Pre oblasť

    Tepelné čerpadlo LG – ako si vybrať to najlepšie

    Článok si prečítalo viac ako 1493+ používateľov
    LG je pôsobivá značka strednej triedy, ktorá ponúka široký sortiment tepelných čerpadiel. Je to dobrá voľba pre majiteľov domov, ktorí chcú nainštalovať nový vykurovací a chladiaci systém alebo len modernizovať existujúci. LG má v ponuke  rôzne modely s výnimočným výkonom. Je to výrobca, ktorý dáva jasný dôraz na atraktívny dizajn, estetický a moderný vzhľad. Používatelia navyše s potešením poznamenajú, že takmer každý systém LG je štandardne dodávaný s rovnakým najmodernejším inovatívnym príslušenstvom na zvýšenie účinnosti, zníženie hluku a zabezpečenie dlhodobej spoľahlivosti.
    Odborný článok 1493
    tepelne cerpadloLGjpg
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Tepelné čerpadlá LG – ako si vybrať tepelné čerpadlo?

    Pri výbere tepelného čerpadla sa nedá improvizovať! Vzhľadom na širokú škálu systémov a parametrov, ktoré je potrebné zvážiť, bude odborné poradenstvo cenné, vďaka ktorému sa možno vyhnúť nákladným chybám.  

    1.1. Tepelné čerpadlo LG – správne odhadnite svoje potreby

    Je nepravdepodobné, že výber tepelného čerpadla LG bude rovnaký, pokiaľ ide o vykurovanie a chladenie novej a dobre izolovanej budovy alebo výmenu vykurovacieho systému v existujúcom zle izolovanom dome. Následne sa vynára ďalšia otázka: tepelné čerpadlo je potrebné na vykurovanie, prípravu teplej úžitkovej vody alebo chladenie v lete?

    Ďalšie charakteristiky, na ktoré treba prihliadať, sa týkajú typu existujúcich vykurovacích zariadení (radiátory, podlahové kúrenie, konvektory). Toto sú niektoré dôležité parametre, ktoré pomáhajú určiť typ a výkon vhodného tepelného čerpadla pre vašu domácnosť.

    Užitočné informácie: Ak je vaše tepelné čerpadlo predimenzované (nie je podľa vašich potrieb), prejaví sa to vyššími obstarávacími nákladmi, vyššou spotrebou energie a kratšou životnosťou. Naopak, ak je vaše tepelné čerpadlo poddimenzované, nebude schopné pokryť všetky vaše potreby a záložný systém sa bude používať príliš často.

    1.2. Tepelné čerpadlo LG - aký typ si vybrať?

    Systém tepelného čerpadla vzduch-voda sa najčastejšie používa pri rekonštrukciách existujúcich budov. Ak bola inštalácia vykonaná správne, investícia sa v závislosti od okolností rýchlo vráti (3 až 5 rokov). Geotermálne tepelné čerpadlá (čerpajúce energiu zo zeme) alebo hydrotermálne (čerpajúce energiu z vody) sú väčšinou vyhradené pre novostavby z dôvodu vysokých obstarávacích a montážnych nákladov, ale aj zložitých administratívnych a realizačných postupov. 

    Tepelné čerpadlá LG – vysokoteplotné tepelné čerpadlo na vykurovanie miestností a úžitkovej vody, zdroj: LG
    Tepelné čerpadlá LG – vysokoteplotné tepelné čerpadlo na vykurovanie miestností a úžitkovej vody, zdroj: LG

    2. Tepelné čerpadlá vzduch-voda 

    2.1. LG Therma V – tepelné čerpadlá vzduch-voda 

    Čerpadlá tohto typu predstavujú rôzne možnosti úspory energie na vykurovanie a ohrev vody v domácnosti. Nahradením tradičného vykurovania plynom, olejom alebo tuhými palivami dokáže tepelné čerpadlo LG Therma V výrazne znížiť emisie CO2 a spotrebu energie. Pretože zariadenie absorbuje teplo z vonkajšieho vzduchu, spotrebuje menej energie ako bežné vykurovacie systémy. LG Therma V split má 100 % výkon pri vonkajších teplotách až do -7 °C.

    2.2. Nová séria monoblokových tepelných čerpadiel LG R32

    Tepelné čerpadlo LG R32 už teraz má veľký vplyv na trh s tepelnými čerpadlami pre domácnosti. Monoblok je kompaktná jednotka typu všetko v jednom, konštrukčne je navrhnutá tak, že má nízku spotrebu energie a patrí do triedy energetickej účinnosti A+++. Jednotky obsahujú revolučný R1-Scroll kompresor. Skvele sa hodí na vnútornú alebo vonkajšiu stenu budovy a je priamo napojená na systém ústredného kúrenia a zásobník teplej vody, ak zároveň ohrieva úžitkovú vodu.

    Tepelné čerpadlá LG – široká škála výkonov, zdroj: LG
    Tepelné čerpadlá LG – široká škála výkonov, zdroj: LG

    2.3. Tepelné čerpadlo LG Split

    Ako už názov napovedá, splitové systémy pozostávajú z dvoch jednotiek – vonkajšej jednotky, ktorá sa spája s vnútornou jednotkou. Ich výhodou oproti monobloku je, že vonkajšia jednotka môže byť od vnútornej jednotky vzdialená až 50 m. Nepotrebuje komín ani nemusí stáť pri vonkajšej stene. Vnútornú jednotku je možné umiestniť do skrine, garáže, pod schodisko alebo na povalu (podkrovie).

    Existujú dva typy splitových systémov. Nízkoteplotné, ktoré dosahujú teplotu výstupnej vody až 65 °C a vysokoteplotné, ktoré dosahujú teplotu výstupnej vody až 80 °C. Vhodný typ čerpadla závisí od požiadaviek vašej domácnosti a najlepšie vám poradí odborník, výrobca alebo dodávateľ, ktorý vám navrhne typ a veľkosť, ktorú budete potrebovať.

    Tepelné čerpadlá LG – vnútorná a vonkajšia jednotka, zdroj: LG
    Tepelné čerpadlá LG – vnútorná a vonkajšia jednotka, zdroj: LG

    Odborná rada zo spoločnosti Klima LG, s. r. o.

    1. Čo je tepelné čerpadlo a ako ho vybrať?

    Je viac kategórií tepelných čerpadiel. Hoci si to väčšina zákazníkov neuvedomuje, najčastejšie ide o tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Je to každá klimatizačná jednotka, ktorá má funkciu kúrenia v reverznom režime. Najbežnejšie a cenovo asi najdostupnejšie býva tepelné čerpadlo vzduch-voda. Vonkajšia jednotka sa umiestňuje do exteriéru a vnútorná (tzv. hydrobox alebo hydromodul) je vo vnútri obytného priestoru a napája sa do vykurovacieho systému. Zdrojom energie je vonkajší vzduch, z ktorého dokáže tepelné čerpadlo využívať energiu aj pri extrémnych mrazoch. Energia je týmto spôsobom odovzdávaná zo vzduchu do vody, odkiaľ je následne používaná pre vykurovanie a ohrev teplej vody. Používajú sa pre rodinné a bytové domy, administratívy, prevádzky, školy... Podľa vyhotovenia môžu byť aj tzv. splitové alebo delené jednotky, tie bývajú montované častejšie, alebo monobloky, ktoré sa umiestňujú celé do exteriéru a dnu vstupuje už ohrievaná voda. Posledná kategória tepelných čerpadiel je tepelné čerpadlo zem-voda alebo voda-voda. Tieto čerpadlá sú špecifické, je na investorovi, či sa pre takéto riešenie rozhodne.

    2. Prečo sa oplatí investovať do tepelného čerpadla?

    Investícia do tepelného čerpadla sa každopádne oplatí, je tam relatívne rýchla návratnosť počiatočnej investície, pri novostavbe vám stačí odber jedného druhu energie, a to elektrickej, pričom pomer odberu a výroby tepla je cca 1:4 až 1:5. 1 kW elektrickej energie dokáže vyprodukovať 4 až 5 kW tepla (prípadne chladu). V momentálnej rozkolísanej dobe, kedy nevieme ako bude dostupný plyn a v akej cene sa bude dodávať, je takéto riešenie o to zaujímavejšie.

    3. Prečo je práve LG tepelné čerpadlo skvelá voľba pre mňa, aké výhody prináša?

    LG ako značka je zapísaná ako veľmi spoľahlivé, účinné a tiché zariadenie, na trhu má široké zastúpenie, výborne pokrytý záručný aj pozáručný servis, s veľmi dobrou dostupnosťou náhradných dielov. Cenovo sa radí medzi dostupnejšie jednotky. Má rozsiahle portfólio a dobre vybudované obchodné zázemie. Naša spoločnosť Klima LG značku LG zastupuje od jej vstupu na slovenský trh, od roku 1996. Aby sa predišlo možným servisným problémom s neudržiavanými jednotkami, zákazníkom odporúčam vykonávať pravidelný profylaktický servis (tzv. predsezónny, prípadne posezónny).

    Pán Jozef Kmeť, spoločnosť Klima LG, s. r. o.

    3. Tepelné čerpadlá LG Therma V – náter z epoxidovej živice 

    Tepelné čerpadlo LG Therma V R32 monoblok a split obsahujú povrchový náter z epoxidovej živice, Black Fin, ktorý je originálnym vynálezom LG, pre vlastné výmenníky tepla. Tento náter je primárne navrhnutý tak, aby dobre fungoval v korozívnych prostrediach, ako sú prímorské mestá, kde môže byť soľ vo vzduchu. Epoxidový náter zaisťuje dlhšiu životnosť tepelného čerpadla LG a nižšie prevádzkové náklady.

    4. LG tepelné čerpadlo - ovládanie

    Všetky typy tepelných čerpadiel LG majú vynikajúce ovládače. Sú vybavené 4,3-inčovou farebnou LCD dotykovou obrazovkou, ktorá je ľahko použiteľná pre inštalatérov aj koncových užívateľov.

    Odborný článok 1493
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 861 realizátorov v oblasti Tepelné čerpadlo
    10
    3

    Peter Sokáč - SOKI


    10
    1

    Ján Tomáň - ENERGO


    10
    5

    Svalt s.r.o


    10
    1

    Rekuperacia na mieru - Ing. Roman Banovčan, PhD.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené