Pre oblasť

    Úprava záhrady a okolia domu

    Článok si prečítalo viac ako 1339+ používateľov
    Estetický, harmonický a užitočný priestor okolo domu je dôležitý pre kvalitu bývania a celkovú spokojnosť. Ak sa chcete vyhnúť chybám a zbytočným nákladom a zároveň máte príliš málo času na to, aby ste sa zaoberali záhradkárčením, je najlepšie obrátiť sa na pomoc odborníkov.
    Odborný článok 1339
    uprava zahrady a okolia domu
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    Aká by mala byť úprava okolia domu?

    Úprava okolia domu závisí na jednej strane od charakteristík budovy a prírodných priestorových podmienok, na druhej strane od túžob, zvykov, resp. životného štýlu obyvateľov domu. Konečným cieľom terénnych úprav je prepojiť dom so záhradou a umožniť obyvateľom domu tráviť čo najviac času vonku. Preto je potrebné zabezpečiť primeranú ochranu pred vonkajšími vplyvmi (vietor, slnko, erózia, zvedavé pohľady), ale aj pred vstupom neželaných návštevníkov a zvierat. Dbať treba aj na zachovanie harmonického vzhľadu domu s exteriérom a širším okolím. Dôležitý je aj výber rastlín, ktorým sa darí v danom prostredí, a prírodných pôvodných materiálov, ktoré sú v súlade s charakteristikami krajiny.

    Konečným cieľom úpravy okolia domu je prepojiť dom so záhradou a umožniť majiteľom tráviť čo najviac času vonku

    Kedy je najlepší čas na plánovanie záhrady a kedy na jej realizáciu?

    Najlepší čas na plánovanie vonkajšej úpravy je na jeseň. Potom je dosť času na to, aby ste si pokojne premysleli, čo chcete, a našli si profesionála (krajinára alebo niekoho, kto sa zaoberá záhradkárstvom), ktorý akceptuje vaše nápady a v súlade s nimi vypracuje plán. Táto časť by mala byť hotová do nového roka, aby ste si včas na jar zarezervovali termín u ďalších odborníkov. Jar je optimálnym obdobím pre stavebné práce, treba si však dávať pozor na dlhodobú predpoveď počasia, aby teplota v noci neklesla pod nulu. Rastliny je možné vysádzať od apríla. Ak sa práce odložia na leto, je lepšie s výsadbou počkať. Najlepší čas na výsadbu rastlín je jeseň, pretože v zime sa rastliny dobre zakoreňujú a na jar môžu všetku energiu nasmerovať do svojho rastu. Vo väčšine prípadov môžu byť práce vykonané za niekoľko týždňov.

    Najlepší čas na plánovanie vonkajšej úpravy je na jeseň
    Najlepší čas na plánovanie vonkajšej úpravy je na jeseň a v zimných mesiacoch. Následne pri vhodných teplotách sa môže začať s prácami.

    Odborná rada zo spoločnosti Mikorako záhrady s.r.o.

    1. Prečo by sme mali spolupracovať s odborníkom, keď ide o úpravu dvora a záhrady?

    Nechať si poradiť resp. nechať si vypracovať návrh sadových úprav záhrady záhradným architektom je dobrým riešením. Záhradný architekt odborným pohľadom zhodnotí pozemok, vypočuje požiadavky klienta a na základe toho dokáže navrhnúť funkcie záhrady tak, aby spĺňali všetky požiadavky klienta, rešpektujúc svetelné a pôdne podmienky, rastové charakteristiky rastlín, a dôkladne skombinuje materiály tak, aby pôsobili prirodzene a nenásilne. Výber rastlín je veľmi dôležitý, a preto by ich mal vybrať odborník, ktorý pozná ich požiadavky na stanovište, rastové charakteristiky, premenlivosť v priebehu roka, a v neposlednom rade aj vzájomné vzťahy rastlín. Aby sa dosiahol požadovaný efekt je dôležité vedieť vzájomne kombinovať rastliny, zohľadňujúc ich výšku, štruktúru konárov, textúru listov aj farebnosť. Záhrada je súčasťou vonkajšieho obytného priestoru a tvorí ucelený celok, je preto dôležité, aby sa navrhla tak, aby jej obyvatelia sa v nej cítili príjemne a v harmónií.

    2. Podľa Vaších skúseností, aká je dlhá doba od prvého kontaktu s klientom a dohody o tom čo chce, do samého začiatku realizácie?

    Je to veľmi individuálne. Je veľmi vhodné, ak sa s úpravou záhrady ráta ešte pred samotným dokončením domu a jeho súčastí. Vtedy sa predíde prvým dôležitým chybám, ako napríklad rozvrhnutie chodníkov, prístreškov, či plotov. Ak by sme počítali prvý kontakt od prípravnej fázy pri dokončení domu, môže časový úsek po dokončenie záhrady trvať aj niekoľko mesiacov. Avšak samotný návrh záhrady spravidla trvá niekoľko týždňov, závisí od náročnosti klientov, veľkosti pozemku a časovej flexibilnosti konzultovať návrh. Samotná realizácia je taktiež závislá od náročnosti projektu, a samozrejme, ju veľmi ovplyvňuje aj počasie. Je veľmi vhodné uvažovať o návrhu záhrady v zimných mesiacoch, kedy je dostatočný čas na konzultácie a vypracovanie návrhu. Následne pri vhodných teplotách sa môže začať s prácami.

    3. Koľko stojí úprava dvora a záhrady a od čoho závisí?

    Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Tak ako sme už spomínali, všetko závisí od náročnosti a požiadaviek klientov, veľkosti a charakteru pozemku, od použitých materiálov a taktiež od veľkosti vysádzaných rastlín. To všetko ovplyvňuje cenu. Treba si zvážiť, do čoho sa oplatí investovať hneď a na čom sa dá ušetriť tak, aby sme neznížili kvalitu a hodnotu návrhu. Avšak aj záhrady sa dajú rozplánovať na etapy a postupne pretvárať pozemok na vysnenú záhradu.

    Pani Ing. Michaela Búran Korpová, spoločnosť Mikorako záhrady s.r.o.

    Údržba záhrady a okolia domu

    Samozrejme, každá, aj dobre naplánovaná záhrada a okolie domu bez pravidelnej údržby rýchlo bude pôsobiť zanedbane. Taká záhrada je nielen neatraktívna, ale nebudete sa v nej cítiť príjemne. Záhrada bez toho, aby do nej zasahovala ľudská ruka, sa snaží o svoj prírodný stav. V nej sa veľmi rýchlo, za jeden rok, presadia tie najagresívnejšie a najodolnejšie rastliny a tie chúlostivejšie rastliny, ktoré potrebujú väčšiu starostlivosť, rýchlo zahynú.

    Údržba záhrady zvyčajne začína čistením, ktoré zahŕňa hrabanie opadaného lístia, odstraňovanie suchých konárov a stromov, kríkov, kameňov, odstraňovanie burín, machu a  všetkého ostatného nahromadeného rastlinného odpadu. Nasleduje kosenie trávy, strihanie a tvarovanie stromov a kríkov. Je potrebné skontrolovať všetky ovocné a okrasné stromy a kríky a odstrániť z nich odumreté konáre. Údržba zahŕňa aj úpravu zeleninových a okrasných záhonov. Osobitná pozornosť by sa mala venovať úprave trávnika a všetkých ciest. Nakoniec sa treba pustiť do opravy a úpravy záhradných prvkov.  Treba skontrolovať aj ploty, brány, pergoly a iné, odstrániť všetky poškodenia.

    Pravidelná údržba je kľúčová, ak chcete mať krásnu a užitočnú záhradu!
    Pravidelná údržba je kľúčová, ak chcete mať krásnu a užitočnú záhradu!

    Ak potrebujete pomoc pri úprave a údržbe záhrady a okolia domu, môžete nás kontaktovať na DaiBau.sk, pošlite dopyt alebo nám položte otázku. Na našich stránkach nájdete ďalšie rady týkajúce sa tejto témy.

    Informácie o cene sú dostupné v cenovej kalkulačke.      

    Odborný článok 1339
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    9.6
    0

    Magic Gardens, spol. s r.o.


    9.6
    0

    CE BUILDING s.r.o.


    8.7
    0

    TopAlpin s.r.o.


    10
    1

    GREENIO s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené