Pre oblasť

    Stavebné povolenie pre jednoduchú stavbu

    Článok si prečítalo viac ako 1569+ používateľov
    Keď sa začína s výstavbou alebo úpravou okolia, často sa nevie, do akej kategórie bude budúci objekt patriť a či sa na jeho realizáciu vyžaduje stavebné povolenie alebo stačí ohlásenie miestne príslušnému stavebnému úradu (obec, mestská časť). Kritériá sú často nejasné a ich vyhľadávanie a overovanie je časovo náročné. Aby sme vám aspoň trochu uľahčili, zhrnuli sme informácie o tom, kedy je stavebné povolenie potrebné a kedy nie.
    Odborný článok 1569
    jednoducha stavba
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    1. Stavebné povolenie – kedy je potrebné?

    Ak do niekoľkých jasných viet zhrnieme, v ktorých prípadoch je stavebné povolenie potrebné a v ktorých nie, odpoveď znie:

    1. Na drobné stavby nie je potrebné stavebné povolenie.  

    2. Na výstavbu jednoduchej stavby je potrebné získať riadne stavebné povolenie. 

    Na získanie stavebného povolenia potrebná je dokumentácia pre stavebné povolenie, ktorú musí vypracovať zodpovedný projektant.

    2. Stavebné povolenie pre drobnú stavbu

    2.1. Čo je podľa definície drobná stavba?

    Drobná stavba je podrobne definovaná v ustanovení § 139b ods. 7 stavebného zákona. Je to stavba, ktorá má doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu). Svojím účelom a charakterom nesmie podstatne ovplyvniť životné prostredie. 

    Realizáciu drobnej stavby ste povinný vopred písomne ohlásiť miestne príslušnému stavebnému úradu. Vo vyhláške č. 453/2000 Z. z. Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona, sú § 5 upravené podrobnosti týkajúce sa ohlásenia drobnej stavby. Budete potrebovať tlačivo na ohlásenie drobnej stavby. Drobnú stavbu môžete začať stavať až keď prijmete písomné oznámenie miestne príslušného stavebného úradu, že nemá proti stavbe námietky. 

    Z uvedeného vyplýva, že na drobnú stavbu nie je potrebné stavebné povolenie. V praxi sa však môže vyskytnúť situácia, v ktorej stavebný úrad určí, že ohlásenú drobnú stavbu možno postaviť len na základe stavebného povolenia. V takej situácii bude potrebné doplniť/doložiť výkresy stavby alebo stavebnej úpravy overenej stavebným úradom, situačné a stavebné výkresy, ďalšie podklady určené stavebným úradom, ktoré sú nevyhnutné na riadne posúdenie veci v stavebnom konaní.

    2.2. Čo patrí medzi drobné stavby?

    Medzi drobné stavby patria prízemné stavby, napríklad: rôzne prístrešky, práčovne, úschovne bicyklov, kočíkov atď. (plocha nesmie presiahnuť 25 m2 a výšku 5 m) a podzemné stavby, napríklad pivnica, žumpa (plocha nesmie presiahnuť 25 m2 a hĺbku 3 m). Okrem uvedených sa v zmysle § 139b ods. 8 stavebného poriadku za drobné stavby považujú aj oplotenie, prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu, nástupné ostrovčeky hromadnej verejnej dopravy, priechody cez chodníky a na susedné pozemky, priepusty a pod., reklamné stavby, na ktorých najväčšia informačná plocha je menšia ako 3 m2.

    Stavebný zákon obsahuje aj výpočet stavieb, ktoré pod pojem drobná stavba nemôžu patriť, napríklad „stavby skladov horľavín a výbušnín, stavby pre civilnú ochranu, stavby pre požiarnu ochranu, stavby uránového priemyslu a jadrových zariadení, vodné stavby, stavby čerpacích staníc kvapalných palív, skvapalnených plynov alebo stlačených plynov pre pohon motorových vozidiel, stavby prečerpávacích staníc horľavých kvapalín, horľavých plynov a stavby plniarní tlakových nádob horľavým plynom alebo horenie podporujúcim plynom.“

    3. Stavebné povolenie pre jednoduché stavby

    3.1. Čo je podľa definície jednoduchá stavba

    Podľa ustanovenia § 139b ods.1 stavebného zákona jednoduché stavby sú definované ako: bytové budovy, ktorých zastavaná plocha nepresahuje 300 m2, majú jedno nadzemné podlažie, môžu mať aj jedno podzemné podlažie a podkrovie, stavby na individuálnu rekreáciu, prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a výšku 15 m, oporné múry, podzemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 300 m2 a hĺbka 6 m.   

    Na výstavbu jednoduchej stavby je potrebné získať riadne stavebné povolenie. 

    Výnimočne môže stavebný úrad rozhodnúť v územnom rozhodnutí, že stavebné povolenie nie je potrebné a na uskutočnenie umiestnenej stavby bude postačovať ohlásenie. 

    V praxi prístrešok pre auto možno zaradiť medzi DROBNÉ alebo JEDNODUCHÉ STAVBY. Závisí to predovšetkým od jeho rozlohy. Ak plocha prístrešku pre auto nepresiahne 25 m2, ide o drobnú stavbu. Stavebné povolenie je nie potrebné, postačí ohlásenie obci. Prístrešok však nesmie byť vyšší ako 5 m a používaný na podnikateľské účely. Stavba nad túto hranicu už potrebuje skúmanie vplyvu na životné prostredie, riadne stavebné povolenie a celý úradný priebeh. Prístrešok pre auto s rozlohou presahujúcou 25 m2 patrí medzi jednoduché stavby, na ktoré je potrebné stavebné povolenie. Pre pohodlné parkovanie dvoch áut musí mať prístrešok pre auto od 30 do 35 m2.

    4. Podklady k žiadosti o stavebné povolenie

    Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre stavbu domu, rekonštrukciu budovy (stavebné úpravy, pri ktorých sa mení vzhľad, priestorové usporiadanie, spôsob užívania, zásahom do nosných konštrukcií), alebo zmenu stavby (prístavba, nadstavba či stavebné úpravy, búranie), realizácia týchto prác sa môže začať až po získaní stavebného povolenia. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia je potrebné podať na príslušnom stavebnom úrade. 

    Hlavným podkladom k získaniu stavebného povolenia je projekt pre stavebné povolenie. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia je úradný doklad, ktorým žiadame o vydanie stavebného povolenia. Podáva sa na príslušnom stavebnom úrade, je to vyplnené tlačivo, ktoré sa odovzdáva spolu s požadovanými prílohami. Podmienky vydania stavebného povolenia sa môžu mierne líšiť od úradu k úradu, od kraja ku kraju, preto je najlepšie informovať sa vopred o všetkých potrebných náležitostiach priamo na vašom stavebnom úrade a od príslušných pracovníkov zistiť, aké tlačivá a podklady potrebujete, resp. aký je požadovaný počet kópií. Oficiálne tlačivo žiadosti na vydanie stavebného povolenia môžete získať na príslušnom stavebnom úrade, prípadne na webovej stránke úradu.  

    Podklady potrebné k vydaniu stavebného povolenia musíte mať vypracované skôr než podáte žiadosť na príslušnom stavebnom úrade. Stavebné povolenie je potrebné začať vybavovať v dostatočnom predstihu, pretože ho na úrade nevybavíte len tak na počkanie.

    5. Vydanie stavebného povolenia

    Získali ste všetky potrebné stanoviská a vyjadrenia a kompletne vyplnenú žiadosť o vydanie stavebného povolenia spolu s príslušnými prílohami ste odovzdali na stavebnom úrade v mieste, kde sa nehnuteľnosť nachádza a kde sa stavba bude realizovať. Nezostáva potom nič iné, len čakať. Stavebný úrad má zákonnú lehotu na vyjadrenie. Začína sa stavebné konanie, ktoré prebehne úspešne, ak sa nezistia žiadne chyby v projekte alebo ak konanie nenaruší nesúhlas dotknutých osôb. Ak vaša dokumentácia nie je úplná, úrad môže požiadať o doplnenie alebo vydať rozhodnutie o zamietnutí vašej žiadosti.

    Žiadosť o stavebné povolenie nemusí podať investor, hoci ju zvyčajne podáva. Ak nemáte čas alebo vôľu absolvovať celý tento postup sami, oveľa pohodlnejší variant, ktorý môžete využiť, je požiadať o tieto služby firmu alebo nejakú inú osobu (napríklad projektanta), ktorá vás v stavebnom konaní pred úradmi bude zastupovať na základe splnomocnenia a vybaví za vás stavebné povolenie. Okrem toho nás môžete kontaktovať na daibau.sk, keďže spolupracujeme s odborníkmi zo všetkých oblastí stavebníctva, ktorí vám budú vedieť poradiť.

    Ak sa pustíte do stavby bez patričných povolení, majte na pamäti, že ide o nepovolenú stavbu (čiernu stavbu), ktorá je postavená bez stavebného povolenia alebo v rozpore so stavebným povolením.

    Stavebný úrad po preskúmaní stavu môže nariadiť odstránenie stavby, ak nespĺňa zákonom stanovené technické požiadavky, alebo je v rozpore s verejným záujmom – čo bude znamenať podstatne vyššie náklady, ako je suma, ktorú potrebujete vyčleniť na získanie stavebného povolenia, alebo môže dôjsť k dodatočnému povoleniu stavby, za podmienky, že predložíte žiadosť o dodatočné stavebné povolenie spolu s požadovanou projektovou dokumentáciou a s poplatkom.

    Odborný článok 1569
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 448 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    8.7
    0

    KOSI s.r.o.


    8.7
    0

    Tama architekti


    10
    1

    MCH dozoring s.r.o.


    10
    2

    Kelbel s.r.o


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené