Pre oblasť

    Potrebujete stavebné povolenie na prístrešok na auto?

    Článok si prečítalo viac ako 3890+ používateľov
    Garáž je uzavretý a uzamykateľný priestor, prístrešok na auto nemá obvodové steny a funguje hlavne ako ochrana pred dažďom a snehom. Prístrešok je ideálnym riešením v prípade, ak chcete svoje auto spoľahlivo ochrániť, a nemáte priestor alebo financie na výstavbu garáže. Otázka, s ktorou sa najčastejšie stretávame, keď je našou voľbou prístrešok je, či je potrebné na prístrešok pre auto stavebné povolenie. Odpoveď je jednoduchá: pri stavbách do výšky 5 m a zastavanej ploche do 25 m2, nie je potrebné stavebné povolenie. Samozrejme, veľká väčšina štandardných prístreškov pre auto tieto rozmery spĺňa. 
    Odborný článok 3890
    pristresok na auto
    Máme 442 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    1. Stavebné povolenie na prístrešok na auto

    Často sa ocitáme pred dilemou, či na určitý stavebný zásah (napr. zásah do existujúcej stavby, prístavba alebo samostatná menšia stavba) potrebujeme stavebné povolenie alebo nie. Zákony sú zvyčajne zdĺhavé a pre laikov väčšinou nejasné, a pochopenie sťažujú ich neustále zmeny a aktualizácie. Ak plocha prístreška na auto nepresiahne 25 m2, stavebné povolenie pre prístrešok na auto nie je potrebné. Prístrešok však nesmie však byť vyšší ako 5 m a používaný na podnikateľské účely. Väčšina prístreškov na autá, pre ktoré sa rozhodujú majitelia rodinných domov spĺňajú dané podmienky, čo značne uľahčuje a urýchľuje výstavbu. Podľa Zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) č. 50/1976, ktorý bol pozmenený a doplnený zákonom č. 149/2021 Z. z., platným od 1. júna 2021, prístrešok je klasifikovaný ako drobná stavba

    Ak plocha prístreška pre auto nepresiahne 25 m2, stavebné povolenie pre prístrešok na auto nie je potrebné. Stačí ohlásenie miestne príslušnému stavebnému úradu (obec, mestská časť).

    K ohláseniu na úrade v obci budete potrebovať list vlastníctva, jednoduchý výkres a technický opis, vyjadrenie stanoviska susedov a zaplatený správny poplatok v určenej sume. 

    2. Drobná stavba, ohlásenie a realizácia drobnej stavby

    2.1. Drobná stavba

    Drobná stavba je v zásade stavba, ktorá má doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu). Svojím účelom a charakterom nesmie podstatne ovplyvniť životné prostredie. Medzi drobné stavby patria prízemné stavby, napríklad: rôzne prístrešky, práčovne, úschovne bicyklov či kočíkov (plocha nesmie presiahnuť 25 m2 a výšku 5 m) a podzemné stavby, napríklad pivnica, žumpa (plocha nesmie presiahnuť 25 m2 a hĺbku 3 m), tiež oplotenie, prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu atď. Podrobne je definovaná v ustanovení § 139b ods. 7 stavebného zákona.

    2.2. Ohlásenie drobnej stavby

    Drobnú stavbu ste povinný vopred písomne ohlásiť miestne príslušnému stavebnému úradu
    Vo vyhláške č. 453/2000 Z. z. Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona, sú § 5 upravené podrobnosti týkajúce sa ohlásenia drobnej stavby. Budete potrebovať tlačivo na ohlásenie drobnej stavby, v ktorom uvediete „meno, priezvisko (názov) a adresu (sídlo) stavebníka, účel, rozsah a miesto stavby, druh a parcelné číslo pozemku podľa katastra nehnuteľností, ak ide o stavby uskutočňované svojpomocou, vyhlásenie kvalifikovanej osoby, že bude zabezpečovať vedenie uskutočňovania stavby, ak sa pri uskutočňovaní stavby majú použiť susedné nehnuteľnosti, vyjadrenie vlastníka tejto nehnuteľnosti.“   

    K ohláseniu drobnej stavby treba pripojiť „doklad, ktorým sa preukazuje vlastnícke alebo iné právo k pozemku (napr. výpis z katastra nehnuteľností, nájomná zmluva a pod.), jednoduchý situačný výkres v dvoch vyhotoveniach, ktorý obsahuje vyznačenie umiestnenia stavby na pozemku vrátane odstupov od hraníc so susednými pozemkami a od susedných stavieb a stavebné riešenie stavby, jednoduchý technický opis (znázornenie stavby v teréne, nákresy – pohľady spredu, z bočnej strany, uvedenie rozpisu a druhu materiálov, druh spevneného základu, použitý materiál a pod.), rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy, posúdenia alebo iné opatrenia dotknutých orgánov štátnej správy.“ 

    Uvedené podklady nemusí vypracovať projektant, môžete si ich zabezpečiť aj svojpomocne. 

    V praxi sa však môže vyskytnúť situácia, v ktorej stavebný úrad určí, že ohlásenú drobnú stavbu možno postaviť len na základe stavebného povolenia. V takej situácii bude potrebné doplniť/doložiť výkresy stavby alebo stavebnej úpravy overenej stavebným úradom, situačné a stavebné výkresy, ďalšie podklady určené stavebným úradom, ktoré sú nevyhnutné na riadne posúdenie veci v stavebnom konaní.

    2.3. Realizácia drobnej stavby

    Drobnú stavbu môžete začať stavať až keď prijmete písomné oznámenie miestne príslušného stavebného úradu, že nemá proti stavbe námietky. Ak stavebný úrad neurčí inak, súhlas by ste mali získať do 2 mesiacov od dátumu doručenia ohlásenia drobnej stavby. Stavebné práce musia byť začaté najneskôr do dvoch rokov od doručenia vyjadrenia stavebného úradu, že proti stavbe nemá námietky. Legislatíva o konkrétnom termíne, dokedy je nutné takúto stavbu dokončiť, nehovorí. 

    Dodržiavanie predpísanej vzdialenosti od susedovho pozemku pre drobné stavby nie je upravené žiadnym právnym predpisom (vyhláška upravuje len vzdialenosti medzi rodinnými domami). Odporúčame však umiestniť ju tak, aby nedochádzalo k nadmernému tieneniu alebo vzniku iných imisií, ktoré by v zmysle Občianskeho zákonníka prekračovali mieru primeranú pomerom a mohli by viesť k vzniku susedských sporov či spôsobeniu škody.

    Drobná stavba (napr. garáž, prístrešok) sa spravidla do katastra nehnuteľností nezapisuje. Robí sa tak len v prípade, ak by išlo o drobnú stavbu s pevným základom, ktorá má charakter budovy. Posúdenie, či je drobná stavba predmetom evidencie katastra, vykoná príslušný úrad.   

    2.4. Drobné stavby – na čo si treba dávať pozor

    Hoci na drobné stavby nie je potrebné stavebné povolenie, ak ide o prípady vyššie uvedené, to však neznamená, že drobné stavby možno umiestniť všade. Ak stavba spĺňa požadované podmienky a je klasifikovaná ako drobná stavba, predsa musíme zabezpečiť, aby jej konštrukcia bola v súlade s relevantnými zákonmi a predpismi. V praxi to znamená, že prístrešok pre auto nemôže stáť napr. hneď pri ceste väčšieho významu alebo priamo pri susedovom plote. Hoci ide o drobnú stavbu, musíme počítať s požadovanými odchýlkami od hranice pozemku

    3. Stavebné povolenie 

    Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre stavbu domu, rekonštrukciu budovy (stavebné úpravy, pri ktorých sa mení vzhľad, priestorové usporiadanie, spôsob užívania, zásahom do nosných konštrukcií), alebo zmenu stavby (prístavba, nadstavba či stavebné úpravy, búranie), realizácia týchto prác sa môže začať až po získaní stavebného povolenia. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia je potrebné podať na príslušnom stavebnom úrade. Obec, v ktorej stavbu plánujete realizovať, sa musí vyjadriť, či je stavba v súlade s územným plánom obce.

    3.1. Stavby, pre ktoré NIE JE potrebné stavebné povolenie ani ohlásenie stavby

    Stavebný zákon ustanovuje prípady, kedy je stavebné povolenie nevyhnutnosťou, tiež ustanovuje prípady, kedy stavebné povolenie ani ohlásenie stavby nie je potrebné. 

    Keď ide o rodinné domy alebo byty, stavebné povolenie alebo ohlásenie stavby nie je potrebné pri vykonávaní bežných udržiavacích prác súvisiacich s nehnuteľnosťou.

    Stavebné povolenie ani ohlásenie stavby NIE JE POTREBNÉ napríklad pri výmene strešnej krytiny, oprave fasády, výmene odkvapových žľabov, oprave a výmene nepodstatných stavebných konštrukcií (dvere, okná, podlahy, omietky...), zmene elektroinštalácie v rámci objektu, zmene nenosných stien v rámci rodinného domu, zmene plota v rámci jeho existujúceho trasovania s využitím jeho existujúcich základov, maliarskych a natieračských prácach, výmene zariaďovacích predmetov.

    4. Jednoduchá stavba a stavebné povolenie 

    Podľa ustanovenia § 139b ods.1 stavebného zákona jednoduché stavby sú definované ako: bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2, majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie, stavby na individuálnu rekreáciu, prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a výšku 15 m, oporné múry, podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a hĺbka 6 m.   

    Na výstavbu jednoduchej stavby je potrebné získať riadne stavebné povolenie. 

    Výnimočne môže stavebný úrad rozhodnúť v územnom rozhodnutí, že stavebné povolenie nie je potrebné a na uskutočnenie umiestnenej stavby bude postačovať ohlásenie.

    Prístrešok na auto s rozlohou presahujúcou 25 m2 patrí medzi jednoduché stavby, na ktoré je potrebné stavebné povolenie
    Prístrešok na auto s rozlohou presahujúcou 25 m2 patrí medzi jednoduché stavby, na ktoré je potrebné stavebné povolenie

    5. Ako je klasifikovaný prístrešok na auto?

    Pri výbere prístreška je veľmi dôležité zvoliť správne rozmery. Prístrešok pre auto by mal poskytovať nielen priestor pre zaparkovanie auta. Do auta je potrebné pohodlne nastúpiť a vystúpiť, naložiť veci do kufra, prípadne si pod prístrešok odložiť aj bicykle, záhradné náradie a podobne.

    5.1 Prístrešok na auto môže byť drobná stavba alebo jednoduchá stavba

    Vyššie sme vysvetlili, že stavebné povolenie nie je potrebné len na výstavbu drobných stavieb. Otázkou teda je, kam patrí prístrešok na auto: medzi drobné alebo jednoduché stavby? Prístrešok na auto možno zaradiť medzi DROBNÉ alebo JEDNODUCHÉ STAVBY, čo závisí predovšetkým od jeho rozlohy. 

    Ak plocha prístrešku pre auto nepresiahne 25 m2, ide o drobnú stavbu. Stavebné povolenie je nie potrebné, postačí ohlásenie obci. Prístrešok však nesmie byť vyšší ako 5 m a používaný na podnikateľské účely. 

    Stavba nad túto hranicu už potrebuje skúmanie vplyvu na životné prostredie, riadne stavebné povolenie a celý úradný priebeh. Prístrešok na auto s rozlohou presahujúcou 25 m2 patrí medzi jednoduché stavby, na ktoré je potrebné stavebné povolenie. Pre pohodlné parkovanie dvoch áut musí mať prístrešok pre auto od 30 do 35 m2.

    6. Ako získať stavebné povolenie na prístrešok na auto?

    Ak bude váš prístrešok s rozlohou väčšou ako 25 m2, budete musieť požiadať o stavebné povolenie. K tomu budete potrebovať projekt stavby (projektovú dokumentáciu). Žiadosť môžete podať na príslušnom stavebnom úrade. Súčasťou takejto žiadosti musí byť priložený list vlastníctva, ako aj vyjadrenia prípadných dotknutých susedov, organizácii a úradov (napríklad posudok k ŽP, presah pod alebo nad inžinierske siete) a zaplatenie správneho poplatku.

    7. Stavebné povolenie na prístrešok na auto – udržiavacie práce 

    Stavebné úpravy a udržiavacie práce, ktorými sa nezmení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nezmení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti, môžu sa vykonávať len na základe ohlásenia stavebného úradu a nie je potrebné stavebné povolenie či iné vybavovačky okolo toho.

    V prvom rade je potrebné vedieť, do ktorej skupiny sa zaraďujú práce, ktoré sa chystáte robiť v byte alebo dome. Podľa toho potom budete postupovať ďalej. Buď začnete vybavovať stavebné povolenie a všetky právne úkony s tým spojené, alebo len podáte ohlásenie stavebných úprav na obec. Je dôležité zdôrazniť, že pri udržiavacích prácach sa nesmú meniť pôdorysné rozmery stavby, ako aj výška!

    Akýkoľvek zásah do konštrukcie objektu spadá pod tzv. rekonštrukčné práce, na ktoré je potrebné stavebné povolenie.

    8. Môžeme dostať za nedodržanie postupov pokutu?

    Kto uskutočňuje drobnú, jednoduchú stavbu, stavebné úpravy alebo udržiavacie práce, ktoré treba ohlásiť, bez takéhoto ohlásenia alebo v rozpore s ním, dopúšťa sa priestupku, za ktorý mu môže byť uložená pokuta ako fyzickej osobe, právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie. 
    Stavebné úrady môžu vlastníkom nariadiť aj ich odstránenie. Čierne stavby sa však ešte vždy dajú aj dodatočne legalizovať.

    Odborný článok 3890
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 442 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 442 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    9.6
    0

    Vikona, s. r. o.


    8.8
    0

    Ing. Adam Skalický - APREON


    9
    0

    BILLYART s. r. o.


    8.7
    0

    Ing. Ľubomír Antol


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené