Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Zariadenie chodby

    Článok si prečítalo viac ako 886+ používateľov
    Predsieň, predizba, chodba... Sú to slová, ktoré sa používajú na pomenovanie vstupnej miestnosti do bytu alebo domu. Tento priestor je dôležitou súčasťou príbytku vo funkčnom a dekoratívnom zmysle. Je to prvá miestnosť, do ktorej vchádzajú majitelia domu či bytu. Pokiaľ ide o zariadenie chodby, zvyčajne je potrebné na relatívne malej ploche skĺbiť viac funkcií – vyzliekanie, resp. odkladanie vrchného odevu, obuvi a rôznych doplnkov. Zvyčajne sa tu robia aj posledné úpravy zovňajšku pred odchodom z bytu, vítajú a vyprevádzajú hostia.
    Odborný článok 886
    zariadenie chodby
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. ZARIADENIE PREDSIENE

    Stiesnená predizba

    Na väčšine pôdorysov a náčrtov interiérového dizajnu domov často vidieť stiesnený, malý vstupný priestor. Tento priestor sa väčšinou prezentuje ako nevyhnutná súčasť domu a nič viac, preto sa mu venuje príliš málo pozornosti. V typickom rodinnom dome pre štvorčlennú rodinu vo väčšine prípadov chýba priestor na aktivity všetkých členov naraz. Ak je chodba malá a stiesnená, sotva sa tam zmestia dve osoby, nieto ešte celá rodina.

    Povinné interiérové vybavenie chodby

    Okiaľ ide o zariadenie chodby, dôležitou súčasťou tohto priestoru sú prvky na odkladanie a skladovanie najrôznejších vecí – mali by byť rôznorodé a dostatočne veľké a ich počet by mal uspokojiť priemerné potreby. Preto musí byť predsieň dostatočne priestranná. Šatníková skriňa je nevyhnutná na uloženie rôznych vecí, ako sú topánky, bundy, šály, rukavice a podobne. Povinnou súčasťou vybavenia je okrem šatníka aj vešiak, na ktorý možno zavesiť oblečenie hostí a stojan na dáždniky. Ak sa však nájde miesto na zrkadlo a sedenie, ktoré uľahčuje obúvanie, zariadenie predsiene je takmer dokonalé.

    Usporiadanie prvkov na chodbe

    Zariadenie chodby, resp. rozmiestnenie kusov nábytku v predsieni závisí od rozmerov a tvaru priestoru. Ideálnym riešením je veľká (vstavaná) skriňa, ktorá vyplní celú dĺžku steny. Zrkadlo môže byť zavesené na opačnú stranu, rovnako tak aj malá polica. Vedľa dverí by mal byť umiestnený vešiak a stojan na dáždniky. Sedenie v predsieni by malo byť mierne vzdialené od vchodových dverí.

    2. PREDSIEŇOVÝ NÁBYTOK

    SKRIŇA, ŠATNÍK

    Veľká šatníková skriňa je neodmysliteľnou súčasťou vybavenia predsiene. Pri správnej veľkosti predsiene môžeme uvažovať o ideálnej skrini s posuvnými dverami, kde je dostatok miesta na športové tašky, batohy, prilby, cestovné tašky a podobne. Navyše je lepšie, ak je skriňa jediným kusom v predsieni a má správnu veľkosť, ako viac rôznych prvkov, ktoré nie sú zladené tak, aby vytvárali jeden harmonický celok. Ak nie je dostatok miesta na stojan na dáždniky alebo vešiak, možno ich jednoducho nainštalovať do šatníka.

    Posuvné dvere šatníka

    Na otváranie a zatváranie šatníkových skríň sa najviac odporúčajú posuvné dvere, ktoré nezaberajú miesto v už aj tak stiesnenom priestore akou je predsieň. Šatníková skriňa s posuvnými dverami by mala mať o niečo väčšiu hĺbku ako klasické šatníkové skrine z dôvodu uloženia väčších kusov oblečenia. Odporúča sa hĺbka aspoň 70 cm. Krídla posuvných dverí by mali mať šírku aspoň 80 cm. Najelegantnejšie sú posuvné dvere, ktoré sú po zatvorení  šatníka v jednej rovine s bočnými stranami. Tento typ posuvných dverí sa montuje na korpus skrine, a preto nemá horné vedenie (vodiace lišty), ktoré je typické pre šatníkové skrine. Elegantnejšie posuvné dvere sú také, pri ktorých sú posuvné dvere zavesené na strope bez podlahového vedenia.

    Textilný záves

    Keď naozaj chýba priestor, namiesto posuvných dverí môže byť zvolený textilný záves. Výhoda textilného závesu sa prejavuje vo väčšej priehľadnosti skrine, keďže sa dá otvárať takmer naraz, pričom systém posuvných dverí umožňuje otvárať len jednu časť skrine.

    Triedenie vecí

    Bez ohľadu na to, aká je veľkosť úložného priestoru na chodbe, dôležité je jednu časť vyhradiť na uloženie obuvi a druhú na oblečenie, aby všetko bolo prehľadné,  aby sa ľahko a rýchlo našli potrebné veci. Ak nie je osobitná topánková skrinka, najlepšie je mať topánky v spodnej časti, na výsuvných policiach, uložené v dvoch-troch radoch.

    SEDENIE V PREDSIENI

    Je užitočný kus nábytku, vďaka ktorému sa topánky budú ľahšie obúvať a vyzúvať. Sedenie  sa môže použiť aj ako úložný priestor.

    Lavica

    V prípade, že vchod nie je stiesnený, súčasťou vybavenia môže byť aj lavica, ktorá môže slúžiť na sedenie a zároveň ako úložný priestor. Aj lavica môže byť moderným a elegantným kúskom bytového zariadenia. Moderná lavica môže mať v spodnej časti prídavnú policu na uloženie obuvi a izbových papúč. V niektorých prípadoch môže byť lavica spojená s nástenným vešiakom a zrkadlom, zásuvkami na kľúče a iné drobnosti, topánkovníkom a podobne. Všetky napočítané prvky spolu tvoria ucelený celok.

    Taburet, stolička

    Menej miesta ako lavica určite zaberie taburet, ktorý môže byť v rôznych tvaroch (obdĺžnikový, okrúhly, štvorcový...). Ak je vchod do domu či bytu stiesnený, možno bude lepší nejaký podlhovastý, elipsovitý model. Na taburetky sa najčastejšie používa koža alebo látka, nevylučuje sa ani plast a drevo. Niektoré prevedenia taburetov majú kryty, duté priestory a zásuvky, do ktorých môžu byť uložené napríklad papuče.

    Namiesto taburetu môže byť použitá malá stolička, kreslo alebo nejaké iné menšie sedenie, ktoré chodbu určite rozžiari a stane sa funkčným doplnkovým zariadením.

    ZRKADLO

    Okrem sedenia v predsieni je vítaným prvkom aj zrkadlo, do ktorého sa väčšinou pozeráme pri odchode z domu. Pri dostatočnom priestore je dôležité zaobstarať si zrkadlo čo najväčších rozmerov, v ktorom sa môžete vidieť celí, od hlavy až po päty. Vlastnosťou zrkadiel je, že odrážajú iné predmety, preto je potrebné pred montážou dôkladne zvážiť správnu polohu zrkadla, aby sa predišlo prípadným neželaným pohľadom. Základným pravidlom pre malé predsiene je umiestniť zrkadlo tak, aby celý priestor ešte viac opticky zväčšilo.

    Zrkadlá môžu byť v rôznych tvaroch, veľkostiach, môžu byť použité rôzne rámy. Na želanie môže byť vyhotovené aj bezrámové zrkadlo, ktoré bude splývať s vybavením. Najjednoduchšie zrkadlo je také, ktoré sa môže prilepiť na stenu silnou obojstrannou lepiacou páskou. Absolútne nie je podmienkou, aby bolo zrkadlo obdĺžnikového tvaru, pretože môže byť okrúhleho, štvorcového, oválneho alebo akéhokoľvek iného tvaru.

    3. VYBAVENIE DO PREDIZBY – CENA

    Skriňa

    Ceny šatníkových skríň závisia od mnohých faktorov, medzi ktoré patria rozmery, spôsob otvárania, veľkosť úložného priestoru, materiál, spôsob montáže skrine, výrobca či dodávateľ a ďalšie faktory. Cenové rozpätie je obrovské. Je možné obstarať šatníkovú skriňu, ktorá stojí okolo 100 eur a ceny šatníkových skríň môžu dosiahnuť hodnotu aj niekoľko stoviek eur.

    Sedenie v predsieni

    Cena lavíc a taburetov závisí od rozmerov, materiálu, ďalšieho úložného priestoru, výrobcu či dodávateľa a podobne. Najlacnejšie sú plastové taburety (stoličky), látkové alebo kožené taburety sú drahšie. Ceny lavíc sú tiež rôzne, v závislosti od materiálu, rozmerov, prídavných políc na topánky a podobne.

    Zrkadlo

    Na cenu zrkadla vplývajú jeho rozmery, tvar skla, materiál rámu, montáž, osvetlenie, výrobca a podobne. Za zrkadlo môžete zaplatiť 30 EUR a viac. 

    Stojan na dáždniky

    Na kúpu stojana na dáždniky treba vyčleniť niekoľko desiatok eur, niektoré varianty môžu byť drahšie, ale všetko závisí od rozmerov stojana, použitého materiálu a výrobcu.

    Pôdorys - príklad zariadenia predsiene
    Pôdorys - príklad zariadenia predsiene
    Odborný článok 886
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.8
    0

    YELL design, s.r.o.


    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    8.8
    0

    ŠTÚDIOVO s.r.o


    8.7
    0

    nebojsa architekta


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené