Pre oblasť

    Zelená stena je skvelým prvkom interiérového dizajnu

    Článok si prečítalo viac ako 1119+ používateľov
    Určite ste už počuli o zelených stenách alebo vertikálnych záhradách. Zelené steny sú steny plné vegetácie a väčšinou sa nachádzajú v interiéri. Robia prostredie interiéru krajším a bohatším, čistia a ochladzujú vzduch a znižujú hluk. Vďaka svojmu udržateľnému pozitívnemu vplyvu na životné prostredie sú základom zelenej architektúry a trendovým prvkom interiérového dizajnu.
    Odborný článok 1119
    zelena stena prvok interieroveho dizajnu
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    1. Aké je zloženie zelenej steny?

    Zelené steny pozostávajú z rastlín, ktoré sú umiestnené v pestovateľskom médiu. Pri navrhovaní zelených stien si treba dať pozor na hmotnosť všetkých prvkov budúcej steny, pretože rozhodne nepôjde o klasické prvky, resp. bežné záhradné záhony. Rastliny sa však vo väčšine prípadov nesadia do zeme, ale do rastového média pozostávajúceho zo špeciálnych vlákien kamennej alebo sklenej vlny, ktoré dlhšie zadržujú vodu a živiny. Rastliny zasadené do prefabrikátov, ktoré tvoria stenu, sú prispôsobené životu v takýchto, tzv. pestovateľských substrátoch. Na zelených stenách najčastejšie nájdeme jednoduché rastliny, ktoré sa používajú v kuchyni na prípravu jedál (mäta, bazalka, šalát) alebo okrasné rastliny (veľa tráv, vianočná pšenica...).

    2. Montáž zelenej steny

    2.1. Zelenú stenu tvoria panely

    Tento typ steny tvorí skeletová konštrukcia, na ktorej sú pripevnené panely s rastlinami. Ich montáž je jednoduchá (clickový systém) – panely sa dajú navzájom jednoducho spájať bez ďalšieho náčinia. Pre vnútorné zelené steny sa odporúča zvoliť klasický systém s hliníkovými kvetináčmi pripevnenými k panelom. Keď rastliny dostatočne vyrastú, črepníky už nebude vidieť, ale ak sa rozhodnete pre nižšie rastliny (napr. mach), existuje aj perforovaný hliníkový panelový systém. Panely sú dostupné v rozmeroch 100 cm × 100 cm alebo 50 cm × 50 cm.

    2.2. Ručné polievanie zelenej steny

    Podľa konštrukcie a návrhu zelenej steny sa určuje aj to, ako budú rastliny polievané a vyživované. Existujú dve možnosti: manuálne a automatické zavlažovanie rastlín. Ručné polievanie sa vykonáva pomocou rozprašovača vody, ktorý rozptýli kvapky vody rovnomerne po povrchu. Takéto polievanie je vhodné len pre menšie zelené steny, pre veľké odporúčame automatický zavlažovací systém.

    2.3. Veľká zelená stena – automatické zavlažovanie

    Ak sa rozhodnete pre väčšiu zelenú stenu, určite odporúčame inštalovať automatické zavlažovanie, pretože ušetrí veľa času a energie a navyše váš domov zostane čistý. Plocha, na ktorej bude inštalovaná zelená stena, musí mať zabezpečený prívod vody a drenáž.

    Ako funguje automatické zavlažovanie? Zelená stena môže pozostávať z niekoľko modulov. Tie najvyššie majú zabudovaný dávkovací žľab, ktorý zabezpečuje rovnomerný prietok vody, ktorá následne preteká priehradkami všetkých modulov zelenej steny. Voda nakoniec odteká do zberača vody so zátkou a hadicou, ktorá umožňuje ľahké odvádzanie prebytočnej vody. Systém je kruhový, čo znamená, že prebytočnú vodu možno použiť na opätovné zavlažovanie. Ušetrí sa tak veľké množstvo vody (ekologické polievanie), čo sa pri ručnom polievaní nedá dosiahnuť.

    O udržanie primeranej vlhkosti a živín v pôde panelov sa stará aj automatický závlahový systém.
    Zelená stena
    Vnútornú zelenú stenu tvoria moduly, do ktorých sa vkladajú kvetináče. Nakoniec rastliny prerastú črepníky a už ich nebudete vidieť. 

    3. Živá zelená stena zvyšuje kvalitu bývania

    3.1. Nič neskrášli interiér viac ako zelená stena

    Zelené steny sa využívajú v uzavretých priestoroch, kde ľudia trávia veľa času a pre ktorých je dôležitá kvalita bývania. Izbové rastliny sú dnes jedným zo základných prvkov interiérového dizajnu. Odvážnejším ťahom je použitie vertikálnych plôch na výsadbu zelene namiesto niekoľkých črepníkových rastlín, ktorá oživí a obohatí celý povrch steny. Rastliny svojimi pozitívnymi vlastnosťami v pracovnom prostredí zvyšujú efektivitu, kreativitu, relaxujú a pohľad na rastliny uľaví očiam.

    Vertikálne záhrady sú vďaka svojej vizuálnej príťažlivosti ideálnym doplnkom do monotónnych interiérov.

    3.2. Zelená stena slúži ako dodatočná izolácia

    Pozitívnou vlastnosťou obvodových stien obohatených o rastliny z vnútornej strany je určite to, že rastliny steny dodatočne izolujú. Zvlášť prispievajú k dodatočnej zvukovej izolácii, pretože zem a lístie tlmia zvuky. Zelená stena tak môže byť výborným riešením do miestností so zlou zvukovou izoláciou, kde je zvýšený prechod hluku medzi miestnosťami. Tiež účinne zmierňuje teplotné výkyvy a absorbuje UV žiarenie. Rastliny nachádzajúce sa vo vertikálnych záhradách zlepšujú kvalitu vzduchu, pretože ide o filtre, ktoré premieňajú oxid uhličitý na kyslík a odvádzajú z miestnosti ďalšie škodliviny.

    Zelená stena znižuje hladinu CO2 vo vzduchu až o 40 % a obsah pevných častíc o 60 %.
    Interiér zelená stena
    Zelená stena je skvelým prvkom interiérového dizajnu

    4. Zelená stena ovplyvňuje existujúcu konštrukciu

    Ak chcete obložiť celú stenu rastlinami, je potrebné si uvedomiť, že takáto stena je dosť ťažká kvôli väčšiemu množstvu zeminy, rastlinám a podkonštrukcii. Ak stena nebola projektovaná na také veľké dodatočné zaťaženie, realizácia zelenej steny môže ovplyvniť statickú stabilitu steny. Ak chcete mať vo svojom interiéri skutočne veľkú vertikálnu plochu zelenej steny s hustou výsadbou, statik musí najskôr urobiť výpočty a analyzovať únosnosť steny pri zvýšenom zaťažení, ktoré predstavuje zelená stena.

    Veľké zelené steny nie sú v žiadnom prípade vhodné pre sadrokartónové steny (priečky), ktoré neboli projektované na veľké dodatočné zaťaženie. V tomto prípade odporúčame  menšiu zelenú plochu alebo zelenú stenu na nosnej stene.

    5. Životnosť živej zelenej steny

    Keďže ide o novú technológiu, ktorá sa presadila len v posledných dvoch desaťročiach, nie je dostatok údajov, na základe ktorých by sa dala presne predpovedať životnosť steny so živými rastlinami. Na základe doterajších skúseností možno povedať, že životnosť zelenej steny je približne 20 rokov, čo však neznamená, že jednotlivé rastliny tak dlho vydržia. V cykle trvajúcom dve desaťročia bude potrebné presadiť ich niekoľkokrát a jasným signálom k tomu bude stagnácia a vysychanie rastlín, keď koreňový systém už nemá dostatok priestoru na ďalší rast. Vtedy treba rastliny rozdeliť a rozmnožiť, aby sa zmenšil ich objem a objem koreňového systému. Rastliny sa tak omladia a budú lepšie rásť.

    Viacročné rastliny (trvalky) rastú v stene asi 10 rokov a za ten čas ich treba niekoľkokrát preriediť a  zmenšiť ich objem. Po tomto období sa môže stať, že ani tento postup nebude stačiť, rastlinu bude potrebné vymeniť za novú. Mach je menej náročný na pestovanie.

    6. Druhy rastlín pre živé zelené steny

    Na živé zelené steny sa hodí mnoho druhov rastlín, od klasického brečtanu, hosty a vavrínu až po bylinky ako bazalka, petržlen a podobne. Vo všeobecnosti sa na zelenú stenu nehodia kvitnúce rastliny, pre ktoré nie je ideálny vertikálny rast a uschnuté kvety by padali na zem. Takéto rastliny sú nevhodné aj kvôli alergiám a peľu. Vysadené môžu byť aj nižšie rastliny, napr. rôzne druhy machov, ktorých údržba je obzvlášť jednoduchá. Pri výbere rastlín je potrebné dbať na to, v akých podmienkach budú rásť: niektoré potrebujú viac svetla, iným sa darí aj v tmavších miestnostiach. Niektoré potrebujú viac starostlivosti, iné menej.

    Zelená stena v interiéri
    Zelené steny priaznivo pôsobia na pohodu a koncentráciu ľudí v danej miestnosti a výrazne znižujú hluk

    7. Údržba zelenej steny

    7.1. Zelená stena si vyžaduje pravidelnú údržbu

    Zelená stena si síce nevyžaduje špeciálnu údržbu, ktorá by sa líšila od údržby izbových rastlín v črepníkoch. Údržba je náročnejšia kvôli veľkému množstvu rastlín, ktoré je neporovnateľné s rastlinami v črepníkoch. Náročnejšie je aj presádzanie a polievanie rastlín, keďže ich nemôžeme presunúť na terasu či balkón, aby sme pri týchto prácach nezašpinili byt.

    7.2. Nástroje na údržbu zelenej steny

    Na údržbu zelenej steny budete potrebovať správne náradie. Je zrejmé, že zelenú stenu nemožno polievať obyčajnou záhradnou kanvou na polievanie kvetou, pretože jej povrch je zvislý. Zelené steny sa preto polievajú postrekovačom, ktorý malé kvapôčky vody rovnomerne rozptýli po ploche cca 1 m2, ale nevlhčí podlahu okolo zelenej steny. Určite odporúčame montáž automatického zavlažovacieho systému, ktorý vám polievanie uľahčí. Ručná zálievka je vhodná len pre menšie zelené steny.

    Rastliny v zelenej stene potrebujú hnojivo, aby rástli rýchlejšie a krajšie. Hnojivá pre vertikálne zelené steny dostať v špecializovaných záhradkárskych predajniach a škôlkach, tiež v niektorých lepšie zásobených predajniach s predajným oddelením záhradnícke potreby, kvetinárstvo.

    8. Umelé zelené steny

    8.1 Kedy je umelá zelená stena tou správnou voľbou?

    Ak nemáta čas zaoberať sa údržbou zelenej steny, dobrou alternatívou môže byť umelá zelená stena – zelená stena s plastovými rastlinami. Tie sú dnes také realistické, že aj hmatom veľmi ťažko rozoznáme rozdiel medzi skutočnými a umelými rastlinami. Umelá zelená stena môže byť výborným riešením do interiéru, kde umiestnenie vertikálnej zelenej steny so živými rastlinami nie je možné. Takými sú napríklad tmavé, suché a vlhké miesta, kde sa rastlinám vôbec nedarí.

    8.2. Umelá zelená stena nevyžaduje údržbu

    Umelé zelené panely majú v porovnaní s prírodnými zelenými stenami niekoľko výhod: neopadávajú listy, umelá zelená stena nepotrebuje žiadnu údržbu, neusádza sa v nej hmyz,  stena je vždy zelená aj bez slnečného svetla a vody. Rastliny netreba presádzať, polievať, hnojiť. Umelé panely sú na trhu dostupné v bežných rozmeroch 100 cm × 100 cm alebo 50 cm × 50 cm. Vybrať si môžete z rôznych napodobenín rastlinných druhov, ako je vavrín, hosta, rôzne druhy brečtanu alebo vopred pripravený zmiešaný porast.

    8.3. UV ochrana umelej zelenej steny je nevyhnutná

    Ak sa rozhodnete pre umelú zelenú stenu, odporúčame vám vybrať si stenu s UV ochranou, inak plastové rastliny časom vyblednú. Pred kúpou sa opýtajte výrobcu, či sú panely dostatočne chránené pred slnečným žiarením. Problémom nie je len priame slnko; časom vyblednú aj panely, ktoré nikdy neboli vystavené slnečnému žiareniu.

    Odborný článok 1119
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.5
    0

    NERD s.r.o.


    9.6
    0

    EKOMA - design, a.s.


    8.7
    0

    Nábytok Holík s.r.o.


    8.7
    0

    Miroslav Sarna MIRESDESIGN


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené