Pre oblasť

    Lehoty na získanie stavebného povolenia a stavbu domu

    Článok si prečítalo viac ako 797+ používateľov
    Stavba domu je dôležitým krokom v živote každého človeka, ktorý si vyžaduje nielen veľa peňazí, ale aj veľa času, a okrem radosti prináša aj mnoho starostí. Každého budúceho majiteľa domu alebo akejkoľvek inej budovy zaujíma, ako dlho trvá vybavenie stavebného povolenia a samotná výstavba domu. V článku sa bližšie pozrieme na časovú os výstavby domu od nápadu až po finalizáciu, kedy je dom pripravený na nasťahovanie.
    Odborný článok 797
    stavba domu
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    1. Lehoty na získanie stavebného povolenia

    1.1. Obec, v ktorej žiadate o povolenie

    Stavebné konanie sa začne po zaplatení správneho poplatku a predložení žiadosti o stavebné povolenie na príslušnom úrade. Pred vybavovaním stavebného povolenia je potrebné mať právoplatné územné rozhodnutie. V niektorých prípadoch je možné spojiť územné konanie a stavebné konanie a vybaviť všetko naraz. Po podaní žiadosti stavebný úrad má ustanovenú 60-dňovú lehotu, dokedy musí rozhodnutie vydať, to však iba v prípade, ak je žiadosť kompletná, ak ste nezabudli na žiadne prílohy. Ak správny orgán nemôže rozhodnúť do 30, prípadne do 60 dní, je povinný o tom účastníka konania s uvedením dôvodov upovedomiť. Proces je takmer nemožné urýchliť, preto treba počítať s tým, že v niektorých obciach či mestách sa bude čakať dlhšie. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia musí obsahovať všetku zákonom predpísanú dokumentáciu. V menších a menej obývaných obciach sa stavia oveľa menej, administratívni pracovníci tak nie sú preťažení a stihnú v kratšom časovom horizonte preskúmať stavebnú dokumentáciu.

    1.2. Zložitosť architektonického plánu

    Získanie stavebného povolenia určitým spôsobom súvisí aj s časom, ktorý architekt potrebuje na vypracovanie koncepčných riešení, projektovej dokumentácie a plánov. Ak si pre svoj dom vyberiete typový plán, môžete ušetriť čas, ale neodporúčali by sme vám to, pretože staviate len raz v živote a dom by mal plánovaný byť podľa vašich predstáv a potrieb. Zložitejšie architektonické plány sú pre administratívnych pracovníkov v obci, ktorí vydávajú stavebné povolenia, mnohonásobne náročnejšie na pochopenie či čítanie, preto sa často stáva, že sú od architekta alebo žiadateľa o stavebné povolenie potrebné dodatočné vysvetlenia, čím proces získavania povolenia trvá omnoho dlhšie. Dokonca sa môže stať, že dokumentáciu odmietnu ako nevyhovujúcu, hoci v skutočnosti je dobrá a kompletná.

    V prípade nekompletnej dokumentácie, vybavenie stavebného povolenia môže trvať dlhšie
    V prípade nekompletnej dokumentácie, vybavenie stavebného povolenia môže trvať dlhšie

    2. Žiadosť o stavebné povolenie

    Po získaní všetkých súhlasov môžete podať žiadosť o stavebné povolenie v príslušnej administratívnej jednotke. Referent, ktorý vašu žiadosť prijal, môže žiadať neobmedzený počet ďalších dokladov na doplnenie žiadosti, čo môže proces získania stavebného povolenia na nejaký čas oddialiť. Aby k tomu nedošlo, je potrebné pripraviť veľmi jasné a presné plány s čo najmenším počtom nejasných alebo pochybných bodov.

    3. Čas výstavby domu od výkopu po strechu

    Keď máte v rukách stavebné povolenie, môžete začať stavať dom v súlade s pripravenou dokumentáciou a zvoleným stavebným dozorom. Výstavba domu do tretej fázy trvá približne štyri až päť mesiacov. Zemné práce a základová doska môžu byť hotové za pár dní. Na začatie výstavby stien prízemia a medzipodlažnej dosky stačí týždeň. Môžete očakávať, že  výstavba každého poschodia bude trvať približne dva týždne. Tesárske, pokrývačské a klampiarske práce sú spravidla hotové približne za týždeň, pokiaľ nejde o zložitejšiu strešnú konštrukciu.

    Pri plánovaní postupu stavby a časového harmonogramu realizácie prác odporúčame počítať aj s meškaním stavby z dôvodu daždivého alebo chladného počasia.

    4. Čas potrebný na dokončenie stavby

    Po dokončení hrubých stavebných prác a zastrešení domu sa môžete pustiť do finalizácie stavby. Proces dokončenia domu zvyčajne trvá šesť až deväť mesiacov. Najprv nasledujú práce súvisiace s elektroinštaláciami a mechanickými inštaláciami, a potom vyhotovenie  priečok. Potom sa vyhotovujú potery a podlahy. Ak ste sa rozhodli pre prefabrikované (montované) priečne steny, tie sa vyhotovujú na potery. Potom príde na rad rozvod potrubí a vyhotovenie omietky, a nakoniec pokládka podláh a maľovanie. V tomto prípade vám určite odporúčame obrátiť sa na projektového manažéra alebo stavebný dozor a pri hľadaní správnych dodávateľov a majstrov vám môže veľmi pomôcť aj portál Daibau.sk. Na našej webovej stránke nájdete ďalšie tipy týkajúce sa tejto témy, ale aj zhotoviteľov a výrobcov, s ktorými spolupracujeme, a ktorí v súlade s vaším dopytom pripravia vhodnú ponuku. Informácie o cenách sú dostupné v našej kalkulačke.

    5. Záver

    Stavba murovaného domu od nápadu po finalizáciu môže trvať jeden a pol až dva roky, no pri šikovnom plánovaní a najmä pri realizácii, sa dá proces výrazne skrátiť. Čas výstavby domu môže svojimi návrhmi výrazne ovplyvniť aj sám architekt, pretože typové domy so štandardnými detailmi vyžadujú oveľa menej plánovania, kontroly a skúšania ako unikátne domy s novými technologickými riešeniami. Lehoty na získanie všetkých povolení, rozhodnutí a súhlasov príslušných orgánov a inštitúcií, žiaľ, veľmi neovplyvníte, takže na to je potrebné vyzbrojiť sa trpezlivosťou. Stavba domu je predovšetkým veľkým finančným, ale aj časovým záväzkom, no treba mať na zreteli, že dom staviate raz v živote, preto sa oplatí investovať čas, peniaze a energiu do dobrého konečného výsledku.

    Odborný článok 797
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    8.7
    0

    JURANI&TOMA ARCHITEKTI s.r.o.


    8.7
    0

    Tornyos architects


    8.6
    0

    SHARCH - Architektonický ateliér


    8.7
    0

    Mac and partners


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené