Pre oblasť

    Drobná stavba a stavebné povolenie

    Článok si prečítalo viac ako 1252+ používateľov
    Musíme mať pre každú stavbu stavebné povolenie? Odpoveď znie pre mnohých prekvapivo: nie! Konkrétne podmienky stanovuje Zákon č. 50/1976 Zb. Zákon o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon, aktuálne znenie), ktorý presne špecifikuje stavby, ktoré možno realizovať iba na ohlásenie. Drobná stavba má doplnkovú funkciu. Plocha takejto stavby nesmie presiahnuť 25 m2, výšku 5 m a hĺbku 3 m. Hovoríme tu predovšetkým o rôznych prístreškoch, altánkoch, pergolách, úschovniach bicyklov a podobne.
    Odborný článok 1252
    drobna stavba
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    1. Drobná stavba

    Drobná stavba je v zásade stavba, ktorá má doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu). Svojím účelom a charakterom nesmie podstatne ovplyvniť životné prostredie. Medzi drobné stavby patria prízemné stavby, napríklad: rôzne prístrešky, práčovne, úschovne bicyklov či kočíkov (plocha nesmie presiahnuť 25 m2 a výšku 5 m) a podzemné stavby, napríklad pivnica, žumpa (plocha nesmie presiahnuť 25 m2 a hĺbku 3 m), tiež oplotenie, prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu atď. Podrobne je drobná stavba definovaná v ustanovení § 139b ods. 7 stavebného zákona.

    Záhradný domček
    Záhradný domček

    2. Ohlásenie drobnej stavby

    Drobnú stavbu ste povinný vopred písomne ohlásiť miestne príslušnému stavebnému úradu. 

    Vo vyhláške č. 453/2000 Z. z. Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona, sú § 5 upravené podrobnosti týkajúce sa ohlásenia drobnej stavby. Budete potrebovať tlačivo na ohlásenie drobnej stavby, v ktorom uvediete „meno, priezvisko (názov) a adresu (sídlo) stavebníka, účel, rozsah a miesto stavby, druh a parcelné číslo pozemku podľa katastra nehnuteľností, ak ide o stavby uskutočňované svojpomocou, vyhlásenie kvalifikovanej osoby, že bude zabezpečovať vedenie uskutočňovania stavby, ak sa pri uskutočňovaní stavby majú použiť susedné nehnuteľnosti, vyjadrenie vlastníka tejto nehnuteľnosti.“   

    K ohláseniu drobnej stavby treba pripojiť „doklad, ktorým sa preukazuje vlastnícke alebo iné právo k pozemku (napr. výpis z katastra nehnuteľností, nájomná zmluva a pod.), jednoduchý situačný výkres v dvoch vyhotoveniach, ktorý obsahuje vyznačenie umiestnenia stavby na pozemku vrátane odstupov od hraníc so susednými pozemkami a od susedných stavieb a stavebné riešenie stavby, jednoduchý technický opis (znázornenie stavby v teréne, nákresy – pohľady spredu, z bočnej strany, uvedenie rozpisu a druhu materiálov, druh spevneného základu, použitý materiál a pod.), rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy, posúdenia alebo iné opatrenia dotknutých orgánov štátnej správy.“ 

    Uvedené podklady nemusí vypracovať projektant, môžete si ich zabezpečiť aj svojpomocne. 

    V praxi sa však môže vyskytnúť situácia, v ktorej stavebný úrad určí, že ohlásenú drobnú stavbu možno postaviť len na základe stavebného povolenia. V takej situácii bude potrebné doplniť/doložiť výkresy stavby alebo stavebnej úpravy overenej stavebným úradom, situačné a stavebné výkresy, ďalšie podklady určené stavebným úradom, ktoré sú nevyhnutné na riadne posúdenie veci v stavebnom konaní.

    Realizácia drobnej stavby
    Realizácia drobnej stavby

    3. Realizácia drobnej stavby

    Drobnú stavbu môžete začať stavať až keď prijmete písomné oznámenie miestne príslušného stavebného úradu, že nemá proti stavbe námietky. Ak stavebný úrad neurčí inak, súhlas by ste mali získať do 2 mesiacov od dátumu doručenia ohlásenia drobnej stavby. Stavebné práce musia byť začaté najneskôr do dvoch rokov od doručenia vyjadrenia stavebného úradu, že proti stavbe nemá námietky. Legislatíva o konkrétnom termíne, dokedy je nutné takúto stavbu dokončiť, nehovorí. 

    3.1. Dodržiavanie predpísanej vzdialenosti od susedovho pozemku

    Dodržiavanie predpísanej vzdialenosti od susedovho pozemku pre drobné stavby nie je upravené žiadnym právnym predpisom (vyhláška upravuje len vzdialenosti medzi rodinnými domami). Odporúčame však umiestniť ju tak, aby nedochádzalo k nadmernému tieneniu alebo vzniku iných imisií, ktoré by v zmysle Občianskeho zákonníka prekračovali mieru primeranú pomerom a mohli by viesť k vzniku susedských sporov či spôsobeniu škody.

    3.2 Drobná stavba a kataster nehnuteľností

    Drobná stavba (napr. garáž, prístrešok) sa spravidla do katastra nehnuteľností nezapisuje. Robí sa tak len v prípade, ak by išlo o drobnú stavbu s pevným základom, ktorá má charakter budovy. Posúdenie, či je drobná stavba predmetom evidencie katastra, vykoná príslušný úrad.   

    4. Drobná stavba – na čo si treba dávať pozor

    Hoci na drobné stavby nie je potrebné stavebné povolenie, ak ide o prípady vyššie uvedené, to však neznamená, že drobné stavby možno umiestniť všade. Ak stavba spĺňa požadované podmienky a je klasifikovaná ako drobná stavba, predsa musíme zabezpečiť, aby jej konštrukcia bola v súlade s relevantnými zákonmi a predpismi. V praxi to znamená, že prístrešok pre auto nemôže stáť napr. hneď pri ceste väčšieho významu alebo priamo pri susedovom plote. Hoci ide o drobnú stavbu, musíme počítať s požadovanými odchýlkami od hranice pozemku. 

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Pošlite nám dopyt alebo položte otázku. 

    Odborný článok 1252
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    10
    1

    Dekors s.r.o


    9.7
    0

    Stapring, a.s. - projektovo - inžinierska činnosť


    8.7
    0

    DMArchitekti s.r.o.


    8.7
    0

    ALEXY & ALEXY s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené