Pre oblasť

    Prístavba a stavebné povolenie

    Článok si prečítalo viac ako 4535+ používateľov
    Realizácia prístavby zvyčajne vzbudzuje u stavebníkov veľa nejasností a otázok. Najviac otázok sa, samozrejme, týka stavebného povolenia. Je potrebné alebo nie? V tomto článku sme v krátkosti zhrnuli kľúčové skutočnosti súvisiace s prístavbou a stavebným povolením. 
    Odborný článok 4535
    pristavba
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    1. Čo je to prístavba?

    Podľa Stavebného zákona existujú stavby, ktoré sú klasifikované ako drobná stavba. Do tejto kategórie patrí realizácia rôznych druhov prístreškov, prístreškov pre autá, tiež práčovne, úschovne bicyklov či kočíkov, menšie zimné záhrady, sauny, letné kuchyne… Sú to stavby, ktorých plocha nepresiahne 25 m2. V takom prípade stavebné povolenie nie je potrebné. Stačí ohlásenie miestne príslušnému stavebnému úradu. 

    Pokiaľ ide o zmenu dokončenej stavby, tá môže byť realizovaná ako nadstavba (ktorou sa stavba zvyšuje), prístavba (stavba sa pôdorysne rozširuje a navzájom je prevádzkovo spojená s doterajšou stavbou) alebo môže ísť o stavebnú úpravu, pri ktorej sa zachováva vonkajšie pôdorysné aj výškové ohraničenie stavby.

    Prístavba k domu je zvyčajne realizovaná za účelom zväčšenia obytnej plochy existujúceho domu. Skôr ako sa začne s realizáciou prístavby, je nutné ujasniť si, na aké účely prístavba bude slúžiť. Je dôležité vedieť presne, akú funkciu bude prístavba plniť, keďže bude s existujúcim domom spojená. Vplýva to na umiestnenie prístavby, jej veľkosť a pôdorysné riešenie.

    2. Potrebujem na prístavbu stavebné povolenie?

    Prístavba k domu je považovaná za novostavbu, preto je povinné získať platné stavebné povolenie. V tejto súvislosti postupovať treba podľa ustanovení Stavebného zákona. Prístavba k domu, ktorá bude slúžiť na bývanie, sa podľa stavebného zákona, ako každá iná stavba určená na bývanie, zaraďuje medzi jednoduché stavby, na ktoré je potrebné získať stavebné povolenie. Na získanie stavebného povolenia potrebná je dokumentácia pre stavebné povolenie, ktorú musí vypracovať zodpovedný projektant alebo architekt.

    Stavebné povolenie je teda potrebné v prípade, ak ide o výstavbu nového objektu, prístavbu a nadstavbu, pri ktorej sa mení vzhľad pôvodnej budovy. Stavebné povolenie vydáva miestne príslušný stavebný úrad (obec, mestská časť). Úprimne vám odporúčame, aby ste si najali odborníka, ktorý vám pomôže prejsť týmto procesom, zvlášť keď ide o administratívne úkony, čo najjednoduchšie.  

    3. Stavebné povolenie na prístavbu - príklad

    Na záver uvádzame príklad z praxe, kedy chce investor k existujúcemu bytovému domu pristavať samostatnú jednotku v podobe miestnosti s rozlohou 20 m2, ktorá bude slúžiť ako zimná/letná kuchyňa. Plochá strecha tejto prístavby bude slúžiť ako terasa a bude mať vlastnú strechu.

    Podľa stavebného zákona jednoduché stavby sú definované ako: bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2, majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie a iné stavby. Na ich výstavbu je potrebné získať stavebné povolenie. 

    Pokiaľ ide o nadstavbu, prístavbu alebo iné formy rekonštrukcie, pri ktorých sa mení výška alebo sa zväčšujú pôdorysné rozmery stavieb, mnohí si myslia, že pokiaľ je ich plocha menšia ako 25m2, ide o drobnú stavbu a stačí iba ohlásenie.

    Ustanovenia Stavebného zákona však hovoria, že pokiaľ ide o zmenu stavby, stavebné povolenie sa vyžaduje. Stavebný zákon v tomto prípade  nerobí rozdiel medzi zmenou stavby menšieho a väčšieho rozsahu.

    V každom prípade treba mať na pamäti, že prístavba ako aj nadstavba sa považuje za vybudovanie nového priestoru mimo rozmerov existujúcej budovy, bez ohľadu na to, že s ňou tvorí jednotný celok. Preto si treba najprv na úrade overiť, či sa to vôbec môže realizovať a akým spôsobom. Na základe týchto údajov a získaných dokumentov sa možno pustiť do vypracovania projektu, na základe ktorého sa podáva žiadosť o vydanie stavebného povolenia.

    Odborný článok 4535
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    8.7
    0

    Ing.arch. Juraj Ženiš


    8.7
    0

    expo AIR, s.r.o.


    9.2
    0

    KONSTRUKT-ING s.r.o.


    9.5
    0

    PKP s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené