Pre oblasť
    Dobré skutky vytvárajú hrdinov!

    Žiadosť o vydanie stavebného povolenia

    Článok si prečítalo viac ako 1252+ používateľov
    Pokiaľ ide o stavbu domu, tá nám prináša nielen veľa radosti, ale aj mnoho starostí. Treba si uvedomiť, že v žiadnom prípade netreba konať a rozhodovať unáhlene, keďže v dome, ktorého stavbu plánujete, možno budete bývať celý život. Pred začiatkom prác na stavbe rodinného domu alebo akejkoľvek inej budovy je potrebné získať stavebné povolenie. Tento dokument sa vyžaduje aj pri zmene stavby (prístavba, nadstavba, stavebné úpravy...). Žiadosť o vydanie stavebného povolenia sa podáva na príslušnom stavebnom úrade. Keďže sa podmienky vydania konkrétneho stavebného povolenia môžu v niektorých veciach líšiť, je dobré vopred sa informovať na stavebnom úrade v meste alebo obci, kde sa chystáte stavať. 
    Odborný článok 1252
    stavebne povolenie
    Máme 446 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    Kto podáva žiadosť o stavebné povolenie: stavebník, iná fyzická alebo právnická osoba na základe písomného splnomocnenia   

    Správny poplatok za vydanie stavebného povolenia: stavba rodinného domu - 50 eur

    Pred podaním žiadosti o stavebné povolenie je potrebné vykonať niekoľko krokov. Jedným z nich je výber pozemku, pri ktorom by hlavnými kritériami mali byť lokalita, tvar, orientácia, vybavenosť inžinierskymi sieťami, občianska vybavenosť, dostatok zelene a dopravná dostupnosť. Odporúčame výber pozemku konzultovať so stavebným inžinierom, alebo architektom, aby ste sa ubezpečili, že váš projekt je vhodný pre daný typ pozemku. Pozemok, ktorý nie je napojený na inžinierske siete, bude ich zavedením značne predražení.

    Ďalším krokom je zadováženie projektu. Jednou z možností môže byť hotový projekt z katalógu, ďalšou možnosťou je vypracovanie projektu zveriť do rúk architektovi. Bez projektu vám žiadny stavebný úrad nevydá stavebné povolenie. 

    Keď máte projekt vypracovaný, môžete začať vybavovať územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Žiadosť o vydanie územného rozhodnutia a stavebného povolenia sa podáva na príslušný stavebný úrad. Informácie o tom, aké doklady potrebujete k uvedeným žiadostiam, vám najlepšie poskytnú priamo na stavebnom úrade, ktorý odporúčame navštíviť ešte pred podaním žiadostí. Väčšinou býva, že pri oboch žiadostiach sú potrebné rovnaké dokumenty.

    1. Čo je žiadosť o stavebné povolenie?

    Stavebné povolenie je rozhodnutie stavebného úradu, ktoré vám umožní začať so stavbou vášho domu. Hlavným podkladom k získaniu stavebného povolenia je projekt pre stavebné povolenie. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia je úradný doklad, ktorým žiadame o vydanie stavebného povolenia. Podáva sa na príslušnom stavebnom úrade, je to vyplnené tlačivo, ktoré sa odovzdáva spolu s požadovanými prílohami. Podmienky vydania stavebného povolenia sa môžu mierne líšiť od úradu k úradu, preto je najlepšie informovať sa vopred o všetkých potrebných náležitostiach priamo na vašom stavebnom úrade, aj o požadovanom počte kópií. Oficiálne tlačivo žiadosti na vydanie stavebného povolenia môžete získať na príslušnom stavebnom úrade, prípadne na webovej stránke úradu. 

    2. Čo obsahuje žiadosť o vydanie stavebného povolenia?

    2.1. Údaje, ktoré musí obsahovať žiadosť o vydanie stavebného povolenia

    Určite vás zaujíma, ktoré údaje obsahuje žiadosť o stavebné povolenie. Stavebné úrady  vypracúvajú žiadosť v súlade s ustanoveniami stavebného zákona. Nižšie uvádzame, ktoré údaje je potrebné uviesť v žiadosti o stavebné povolenie a prílohy, ktoré musíte predložiť spolu so žiadosťou o stavebné povolenie. Odporúčame vám dôkladne si všetko preštudovať. Je potrebné dbať na správne vyplnenie údajov v žiadosti o stavebné povolenie. Ak podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia nebude neúplná, resp. nebude obsahovať všetky zákonné náležitosti, stavebný úrad vyzve stavebníka na ich opravu či doplnenie, čím sa môže proces vydania stavebného povolenia môže zbytočne predĺžiť aj o niekoľko mesiacov. Ak nedostatky neodstránite v stanovenej lehote, stavebný úrad konanie zastaví a budete musieť stavebné povolenie vybavovať znova.

    Žiadosť o stavebné povolenie obsahuje:

    • meno a priezvisko (názov) a adresu (sídlo) navrhovateľa (stavebníka),
    • druh, účel a miesto stavby, 
    • predpokladaný dátum ukončenia výstavby (ak ide o dočasnú stavbu, dobu jej trvania),
    • parcelné čísla a druhy (kultúry) stavebného pozemku, podľa katastra nehnuteľností a parcelné čísla susedných pozemkov a susedných stavieb alebo ostatných pozemkov, ktoré sa majú použiť ako stavenisko,
    • keď ide o pozemky, na ktorých stavba bude uskutočňovaná, resp. k jestvujúcej stavbe, treba uviesť, či má stavebník vlastnícke alebo iné právo,  
    • meno a priezvisko (názov) a adresu (sídlo) projektanta stavby,
    • spôsob realizácie stavby: či ju bude stavať zhotoviteľ alebo práce budete vykonávať svojpomocne,
      základné údaje o stavbe,
    • mená a adresy účastníkov stavebného konania, ktorí sú stavebníkovi známi, 
    • náklady stavby...

    K žiadosti o stavebné povolenie treba priložiť:

    • doklady, ktorými stavebník preukazuje, že je vlastníkom pozemku alebo stavby alebo že má k pozemku či stavbe iné právo, ktoré ho oprávňuje zriadiť na pozemku požadovanú stavbu alebo vykonať zmenu stavby... (list vlastníctva),
    • projektová dokumentácia stavby (projekt stavby), ktorú vypracovala oprávnená osoba v troch vyhotoveniach (sprievodná správa, súhrnná technická správa, pôdorysy, rezy, pohľady, projekty inštalácií, statický posudok, požiarna ochrana...). Niektoré stavebné úrady nevyžadujú niektoré časti projektovej dokumentácie, preto je dobre vopred sa informovať na príslušnom stavebnom úrade, čo sa bude v projekte vyžadovať.
    • rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy, posúdenia alebo iné opatrenia dotknutých orgánov štátnej správy a obce,
    • doklady o rokovaniach s účastníkmi stavebného konania, ak sa konali pred podaním žiadosti,
      ak ide o stavbu uskutočňovanú svojpomocne, vyhlásenie stavebného dozoru alebo kvalifikovanej osoby, že bude zabezpečovať odborné vedenie uskutočňovania stavby,
    • doklad o uhradení správneho poplatku. 

    Uvedené náležitosti majú iba informatívny charakter, nie je to presný postup na získanie stavebného povolenia. Prílohy, ktoré sú potrebné k žiadosti, môžu sa líšiť v závislosti od požiadaviek úradu, mesta či obce. Každý úrad môže požadovať doplnenie vyjadrení od iných inštitúcií. 

    Existuje možnosť žiadosť o stavebné povolenie podať aj elektronicky, hoci sa v praxi táto možnosť používa menej, práve kvôli veľkosti potrebných príloh.

    3. Lehota na rozhodnutie a vydanie stavebného povolenia

    Určite netreba počítať s tým, že existuje vydanie stavebného povolenia na počkanie. Ak plánujete začať stavať dom niekedy na jar, stavebným povolením sa treba začať zaoberať najneskôr v zime.   

    Stavebné konanie sa začne po zaplatení správneho poplatku a predložení žiadosti o stavebné povolenie. Pred podaním žiadosti o stavebné povolenie je potrebné mať právoplatné územné rozhodnutie. V niektorých prípadoch je možné spojiť územné konanie a stavebné konanie a vybaviť všetko naraz.

    Po podaní žiadosti stavebný úrad má ustanovenú 60-dňovú lehotu, dokedy musí rozhodnutie vydať, to však iba v prípade, ak je žiadosť kompletná, ak ste nezabudli na žiadne prílohy. Zvyčajne ide o zložitejšie prípady. Rôzne inštitúcie majú na vyjadrenie lehotu 30 dní od začatia konania. Ak správny orgán nemôže rozhodnúť do 30, prípadne do 60 dní, je povinný o tom účastníka konania s uvedením dôvodov upovedomiť. Proces je takmer nemožné urýchliť, preto počítajte s tým, že v niektorých obciach sa bude čakať dlhšie.

    Žiadosť o vydanie stavebného povolenia musí obsahovať všetku zákonom predpísanú dokumentáciu
    Žiadosť o vydanie stavebného povolenia musí obsahovať všetku zákonom predpísanú dokumentáciu

    4. Kto vydáva stavebné povolenie?

    Stavebné povolenie vydáva stavebný úrad, ktorý je poverený vydávaním stavebných povolení pre obec (územie), kde sa nachádza váš pozemok. V mestách je to mestský úrad, vo veľkých  mestách (napr. Bratislava, Košice…), to môže byť stavebný úrad v jednotlivých mestských častiach.

    5. Kto podáva žiadosť o stavebné povolenie?

    Žiadosť o vydanie stavebného povolenia nie je doklad, ktorý je viazaný na stavebníka (konkrétnu právnickú alebo fyzickú osobu). To znamená, že žiadosť nemusí podať investor, hoci ju zvyčajne podáva. Oveľa pohodlnejší variant, ktorý môžete využiť, je požiadať o tieto služby firmu alebo nejakú inú osobu (napríklad projektanta), ktorá vás v stavebnom konaní pred úradmi bude zastupovať na základe splnomocnenia a vybaví za vás stavebné povolenie.  

    Odporúčame Vám oboznámiť sa so všetkými týmito informáciami počas konania na oficiálnych stránkach kompetentných miestnych úradov.

    6. Koľko stojí získanie stavebného povolenia?

    Celkové náklady na stavbu a získanie stavebného povolenia závisia od veľkosti stavby, náročnosti stavby, náročnosti terénu, na ktorom sa bude stavať, ale aj od samotného projektanta-architekta. 

    Projekt pre stavebné povolenie pre priemerný dom, kde je v cene zahrnutý koncepčný architektonický plán, vybavenie všetkých potrebných povolení, vedenie konania, vypracovanie štúdie a ďalších požadovaných výkazov, stojí približne 3 000 EUR. 

    Pre samotnú stavbu je tiež potrebná projektová dokumentácia na realizáciu stavby, ktorá obsahuje architektonické plány a podrobnosti v mierke 1 : 50, projekt elektroinštalácií, projekt strojových inštalácií, projekt statiky a stavebných konštrukcií, podrobný zoznam stavebných a remeselných prác a kontrolné návštevy stavby počas výstavby. Orientačná cena realizačného projektu je 3 000 EUR. Celý proces stojí 2 000 až 8 000 EUR.

    Výška správneho poplatok za vydanie stavebného povolenia: 

    • stavba rodinného domu: 50 eur,
    • stavba bytového domu: 200 eur, 
    • nadstavba a prístavba: 25 eur (ak nepresiahne 25 m2) alebo: 50 eur (ak stavba túto veľkosť presahuje). 
    • stavebné úpravy dokončených stavieb na rekreáciu: 35 eur a bytových domov: 100 eur.

    Ak je súčasťou výstavby domu oplotenie, studňa, oporné múry, samostatná garáž alebo iné stavby, o výslednej sume poplatku sa informujte na príslušnom stavebnom úrade. Za každú z týchto stavieb sa platí osobitný správny poplatok.

    Žiadosť o predĺženie platnosti stavebného povolenia: 

    • pre právnickú osobu: 100 eur
    • pre fyzickú osobu: 30 eur

    Poznámka: uvedené ceny majú iba informatívny charakter. Pokiaľ ide o presnú výšku poplatkov, dozviete sa to na príslušnom stavebnom úrade v mieste realizácie stavby vášho domu alebo nejakej inej stavby. 

    7. Schválená žiadosť o stavebné povolenie

    Stavba domu nezačína realizáciou základov, ale ako sme už uviedli, výberom vhodného pozemku a vybavením príslušných povolení na stavebnom úrade. Po doručení žiadosti o vydanie stavebného povolenia, troch vyhotovení projektu na stavebné povolenie a všetkých vyjadrení účastníkov stavebného konania, má stavebný úrad zákonom určenú lehotu na vyjadrenie k tejto žiadosti. V prípade úspešného priebehu konania stavebný úrad vydá stavebné povolenie a po nadobudnutí jeho právoplatnosti môžete začať so stavbou domu.

    Stavebné povolenie je platné dva roky odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť, pokiaľ stavebný úrad v odôvodnených prípadoch neurčí na začatie stavby dlhšiu lehotu. To znamená, že do dvoch rokoch od nadobudnutia platnosti je nutné začať s výstavbou, inak povolenie stratí platnosť a potom je nevyhnutné o stavebné povolenie opätovne požiadať.

    Ak nastanú udalosti, ktoré posunú termín začatia výstavby, stavebník musí písomne požiadať príslušný stavebný úrad o predlženie platnosti stavebného povolenia. Na tieto účely existuje osobitná žiadosť o predlženie platnosti stavebného povolenia.

    Po dokončení domu, pred jeho užívaním, stavebník musí požiadať stavebný úrad o vydanie kolaudačného rozhodnutia.

    Odborný článok 1252
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie?

    Máme 446 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 446 realizátorov v oblasti Projekt pre stavebné povolenie
    8.7
    0

    Ing.arch. Juraj Ženiš


    8.6
    0

    Mgr. art. Ivan Hrčka, architektonické služby


    8.7
    0

    Beňuška topinka architekti, s.r.o.


    8.7
    0

    DMArchitekti s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené