Pre oblasť

    10 pravidiel feng šuej pre zariadenie interiéru

    Pravidlá feng šuej pre zariadenie interiéru sú populárne v celom svete, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na ich cieľ: priniesť dobrú energiu, šťastie a prosperitu do každého domova. Podľa tohto starého čínskeho umenia o usporiadaní prostredia, v ktorom žijeme, môžu určité zmeny v usporiadaní a dekorácii obytného priestoru odstrániť negatívnu energiu a stres, poskytnúť pohodu a osviežiť interiér. Nižšie uvádzame 10 pravidiel feng šuej pre zariadenie interiéru, ktoré sú univerzálne a použiteľné takmer v každom interiéri.
    Odborný článok 485
    feng suej zariadenie interieru
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    Čo je feng šuej?

    Feng šuej je svetoznáme čínske umenie a filozofia, ktorá navrhuje, ako dosiahnuť neustálu harmóniu a rovnováhu s okolím a umožniť tak nepretržitý tok pozitívnej energie. Jedným zo spôsobov je správne rozmiestnenie predmetov, ktoré nás obklopujú, a tak niet divu, že je pri zariaďovaní interiéru mimoriadne dôležité. Mnohé zásady feng šuej sú široko použiteľné a možno ich vidieť v moderných, ale aj tradične zariadených obytných priestoroch.

    1. Podľa pravidla feng šuej by sme sa mali zbaviť prebytočných vecí a neporiadku

    Podľa tohto starého čínskeho umenia neporiadok vytvára bariéry, ktoré bránia toku dobrej energie. Heslo znie – čistý dom, čistá duša! Len čistý a prehľadný priestor zabezpečuje šírenie dobrej energie a nastolenie harmónie.

    Začína to teda asi najdôležitejším pravidlom – udržujte domácnosť v čistote a poriadku. Neznamená to len hygienu a čistotu priestorov – zbavte sa všetkých vecí, na ktoré iba sadá prach, lebo ich nepoužívate, sú nepotrebné... To platí aj pre uzavreté prvky, akými sú, rôzne skrinky, zásuvky skrinky na topánky. Prečešte police a prvky (najvyššie a najnižšie), špajze - a všetko to, čo nepotrebujete - a predsa si ho z nejakého dôvodu nechávate, vyhoďte alebo darujte. Nadbytočné veci predstavujú prekážky, ktoré vytvárajú negatívnu energiu.

    Zbavíte sa prebytočných vecí a váš domov sa vám už nebude zdať preplnený.

    2. Feng šuej kladie dôraz na vpustenie svetla do domácnosti

    Je dobre známe, že svetlo s dôrazom na prírodné svetlo, prebúdza pozitívne emócie a opticky zväčšuje priestor. Preto jednou zo zásad feng šuej je umožniť slnečnému svetlu, ktoré je zodpovedné za pozitívnu energiu, vstúpiť do domu. Závesy nechajte roztiahnuté, alebo zaveste také, ktoré prepúšťajú svetlo, najmä v obývačke.

    Závesy nechajte roztiahnuté, alebo zaveste také, ktoré prepúšťajú svetlo, najmä v obývačke
    Závesy nechajte roztiahnuté, alebo zaveste také, ktoré prepúšťajú svetlo, najmä v obývačke
    V moderne zariadených bytoch nebude ťažké dodržať toto pravidlo - spravidla majú veľké, často panoramatické okná, cez ktoré vstupuje veľké množstvo denného svetla.

    Ak akceptujete toto pravidlo, nebudú existovať žiadne prekážky, ktoré by blokovali pozitívnu energiu generovanú denným svetlom.

    3. Niektoré rastliny prinášajú prosperitu

    Aj tí, ktorí zásady feng šuej nepoznajú, vedia, že je dobré obklopiť sa rastlinami. Vyniká najmä jedna rastlina – tučnolist vajcovitý (Crassula ovata), ktorá podľa tohto starého čínskeho umenia prináša do domácnosti radosť, bohatstvo a prosperitu. Tučnolist je od pradávna známy ako strom peňazí, mnohí túto rastlinu poznajú pod inými názvami, napr. „šťastná rastlina“, „rastlina peňazí“, „dolárový strom“... So svojim pomerne hrubými, hladkými a lesklými listami predstavuje akúsi ozdobu v každom interiéri. Treba dbať len na to, aby bol kvetináč vždy na svetlom mieste a čo najďalej od vykurovacích telies - nemá rád suchý, ohriaty vzduch.

    Tučnolist, známy aj ako strom peňazí, so zaujímavými lesklými listami predstavuje akúsi ozdobu každého interiéru
    Tučnolist, známy aj ako strom peňazí, so zaujímavými lesklými listami predstavuje akúsi ozdobu každého interiéru

    Okrem tučnolistu dobrou voľbou je lopatkovec (Spathiphyllum), ktorý je najlepšie držať v blízkosti počítačov, televízorov, telefónov a iných zariadení, ktoré vyžarujú elektromagnetické žiarenie, je výborný čistič vzduchu, ďalej monstera - dekoratívna veľkolistá izbová rastlina, ktorá do vášho domova vnesie nádych exotiky a potom sansevieria, ktorá je vynikajúcim nočným čističom vzduchu (nie však do spálne, pretože umenie feng šuej hovorí, že rastliny by nemali byť v miestnosti, kde spíte), ako aj vždy elegantná orchidea.

    Nezabúdajte ani na úpravu exteriéru – dvor a balkón by tiež mali byť plné zelene. Zeleň je prospešná pre naše zdravie, pohodu, rozvoj a prosperitu.

    4. Farby jin a jang

    Pravidlo filozofie feng šuej súvisiace s farbami viac-menej dodržiava väčšina ľudí. Do spálne sa používajú farby, ktoré prinášajú pokoj a mier, uvoľňujú myseľ. Je to modrá, fialová, biela farba. Prinášajú pokojný spánok. Tieto odtiene sa nazývajú jinové farby.

    Na druhej strane jasné a výrazné farby, napr. červená, žltá, oranžová a všetky teplé tóny, sú viac jangové, svojim jasom prinášajú silnú energiu a motiváciu, vytvárajú aktívnu, vzrušujúcu a vibrujúcu energiu, prebúdzajú nadšenie a zlepšujú koncentráciu. Preto nie je prekvapujúce, že jangová paleta sa najčastejšie používa v obchodných priestoroch.

    Červená a oranžová farba priamo súvisia s jedlom a pozitívnou energiou a podľa tohto starého umenia sa používajú aj pri zariaďovaní kuchyne. Ak však máte týchto farieb v kuchyni priveľa, môže to pôsobiť príliš agresívne a je lepšie ich použiť len na určité detaily.

    5. „Ústa domu“ v umení feng šuej

    Mnohí, ktorí poznajú toto staré čínske umenie, nevedia, že vchod do domu je podľa tohto výkladu známy ako „ústa domu“. Preto sú vchodové dvere miestom, ktorým do nášho domova a života vstupuje zdravá, pozitívna energia. Vchod do príbytku musí byť dostatočne osvetlený, pekne upravený, uprataný, a hlavne – vchodové dvere by sa mali hladko otvárať a zatvárať, nemali by  vŕzgať.

    Ak sa dvere otvárajú a zatvárajú hladko, dovolia šťastiu nerušene vojsť do domu. Vchod je podľa tohto umenia jednou z najdôležitejších častí príbytku.

    Z vchodových dverí by nemal byť viditeľný vešiak a háčiky na zavesenie búnd.

    6. Voľte nábytok so zaoblenými hranami

    Podľa zásad feng šuej by ste sa mali vyhýbať kusom nábytku, ktoré majú ostré hrany, pretože obmedzujú cirkuláciu pozitívnej energie; rohy nábytku narúšajú pokoj v priestore. Preto je najlepšie zvoliť nábytok so zaoblenými hranami – napríklad okrúhly stôl alebo posteľ, ktorá má vyvýšené okrúhle čelo, potiahnuté prírodným materiálom, dokonca aj okrúhle vankúše.

    Podľa zásady feng šuej by ste sa mali vyhýbať kusom nábytku s ostrými hranami
    Podľa zásady feng šuej by ste sa mali vyhýbať kusom nábytku s ostrými hranami

    7. Prineste do svojho domova niečo nové

    Umenie feng šuej odporúča z času na čas osviežiť vnútorný priestor zavedením určitých zmien. Toto pravidlo priamo súvisí s prvým pravidlom – v prvom rade by ste mali odstrániť všetky nepotrebné veci, ktoré sa nepoužívajú, čím sa automaticky vytvorí miesto pre nové veci. Dôvod spočíva v tom, že podľa umenia feng šuej každá vec má určitú energiu. Ak veci z času na čas nezmeníte, energia stagnuje a s ňou aj náš blahobyt.

    Neznamená to, že si musíte každú chvíľu kupovať novú súpravu alebo iný veľký kus nábytku – stačí vymeniť staré záclony za nové, priniesť nový koberec, lampu, dokonca aj novú izbovú rastlinu.

    8. Podľa feng šuej by sa nemalo nič držať pod posteľou

    Ľudia strávia asi tretinu svojho života spánkom, pokojný a kvalitný spánok má pre vitalitu organizmu zásadný význam. Preto nie je prekvapujúce, že umenie feng šuej dáva spálni taký veľký význam. V prvom rade – upratať všetok neporiadok a odstrániť všetko spod postele.

    Nevytvárajte si pod posteľou úložný priestor, pretože neporiadok môže zaťažiť vašu myseľ a zhoršiť kvalitu spánku.

    Toto pravidlo však nezaujme ľudí, ktorí bývajú v malom byte. V stiesnených priestoroch je dôležitý každý dostupný centimeter, preto miesto pod posteľou väčšinou slúži na odkladanie posteľnej bielizne alebo iných vecí.

    Odstráňte neporiadok a odložte všetko pod posteľ
    Odstráňte neporiadok a odložte všetko pod posteľ

    Keď už sme pri spálni, je dôležité spomenúť ešte jedno pravidlo – odstráňte zo spálne všetku elektroniku. Totiž elektronické zariadenia, napr. televízory a počítače, blokujú tok pozitívnej energie a narúšajú harmóniu. Okrem elektroniky by nebolo zle vyhodiť aj pracovný stôl a všetky predmety súvisiace s prácou.

    Čo sa týka samotnej postele, mala by byť umiestnená tak, aby bola diagonálne naproti dverám do spálne a okno nesmie byť za čelom postele. Keď vstanete z postele, mali by ste mať pred sebou dostatok miesta. Posteľ by mala byť z prírodných materiálov, najlepšie z dreva. Kov je studený a nemá dobré energetické vlastnosti.

    Zo spálne by mal byť vyhodený ďalší predmet - zrkadlo! Zrkadlá, najmä veľké, rušia spánok.

    9. Nedávajte vedľa seba kontrastné prvky

    V kuchyni by vedľa seba nemali byť kontrastné prvky, akými sú oheň a voda. To znamená, že sporák my mal byť oddelený od chladničky a drezu aspoň úsekom pracovnej dosky.

    Pokiaľ ide o jedáleň, tá podľa zásad feng šuej symbolizuje komunikáciu v rodine a rodinný príjem. Jedáleň by mala byť intímna a pohodlná, s jemným osvetlením. Podľa pravidla číslo 6 v jedálni by mal dominovať oválny stôl a mierne zaoblené stoličky.

    10. Obývačka je centrom vášho príbytku

    Obývacia izba je miestom, kde sa stretávajú členovia rodiny, rodinní priatelia a iní známi, vítajú hostia. Musí byť preto pohodlná, príjemná. Podľa zásad feng šuej musí byť najväčší kus nábytku, či už je to sedacia súprava alebo pohovka, umiestnený tak, aby mal stenu za operadlom.

    Najväčší kus nábytku, či už je to sedacia súprava alebo pohovka, musí byť umiestnený tak, aby mal stenu za operadlom
    Najväčší kus nábytku, či už je to sedacia súprava alebo pohovka, musí byť umiestnený tak, aby mal stenu za operadlom

    Ak by ste chceli vo svojom príbytku uplatniť jedno z uvedených pravidiel, môže vám s tým pomôcť interiérový dizajnér. Podrobne opíše a vysvetlí zásady umenia feng šuej a pomôže vám, aby váš domov vyzeral presne podľa vašich predstáv.

    A koľko stojí interiérový dizajn? Cena závisí od veľkosti priestoru, rozsahu potrebných prác a ďalších faktorov. Za základný interiérový dizajn zaplatíte 250 EUR a viac. Za kvalitný projekt interiérového dizajnu, s dobrými návrhmi, 3D vizualizáciou výsledného dizajnu interiéru a poradenstvom, zaplatíte 500 EUR a viac.

    Ak hľadáte skúsených a profesionálnych interiérových dizajnérov, môžete vyhľadať pomoc na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro sa vám ozvú odborníci na interiérový dizajn s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 485
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Interiérový dizajn?

    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 429 realizátorov v oblasti Interiérový dizajn
    9.6
    0

    designjabrocky s.r.o.


    8.8
    0

    Green Moon Co s.r.o.


    10
    0

    Line Slovakia, s.r.o.


    10
    1

    dede s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené