Pre oblasť

    Vodné stavby – povolenia, súhlasy a vyjadrenia

    Článok si prečítalo viac ako 2448+ používateľov
    Vody, povrchové a podzemné, sú jedným zo základných surovinových zdrojov, dôležitou zložkou prírodného prostredia, slúžia na zabezpečovanie hospodárskych a ostatných celospoločenských potrieb. Ten, kto nakladá s vodami, je povinný dbať o ich ochranu, vynakladať potrebné úsilie na zlepšovanie ich stavu a zabezpečovať ich hospodárne a účelné využívanie. Vodné stavby sú stavby, ktoré umožňujú osobitné užívanie vôd alebo akékoľvek iné nakladanie s vodami. V ktorých prípadoch je potrebné povolenie na vodné stavby, súhlas alebo vyjadrenie a kedy nie, dozviete sa v texte nižšie. Náležitosti súvisiace s vodami a vodnými stavbami upravené sú Zákonom o vodách.
    Odborný článok 2448
    vodne stavby
    Máme 446 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    1. Nakladanie s vodami

    Pod nakladaním s vodami sa rozumie odber povrchových a podzemných vôd na rôzne účely ich použitia, odvádzanie a vypúšťanie povrchových a podzemných vôd, vypúšťanie odpadových vôd do povrchových a do podzemných vôd, využívanie hydroenergetického potenciálu vodných tokov, využívanie energetického potenciálu podzemných vôd, používanie povrchových vôd alebo podzemných vôd pri ťažbe alebo úprave piesku, štrku…

    Všetci, ktorí disponujú vodami majú povinnosť dbať o ich ochranu, vynakladať potrebné úsilie na zlepšovanie ich stavu a zabezpečovať ich hospodárne a účelné využívanie v súlade s ustanoveniami Zákona o vodách.

    Podnikatelia, ktorí disponujú vodami na výrobné účely, sú povinní vykonávať úpravy v technológii výroby a prijímať opatrenia na viacnásobné používanie vôd.  

    2. Všeobecné užívanie vôd

    Zákon o vodách hovorí, že každý jednotlivec môže na vlastné riziko, bez povolenia alebo súhlasu orgánu štátnej vodnej správy odoberať alebo inak používať povrchové alebo podzemné vody na uspokojovanie osobných potrieb domácností, ak to robí na mieste, ktoré je na to vhodné, jednoduchým vodným zariadením a spôsobom, ktorý neobmedzí alebo neznemožní rovnaké používanie iným osobám.

    Jednoduché vodné zariadenie používané na odber podzemných vôd je domová studňa, z ktorej sa podzemná voda čerpá ručne, pramenné záchytky s výdatnosťou prameňa menšou ako 10 l/min. a prenosné nádoby, ktoré sa používajú aj na odbery povrchových vôd. Jednoduchým vodným zariadením na zachytávanie zrážkových vôd sú záchytné priekopy a nádrže na zachytenie týchto vôd zo spevnených plôch.

    Pri uvedenom užívaní vôd sa nesmie ohrozovať, zhoršiť kvalita alebo zdravotná bezchybnosť vôd, poškodzovať životné prostredie a prírodné dedičstvo, nesmú sa zhoršovať odtokové pomery, poškodzovať brehy, vodné stavby a zariadenia... 

    Všeobecné užívanie vôd nesmie slúžiť na podnikateľské účely.

    Ak to vyžaduje ochrana zdravia a bezpečnosť osôb, ochrana vodných stavieb a zariadení, alebo zabezpečenie funkcie vodného toku a zachovanie vodných ekosystémov v ňom, orgán štátnej vodnej správy môže všeobecné užívanie vôd bez náhrady obmedziť, zmeniť alebo zakázať. 

    3. Povolenie na osobitné užívanie vôd

    3.1. Ako sa vybavuje?

    Keď ide o povolenie na osobitné užívanie vôd, vybavuje sa v súlade s relevantnými ustanoveniami Zákona o vodách. Je to povolenie, ktoré súvisí s užívaním vodnej stavby, získať ho možno pred vydaním stavebného povolenia na vodnú stavbu alebo súčasne so stavebným povolením v spoločnom konaní, ak nejde o existujúcu vodnú stavbu alebo povolenú vodnú stavbu. Vydáva ho orgán štátnej vodnej správy fyzickým a právnickým osobám na určitý čas, ktorý zároveň určí aj účel, rozsah, čas povolenia na osobitné užívanie vôd, povinnosti a podmienky, za ktorých sa vydáva. Platnosť povolenia môže aj predĺžiť, ak sa nezmenia podmienky, za ktorých bolo povolenie vydané.

    Povolenie na odber povrchových alebo podzemných vôd, na využívanie hydroenergetického potenciálu povrchových vôd a na využívanie energetického potenciálu podzemných vôd nezaručuje odber týchto vôd v povolenom množstve ani v potrebnej kvalite.

    3.2. Kedy nie je potrebné?

    Povolenie na osobitné užívanie vôd nie je potrebné, keď ide o odbery povrchových a podzemných vôd pri zisťovaní a hodnotení stavu týchto vôd, vypúšťanie vyčistených splaškových odpadových vôd z plavidiel...

    3.3. Zmena alebo zrušenie povolenia na osobitné užívanie vôd

    Orgán štátnej vodnej správy môže z vlastného podnetu ním vydané povolenie na osobitné užívanie vôd zmeniť alebo zrušiť v prípade závažného alebo opakovaného porušenia povinností určených týmto zákonom alebo určených na jeho základe, nevyužívania vydaného povolenia na osobitné užívanie vôd bez vážneho dôvodu dlhšie ako dva roky. Ďalšie dôvody zmeny alebo zrušenia tohto povolenia sú uvedené v Zákone o vodách. 

    3.4. Zánik povolenia na osobitné užívanie vôd 

    Povolenie na osobitné užívanie vôd zaniká uplynutím času, na ktorý bolo vydané, zánikom právnickej osoby alebo smrťou fyzickej osoby, ktorej bolo povolenie na osobitné užívanie vôd vydané, ak nedošlo k prechodu oprávnenia na ďalšieho nadobúdateľa v zákonom určených prípadoch, zánikom vodnej stavby umožňujúcej osobitné užívanie vôd, ak orgán štátnej vodnej správy do jedného roka po zániku vodnej stavby neurčí lehotu na jej obnovenie; v takomto prípade povolenie na osobitné užívanie vôd zaniká uplynutím tejto lehoty.

    4. Povolenie na vodné stavby

    4.1. Čo sú vodné stavby?

    Podľa Zákona o vodách „vodnými stavbami sú stavby, ich súčasti alebo ich časti, ktoré umožňujú osobitné užívanie vôd alebo iné nakladanie s vodami“.  Keď ide o oblasť súvisiacu so stavebníctvom a realizáciou stavieb, sú to priehrady, vodné nádrže, rybníky, hate, hrádze, vodné elektrárne, stavby na využívanie hydroenergetického potenciálu vodného toku a iné stavby potrebné na nakladanie s vodami, studne, stavby vodovodných potrubí, vodovodov a ďalšie vodárenské objekty samostatne slúžiace na účely zásobovania vodou, stavby stôk, stokové siete vrátane objektov na nich, čistiarne odpadových vôd a iné stavby určené na zneškodňovanie odpadových vôd a osobitných vôd a na ich vypúšťanie do povrchových vôd alebo podzemných vôd a stavby určené na predchádzajúce čistenie odpadových vôd pred ich vypúšťaním do verejnej kanalizácie, vodovodné prípojky pod zákonom určenými podmienkami, kanalizačné prípojky do verejnej kanalizácie, ktoré slúžia na zákonom definované účely, tiež stavby umožňujúce využívanie energetického potenciálu podzemných vôd. 

    4.2. Povolenie na vodnú stavbu

    Povolenie orgánu štátnej vodnej správy je potrebné na realizáciu vodnej stavby, jej zmenu, zmenu v užívaní, zrušenie alebo odstránenie vodnej stavby. Povolenie na vodnú stavbu možno vydať len, ak je vydané povolenie na osobitné užívanie vôd, ak sa podľa Zákona o vodách vyžaduje, alebo sa povolenie na osobitné užívanie vôd povoľuje najneskôr so stavebným povolením. Na uskutočnenie stavebných úprav na vodnej stavbe postačuje ohlásenie orgánu štátnej vodnej správy. Orgán štátnej vodnej správy môže určiť, že ohlásenú stavebnú úpravu možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia. Na konanie vo veci ohlásenia sa vzťahuje osobitný predpis. Na uskutočnenie jednoduchého vodného zariadenia sa nevyžaduje povolenie orgánu štátnej vodnej správy ani ohlásenie orgánu štátnej vodnej správy.

    V povolení na vodné stavby orgán štátnej vodnej správy určí záväzné podmienky na uskutočnenie stavby a užívanie stavby.

    Povolenie orgánu štátnej vodnej správy na uskutočnenie, zmenu alebo odstránenie vodnej stavby je súčasne stavebným povolením a povolenie na jej uvedenie do prevádzky je súčasne kolaudačným rozhodnutím.  

    Pri povoľovaní výstavby vodovodného potrubia verejného vodovodu alebo stokovej siete verejnej kanalizácie mimo zastavaného územia obce orgán štátnej vodnej správy rozhodne o podmienkach, za akých ich možno uskutočniť a prevádzkovať na cudzom pozemku; oprávnenia stavebníka na uskutočnenie vodnej stavby vznikajú nadobudnutím právoplatnosti takéhoto rozhodnutia. K vodnej stavbe povolenej podľa predchádzajúcej vety sa vymedzuje pásmo ochrany vodovodného potrubia verejného vodovodu alebo potrubia stokovej siete verejnej kanalizácie podľa osobitného predpisu na základe umiestnenia vodnej stavby podľa podmienok územného rozhodnutia. 

    Ak zanikne alebo sa zruší povolenie na osobitné užívanie vôd, orgán štátnej vodnej správy môže rozhodnúť o podmienkach ďalšieho ponechania alebo odstránenia vodnej stavby, ktorá umožňovala povolené nakladanie s vodou.

    5. Súhlas

    Súhlas orgánu štátnej vodnej správy sa vydáva na uskutočnenie, zmenu alebo odstránenie stavieb a zariadení alebo na činnosti, na ktoré nie je potrebné povolenie podľa Zákona o vodách, ktoré môžu ovplyvniť stav povrchových vôd a podzemných vôd. Súhlas je potrebný, ak ide o stavby vo vodách a na pobrežných pozemkoch, stavby v zaplavovanom území a v ochranných pásmach vodárenských zdrojov alebo stavby vo vzdialenosti do 23 m od vzdušnej päty ochrannej hrádze, ropovody a iné líniové produktovody na prepravu znečisťujúcich látok, diaľnice, cesty a miestne komunikácie, sklady, nádrže a skládky znečisťujúcich látok, stavby umožňujúce podzemné skladovanie látok v zemských dutinách, stavby veľkokapacitných fariem, vrty na využívanie energetického potenciálu podzemných vôd, ktorými sa neodoberá alebo nečerpá podzemná voda.

    Orgán štátnej vodnej správy môže určiť podmienky a čas platnosti súhlasu, resp. dôvody jeho zániku.

    Súhlas nie je potrebný na dočasné stavby a zariadenia.

    6. Vyjadrenie

    Pred zhotovením projektovej dokumentácie stavby alebo zmeny stavby je stavebník povinný požiadať orgán štátnej vodnej správy o vyjadrenie k zámeru stavby, či je predpokladaná stavba alebo zmena stavby možná z hľadiska ochrany vodných pomerov a za akých podmienok ju možno uskutočniť a užívať. Zákon o vodách uvádza aj ďalšie prípady, v ktorých je potrebné získať vyjadrenie. 

    Vyjadrenie nie je rozhodnutím v správnom konaní a nenahrádza povolenie ani súhlas orgánu štátnej vodnej správy vydávané podľa Zákona o vodách.

    7. Ako vybaviť povolenie na studňu?

    Ak máte rodinný dom s pozemkom a nie ste napojený na verejný rozvod pitnej vody, určite by studňa prišla vhod.

    Bez povolenia môžete stavať studňu, z ktorej budete odoberať vodu len ručne. Keďže studňa využíva podzemné zdroje vody, musíme ju vykopať do dostatočnej hĺbky. Pri čerpaní vody zo studne pomocou čerpadla sa postupuje podľa povolenia na osobitné užívanie vôd.

    Studňa je stavba ako každá iná, a tak, ako na stavbu garáže, rodinného domu či prístavby potrebujete povolenie, potrebujete ho aj pri realizácií studne.  Má štatút stavby – vodnej stavby, preto je potrebné prihliadať nielen na ustanovenia stavebného zákona, ale aj zákona č. 364/2004 Z. z. o vodách v platnom znení (vodný zákon). To znamená, že je pri stavbe studne stavebné povolenie záväzné. V prípade, že chcete  vybudovať na svojom pozemku studňu, ktorú budete využívať na získanie pitnej alebo úžitkovej vody, z ktorej bude voda čerpaná iným spôsobom ako ručne, pred podaním žiadosti o stavebné povolenie musíte požiadať o povolenie na umiestnenie vodnej stavby. Povolenie vydáva Obvodný úrad životného prostredia (v prípade ak je žiadateľom právnická osoba) alebo Obec prostredníctvom Obecného úradu (v prípade ak je žiadateľom fyzická osoba). 

    Studňa vybudovaná bez povolenia sa považuje za čiernu stavbu. 

    Za stavbu studne bez patričného povolenia môžete dostať od samosprávy pokutu. Čierna stavba studne je zároveň považovaná za nelegálny odber podzemných vôd a pokuta sa môže vyšplhať u fyzických osôb aj na niekoľko tisíc eur. Pre živnostníkov pokuta bude omnoho vyššia. Preto je pre mnohých stavebníkov – fyzické osoby výhodnejšie, aby už v čase podania žiadosti o vydanie stavebného povolenia na stavbu (napr. rodinný dom alebo inú budovu), odovzdali na úrad projektovú dokumentáciu, v rámci ktorej už studňa bude zakreslená. A to aj vzhľadom na časový horizont.

    Odborný článok 2448
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 446 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 446 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    8.7
    0

    Ing. Ľubomír Antol


    9.4
    0

    HYDROARCH, s.r.o.


    9.2
    0

    Ned Atelier, s.r.o.


    8.7
    0

    ŠRÁMEK & SYN, s. r. o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené