Pre oblasť

    Nápady a inšpirácie do domu

    Článok si prečítalo viac ako 1357+ používateľov
    Keď ide o interiérový dizajn domov, štýl art deco naberá na popularite. Samotný názov napovedá, že ide o dekoratívny štýl. Nepredstavujte si však žiadnu prehnanú ozdobnosť, línie tohto štýlu sú čisté a elegantné. Pravdepodobne viete, že návrhári interiérov a výtvarníci sa vždy snažia ukázať niečo nové, pôsobivé a inšpirujúce. Svoj návrat zažíva sklo a kov, spájajú ich minimalistické alebo maximalistické možnosti. Geometrické vzory a prírodné materiály, ale aj všelijaké iné prvky, sú opäť v trende.
    Odborný článok 1357
    napady a inspiracie do domu
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Geometrické vzory 

    Rovné čiary a najrozličnejšie tvary sú prvky vo veľkej miere prítomné v dizajne interiéru. Svietidlá s okrúhlymi a jasnými čiarami, okrúhle alebo obdĺžnikové zrkadlá, tapety s geometrickými vzormi dodávajú interiéru expresivitu a prirodzenosť. To všetko môže obohatiť váš príbytok. Geometria sa prelína s rôznymi materiálmi, tkaninami, sklom, drevom a kovom, často však nájdeme kombináciu rôznych materiálov.

    2. Kovové prevedenie

    Keď ide o dizajn interiéru, kov sa stáva veľmi silným prvkom, dobre viditeľným v kombinácii s inými materiálmi. Kov dominuje v modeloch svietidiel, zásuvkovej komody, poličiek na knihy, konferenčných stolíkov, ktoré budú výborne vyzerať v kombinácii so zamatovým nábytkom alebo tmavohnedým drevom. V jedálňach môžu byť jedálenské stoličky v kombinácii kovu a zamatu. Kov sa okrem iného objaví aj v zaoblených líniách alebo tvaroch s jasnou geometriou – obdĺžniky, štvorce. Kovové lampy perfektne ladia s mramorom, sklom a betónom. Z uvedeného vyplýva, že použitie kovových prvkov v interiéri je nielen praktické, ale aj štýlové. Medzi dizajnérmi je veľmi populárna bronz, meď, mosadz...

    3. Návrat terazza

    Do módy sa vracia kombinácia mramoru, žuly, kameňa, betónu a skla. Terazzo je považované za prvok retro štýlu, teraz sa s ním stretávame vo vynovenej a modernizovanej podobe. Pôvodne slúžil na pokrytie podlahových povrchov, ale s pokrokom technológie môže byť použitý ako dekoratívny segment v netradičnej forme použitia. Stal sa náhradou dekoratívnych kameňov. Jeho použitie je vhodné aj v kuchyni, namiesto  klasických pracovných plôch. Terazzo je považované za univerzálny materiál, pretože je pevný, odolný a trvanlivý. 

    Geometria v interiérovom dizajne
    Geometria v interiérovom dizajne

    4. Prírodné materiály

    Interiérový dizajn čoraz väčší dôraz dáva na návrat k prírode a použitie ekologických materiálov. Drevo, sklo, kameň a iné prírodné materiály postupne vytláčajú „umelé“ materiály. Dlhodobo sú populárne drevené povrchy, kamenné plochy, živé rastliny, prútený nábytok, keramika... Interiér, v ktorom sú použité prírodné materiály, vyzerá nadčasovo a útulne. Jednoduchosť a rôzne zaujímavé detaily vplývajú na vytvorenie príjemného bývania pre rodinu.

    Odborná rada, ktorú nám poskytla dizajnérka pani Žaneta Harmadyová

    1. Prečo by sme mali zveriť dizajn interiéru do rúk odborníkovi?

    Služby odborníka sa vždy určite oplatí využiť. Dizajnér nie je človek, ktorý by vám mal vnucovať svoj vkus, ale počúvať vaše potreby. Dizajnér/architekt je profesionál so vzdelaním a skúsenosťami. Priestor, ktorý si chcete upraviť vidí inak - množstvo detailov, na ktoré si bežný človek ani nespomenie. A ak sa nevyriešia včas, na ich prerábaní zbytočne prerobíte /napr. rozvody elektriny/. Praktickými radami, na ktoré by ste možno sami neprišli dizajnér navrhne čo najlepšie riešenie. Má vám jednoducho pomôcť vytvoriť priestor, v ktorom sa vám bude dobre bývať. A vybrať množstvo prvkov ako sú materiály, farby interiérové doplnky tak, aby všetko spolu ladilo, nie je až také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Veta, že vám dizajnér ušetrí peniaze a čas a hlavne veľa stresu, je pravdivá. :)

    2. Aké sú teraz najvýraznejšie módne trendy v interiérovom dizajne?

    V súčasnosti sa kladie najväčší význam na to, aby sa ľudia cítili doma príjemne. Aby bol priestor funkčný, pohodlný aj štýlový. Po lockdownoch, ktorými sme si prešli sa kladie význam na to, aby sa do interiéru vnieslo trochu prírody. Trendom súčasnosti sú zemité farby, pastelové farby aj geometrické vzory na oživenie/dotvorenie, prírodné kvalitné materiály, doplnené živými rastlinami. Každý dizajnér sleduje aktuálne trendy v dizajne, aby bol "v obraze". A aj ja sa nechávam inšpirovať aktuálnymi trendami, ale nie som zástancom, že všetko čo je trend musí byť 100% najlepšie. Trendy sa menia, a pokiaľ nechceme prerábať zakaždým, ako sa nám zapáči nový trend, treba si rozmyslieť čo si do interiéru dáme. Skôr by sa mal každý doma cítiť dobre. Interiér oživiť trendovými doplnkami, ktoré sa dajú zameniť, keď vyjdú z módy. To je najideálnejšie riešenie. A tiež koľko ľudí, toľko chutí. To platí aj pri interiéri.

    3. Pravda je že geometrické vzory a prírodné materiály sú opäť v trende?

    Tak ako som už spomínala vyššie, trendom sú prírodné kvalitné materiály ako sú drevo, ratan, kameň a iné... Geometrické vzory, ktoré sú tiež v trende krásne doplnia jednoduché línie a oživia priestor. Veľmi pekne vyniknú na doplnkoch ako sú závesy, dekoračné vankúše, koberec... Ich farebnosť ulahodí oku. Rozmanitosť farieb, materiálov a vzorov vyhovuje aj najnáročnejšiemu klientovi.

    4. Ako by mala vyzerať moderná obývačka?

    Obývačka je miesto, kde sa schádza rodina, priatelia - srdce domu. Mala by spĺňať potreby, ktoré majú klienti. Pohodlné sedenie, miesto na relax, prečítanie knihy či pozrieť dobrý film, ale aj na prácu. Dostatočné osvetlenie - hlavné svetlo, aj doplnkové, ktoré vytvára príjemnú atmosféru. Na ktoré sa niekedy zabúda. Tiež je dôležité dostatok ukladacieho miesta. Konferenčný stolík, pri väčšom sedení aj príručný stolík, aby mal každý možnosť odložiť si šálku s kávou. Interiér doplnený umením, štýlovými doplnkami, zjemniť kobercom ale nezabudnúť ponechať dostatočný priestor na pohyb. A či už bude ultra moderná, vintage, industrial... vždy by sme sa mali doma cítiť príjemne.

    Dizajnérka, pani Žaneta Harmadyová

    5. Farby v interiéri

    Hoci sa zdá, že výber farieb do interiéru nie je dôležitý, v skutočnosti platí opak. Farby dokážu ovplyvniť naše nálady, emócie, pocity, produktivitu... Dôležité je správne zvoliť farby do jednotlivých miestností, vedieť ich správne kombinovať s inými prvkami. 

    Základné rozdelenie farieb je na teplé (žltá, oranžová, červená, ružová a ich rôzne odtiene) a studené (modrá, zelená, fialová…). Teplé farby pôsobia optimisticky, dodávajú energiu a motiváciu, chladnejšie farby na nás vplývajú svojím pokojom, harmóniou a duševnou pohodou.

    Môžete použiť aj dve kontrastné farby, ktoré navzájom vôbec neladia a doplniť ich nejakou neutrálnou farbou. Vznikne tak harmonická kombinácia. 

    6. Dizajnový a multifunkčný nábytok

    Je čoraz obľúbenejší, vďaka nemu môžete svoj interiér premeniť na unikátny domov. Zadovážte si prvok (stoličku, kreslo, pohovku, komodu, koberec...), ktorý upúta na prvý pohľad svojím výhľadom a jedinečným spracovaním, zatraktívni váš interiér. Zvyčajne sú tieto prvky výtvormi známych návrhárov, ale aj umelcov a sochárov. Ak chcete svoj interiér obohatiť o niečo osobité, originálne, netradičné, atraktívne, štýlové, určite vás zaujme dizajnérsky nábytok. 

    Keďže v súčasnosti veľkí počet ľudí pracuje doma, obývačka sa často musí zmeniť na kanceláriu. Sú aj takí, ktorí si doma radi zacvičia. Rozkladací gauč s odkladacím priestorom môžete napr. využiť na uloženie kancelárskych potrieb alebo náradia na cvičenie. Vďaka sklopnému stolu môžete priestory zmeniť na pracovňu. Na trhu sú dostupné všestranné kusy nábytku a rozličné flexibilné úložné jednotky, ktoré môžete používať na rôzne účely. 

    7. Originálny koberec

    Pri zariaďovaní obytných priestorov netreba zabúdať, že farby nábytku a doplnkov by mali navzájom ladiť. Platí to aj pre koberce, ktoré sú obľúbeným doplnkom našich interiérov aj v 21. storočí. Okrem toho, že dotvárajú vzhľad a farebnosť interiéru, tlmia hluk a zabezpečia, aby vaše nohy vždy boli v príjemnom teple. Na ich vyhotovenie môžu byť použité rôzne materiály, farby…

    Originálny koberec si môžete objednať u výrobcu kobercov. Unikátny kúsok si môžete aj sami vytvoriť zo starých tričiek alebo ušiť z množstva nepotrebných látok, ktoré zároveň recyklujete. 

    Pri kombinovaní trendov nikdy nezabúdajte na pohodlie, inovácie a trúfalosť. Funkčnosť, praktickosť a estetická stránka prvkov by predsa mali byť na prvom mieste pri výbere tých správnych vecí pre váš príbytok.   
    Odborný článok 1357
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.5
    0

    Miroslav Filičko ml. ESYM ART


    10
    1

    CREDES


    10
    1

    Dekors s.r.o


    9
    0

    BILLYART s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené