Pre oblasť

    Stavebné povolenie

    Článok si prečítalo viac ako 1011+ používateľov
    Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre stavbu domu, rekonštrukciu budovy (stavebné úpravy, pri ktorých sa mení vzhľad, priestorové usporiadanie, spôsob užívania, zásahom do nosných konštrukcií), alebo zmenu stavby (prístavba, nadstavba či stavebné úpravy, búranie), realizácia týchto prác sa môže začať až po získaní  stavebného povolenia. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia je potrebné podať na príslušnom stavebnom úrade. Obec, v ktorej stavbu plánujete realizovať, sa musí vyjadriť, či je stavba v súlade s územným plánom obce.
    Odborný článok 1011
    stavebne povolenie
    Máme 442 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    1. Účel stavebného povolenia

    Zo stavebného povolenia vyplýva, že na určitom území je povolená výstavba, rekonštrukcia, prístavba alebo odstránenie stavby. Bez platného stavebného povolenia je zakázané začať s prácami. Keď ide o stavbu novej budovy, stavebné povolenie je záväzné.

    Keď ide o rekonštrukciu, nevyhnutná je návšteva stavebného úradu. Od rozsahu zmien, ktoré plánujete uskutočniť na nehnuteľnosti, závisí, či budete  žiadať stavebné povolenie alebo postačí stavbu len ohlásiť. Ohlásenie postačí pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu bez toho, aby podstatne ovplyvnili životné prostredie, pri rekonštrukciách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby a spôsob jej užívania alebo pri udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu stavby, jej vzhľad alebo životné prostredie.

    Stavebné povolenie ani ohlásenie nie je potrebné pri opravách alebo výmene fasády, strešnej krytiny, obkladov stien, podláh, dlažby, komínov, okien alebo dverí, pri údržbe a opravách technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby alebo pri výmene napr. kuchynskej linky alebo vybavenia do kúpeľne, tiež pri maliarskych a natieračských prácach.

    Keďže sa podmienky vydania stavebného povolenia môžu mierne líšiť od úradu k úradu, odporúčame vopred sa informovať o všetkých potrebných náležitostiach priamo na stavebnom úrade.

    2. Žiadosť o stavebné povolenie

    Žiadosť o získanie stavebného povolenia sa podáva na príslušnom obecnom úrade, kde sa pozemok nachádza. Môže byť podaná aj elektronicky, ale vzhľadom na veľkosť potrebných príloh, táto možnosť sa v praxi menej používa.

    Obec, v ktorej plánujete stavbu realizovať, sa musí k výstavbe vyjadriť, či je v súlade s územným plánom obce. Okrem toho, k výstavbe sa musí vyjadriť aj príslušný úrad ochrany životného prostredia. Sú prípady, keď sa k veci musí vyjadriť aj príslušný pozemkový úrad.

    K žiadosti o stavebné povolenie sa najčastejšie prikladá doklad preukazujúci vlastníctvo pozemku alebo stavby, údaj o lokalite, projektová dokumentácia stavby vypracovaná oprávnenou osobou, rôzne rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy, posúdenia alebo iné opatrenia dotknutých orgánov štátnej správy a obce. Prílohami k stavebnému povoleniu sú vyjadrenia správcov inžinierskych sietí, týkajúce sa vybavenia prípojok (voda, kanalizácia, žumpy, elektrina, plyn, telekomunikácie...), prípadne ďalšie doklady, ktoré si orgán vyžiada. Samozrejme, potrebné je uhradiť správny poplatok.

    Stavebné povolenie si môžete vybaviť svojpomocne alebo môžete využiť služby firmy, ktorá stavebné povolenie vybaví za vás, čo je oveľa pohodlnejší variant.  

    3. Vydanie stavebného povolenia

    Získali ste všetky potrebné stanoviská a vyjadrenia a kompletne vyplnenú žiadosť o vydanie stavebného povolenia spolu s príslušnými prílohami ste odovzdali na stavebnom úrade v mieste, kde sa nehnuteľnosť nachádza a kde sa stavba bude realizovať. Nezostáva potom nič iné, len čakať. Stavebný úrad má zákonnú lehotu na vyjadrenie. Začína sa stavebné konanie, ktoré prebehne úspešne, ak sa nezistia žiadne chyby v projekte alebo ak konanie nenaruší nesúhlas dotknutých osôb.

    4. Platnosť stavebného povolenia

    Ako každé iné povolenie, aj stavebné povolenie má svoju dobu platnosti. Stavebné povolenie stráca platnosť, ak investor z rôznych dôvodov nezačne s výstavbou. Najčastejšie je dĺžka platnosti stavebného povolenia dva roky odo dňa nadobudnutia jeho právoplatnosti, pokiaľ stavebný úrad neurčí na začatie stavby dlhšiu lehotu, preto so stavbou netreba zbytočne otáľať. To znamená, že do doby uvedenej v povolení je nutné začať s výstavbou, v opačnom prípade povolenie stratí platnosť. Ak predsa nastanú nejaké udalosti, ktoré posunú termín začatia s výstavbou, je potrebné, aby stavebník písomne požiadal úrad o predĺženie platnosti stavebného povolenia.

    V tomto článku sme iba v krátkych črtách uviedli, čo vás očakáva, ak potrebujete vybaviť stavebné povolenie. Nie je to presný postup, ten sa dozviete na príslušnom stavebnom úrade, kde vám poskytnú všetky potrebné informácie, čo potrebujete z dokumentácie a príloh na vybavenie stavebného povolenia.

    Ak potrebujete vybaviť stavebné povolenie, a nechcete to robiť svojpomocne, môžete nás kontaktovať na daibau.sk alebo nám poslať dopyt. Na našich stránkach nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov, s ktorými spolupracujeme. Tí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku.

    Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    Odborný článok 1011
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 442 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 442 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    8.7
    0

    ACCTIVE design corp. s.r.o.


    10
    0

    MAJSTER PRE VÁS - PROMAESTRI s.r.o.


    10
    1

    Ing. David Švrčina


    8.9
    0

    Marek Ondrejka - M-Projekt


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené