieto práce vykonal skúsený elektrikár alebo profesionálny tím elektrikárov, ak ide o rozsahom väčšie stavby a náročnejšie vypracovanie elektroinštalácií, ktorí zabezpečia kvalitné elektroinštalácie a bezpečnosť vášho domova alebo podnikateľského priestoru. Kvalitne a správne nainštalované inštalácie umožnia bezproblémovú prevádzku všetkých domácich, resp. firemných zariadení. 

    Projekt elektroinštalácií
    Na zavedenie elektroinštalácie v novostavbách je potrebný odsúhlasený projekt

    2. Úprava starej elektroinštalácie 

    Pri rekonštrukcii domu alebo bytu zvyčajne zistíme, že elektrické rozvody nie sú vyhovujúce. Obvykle preto, že sme v minulosti nemali také množstvo elektrospotrebičov, aké máme dnes. Nedostatok zásuviek sa najčastejšie najviac pociťuje v kuchyni alebo kúpeľni. Okrem toho samotné rozvody môžu byť preťažené, elektroinštalácia spôsobuje časté vypadávanie poistiek. Môže dôjsť aj k prasknutiu starých rozvodov, čo môže byť príčinou úrazu alebo požiaru. 

    Aj v tomto prípade je najlepšie vyhľadať pomoc odborníka elektrikára alebo firmu, ktorá sa zaoberá týmito prácami. Úprava starej elektroinštalácie zahŕňa výmenu nevyhnutých častí alebo všetkých elektroinštalácií v už postavenom dome, byte alebo akomkoľvek nebytovom priestore. Odborníci na tvári miesta zhodnotia existujúce elektroinštalácie, zistia ich stav a informujú nás o tom, aké práce je potrebné vykonať, aby inštalácie boli bezpečné, aby sa predišlo vzniku iskier, požiarov, častému prehrievaniu žiaroviek a poruchám elektrických domácich a iných spotrebičov, prístrojov a strojov, a iných škôd, ktoré môžu ovplyvniť tú-ktorú stavbu.

    Prispôsobia elektroinštalácie v existujúcich objektoch. Niekde je potrebné všetky inštalácie vymeniť (napr. dvojžilové vedenie za trojžilové) alebo vylepšiť existujúce inštalácie, ktoré nespĺňajú určené požiadavky. Môže ísť o zmenu polohy zásuviek, vypínačov a vývodov svietidiel alebo náročnejšie zmeny. Nové správne umiestnené inštalácie zabezpečia aj životnosť elektrických zariadení.

    Zásuvky
    Elektroinštalácie zahŕňajú pokládku inštalácií pre svietidlá a vypínače, inštalácie pre zásuvky, montáž zásuviek a vypínačov...

    Odborná rada zo spoločnosti MKcompanyPro s.r.o.

    1. Na čo by sme mali dať pozor pri rekonštrukcii elektroinštalácii v dome alebo v byte?

    Na prvom mieste je dôkladný výber "majstra" elektrikára, aby spĺňal všetky potrebne licencie a paragrafy na výkon prác. Ďalej sa treba pripraviť na to, že je potrebné vymeniť celú elektroinštalaciu. Nie je vhodné kombinovať starú elektroinštaláciu s novou. Pri prerábkach pre staršiu generaciu sa často stretávame s vetami ako napríklad: "Zbytočne toľko zasuviek, tu nám stačí iba jedna"; "Do kúpeľne nad umývadlo a pod kuchynskú linku nám netreba svetlo", a podobne. Tí, čo si nechajú poradiť časom nám ďakujú a tí tvrdohlavejší od nás  žiadajú, či by sa to dalo prerobiť a dávaju nám za pravdu. V dnešnej internetovej dobe je dobré myslieť aj na slaboprúd, hoci Wifi je už samozrejmosťou už takmer všade ale predsa prenos dát cez kábel to ešte neprekonáva. Treba taktiež myslieť aj na TV kábel anténu. Tak už len pripraviť susedov, že pri tejto prerábke bude veľa hluku z frézovania a zbíjania drážok na káble a krabičky.

    2. Trojfázové inštalácie: čím sa odlišujú od jednofázových?

    Trojfázová elektroinštalácia predstavuje čoraz častejšie nevyhnutný prvok vybavenia nielen v modernej kuchyni ale aj v dielni, či pracovni v rodinných domoch a bytoch. Je to elektrický rozvod s prúdovým napätím 230/400V, ktorý sa skladá z piatich vodičov. Tri z nich sú fázy, ďalším je neutrálny N vodič a ochranný PE vodič, tento v starších trojfázových rozvodoch väčšinou chýba. Trojfázové obvody sa používajú v domoch vybavených zariadeniami a strojmi s veľkým výkonom. Myslím tým na elektrické mikrovlnky, varné dosky, elektrické kotly, ohrievače vody, bojlery alebo elektrické podlahové vykurovanie. Ďalšou funkciou je bezpečnosť a komfort, tri samostatné fázy umožňujú používať uvedené spotrebiče naraz v rovnakom čase.

    3. Ktoré sú najčastejšie chyby pri tvorbe elektroinštalácie?

    Vrátim sa trochu k prvej otázke, určite ako laik. Bez potrebných zručností a paragrafov sa netreba púšťať do elektroinštalácie sám a s tým, že si pomôžem internetom alebo informaciami od kamarátov elektrikárov.
    Ďalšou spomínanou vecou je počet zásuviek v dnešnej dobe spotrebičov a elektroniky. Zásuviek nie je nikdy dosť! To platí aj pri osvetlení ale zase pozor, aby sa to neprehnalo. Keďže elektroinštalácia je neodlučiteľná pre moderný život, prináša so sebou aj potrebné povolenia a projekty k jej realizácií a bezpečnému chodu.

    Odbornú radu poskytol pán Kristián Zboray zo spoločnosti MKcompanyPro s.r.o.

    3. Elektroinštalácie pre inteligentné domy 

    Moderné technológie umožňujú ich čoraz širšie využitie a uľahčujú nám každodenný život. Elektroinštalácie pre inteligentné domácnosti prinášajú do našich príbytkov množstvo výhod, ktoré nám uľahčia údržbu, monitorovanie a zabezpečenie nášho domova a všetkých ostatných priestorov, kde sa zdržiavame.

    Elektroinštalácie pre inteligentné domy zahŕňajú celý rad výhod, z ktorých hlavnou je možnosť spravovať cez Wi-Fi sieť kedykoľvek a odkiaľkoľvek na svete.

    So zabudovanou smart technológiou môžete ovládať svietidlá, klimatizáciu, bezpečnostné systémy, okná a dvere a všetky ostatné domáce zariadenia.

    Aj inštalovanie elektroinštalácií pre inteligentné nastavenie domácich zariadení a vytváranie inteligentných domácností je úlohou odborných elektrikárov, ktorí sa musia neustále vzdelávať a sledovať trendy na trhu, aby svojim zákazníkom mohli ponúknuť kvalitné služby. Vašou úlohou je len vybrať si inteligentné spotrebiče, ktoré chcete nainštalovať do vašej domácnosti a odborníci vám pomôžu, pretože sa zaoberajú nielen klasickými elektrickými inštaláciami, ale inštalujú aj všetky typy elektroinštalácií pre inteligentné nastavenie domácich spotrebičov a vstavaných prvkov.

    Ak je správne nainštalovaná, smart technológia uľahčuje život a údržbu domácnosti, urobí váš domov ešte bezpečnejším a pohodlnejším na bývanie!
    Elektroinštalácie inteligentné domy
    Moderné technológie umožňujú ich čoraz širšie využitie a uľahčujú nám každodenný život.

    4. Slaboprúdové elektroinštalácie - inštalácie telefónu, internetu, antény

    Medzi slaboprúdové elektroinštalácie patria inštalácie na vedenie internetu, anténové inštalácie, inštalácie interkomu a rôznych monitorovacích a bezpečnostných systémov, akými sú napr. alarmy kontroly vstupu a videodohľad, požiarne hlásiče a iné... 

    Inštalácie tohto typu možno zaviesť v súkromných a obchodných priestoroch v novostavbách aj pri rekonštrukciách.

    Profesionáli, ktorí sa zaoberajú týmito prácami, vzhľadom na permanentné zmeny v technológiách musia neustále zlepšovať svoje znalosti a sledovať trendy, aby svojim zákazníkom mohli ponúknuť tie najlepšie služby. 

    Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí potrebujú pomoc odborníka v tejto oblasti, môžete ho vyhľadať na daibau.sk, jednoducho, rýchlo, a čo je najdôležitejšie, zadarmo. Stačí poslať dopyt, elektrikári, alebo firmy, s ktorými spolupracujeme, pripravia ponuku v súlade s vašimi požiadavkami. 

    Odborný článok 75
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár?

    Máme 2594 realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 2594 realizátorov v oblasti Elektroinštalácie, elektrikár
    10
    1

    Kristián Sirányi


    10
    1

    Mário Zemčák ml.


    9.4
    0

    HUMONT, s.r.o.


    10
    8

    Sándor Nagy - ELEKTROMONT


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené