Pre oblasť

    Tepelné čerpadlo Daikin – znížte svoj účet za kúrenie

    Článok si prečítalo viac ako 1511+ používateľov
    V súčasnosti si stále viac a viac ľudí uvedomuje dôležitosť zodpovedného prístupu pri ochrane nášho spoločného životného prostredia, hľadá spôsoby ako znížiť uhlíkovú stopu a zefektívniť prevádzku domácich zariadení a spotrebičov. Preto nie je prekvapujúce, že tepelné čerpadlá sa stali obľúbeným riešením pre všetkých, ktorí hľadajú energeticky efektívny a cenovo výhodný spôsob vykurovania svojho domova. Tepelné čerpadlo Daikin sa môže zdať ako dokonalé riešenie, predsa, skôr než sa preň rozhodnete, je potrebné zodpovedať niekoľko otázok.
    Odborný článok 1511
    tepelne cerpadlo daikin
    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Pred kúpou tepelného čerpadla Daikin

    Prvá vec, ktorú treba pochopiť, je, že tepelné čerpadlo môže znamenať značné počiatočné náklady. Inštalácia tepelného čerpadla tiež môže byť náročná úloha. Pred montážou je dôležité, aby odborník skontroloval aktuálnu spotrebu tepla a izoláciu vo Vašom dome. Ak uvažujete o tepelnom čerpadle zem-voda, je potrebné zistiť, aký je stav na pozemku, ak uvažujete o tepelnom čerpadle voda-voda, je potrebné zistiť stav podzemnej vody, či existuje vhodný zdroj vody a podobne. Samozrejme, odborník, ktorého budete konzultovať, musí poznať aj vaše osobitné potreby a priania týkajúce sa vykurovania a chladenia vášho domova.

    2. Prečo je tepelné čerpadlo Daikin dobrou investíciou?

    Aby ste pochopili, prečo je tepelné čerpadlo Daikin dobrou investíciou, musíte sa na veci pozrieť širšie a zistiť, ako dlhodobé výhody prevažujú nad počiatočnými nákladmi. Je päť skvelých dôvodov, prečo sa do tepelného čerpadla oplatí investovať čas aj peniaze.

    Tepelné čerpadlá sú obľúbeným riešením pre každého, kto hľadá energeticky efektívny a cenovo výhodný spôsob vykurovania svojho domova, zdroj: Daikin
    Tepelné čerpadlá sú obľúbeným riešením pre každého, kto hľadá energeticky efektívny a cenovo výhodný spôsob vykurovania svojho domova, zdroj: Daikin

    2.1. Tepelné čerpadlo Daikin prináša z dlhodobého hľadiska výrazné úspory

    Hoci sú tepelné čerpadlá značnou vstupnou investíciou, niet pochýb o tom, že sú z dlhodobého hľadiska cenovo výhodné a ušetria vám nemalé peniaze. Ak hľadáte lacnejšie a jednoduchšie spôsoby, ako urobiť vaše bývanie energeticky efektívnejším a ušetriť na účtoch za energie, pravdepodobne budú pre vás vhodnejšie iné riešenia, ako napríklad zateplenie strechy alebo fasády.

    Navyše, ak v súčasnosti využívate palivové drevo na vykurovanie domu a vody, tepelné čerpadlo vám v krátkodobom horizonte nemusí poskytnúť želanú finančnú úsporu, a bude trvať o niečo dlhšie, kým sa vám investícia do tepelného čerpadla vráti. Ak však v súčasnosti na vykurovanie domu využívate vykurovací olej, elektrinu, plyn alebo tuhé palivá (pelety), tepelné čerpadlo je dobrým spôsobom, ako znížiť uhlíkovú stopu a ušetriť na účtoch za energiu.

    2.2. Tepelné čerpadlá Daikin vám môžu zabezpečiť vykurovanie, chladenie a ohrev vody

    Skutočnou výhodou technológie tepelných čerpadiel je ich všestrannosť. Spôsob, akým tepelné čerpadlá využívajú energiu z prírody, znamená nižšiu spotrebu elektriny vďaka procesu premeny tepla, takže tepelné čerpadlá môžu byť mimoriadne efektívnym riešením pre všetky potreby vykurovania, chladenia a prípravy teplej vody v domácnosti.

    Bez ohľadu na to, či už máte doma podlahové kúrenie, radiátorové kúrenie alebo elektrické ohrievače vody – za predpokladu, že si vyberiete správny typ a výkon tepelného čerpadla – tepelné čerpadlo je skonštruované univerzálne, aby sa dalo pripojiť k akémukoľvek  existujúcemu systému a poskytovalo komfortné, teplé miestnosti a ohrievanú vodu, bez ohľadu na počasie.

    2.3. Pre každý typ domu existuje vhodný typ tepelného čerpadla

    Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že všetky tepelné čerpadlá plnia rovnakú úlohu, navzájom sa môžu veľmi líšiť. Pre každý dom, vzhľadom na jeho potreby a požiadavky, je k dispozícii vhodný typ tepelného čerpadla. Pri novostavbe je dobrou voľbou napríklad nízkoteplotné tepelné čerpadlo vzduch-voda. Nové budovy sú totiž zvyčajne postavené podľa moderných štandardov, a preto sú dobre tepelne izolované.

    Staršie domy budú vyžadovať trochu viac prípravy. Pred inštaláciou tepelného čerpadla sa odporúča ich zatepliť a pokiaľ je to možné, vymeniť jednoduché zasklenie za dvojsklo alebo trojsklo. Odporúča sa urobiť základný prieskum a využiť existujúce návody, ktoré vám pomôžu vybrať si správne tepelné čerpadlo, ktoré bude vyhovovať vašim individuálnym okolnostiam a potrebám.

    Pre každý dom vzhľadom na jeho potreby a požiadavky je k dispozícii vhodný typ tepelného čerpadla, zdroj: Daikin
    Pre každý dom vzhľadom na jeho potreby a požiadavky je k dispozícii vhodný typ tepelného čerpadla, zdroj: Daikin

    2.4. Tepelné čerpadlo Daikin má dlhú životnosť

    Hypoteticky môže byť životnosť tepelného čerpadla až 50 rokov, v priemere sa životnosť dobre udržiavaného systému tepelného čerpadla pohybuje v rozmedzí od 20 do 30 rokov. Vzhľadom na technologický pokrok a zmeny v legislatíve môže mať zmysel vymeniť tepelné čerpadlo aj o niečo skôr. Bez ohľadu na to ušetríte počas tejto doby obrovské množstvo peňazí a znížite emisie oxidu uhličitého.

    2.5. Tepelné čerpadlo Daikin je bezpečnejšie a spoľahlivejšie ako tradičné vykurovacie systémy

    Tepelné čerpadlá sú bezpečnejšie ako vykurovacie systémy založené na spaľovaní paliva. Ich používanie je bezpečné a na výrobu tepla nemusia spaľovať palivo, pretože fungujú na elektrinu. Vyhnete sa tak riziku úniku paliva a vznietenia. Tepelné čerpadlo tiež neprodukuje dym ani lokálne emisie, čím sa eliminuje riziko otravy oxidom uhoľnatým. Aj keď sú moderné plynové kotly oveľa bezpečnejšie ako kedysi, existuje určitá miera rizika úniku oxidu uhoľnatého a dokonca aj výbuchu.

    Odborná rada zo spoločnosti NEXT KLIMA

    1. Čo je to tepelné čerpadlo a ako ho vybrať?

    Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva zdroje energie chladiva a chladiaceho okruhu na vykurovanie domacností a na ohrev teplej úžitkovej vody. Pracuje na princípe nízkopotenciálového tepla z okolia (t. j. z vody, vzduchu, zeme či odpadového tepla), kedy jeho prečerpaním pomocou kompresora a chladiva dôjde ku zmene teploty na úroveň využiteľnú vo vykurovacom systéme. Základná perspektíva tepelných čerpadiel je to, že do globálneho teplotného otepľovania planéty sa priamo nepridáva teplo zo spaľovania akéhokoľvek paliva. Pri výbere by som bol opatrný. Nie je to zariadenie, ktoré sa da vyklikať na e-shope. Je potrebná odborná konzultácia s realizátorom tepelného čerpadla, taktiež s inštalatérom vykurovania a v neposlednom rade s projektantom objektu alebo domu, kde sa bude inštalovať tepelné čerpadlo.

    2. Aká je cena tepelných čerpadiel v porovnaní s ostatnými zdrojmi tepla? Oplatí sa kúpa?

    Momentálne na našom trhu je nespočetné množstvo značiek, ktoré ponúkajú tepelné čerpadlo. Definoval by som to takto: základný princíp obchodu - čím väščí dopyt, tým drahší produkt. Momentálne nás od 1. 4. 2023 znovu čaká nárast cien tepelných čerpadiel, konkrétne značky DAIKIN. Pevne verím, že aj ostatných renomovaných výrobcov tepelných čerpadiel čaká takáto zmena ohľadom ceny, nakoľko ceny vstupných materálov, potrebných na výrobu, neustale rastú. Momentálne je cenníkova cena najčastejšie montovaného TČ zn. Daikin zhruba niečo cez 10 000 €. Sme radi, že nám organizácia SIEA umožňuje poskytovať štátnu dotáciu na TČ, a to až 3400 € na TČ.

    Záver: TČ je prvotná investícia väčšia, ale prevádzkové náklady sú nižšie v porovnaní s inými zdojmi tepla, akými sú: plyn, drevo, pelety a elektrické vykurovanie.

    3. Prečo je práve tepelné čerpadlo Daikin skvelá voľba a prečo ho odporúčate svojim zákazníkom?

    Prečo práve TČ Daikin: Daikin je na trhu v oblasti chladenia od roku 1924. Teda značka Daikin sa venuje iba chladeniu a neustále vyvýja nové vylepšenie technologií.

    V našej 5-ročnej skúsenosti v segmente tepelné čerpadlá má Daikin svoje popredné miesto v spoľahlivosti, intuitívne ovládanie, kvalita z Japonska.

    Moja rada na záver: chcel by som spomenúť potenciálnym zákazníkom, aby kládli dôraz pri výbere TČ. Hlavne aby konzultovali s projektantmi kúrenia a nespoliehali sa na firmy, ktoré fungujú zopár mesiacov v oblasti TČ. Nie každá firma správne navrhne výkon TČ. Slovenský paradox: Čím väčší výkon, tým väčšia dotácia od štátu pre zákazníka a väčší zisk.

    Opak je pravdou, mali by sa TČ navrhovať tak, aby boli efektívne pre správnu funkciu vykurovania a pre funkciu vyššieho zárobku.

    Pán Marek Rapavý, spoločnosť NEXT KLIMA

    3. Tepelné čerpadlo Daikin je dobrou investíciou

    Niet pochýb o tom, že inštalácia tepelného čerpadla je vážna investícia z hľadiska času a peňazí. Ak je váš dom alebo byt vhodný (za určitých predpokladov) na optimálne využitie takéhoto systému (dobrá izolácia, dostatok pôdy, dostatok spodnej vody...), dlhodobé výhody investície do tepelného čerpadla môžu byť obrovské.

    Odborný článok 1511
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.8
    8

    Dušan Torák - Hrahovište


    10
    3

    prapex, s. r. o.


    9.4
    1

    MKcompanyPro s.r.o.


    9.6
    0

    SOLARNY DOM, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené