Pre oblasť

    Vysokoteplotné tepelné čerpadlo – výborné riešenie pri modernizácii existujúceho vykurovania

    Článok si prečítalo viac ako 1411+ používateľov
    Určite ste už počuli o tepelných čerpadlách, keďže sa v posledných rokoch o nich veľa hovorí. Tepelné čerpadlá získavajú teplo z obnoviteľných zdrojov energie – pôdy, vody alebo vzduchu, a preto predstavujú jeden z najekologickejších spôsobov vykurovania. Navyše zaručujú energetickú nezávislosť a sebestačnosť.
    Odborný článok 1411
    vysokoteplotne tepelne cerpadlo
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Prečo si vybrať tepelné čerpadlo?

    Vykurovacia sezóna môže mnohým ľuďom priniesť veľa starostí, najmä v súvislosti s nákladmi na energie. Preto pred každou zimou hľadajú riešenia, ako zmodernizovať vykurovací systém tak, aby bol energeticky efektívny, ekologický a predovšetkým cenovo dostupný. Tepelné čerpadlo môže byť na prvý pohľad drahšie ako bežné, takmer zastarané spôsoby vykurovania, no treba si uvedomiť, že vďaka extrémne nízkym nákladom na prevádzku a opravy sa investícia vráti o 6 až 9 rokov v závislosti od typu a stavu existujúceho vykurovacieho systému, energetickej hospodárnosti budovy a typu obstaraného tepelného čerpadla.

    Existujú tri typy tepelných čerpadiel, a to tepelné čerpadlá vzduch-voda, zem-voda a voda-voda. Rozlišujeme vysokoteplotné a nízkoteplotné tepelné čerpadlá.

    Nižšie sa dozviete, aké sú rozdiely medzi vysokoteplotnými a nízkoteplotnými tepelnými čerpadlami.

    2. Čo sú to vysokoteplotné tepelné čerpadlá?

    2.1. Vysokoteplotné tepelné čerpadlá sú ideálne pre rekonštrukciu

    Mnohí si stále mylne myslia, že tepelné čerpadlo je riešením len pre novostavby s novými vykurovacími systémami (s tepelným čerpadlom), čo nie je pravda. Vysokoteplotné tepelné čerpadlo je ideálne pri modernizácii existujúcich budov a vykurovacích systémov. Výhodou vysokoteplotného tepelného čerpadla je, že umožňuje ponechať existujúce vykurovacie telesá (radiátory, konvektory a pod.). Je to možné vďaka extrémne vysokej teplote vykurovacej vody 80 °C, ktorú je schopné dosiahnuť vysokoteplotné tepelné čerpadlo.

    Je to určite viac ako len obyčajné alebo nízkoteplotné tepelné čerpadlo používané na inštaláciu nových vykurovacích systémov. Staršie radiátory a konvektory potrebujú na vykúrenie miestnosti, v ktorej sa nachádzajú, podstatne viac tepla ako potrebuje napr. podlahové kúrenie. Okrem toho fasády starších budov sú často zle izolované, potrebu vykurovania už nemôže plne zaistiť existujúce vykurovanie.   

    2.2. Vysokoteplotné tepelné čerpadlá a nízke teploty 

    Ďalšou výhodou je, že vysokoteplotné čerpadlo funguje perfektne aj pri extrémne nízkych teplotách. Znížená prevádzka nastáva až pri -25 °C. Posledné roky však badáme, že sú zimy miernejšie ako pred niekoľkými rokmi. Mnoho ľudí sa obáva, že tepelné čerpadlo v kombinácii so starým alebo existujúcim vykurovacím systémom nebude schopné pracovať pri nižších teplotách ako úplne nový vykurovací systém. Presne tento typ problému rieši vysokoteplotné čerpadlo.

    Vysokoteplotné tepelné čerpadlo umožňuje napojenie na existujúci radiátorový vykurovací systém, preto je dobrým riešením pri rekonštrukcii starých budov, kde nemôžeme alebo nechceme vymieňať celý vykurovací systém
    Vysokoteplotné tepelné čerpadlo umožňuje napojenie na existujúci radiátorový vykurovací systém, preto je dobrým riešením pri rekonštrukcii starých budov, kde nemôžeme alebo nechceme vymieňať celý vykurovací systém

    3. Vysokoteplotné tepelné čerpadlo – prevádzka

    3.1. Vysokoteplotné tepelné čerpadlo – vnútorná a vonkajšia jednotka

    Vysokoteplotné tepelné čerpadlo sa ako každé tepelné čerpadlo skladá z vnútornej a vonkajšej jednotky. Vonkajšia jednotka je tá, ktorá získava energiu z okolia a zdrojom energie môže byť voda, zem alebo vzduch. Okrem spomínaných dvoch jednotiek disponuje aj zásobníkom teplej vody. Vonkajšia jednotka tepelného čerpadla zachytáva teplo z okolia a odovzdáva ho vnútornej jednotke, kde sa teplonosné médium ďalej ohrieva. Bez ohľadu na zdroj tepla je médiom alebo nosičom tepla vždy voda.

    Neoddeliteľnou súčasťou tepelného čerpadla je zásobník teplej úžitkovej vody, ktorá sa využíva v kúpeľni, kuchyni a na iných miestach, kde je zdroj tečúcej vody.

    3.2. Tri okruhy

    Pozrime sa bližšie na to, ako vlastne funguje vysokoteplotné čerpadlo. Funguje na korelácii medzi teplotou, objemom, tlakom a plynom. Keď stúpa tlak, stúpa aj teplota plynu a naopak – pri poklese tlaku klesá teplota plynu. Vysokoteplotné tepelné čerpadlo, ako každé tepelné čerpadlo, funguje na báze troch okruhov. Prvý je zdroj, z ktorého získava energiu (čerpá teplo), ďalší je studený okruh a tretí je vykurovací systém.

    Vysokoteplotné tepelné čerpadlo sa skladá z vnútornej aj vonkajšej jednotky
    Vysokoteplotné čerpadlo sa skladá z vnútornej aj vonkajšej jednotky

    4. Vysokoteplotné a nízkoteplotné tepelné čerpadlá

    4.1. Aké sú rozdiely medzi vysokoteplotným a nízkoteplotným tepelným čerpadlom?

    Hlavným rozdielom medzi vysokoteplotným a nízkoteplotným tepelným čerpadlom je v skutočnosti oblasť ich použitia. Ako už bolo spomenuté, vysokoteplotné tepelné čerpadlá ponúkajú veľmi ekonomické vykurovanie domu aj pri extrémne nízkych vonkajších teplotách. Preto sú dobrým riešením pre energeticky nehospodárne budovy, akými sú predovšetkým staré, nedostatočne izolované domy. Novostavby totiž treba stavať tak či onak v súlade s energetickými normami, ktoré sa každým rokom sprísňujú.

    Na rozdiel od nízkoteplotného tepelného čerpadla umožňuje vysokoteplotné tepelné čerpadlo aj napojenie na existujúci radiátorový vykurovací systém, takže pri rekonštrukcii objektu nie je potrebné meniť celý vykurovací systém. Napriek tomu jeho výmenou za vysokoteplotné tepelné čerpadlo ušetríte nemalé peniaze.

    Nízkoteplotné tepelné čerpadlá sú vhodnejšie do nových vykurovacích systémov so stropným, podlahovým alebo stenovým vykurovaním alebo na vykurovanie nízkoteplotnými radiátormi, ktoré staršie objekty väčšinou nemajú.

    5. Vysokoteplotné tepelné čerpadlo – cena

    Vysokoteplotné aj nízkoteplotné tepelné čerpadlá umožňujú vysoké úspory a výrazne znižujú náklady na vykurovanie. Nasledujúce porovnania ilustrujú ako rýchlo sa vráti investícia a koľko sa minie na vykurovanie s tepelným čerpadlom.

    Na vykurovanie rodinného domu sa spotrebuje približne 2500 až 3000 litrov vykurovacieho oleja za vykurovaciu sezónu, čo znamená, že za vykurovaciu sezónu je potrebné odpočítať asi  3 000 eur. So systémom tepelného čerpadla zaplatíte za vykurovanie tej istej plochy približne 4-krát menej. Okrem toho nesmieme zabúdať, že tepelné čerpadlo bude ohrievať aj teplú úžitkovú vodu a teda ešte viac zníži celkovú spotrebu energie. Investícia sa vráti o 6 až 9 rokov.

    Netreba zabúdať ani na to, že v prípade kúpy tepelného čerpadla môžete požiadať o štátnu dotáciu, vďaka ktorej môžete výrazne ušetriť. Výška dotácie okrem iného závisí od   konkrétneho modelu tepelného čerpadla. Odporúčame vám dobre sa informovať o možnostiach získania uvedených dotácií.
    Odborný článok 1411
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 860 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    10
    4

    VPK, s.r.o.


    8.6
    0

    KLÍMA LIPTOV s.r.o.


    9.2
    0

    NPE, s.r.o.


    9.6
    0

    Peter Vatrska


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené