Pre oblasť

    Malá záhrada – aké okrasné dreviny môžete vysádzať na jeseň?

    Ak máte malú záhradu a predsa by ste chceli vysadiť strom, ktorý ju okrášli a poskytne tieň v horúcich letných dňoch, existuje na to riešenie. Niektoré okrasné dreviny nevyžadujú veľa miesta na rast a vývoj a predstavujú akúsi dekoráciu v záhrade, ktorá dodá aj dávku súkromia, ochráni vás pred neželanými pohľadmi. Spomenieme len niektoré okrasné dreviny, ktoré môžete vysádzať na jeseň.
    Odborný článok 280
    mala zahrada
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    Pri výsadbe stromov, či už okrasných alebo ovocných, je najlepšou voľbou jeseň, resp. obdobie, keď sa vegetácia úplne zastaví. Sú dva dôvody, prečo je jesenná výsadba stromov lepšia ako jarná – znižuje sa stres stromov a je dostatok času na to, aby voda zostúpila do zóny koreňového systému a vytlačila vzduch, ktorý na danom mieste zostal počas výsadbu, pôda zľahne a priľne ku koreňom.

    Obzvlášť dôležité je venovať pozornosť jednej veci - nájsť vhodné miesto na výsadbu v súlade s tvarom a polohou záhrady. Dôvod je jednoduchý – strom bude žiť niekoľko desaťročí a zle znáša presádzanie na iné miesto. Dávajte pozor aj na to, aby ste okrasné dreviny nevysadili hneď pri dome, aby ste im nemuseli každú chvíľu orezávať konáre.

    Okrasné stromy, ideálne do malej záhrady, sú:

    Slivka červenolistá prináša teplo do malej záhrady

    Sú dva hlavné dôvody, prečo je slivka červenolistá ideálnou voľbou do malej záhrady – vyznačuje sa pomalým a nízkym rastom (potrebuje až 15 rokov, aby narástla do výšky 8 metrov a do šírky 5 metrov) a výnimočnou odolnosťou voči nepriaznivým podmienkam – slivka červenolistá dobre znáša nízke teploty (do -35 °C) a mrazy, v zime nepotrebuje dodatočnú ochranu a prispôsobí sa takmer akémukoľvek druhu pôdy, dôležité je len vyhnúť sa príliš vlhkému terénu.

    Slivka červenolistá je vysoko cenená pre svoju dekoratívnosť. Bledoružové kvety sa na konároch objavujú už koncom marca, je ich veľa, a okrem kvetov malú záhradu zdobia aj jej efektné tmavočervené listy, podľa ktorých dostala aj názov. Počas jesene do záhrady prinesú teplo a majú jednu dôležitú výhodu – listy padajú rovnomerne a preto ich pohrabete oveľa jednoduchšie a rýchlejšie.

    Slivka červenolistá je cenená pre svoju dekoratívnosť
    Slivka červenolistá je cenená pre svoju dekoratívnosť

    V máji sa na konároch objavujú vajcovito-guľaté plody s priemerom asi 2 cm. Koruna tejto rastliny je hustá a pravidelná, široká asi 5 metrov. Slivku červenolistú je potrebné raz ročne orezať, aby sa odstránili staré a poškodené konáre. Najväčšie množstvo vody vyžaduje v prvých dvoch rokoch po výsadbe, hoci aj neskôr potrebuje nepretržitú zálievku, najmä počas jari a leta.

    Hoci je slivka červenolistá veľmi prispôsobivá, pri výsadbe je najlepšie zabezpečiť slnečné miesto, aby mali kvety intenzívnejšiu farbu (intenzita farby slabne v tieni), a úrodnú pôdu. Tiež sa odporúča, aby miesto na výsadbu nebolo vystavené silnému vetru, aby neskôr nepoškodil kvety.

    Hoci zo slivky červenolistej možno vytvoriť aj stromoradie (vzdialenosť medzi stromami v tomto prípade musí byť aspoň 5 metrov), najčastejšie ju možno vnímať ako jeden strom ideálny do malej záhrady.

    Judášov strom - dekorácia malej záhrady počas celého roka

    Vlastnosť, ktorou sa táto rastlina líši od ostatných, je kaulifloria. Totiž kvety sa neobjavujú len na tenkých konároch tejto rastliny, ale vyrastajú priamo na kmeni alebo na silných bezlistých konároch. Podľa botanikov k tomuto javu dochádza preto, že judášovec, ako tento strom ešte volajú, si tak zabezpečuje lepšie opeľovanie.

    Kvety majú intenzívnu ružovú farbu. Strom bohato kvitne koncom apríla a začiatkom mája, ale až v piatom roku po výsadbe. Pri výbere miesta výsadby je dôležité vziať do úvahy skutočnosť, že kvety sú citlivé na mráz.

    Judášov strom má dekoratívnu úlohu v záhrade počas celého roka
    Judášov strom má dekoratívnu úlohu v záhrade počas celého roka
    Tento strom, ktorý ste určite videli v mestských parkoch, je považovaný za jeden z najstarších na planéte.

    Po skončení kvitnutia ozdobou stromu sú listy. Medzi národmi Stredomoria, Španielmi a Talianmi, je Judášov strom známy ako strom lásky, pretože má listy v tvare srdca, ktoré sa objavujú na vetvách v máji a zostávajú tam až do konca novembra. So zmenou ročných období listy menia farbu zo zelenej na zelenožltú a potom na hnedú.

    Zaujímavosťou je, že judášovec má dekoratívnu úlohu v záhrade počas celého roka. Totiž patrí do čeľade bôbovitých, po odkvitnutí sa na mieste kvetov na konároch vytvárajú struky typické pre túto čeľaď, ktoré dozrievajú na jeseň. Keď listy opadnú, struky sú akousi ozdobou počas celej zimy, až do jari, kedy sa objavia prvé nežné kvety.

    Judášov strom dorastá do výšky 10 metrov, ale dá sa orezať, aby zostal nižší. Nemá rád presádzanie, preto je potrebné vybrať optimálne miesto na výsadbu. Obľubuje veľa svetla a slnka, preto je dôležité vybrať si slnečné miesto alebo miesto s miernym tieňom.

    Judášov strom nemá rád veľa vlhkosti, takže je dôležité nájsť poréznu pôdu a vyhnúť sa nadmernému zalievaniu. Veľmi dobre znáša dlhé obdobia sucha. Orezávať ho treba len vtedy, keď mráz poškodí konáre. Dá sa pestovať aj v črepníku, a preto je obľúbený medzi milovníkmi bonsajov.

    Japonský javor robí malú záhradu čarovnou

    Je ďalšou skvelou dekoráciou v malej záhrade po celý rok. Počas všetkých štyroch ročných období získava tento nízky opadavý strom tie najkrajšie farby: na jar, na začiatku vegetačného obdobia, majú listy svetlozelený odtieň, cez leto sú intenzívne zelené. Za najkrajšie sa však považujú na jeseň, keď celý strom vďaka červenkastým a zlatým odtieňom listov nadobúda rozprávkový vzhľad. Cez zimu vyzerá zaujímavo spleť konárov na holom strome. Existuje ďalší dôvod, prečo je japonský javor tak cenený v záhradníctve - tvar koruny. Koruna má tvar dáždnika alebo hríba a nevyžaduje prerezávanie, okrem prípadov, keď sú konáre poškodené mrazom alebo chorobou. Japonský javor je preto výbornou voľbou pre všetkých, ktorí nemajú veľa voľného času.

    Japonský javor sa najčastejšie vysádza samostatne
    Japonský javor sa najčastejšie vysádza samostatne

    Hoci v prírode dosahuje výšku až 7 metrov, záhradné odrody dorastajú do výšky 70 cm až 3 metrov, takže sa výborne hodia do malej záhrady.

    Kvety sa objavujú v priebehu mája a júna, sú drobné, červenkasté, zoskupené do veľkých súkvetí.

    Japonský javor sa najčastejšie vysádza samostatne, ale aj v kombinácii s kríkmi, nízkymi ihličnanmi, zakrpatenými stromami. Rovnako ako Judášov strom je bežnou voľbou pre milovníkov bonsajov.

    Pokiaľ ide o miesto výsadby, je najlepšie zvoliť polotieň. Ak je v hlbšom tieni, intenzita farby listov zoslabne, ak je slnka priveľa, konce listov začnú vysychať. Miesto výsadby musí byť chránené pred silným vetrom.

    Najlepšie sa mu bude dariť v mierne kyslej pôde s dobrou drenážou, pretože je citlivý na zadržiavanie vody okolo koreňového systému. Ak japonský javor nebude pravidelne zalievaný, bude to mať negatívny vplyv na jeho sviežosť. Prvé tri roky po výsadbe, počas zimných mesiacov, je potrebné mladú rastlinu chrániť akrylom. 

    Ak chcete výsadbu okrasných drevín nechať na profesionálov a hľadáte spoľahlivých a skúsených, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás budú kontaktovať realizátori týchto prác s vhodnou ponukou. Správne vybrané rastliny skrášlia vašu záhradu, a zároveň zvýšia hodnotu nehnuteľnosti. Keď ide o záhradníctvo a záhradnícke práce, cena týchto prác sa môže výrazne líšiť od výmery záhrady, výberu rastlín, druhu práce ako aj od poskytovateľov služieb.

    Odborný článok 280
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    9.3
    1

    Maroš Makula


    9.8
    0

    Záhradníctvo Green Žilina, s.r.o.


    9.6
    0

    CE BUILDING s.r.o.


    9.6
    0

    GARDEN for you s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené