Pre oblasť
     ABC STAVEBNÍCTVA-ZÁHRADA

    Interiérový dizajn

    Článok si prečítalo viac ako 1634+ používateľov
    Bez ohľadu na to, či ide o ideové riešenie projektu, projekt k žiadosti o získanie stavebného povolenia alebo akýkoľvek iný projekt, vždy je dôležitý dôsledný proces, ktorý nás vedie ku kvalitnému a úspešnému dokončeniu prác. To isté platí pre projekt interiérového dizajnu, ktorý pozostáva z jednotlivých krokov, ktoré by mali viesť k požadovanej realizácii.
    Odborný článok 1634
    interierovy dizajn postup
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Spoznávanie a meranie priestoru

    V prípade, že sa rozhodnete využiť služby interiérového dizajnéra, ten sa najskôr oboznámi s priestorom, zmeria ho a urobí fotky existujúceho stavu. Týmto spôsobom je priestor presne zmeraný, získa sa presný a realistický obraz súčasnej situácie. Iba na základe uvedeného je možné pracovať na navrhovaní a rozvíjaní myšlienok, teda na harmonizácii želaní a možností.

    2. Želania, očakávania, rozpočet

    Po tomto prvom kroku sa klient opäť stretne s návrhárom interiérov, kde opíše svoje želania, očakávania a potreby, tiež finančné možnosti týkajúce sa vybavenia budúceho priestoru. Klient spolu s návrhárom interiérov určí požadovaný štýl a návrhár interiérov mu pri výbere pomáha s návrhmi.  Dôležitou témou sú aj farby, ktoré najlepšie vystihujú klienta (obľúbené farby, tvary a vzory), ktoré návrhár môže použiť.

    Klient musí interiérovému dizajnérovi presne popísať životný štýl a spôsob bývania, spôsob vnímania jednotlivých priestorov, záľuby, uviesť, či má deti a domáce zvieratá. Všetky tieto informácie, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť ako smiešne a zbytočné, sú pre interiérového dizajnéra kľúčové pre to, aby zariadil dom tak, aby uspokojil takmer každého člena domácnosti, ktorý v ňom býva a trávi väčšinu času.

    3. Návrh interiéru

    Vo fáze návrhu interiéru sa návrhár interiérov zameriava hlavne na funkčnosť priestoru kreslením rôznych návrhov. Väčší počet návrhov a ich kombinácií má kľúčový význam, pretože iba tak bude úspešne a kvalitne realizovaný projekt umiestnenia a funkčnosti nábytku.

    Návrhy môžu samozrejme obsahovať možnú zmenu priestorov, ktorá si vyžaduje ďalšie stavebné práce v menšom rozsahu. Medzi ne patrí odstránenie priečky (priečnej steny) alebo stavba novej steny, umiestnenie okna alebo dverí, všetko s cieľom získať optimálne využitie a funkčnosť priestoru.  V tejto fáze prác môžete potrebovať služby statika alebo projektanta stavebných konštrukcií.

    4. Príprava výkresov, výber farieb a nábytku

    Prípravu a samotné vypracovanie podrobnejších výkresov týkajúcich sa najvhodnejšieho rozloženia nábytku realizujú interiéroví dizajnéri po zhromaždení všetkých informácií a dosiahnutí dohody o všetkých podrobnostiach. Potom nasleduje hľadanie požadovaných kúskov nábytku, určitého štýlu, farby, tvaru. Niektoré izby vzhľadom na svoj tvar a veľkosť nemôžu byť vybavené štandardným nábytkom, preto sa zohľadňuje výroba nábytku na mieru. To nie je žiadny problém, pretože interiérový dizajnér môže prísť s profesionálnym návrhom a podrobnými šablónami aj pre tento typ nábytku, podľa ktorých majstri môžu veľmi ľahko vyrobiť požadované prvky.

    Odborná rada zo spoločnosti M&M dizajn

    1. Prečo by sme mali zveriť dizajn interiéru do rúk odborníkovi?

    Byt či dom si zariaďujeme na niekoľko rokov či dokonca desiatky rokov. Stojí to nemalé peniaze a v domácnosti trávime veľa času. Je preto dôležité, aby interiér zákazníkovi plne vyhovoval a bol mu prispôsobený na mieru. Interiérový dizajnér nerieši len estetickú stránku, ale dôsledne zameria, zakreslí, naplánuje a prispôsobí interiér zákazníkovým potrebám, požiadavkám, životnému štýlu, poradí mu zariadenie a materiály, ktoré mu budú vyhovovať po stránke finančnej, estetickej, praktickej, zdravotnej, atď. Zameria sa tiež na jeho funkčnosť, správne osvetlenie, nábytok, zariadenie, elektrické spotrebiče. Interiérový dizajnér sa tejto problematike venuje denne a predstaví zákazníkovi mnoho riešení, o ktorých možno dovtedy ani nepočul. Interiérový dizajnér spolupracuje s overenými remeselníkmi, štúdiami, stolármi a inými dodávateľmi, ktorých vie zákazníkovi odporučiť, prípadne sprostredkovať celú realizáciu. Zákazníkovi tak v konečnom dôsledku usporí viac času, starostí a dokonca aj peňazí, ako keby si všetko zariaďoval sám. Dôležité je však obrátiť sa na dizajnéra čo najskôr, a to ešte pred stavbou domu alebo pred začiatkom samotnej rekonštrukcie. Vtedy je možné ešte meniť dispozíciu a je dostatok času na starostlivé naplánovanie celého priestoru. Nevznikajú tak prestoje, zbytočné výdavky a časová tieseň.

    2. Ktoré sú základné pravidlá interiérového dizajnu?

    Pri navrhovaní interiéru je najdôležitejšie, aby sa v ňom zákazník cítil dobre. Ako prvé je preto potrebné zhodnotiť celý priestor, jeho pozitíva, negatíva a hlavne myslieť na ergonómiu, aby bol v interiéri dostatočný priestor pre pohyb, ovládanie spotrebičov, dostupnosť k zariadeniam, nábytku a podobne. Zároveň je dôležité vyberať kvalitné materiály, kovania, skúsených remeselníkov. Ak je rozpočet veľmi obmedzený, investujte hlavne do toho, čo nie je možné ľahko vymeniť a najviac to používate. V rámci farieb je vhodné voliť ako základ neutrálne odtiene. Výraznejšie farby volíme v menšej miere - buď v rámci doplnkov, textílií, ako jeden výrazný akcent, a pod. Ak máte napríklad krásnu výraznú tapetu, na ktorú chcete upútať pozornosť, zvyšok interiéru zariaďte neutrálnejšie, aby tapeta vyznela. Ak má niekto veľmi rád farby a ich kombinovanie, mal by postupovať opatrnejšie a voliť skôr kombináciu pastelových alebo naopak tmavých odtieňov farieb. Svetlé farby priestor rozžiaria, tmavé farby zas zútulnia. Pri osvetlení je zas dôležité vybrať dostatočne silné osvetlenie, vhodne ho rozmiestniť, vybrať svietidlá, ktoré ladia s daným štýlom. V neposlednom rade nesmieme zabudnúť ani na dostatok úložného priestoru. Tých pravidiel je samozrejme oveľa viac, základom je však poctivo si všetko naplánovať vopred a nekupovať veci impulzívne. Radšej sa vopred zamyslite, či sa Vám to, čo v predajni vyzerá lákavo, hodí a zmestí aj do Vášho bytu, aby ste potom kúpu neľutovali.

    3. Ktoré sú farebné trendy v roku 2023 v interiéri?

    Spoločnosť Pantone zvolila farbou roka 2023 energickú a výraznú karmínovo červenú farbu Viva Magenta, Dulux prírodný odtieň Obilný klas a Benjamin Moore zasa oranžovo-červený Raspberry Blush. Avšak do popredia sa dostávajú aj iné sýte farby ako tmavomodrá alebo smaragdovo zelená. Tá spolu so zlatou navodzuje luxusný dojem, naopak s prírodnými materiálmi a farbami zas prírodný efekt. Dlhodobým trendom a obľúbenými odtieňmi sú však prírodné zemité farby, odtiene hnedej, zelenej, žltej v kombinácií s prírodnými materiálmi. Minimalizmus a monochromatické odtiene sú trendom aj tento rok. Dôležité však nie je, čo je momentálne obľúbené, ale v čom sa cítite dobre a čo Vás po krátkom čase neomrzí. Preto si dajte do bytu také farby, ktoré sa Vám páčia. Nezabudnite ich však vhodne zakomponovať do priestoru, aby nepôsobili rušivo, ale naopak príjemne.

    Odbornú radu poskytol pán Mgr. Roman Medár zo spoločnosti M&M dizajn

    5. Ideový plán (koncept)

    Ideový plán (koncept) vlastne obsahuje všetky informácie potrebné na realizáciu vybavenia príbytku. Je akousi malou projektovou dokumentáciou, pretože obsahuje presné pôdorysy priestoru, výber materiálov, nákresy (schémy) svetiel a nakoniec 3D zobrazenie priestoru pre ľahšiu prezentáciu klientovi. Ak sa rozhodnete pre výrobu nábytku na mieru, ideový plán obsahuje aj precízne výkresy nábytku, ​​ktoré môžete odniesť každému stolárovi, ktorý pre vás vyrobí jedinečné kusy nábytku.

    6. Koordinácia prác a pomoc pri výbere nábytku a príslušenstva k nábytku

    Pokiaľ ide o koordináciu prác, je na klientovi, aby sa rozhodol, či sa tým bude zaoberať sám, alebo si najme odborníka. Ak projekt bude realizovať odborník, práce zvyčajne vykonávajú  jeho dodávatelia a on iba koordinuje práce a dohliada na ich prácu. Práce musia byť vykonané pomerne rýchlo a podľa plánu. Iba tak bude celé dielo bude dokončené načas, kvalitne a podľa odhadnutých nákladov. Interiérový dizajnér pomáha klientovi v salónoch pri výbere nábytku a ďalších potrebných doplnkov a dekorácií.

    3D vizualizácia interiérov poskytuje dokonalú predstavu o budúcom vybavení príbytku
    3D vizualizácia interiérov poskytuje dokonalú predstavu o budúcom vybavení príbytku
    Odborný článok 1634
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 428 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    8.7
    0

    CREO ART - Ing. arch. Marek Šandrik


    8.7
    0

    PH9 s.r.o.

    02
    10
    5

    WBC Holding a.s. - Martin Novák


    8.7
    0

    ARCH TRADE, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené