Pre oblasť

    Zariadenie kuchyne – sú vstavané spotrebiče dobrou voľbou?

    Nie nadarmo sa o kuchyni hovorí, že je srdcom každého domova. Kuchyňa nie je len miestnosť, kde sa pripravujú jedlá, zhromažďujú sa tu členovia rodiny, organizujú sa stretnutia s príbuznými a priateľmi, vytvárajú spomienky. Pri zariaďovaní kuchyne je okrem estetickej hodnoty dôležité myslieť aj na funkčnosť, resp. spojenie krásneho s užitočným. Technika v kuchyni má kľúčovú úlohu, keďže kuchynské spotrebiče uľahčujú a urýchľujú prípravu jedál. Vstavané spotrebiče sú čoraz populárnejšie, preto nižšie odpovedáme na otázky - sú tieto spotrebiče dobrou voľbou a čo potrebujete vedieť pred ich kúpou?
    Odborný článok 157
    vstavane spotrebice
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    Pred zodpovedaním týchto otázok je najprv potrebné definovať, čo sú to vstavané spotrebiče.

    Vstavané spotrebiče a zariadenie kuchyne

    Vstavané, resp. integrované spotrebiče sa nachádzajú v kuchynských prvkoch, na rozdiel od voľne stojacich spotrebičov. Tieto spotrebiče sú „skryté“ za čelami kuchynských skriniek a hodia sa k rôznym štýlom zariaďovania kuchyne. Ako už ich názov napovedá, sú doslova integrované do interiéru.

    Vstavané spotrebiče so všetkými prvkami nachádzajúcimi sa v kuchyni tvoria jeden celok. Niektoré vstavané spotrebiče je možné schovať za čelá skriniek, iné jednoducho pokračujú v súvislej línii s pracovnými plochami.

    Na rozdiel od nich sú voľne stojace spotrebiče dobre viditeľné a často vybočujú z celkového dizajnu kuchyne. Práve preto sú vstavané spotrebiče najčastejšou voľbou tých, ktorí nechcú, aby im konvenčná biela technika kazila interiér.

    Dnes je možné vstavať takmer každý kuchynský spotrebič - chladničku, rúru, umývačku riadu, mikrovlnnú rúru, mrazničku, digestor, kávovar...

    Vstavané spotrebiče so všetkými prvkami nachádzajúcimi sa v kuchyni tvoria jeden celok
    Vstavané spotrebiče so všetkými prvkami nachádzajúcimi sa v kuchyni tvoria jeden celok

    Interiéroví dizajnéri na celom svete už roky pri zariaďovaní kuchyne odporúčajú vstavané spotrebiče. Jedným z takýchto trendov, ktorý nás čaká v nasledujúcom roku 2024, je práve využitie vstavaných spotrebičov bez ohľadu na to, či ide o tradičný alebo moderný dizajn, malú alebo veľkú kuchyňu.

    Pri zariaďovaní novej kuchyne alebo renovácii existujúceho kuchynského priestoru je jednou z kľúčových položiek nákup kuchynských spotrebičov. Mnohí vtedy stoja pred dilemou: rozhodnúť sa pre konvenčné, voľne stojace alebo vstavané spotrebiče? Skôr ako sa rozhodnete pre ten-ktorý spotrebič, je veľmi dôležité oboznámiť sa so všetkými výhodami a nevýhodami vstavaných spotrebičov.

    Vstavané spotrebiče - výhody

    Hlavnou výhodou vstavaných spotrebičov je úspora miesta. Sú dobrou voľbou pre tých, ktorí majú k dispozícii malé kuchyne, kde je vzácny každý centimeter dostupného priestoru.

    Okrem toho sa vstavané spotrebiče dokonale hodia do každého štýlu zariaďovania kuchyne. Hodia sa rovnako dobre do moderných aj tradičných kuchýň, pretože vstavané spotrebiče nájdete v rôznych farbách, štýloch a dizajnoch.

    Vstavané spotrebiče sa rovnako dobre hodia do moderných aj tradičných kuchýň
    Vstavané spotrebiče sa rovnako dobre hodia do moderných aj tradičných kuchýň

    Pri zmienke o zariaďovaní kuchyne je dôležité upozorniť, že jednou z hlavných charakteristík vstavaných spotrebičov je prevedenie bez prechodov. Je to ďalšia výhoda oproti bežným, voľne stojacim spotrebičom – tam, kde by voľne stojace spotrebiče zaberali príliš veľa miesta a neladili s  dizajnom, vstavané spotrebiče budú plne integrované, zaberú menej miesta.

    Vstavané spotrebiče umožňujú dosiahnuť jedinečný dizajn celej kuchyne. Dotvoríte nimi estetickú formu.

    Natíska sa otázka – majú vstavané spotrebiče okrem estetických aj funkčné výhody, alebo svojou účinnosťou zaostávajú za klasickými, voľne stojacimi spotrebičmi?

    Okrem toho, že sú vstavané spotrebiče čiastočne alebo úplne ukryté v kuchynských prvkoch, prispievajú k estetike celej kuchyne, môžu sa pochváliť účinnosťou. Vstavané spotrebiče majú rovnaké funkcie ako voľne stojace a niektoré sú dokonca lepšie. Zároveň sa znižuje hluk, ktorý produkujú pri prevádzke, pretože čelá kuchynských prvkov, v ktorých sú umiestnené, znižujú zvuky a vibrácie spotrebiča.

    Ďalší benefit, čo sa týka funkčnosti – jednoduchšia príprava jedla. Dobrým príkladom je vstavaná rúra. Môžete ju namontovať vo výške rúk, takže sa už nebudete musieť zohýnať pri kontrole, či je jedlo hotové, resp. dostatočne tepelne spracované, a vyhnete sa aj nebezpečnému vyťahovaniu horúceho riadu s jedlom. Vstavané rúry ušetria aj miesto. Môžu byť zakúpené spolu so vstavanými varnými doskami. Jednou z výhod vstavanej rúry je však aj to, že môže byť oddelená od vstavanej varnej dosky, čo je výborné, ak plánujete kuchynský ostrovček.

    Vstavanú rúru môžete namontovať vo výške rúk, takže sa už nemusíte zohýnať pri kontrole, či je jedlo hotové
    Vstavanú rúru môžete namontovať vo výške rúk, takže sa už nemusíte zohýnať pri kontrole, či je jedlo hotové

    Pokiaľ ide o malé kuchyne, odporúča sa ich inštalácia na úrovni dolných kuchynských prvkov, pretože tým je zabezpečená väčšia pracovná plocha.

    Štandardná vstavaná rúra má rozmery 60 cm × 60 cm a má možnosti pečenia v niekoľkých úrovniach. Ak však nemáte toľko dostupného priestoru, môžete nainštalovať kompaktný 45 cm vysoký model, ktorý má všetky výkony rúry štandardnej veľkosti.

    Ďalšou výhodou pri vstavaných spotrebičoch je jednoduché čistenie. Dôvod je zrejmý – vstavané kuchynské spotrebiče majú menej povrchov, ktoré sú priamo vystavené nečistotám. Keďže ide o integrovaný, súvislý dizajn, medzi zariadeniami nie sú žiadne rohy ani medzery, kam často padajú omrvinky a drobné zvyšky jedla. To znamená, že svoju kuchyňu upracete jednoduchšie a rýchlejšie.

    Vstavané spotrebiče - nevýhody

    Prvou nevýhodou, ktorá ľudí odrádza od kúpy vstavaných kuchynských spotrebičov, je cena. Vstavané rúry na pečenie, vstavané chladničky, vstavané mrazničky a iné spotrebiče majú vyššiu cenu ako voľne stojace spotrebiče rovnakej alebo podobnej špecifikácie. Vstavaná chladnička môže byť napríklad o 200, 300 EUR drahšia ako voľne stojaca s rovnakým výkonom.

    Mnohé predajne s bielou technikou ponúkajú možnosť bezplatnej montáže kúpených vstavaných spotrebičov. V prípade, keď montáž nie je zabezpečená, predstavuje dodatočné náklady.

    Mnohé predajne s bielou technikou ponúkajú možnosť bezplatnej montáže kúpených vstavaných spotrebičov 
    Mnohé predajne s bielou technikou ponúkajú možnosť bezplatnej montáže kúpených vstavaných spotrebičov 

    Je tu ešte jeden problém - oprava! Keď sa vstavaný spotrebič pokazí, prístup k miestu poruchy môže byť sťažený a výmena pokazeného dielu môže chvíľu trvať, čo môže zvýšiť náklady na samotnú opravu. V každom prípade, akonáhle zistíte, že váš vstavaný spotrebič nefunguje správne alebo sa vyskytne nejaký problém, mali by ste čím skôr zavolať elektrikára, ktorý skontroluje jeho správnosť.

    Koľko si bude elektrikár účtovať za túto službu? Suma sa bude líšiť v závislosti od zariadenia, požadovaných opráv, miesta a samotného elektrikára. Cena za elektro servis pre stredne náročnú prácu, za opravu a servis elektrických spotrebičov sa pohybuje orientačne od 30 do 45 EUR/hodina.

    Myslite tiež na to, že vstavané spotrebiče sa po inštalácii budú ťažšie presúvať a premiestňovať v porovnaní s voľne stojacimi spotrebičmi. Zoberme si napríklad voľne stojace, klasické a vstavané umývačky riadu. Vo všeobecnosti sa nelíšia výkonom, počtom a typmi umývacích programov a množstvom riadu, ktorý dokážu umyť. Ich hlavný rozdiel je v spôsobe inštalácie. Kým voľne stojaci model je umiestnený flexibilne vo vzťahu ku kuchynskému priestoru (najčastejšie pod pracovnou plochou), vstavané umývačky riadu úplne alebo čiastočne zakryje čelný panel z rovnakého materiálu ako samotná kuchynská linka. Vznikne tak minimalistický, atraktívny vzhľad, ak sa však presťahujete alebo sa pri renovácii bývania rozhodnete úplne zmeniť dispozíciu kuchyne, voľne stojacu umývačku riadu jednoducho premiestnite, resp. presťahujete. Na to si dajte obzvlášť pozor, ak často meníte bydlisko kvôli práci alebo ak bývate v prenajatom byte.

    Vstavané umývačky riadu sú úplne alebo čiastočne zakryté čelným panelom z rovnakého materiálu ako samotná kuchynská linka
    Vstavané umývačky riadu sú úplne alebo čiastočne zakryté čelným panelom z rovnakého materiálu ako samotná kuchynská linka

    Pred samotnou kúpou preto dobre zvážte, či budú vstavané spotrebiče vyhovovať potrebám a zvyklostiam vašej domácnosti.

    Zariadenie kuchyne a vstavané spotrebiče - na čo si dať pozor?

    Pred kúpou vstavaných spotrebičov je dôležité vziať do úvahy dostupný priestor, štýl interiéru, kulinárske potreby a sumu, ktorú ste pripravení minúť. Ak máte napríklad dosť peňazí na kúpu menšej vstavanej mrazničky a vaša domácnosť potrebuje väčšiu mrazničku, je zmysluplnejšie zaobstarať si voľne stojacu.

    Skôr než pôjdete do obchodu s bielou technikou, musíte si naplánovať usporiadanie kuchyne. Premyslite si, kam chcete vstavané spotrebiče umiestniť a podľa toho naplánujte elektroinštalácie a vodovod. Zvážte aj rozmiestnenie kuchynských skriniek a pracovných dosiek, aby ste mali dostatok miesta pre vstavané spotrebiče.

    Podrobný projekt kuchyne je dôležitý najmä pri montáži vstavaných spotrebičov, aby sa predišlo neskorším komplikáciám pri ďalších fázach realizácie.
    Premyslite si, kam chcete vstavané spotrebiče umiestniť a podľa toho naplánujte elektroinštalácie a vodovod
    Premyslite si, kam chcete vstavané spotrebiče umiestniť a podľa toho naplánujte elektroinštalácie a vodovod

    Ak nemáte čas alebo schopnosti venovať sa každému detailu, alebo jednoducho chcete nechať usporiadanie kuchyne na profesionála, interiérový dizajnér vám môže vytvoriť plán zariadenia  interiéru. A koľko bude stáť interiérový dizajn kuchyne bude závisieť od veľkosti priestoru, objemu potrebnej práce, počtu trojrozmerných obrázkov alebo modelov, ako aj od počtu možných riešení.

    Ak hľadáte skúsených a profesionálnych interiérových dizajnérov, môžete vyhľadať pomoc na  daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú odborníci na interiérový dizajn s vhodnou ponukou.

    Je obzvlášť dôležité venovať pozornosť elektrickým zásuvkám.

    Kuchyňa je miestnosť v dome, kde sa nachádza najviac elektrických inštalácií, preto si pri plánovaní a realizácii vyžaduje osobitnú pozornosť.

    Hoci existuje niekoľko spôsobov umiestnenia elektrických zásuviek pre vstavané spotrebiče, najrozšírenejší je spôsob umiestnenia elektrických zásuviek v susednom kuchynskom prvku vo vzťahu k samotnému spotrebiču. Táto metóda poskytuje jednoduchý prístup k odpojeniu zariadenia zo zásuvky v prípade poruchy alebo údržby.

    V prípade, že z nejakého dôvodu musí byť elektrická zásuvka namontovaná priamo za samotným vstavaným spotrebičom, je potrebné zabezpečiť dostatočnú hĺbku v kuchyni, aby zadná strana spotrebiča nenarážala do elektrickej prípojky. Odporúča sa hĺbka kuchynských prvkov 65 cm, ak to dovoľujú rozmery materiálu kuchynskej pracovnej dosky, aby sa inštalácie za spotrebičom dali bez problémov realizovať.

    Je obzvlášť dôležité venovať pozornosť elektrickým zásuvkám
    Je obzvlášť dôležité venovať pozornosť elektrickým zásuvkám

    Pri plánovaní rozmiestnenia elektrických zásuviek by ste sa mali riadiť niektorými ďalšími pokynmi: zásuvky by mali byť oddelené od vodovodných inštalácií pre drez a umývačku riadu minimálne 20 cm; zásuvky pre zariadenia integrované do spodných kuchynských prvkov je najlepšie umiestniť vo výške 30 cm od dokončenej podlahy, pokiaľ špecifikácia zariadenia nevyžaduje inak; výška zásuvky pre zabudovaný digestor závisí od presnej výšky samotného digestora, väčšinou sa však pohybuje okolo 180 cm od úrovne hotovej podlahy.

    Taktiež pri rozmiestnení kuchynských spotrebičov je dôležité vzdialiť chladničku a mrazničku od  spotrebičov, ktoré vydávajú teplo, akým je napríklad rúra.

    Je potrebné venovať pozornosť samotným vstavaným spotrebičom. Zvážte modely spotrebičov, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a rozpočtu. Venujte pozornosť rozmerom spotrebičov, ale aj ich energetickej účinnosti.

    Veľké kuchynské spotrebiče, akými sú chladničky a mrazničky, spotrebúvajú značné množstvo elektriny. Pozrite si ich energetické štítky. Energetický štítok je štandardizovaný systém hodnotenia energetickej účinnosti elektrických zariadení. Ak chcete používať najefektívnejšie vstavané spotrebiče, hľadajte tie s označením A +, A++ alebo A+++.

    Odborný článok 157
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.7
    0

    IMPRESSION interier, s.r.o.


    9.8
    0

    HC dizajn


    8.7
    0

    Ing. arch. Igor Čierny - A ATELIER


    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené