Pre oblasť

    Kondenzácia – prvý krok k tvorbe plesní

    Článok si prečítalo viac ako 563+ používateľov
    Počas chladnejšej časti roka sa často stretávame so zahmlenými oknami v našich domácnostiach a obchodných priestoroch. Je to kondenzácia, ktorá je v skutočnosti indikátorom oveľa väčšieho problému. V tomto článku je našou témou kondenzácia v našich príbytkoch a/alebo obchodných priestoroch. 
    Odborný článok 563
    kondenzacia
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    Všetci poznáme nasledujúcu situáciu počas zimy: zahmlené okná, dusný vzduch, veľa vodnej pary a zarosené zrkadlá v kúpeľni, nehovoriac o zmiešaných pachoch. Aby sme vedeli, ako vyriešiť problém kondenzácie v domácnosti, musíme najprv vedieť, čo je to kondenzácia a čo ju spôsobuje.

    Čo je to kondenzácia?

    Proces tvorby kondenzátu možno najplastickejšie vysvetliť na nasledujúcom príklade: keď z chladničky vyberieme fľašu s vodou, objavia sa na nej kvapky. Ku kondenzácii alebo roseniu dochádza vtedy, keď sa teplý a vlhký vzduch stretne s chladnejším povrchom, akým je napríklad okenné sklo. Pri tomto kontakte začne prudko klesať teplota vzduchu a tým klesá aj jeho schopnosť zadržiavať vlhkosť, na studenom povrchu sa ona prejaví vo forme kondenzácie.

    Kondenzácia je premena plynu alebo pary na kvapalinu, ochladením alebo zvýšením tlaku, skvapalnenie – vodná para vo vzduchu pri kontakte so studeným povrchom vytvára kvapky vody.
    Ku kondenzácii dochádza, keď sa teplý a vlhký vzduch dostane do kontaktu s výrazne chladnejším povrchom
    Ku kondenzácii dochádza, keď sa teplý a vlhký vzduch dostane do kontaktu s výrazne chladnejším povrchom

    Prečo dochádza ku kondenzácii?

    Najčastejšie dochádza ku kondenzácii z dvoch dôvodov: nadmerná vlhkosť vzduchu v miestnosti, resp. nadmerné množstvo vlhkosti a studené povrchy vo vnútri budovy.

    Ku kondenzácii dochádza v dôsledku vysokej vlhkosti, ktorá zostáva v priestore dlhší čas a je výsledkom trvalejšieho zaťaženia.

    Príliš veľký rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou je jasným dôvodom kondenzácie.

    Prečo v zime najčastejšie dochádza ku kondenzácii?

    Odpoveď na túto otázku nájdete v predchádzajúcej vete. Počas zimných mesiacov je vonkajší vzduch svieži a chladný a vnútorné priestory sa prehrievajú, takže pri každom poklese vonkajšej teploty na vnútornej strane skla vzniká vodná para.

    Teplý vzduch v miestnosti obsahuje viac vlhkosti ako studený vonkajší vzduch a keď sa vlhký vnútorný vzduch dostane do kontaktu so studeným skleneným povrchom, vytvorí sa kondenzácia.

    Druhým dôvodom je určite nedostatočné vetranie, a teda väčšia prítomnosť vlhkosti vo vzduchu. Nadmerná vlhkosť v obytných priestoroch počas zimy je jedným z najčastejších problémov, s ktorým sa stretávame.

    Aké sú najčastejšie príčiny kondenzácie?

    Ako sme už povedali, ku kondenzácii dochádza v dôsledku vysokej vlhkosti vzduchu a nedostatočne vykurovaných plôch a je ľahké usúdiť, že najčastejšími príčinami sú nedostatočné vetranie a nesprávna izolácia, s dôrazom na tepelné mosty.

    Cieľom dobrého vetrania obytných priestorov je dosiahnuť čo najlepšiu kvalitu života v nich. Vetranie umožňuje cirkuláciu vzduchu, reguláciu vlhkosti, znižuje koncentráciu škodlivých mikroorganizmov a prachu... Žiadne alebo nedostatočné vetranie vedie k hromadeniu vlhkosti. Ak vodná para, ktorá vzniká v uzavretých priestoroch, nemá možnosť uniknúť von, dochádza ku kondenzácii.

    Vysoká vlhkosť je prítomná najmä v kúpeľniach a kuchyniach, pretože práve v týchto miestnostiach vzniká najväčšie množstvo pary a nie je tam dostatok čerstvého vzduchu. Okrem toho, že vlhkosť kazí vzhľad celého interiéru, spôsobuje aj početné zdravotné problémy vrátane dýchacích ťažkostí a alergických reakcií. Okrem toho môže nepretržitá nadmerná vlhkosť viesť k poškodeniu konštrukcie budovy, čo si vyžiada nákladné opravy a zníži hodnotu samotnej nehnuteľnosti.

    Odhalenie príčiny vlhkosti je prvým krokom k jej efektívnemu riešeniu.

    Vysoká vlhkosť vzduchu v uzavretých priestoroch je spôsobená každodennými činnosťami v domácnosti, akými sú pranie a sušenie bielizne, varenie, udržiavanie osobnej hygieny. Vedeli ste, že štvorčlenná rodina vyprodukuje v priemere asi 10 litrov pary denne? A za osem hodín spánku vyprodukujú dvaja dospelí 0,64 litra vodnej pary?

    Vysoká vlhkosť vzduchu v uzavretých priestoroch je spôsobená každodennými činnosťami v domácnosti
    Vysoká vlhkosť vzduchu v uzavretých priestoroch je spôsobená každodennými činnosťami v domácnosti
    Živé bytosti – ľudia pri metabolických procesoch a dýchaní a rastliny pri transpirácii – vplývajú na zvýšenie vlhkosti.

    Môže sa stať, že vlhkosť zostane zachytená v konštrukcii a štruktúre stavby (skeletu), v dôsledku nedostatočného vysychania stavebných materiálov.

    Ku kondenzácii dochádza najčastejšie v budovách, ktoré nie sú dobre izolované. Nedostatočná hrúbka tepelnej izolácie a zle prevedené spoje okien, dverí a fasád vytvoria studené povrchy. Tepelný most je miesto nadmerného prieniku alebo prestupu tepla spôsobeného izoláciou s nedostatočnou hrúbkou a zlou montážou okien, t. j. nevhodnými spojmi medzi rôznymi materiálmi. Práve tepelné mosty vedú ku kondenzácii a tepelným stratám a sú jedným z najväčších problémov z hľadiska energetickej efektívnosti.

    Na tvorbe kondenzácie sa podieľajú samotní ľudia, ktorí chcú rôznymi spôsobmi ušetriť. Totiž, mnohí sa rozhodnú na noc kúrenie vypnúť alebo teplotu výrazne znížiť, čím sa steny ochladzujú a keď sa ráno opäť spustí kúrenie a zvýši teplota, zmena medzi teplým a studeným spôsobí kondenzáciu. Ku kondenzácii dochádza aj vtedy, keď ľudia nevykurujú celý dom, ale iba určité miestnosti, šíri sa tak vlhkosť z teplých miestností do studených a tam sa kondenzuje.

    Ku kondenzácii dochádza aj vtedy, keď ľudia nevykurujú celý dom
    Ku kondenzácii dochádza aj vtedy, keď ľudia nevykurujú celý dom

    Názor, že ku kondenzácii dochádza len v starších budovách, nie je opodstatnený. Ku kondenzácii často dochádza aj v novostavbách s primeranou hrúbkou izolácie a novými oknami, ktoré dobre tesnia a zabraňujú výmene vonkajšieho a vnútorného vzduchu. V čom je teda problém? V tomto prípade je problémom nedostatočné vetranie, ktoré vedie k presýteniu vzduchu vlhkosťou.

    Moderné okná, ktoré sú hermeticky uzavreté, bránia prirodzenej výmene vzduchu a prechodu vlhkosti.

    Ako sa zbaviť kondenzácie?

    Dôležité je predovšetkým správne vetranie. Pravidelne vetrajte priestory otváraním okien dokorán, aspoň trikrát denne na 10 až 15 minút. Prirodzené vetranie je najlacnejší spôsob, ako zabezpečiť cirkuláciu vzduchu.

    Prirodzené vetranie však nie je najlepšie energetické, a teda ani ekonomické a ekologické riešenie počas zimných mesiacov, pretože vnútorný vzduch sa v okamihu ochladí. V tomto prípade sú potrebné vetracie systémy. Dnes je čoraz bežnejšie vetranie s rekuperáciou. Je to systém, pomocou ktorého sú miestnosti vetrané mechanicky, ale tak, že teplý výstupný vzduch odovzdá časť tepelnej energie, teda ohreje vstupný, čerstvý vzduch, ktorý má výrazne nižšiu teplotu. Týmto spôsobom sa znížia tepelné straty, ktoré by nastali prirodzeným vetraním.

    Dnes je čoraz bežnejšie vetranie s rekuperáciou
    Dnes je čoraz bežnejšie vetranie s rekuperáciou

    Koľko stojí ventilačný systém, resp. rekuperácia do domu? Orientačná cena systému núteného vetrania s rekuperátorom sa pohybuje v rozmedzí od 4 000 do 6 000 EUR v závislosti od systému a veľkosti objektu.

    Ak hľadáte profesionálov, ktorým by ste zverili montáž a neskôr aj údržbu ventilačného systému, môžete ich vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú odborníci s vhodnou ponukou.

    Pri varení zapnite odsávač pár a v kúpeľni použite ventilátor. Ak môžete, nesušte bielizeň vo vnútri. Tým sa obmedzí hromadenie vlhkosti.

    Zníženie kondenzácie môžete ovplyvniť aj rovnomerným vykurovaním obytného priestoru, ale aj lepším zateplením objektu, aby fasádne steny neboli studené. Okrem toho je rozhodujúci výber kvalitných okien a správna montáž, aby nevznikali tepelné mosty.

    Nesprávne namontované okná s nedostatočným vetraním v kombinácii s veľkým množstvom vodnej pary predstavujú ideálnu kombináciu pre vznik kondenzácie.
    Rozhodujúci je výber kvalitných okien a ich správna montáž, aby nevznikali tepelné mosty
    Rozhodujúci je výber kvalitných okien a ich správna montáž, aby nevznikali tepelné mosty

    Obyčajné plastové okno s dvojitým zasklením stojí 130 až 300 EUR/m2 a obyčajné hliníkové okno 150 až 500 EUR/m2. Za drevené okno s dvojitým zasklením, parapetom a montážou miniete od 150 do 450 EUR/m2.

    Čo spôsobuje kondenzácia?

    Zvýšená vlhkosť vzduchu a jej následná kondenzácia po určitom čase spôsobuje tvorbu plesní v interiéri. Pleseň je veľmi odolná a ťažko sa odstraňuje. Pleseň spôsobená kondenzáciou sa objavuje najskôr na najchladnejších miestach v dôsledku tepelných mostov.

    Pleseň spôsobená kondenzáciou sa objavuje najskôr na najchladnejších miestach v dôsledku tepelných mostov
    Pleseň spôsobená kondenzáciou sa objavuje najskôr na najchladnejších miestach v dôsledku tepelných mostov
    Nepretržitá prítomnosť vlhkosti na stene umožňuje vývoj spór plesní a ich premenu na plesne.

    Pleseň má nepríjemný vzhľad, zapácha a môže byť veľmi škodlivá pre naše zdravie, najmä pre ľudí s dýchacími problémami.

    Odborný článok 563
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika?

    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 531 realizátorov v oblasti Rekuperácia, vzduchotechnika
    8.9
    0

    ARVA GROUP s. r. o.


    10
    0

    Anos, s.r.o. - Teplá podlaha


    9.4
    0

    ANTARA BAU, s.r.o.


    10
    1

    scitoom s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené