Pre oblasť

    Tepelné čerpadlo: rekuperácia, vykurovanie a chladenie

    Článok si prečítalo viac ako 2461+ používateľov
    Všetci poznáme tepelné čerpadlá, ktoré ohrievajú vzduch a úžitkovú vodu, zatiaľ čo reverzibilné tepelné čerpadlá, ktoré umožňujú chladenie, sú o niečo menej známe. Tepelné čerpadlo sa však čoraz častejšie využíva v spojení s ventilačným a rekuperačným systémom. Tu hovoríme o ich kľúčových charakteristikách.
    Odborný článok 2461
    tepelne cerpadlo
    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Čo je tepelné čerpadlo na ohrev vody?

    Tepelné čerpadlo na ohrev vody je inovatívne zariadenie, ktoré využíva obnoviteľné zdroje energie na vykurovanie priestorov a prípravu teplej vody v domácnostiach. Funguje na princípoch charakteristických pre tepelné čerpadlá, ktoré pomocou prírodných procesov z prostredia (vzduchu, zeme a vody) získavajú teplo a odovzdávajú ho vykurovacej sústave a príprave teplej úžitkovej vody. To umožňuje efektívne využívanie energie z prírody, čo vedie k zníženiu emisií skleníkových plynov a nižším prevádzkovým nákladom. 

    2. Aké výhody ponúka tepelné čerpadlo na ohrev vody?

    2.1. Tepelné čerpadlo na ohrev vody je energeticky účinné

    Prvou výhodou tepelného čerpadla na ohrev vody je určite vysoká energetická účinnosť. To znamená nižšiu spotrebu elektriny pri rovnakom množstve vyrobeného tepla a zároveň výrazne nižšie náklady na prípravu teplej vody.

    2.2. Šetrné k životnému prostrediu a ekologické 

    Technológia tepelného čerpadla je jednou z najprijateľnejších, najekologickejších a najudržateľnejších na trhu. Tepelné čerpadlo na ohrev vody využíva na svoju prevádzku obnoviteľné prírodné zdroje, akými sú vzduch, voda alebo zem. Na ilustráciu môžeme uviesť,   že znižuje emisie CO2 až o 60 %.

    2.3. Tepelné čerpadlo na ohrev vody má dlhú životnosť

    Tepelné čerpadlo na ohrev vody je tiež spoľahlivé a odolné, pretože vyžaduje menej pohyblivých častí, čo predlžuje jeho životnosť. Pri správnej údržbe a pravidelnom servise bude perfektne fungovať 20 rokov a viac.

    3. Investícia do tepelného čerpadla na ohrev vody

    3.1. Koľko energie sa dá v priemere ušetriť?

    Úspora pri použití tepelného čerpadla na ohrev vody závisí od viacerých faktorov, akými sú geografická poloha, veľkosť budovy, izolácia budovy a zvolený zdroj energie. Úspory sa  môžu pohybovať medzi 30 % až 50 % v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami. Tento výrazný rozdiel v spotrebe energie sa dlhodobo prejavuje aj ako výrazné zníženie prevádzkových nákladov. 

    3.2. Kedy sa tepelné čerpadlo na ohrev vody oplatí?

    Tepelné čerpadlo sa vyznačuje krátkou dobou návratnosti, zvyčajne približne 6 rokov – v závislosti od počiatočných nákladov, zdroja energie a prevádzkových nákladov. Dôležité je brať do úvahy aj možnosti čerpania štátnych dotácií či stimulov, ktoré môžu urýchliť dobu návratnosti investície.

    Investícia do tepelného čerpadla na ohrev vody je v porovnaní so solárnymi kolektormi takmer 2-krát nižšia a zároveň nemáme problémy s energiou – napríklad v zime, keď je menej slnečných dní, je teplá voda vždy k dispozícii.
    Tepelné čerpadlo na ohrev vody zabezpečuje prípravu teplej úžitkovej vody s nižšími mesačnými nákladmi
    Tepelné čerpadlo na ohrev vody zabezpečuje prípravu teplej úžitkovej vody s nižšími mesačnými nákladmi

    4. Aké výkonné by malo byť tepelné čerpadlo na ohrev vody?

    Priemerná štvorčlenná rodina spotrebuje 200 až 300 litrov teplej úžitkovej vody denne, t. j. 50 až 60 litrov na osobu. Teplota úžitkovej vody je zvyčajne okolo 40 °C. Na zohriatie takého množstva vody na túto teplotu potrebujeme 10 až 14 kWh energie. Tepelné čerpadlo na ohrev vody pracuje tak, že odoberie 6 až 8 kWh energie z vonkajšieho prostredia (miestnosti) a túto energiu použije na ohrev vody. V miestnosti, kde je tepelné čerpadlo umiestnené, klesne teplota vzduchu o 3 až 5 °C. Tepelné čerpadlo na ohrev vody vám okrem teplej úžitkovej vody zaistí aj chladenie pivnice, špajze alebo dielne, kde sú požadované nižšie teploty.

    Odborná rada zo spoločnosti ENERTOP, s.r.o.

    Myslite ekonomicky a vsaďte pri kúrení alebo chladení domu na tepelné čerpadlo

    Výstavba alebo rekonštrukcia domu je nákladná záležitosť, pri ktorej sa dokáže investícia vyšplhať do závratných výšok. Preto je dôležité myslieť ekonomicky a hľadať spôsoby, ako ušetriť na spotrebe energií. Jednou z možností je montáž tepelného čerpadla, ktoré je vhodné aj do nízkoenergetických domov

    Čo je tepelné čerpadlo a kde sa využíva?

    Tepelné čerpadlo je prístroj, ktorý funguje na veľmi jednoduchom a šetrnom princípe. Tento prístroj využíva energiu z vonkajšieho prostredia – zo zeme, vzduchu alebo z vody. Túto energiu následne premieňa na energiu vnútornú, ktorá je zdrojom vykurovania, chladenia alebo ohrevu vody. Tepelné čerpadlá nevyužívajú len veľké výrobné závody, sklady alebo hotely. Čoraz častejšie sa o tepelných čerpadlách hovorí ako o výhodnom spôsobe vykurovania domov, a to predovšetkým v spojení s podlahovým kúrením. Čerpadlo sa dá využiť prakticky v každom dome, či už ide o novostavbu, alebo zrekonštruovaný rodinný dom.

    Prečo sa oplatí investovať do tepelného čerpadla?

    Nedajte sa odradiť počiatočnou investíciou do kúpy a inštalácie tepelného čerpadla. Túto investíciu dokážete znížiť, ak na montáž čerpadla využijete dotáciu zelená domácnosť (SIEA) až do výšky 3400 €. Vďaka čerpadlu dokážete na vykurovaní rodinného domu usporiť takmer 60 % výdavkov na energie. Veľkou výhodou tepelných čerpadiel je i to, že po inštalácii fungujú bez toho, aby ste do chodu zariadenia museli zasahovať. Nezanedbateľný je taktiež fakt, že tepelné čerpadlo absolútne neznečisťuje životné prostredie. Prechod na vykurovanie pomocou čerpadla znamená zníženie energetickej tarify na elektrinu. Ako čerešnička na torte vyznieva informácia, že čerpadlo sa dá napojiť nielen na vykurovanie, ale tiež na klimatizačnú či rekuperačnú jednotku. Odporúčame vám však vsadiť na odborníkov, ktorí vám pomôžu s vybavením potrebnej dokumentácie a môžete sa spoľahnúť aj na ich servis. Firma Enertop je jednotkou na našom trhu v oblasti inštalácie tepelných čerpadiel. Enertop je zárukou kvality a odbornej spôsobilosti v oblasti inštalácie tepelných čerpadiel a solárnych či fotovoltaických systémov.

    Obávať sa nemusíte o životnosť a ani údržbu

    Iste vás zaujíma životnosť tepelného čerpadla. Môžeme vás uistiť, že odborne nainštalované čerpadlo renomovanej značky vám vydrží aj 25 rokov. Skúsenosti firmy Enertop vravia jasnou rečou - ani po 10 rokoch nestrácajú ich tepelné čerpadlá účinnosť a nepotrebujú žiadne nákladné opravy. V prípade poruchy niektorej zo súčastí čerpadla sa dá každý komponent nahradiť a stroj bude fungovať opäť bezchybne. Pozor si dávajte na neodborný zásah do čerpadla a pri poruche vždy privolajte firmu, ktorá vám tepelné čerpadlo inštalovala. Nezanedbajte ani revízie zariadenia, pri ktorých sa preveruje funkčnosť všetkých vonkajších i vnútorných súčastí čerpadla, tepelných senzorov či tlaku. Súčasťou pravidelného servisu je taktiež vyčistenie vonkajšej a vnútornej jednotky. Tepelné čerpadlo bude počas servisu preskúšané a vy si budete istí, že pracuje na plný výkon.

    Pozor pri inštalácii tepelného čerpadla

    Pri inštalácii tepelného čerpadla si dávajte pozor, kde samotné čerpadlo umiestnite, aby ste minimalizovali limit hluku pri prevádzke čerpadla a predĺžili jeho životnosť. Problém s nájdením vhodného miesta za vás vyrieši firma Enertop, ktorá vám vďaka dlhoročným skúsenostiam navrhne optimálne riešenie šité pre potreby vašej domácnosti. Od návrhu, montáže až po servis Enertop postupuje tak, aby čerpadlo fungovalo na plný výkon dlhé roky. Pri výbere miesta pre tepelné čerpadlo platia v zásade tieto pravidlá: tepelné čerpadlo je nutné umiestniť k strojovni rodinného domu a zároveň na miesto, ktoré nie je zaťažované celodenným slnečným žiarením. Umiestnenie do exteriéru znamená zníženie prenikania hluku do vnútorných priestorov. Čerpadlo by nemalo byť nainštalované tesne pri stene domu, na južnej strane a jeho orientáciu prispôsobte tak, aby vypúšťaný vzduch prúdil mimo budovy.

    Pani Ing. Jana Semančíková, spoločnosť ENERTOP, s.r.o.

    tepelne-cerpadlo-realizacia.jpg
    Realizácia tepelného čerpadla - ENERTOP, s.r.o.

    5. Koľko stojí tepelné čerpadlo na ohrev vody?

    Cena tepelného čerpadla na ohrev vody závisí od viacerých faktorov a v zásade zaň zaplatíte 1 500 až 4 000 EUR. Medzi kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú cenu, patrí kapacita zariadenia, zdroj energie, zabudované technologické príslušenstvo a značka. Investícia do tepelného čerpadla zahŕňa náklady na obstaranie, inštaláciu a prípadné úpravy existujúceho vykurovacieho systému.

    6. Tepelné čerpadlo na vykurovanie miestností a ohrev vody

    Vykurovanie celého domu kladie na tepelné čerpadlo úplne iné energetické nároky ako len ohrev úžitkovej vody. Tepelné čerpadlo je zvyčajne pripojené na podlahové, stenové alebo stropné vykurovanie a chladenie. To znamená, že je potrebná vyššia teplota (teplotná úroveň), medzi 50 a 60 °C. Tým sa zníži koeficient výkonu tepelného čerpadla. Systém musí tiež obsahovať akumulačnú nádrž, obehové čerpadlo na úžitkovú vodu a niektoré ďalšie prvky.

    Pri inštalácii systému musíme dbať na to, aby okruhy na ohrev teplej úžitkovej vody a vykurovanie priestorov boli realizované osobitne, aby sa do chladiaceho systému nedostala horúca voda a naopak.

    Tepelné čerpadlo na vykurovanie domu a ohrev úžitkovej vody stojí oveľa viac, pretože vykuruje celý dom. K dispozícii sú tri typy: vzduch-voda, voda-voda a zem-voda. Za tepelné čerpadlo vzduch-voda, ktoré je cenovo najdostupnejšie, zaplatíte najmenej 6 000 EUR.

    7. Tepelné čerpadlo na vykurovanie miestností a ohrev vody, vetranie a chladenie

    Áno, existuje typ tepelného čerpadla, ktoré zahŕňa všetky funkcie súčasne: vykurovanie miestností a ohrev vody, vetranie a chladenie. Pre nízkoenergetické budovy a pasívne domy sa čoraz viac využívajú tepelné čerpadlá s ventilačnými a rekuperačnými systémami. Vetranie a prísun čerstvého vzduchu sú pre naše zdravie veľmi dôležitým faktorom. Napríklad, vzduch v kuchyni je potrebné meniť asi 15-krát denne, v kúpeľni a toalete asi 7-krát denne, chodby a menej využívané miestnosti by sa mali vetrať 5 až 6-krát denne. Tepelné čerpadlo, ktoré má integrovaný rekuperačný systém, vetrá miestnosti a súčasne ich vykuruje.

    Rekuperátor na ohrev čerstvého studeného vzduchu prichádzajúceho z vonkajšieho prostredia využíva teplo použitého vzduchu z miestnosti.

    Takéto tepelné čerpadlo má väčšinou zabudovaný aj 300-litrový ohrievač teplej úžitkovej vody a elektrický ohrievač na dohrievanie v zime,  keď sú teploty nižšie. Tepelné čerpadlo pracuje tak, že využíva teplo odvádzaného vzduchu a ohrieva teplú úžitkovú vodu, tento proces umožňuje rekuperátor.

    Súčasťou rekuperačného ventilačného systému sú okrem rekuperátora aj ploché alebo okrúhle plastové potrubia na odsávanie vzduchu, vonkajšie rošty pre odvod a prívod vzduchu, ktoré musia byť od seba vzdialené najmenej 2 m, a kolektor alebo ohrievač, ktorý ohrieva chladný zimný vzduch, keď teplota klesne pod kritickú hodnotu.

    Technológia tepelných čerpadiel neustále napreduje, preto vám odporúčame, aby ste vždy sledovali novinky, dôkladne sa informovali a vybrali najvhodnejší systém tepelného čerpadla pre váš príbytok.
    Odborný článok 2461
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 862 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    10
    11

    Martin Petro


    9.3
    0

    NAJ Klima s.r.o.


    10
    79

    Mário Paulička


    9.8
    0

    EKOVITAL, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené