Pre oblasť

    Jesenné práce v záhrade - príprava záhrady na zimu!

    Podľa kalendára už dávno prišla jeseň, pripravujeme sa na prvé mrazy a chladnejšie počasie. Hoci mnohí zastávajú názor, že v tomto období si môžu oddýchnuť, keď ide o dvor a záhradu, nie je to úplne tak – aj rastliny v záhrade musíme pripraviť na zimu. Preto sme sa tento článok rozhodli venovať jesenným prácam a príprave dvora na nadchádzajúcu zimu.  
    Odborný článok 321
    jesenne prace v zahrade
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    S príchodom jari sa prebúdzajú aj záhrady. Aby v tom období zažiarili v plnej kráse, je potrebné, aby rastliny úspešné prezimovali. Ktoré jesenné práce treba vykonať?

    K jesenným prácam patrí sadenie stromov

    Hoci existuje všeobecný názor, že najlepšie je sadiť stromy na jar, to nie je pravda. Výsadbu okrasných drevín alebo ovocných stromov je najlepšie vykonať v neskorú jeseň alebo začiatkom zimy, v čase vegetačného pokoja (najlepšie v druhej polovici novembra alebo začiatkom decembra). Prečo? Pretože v chladnejšej časti roka máme prílev vlahy vo forme zrážok a pôda okolo koreňového systému bude sadať až do začiatku vegetácie, resp. skorej jari, a zvyšok vzduchu, ktorý v pôde po výsadbe zostal, bude vytlačený. Ďalší dôležitý dôvod - stres rastlín je absolútne redukovaný.

    Výsadbu okrasných drevín alebo ovocných stromov je najlepšie vykonať v neskorú jeseň alebo začiatkom zimy
    Výsadbu okrasných drevín alebo ovocných stromov je najlepšie vykonať v neskorú jeseň alebo začiatkom zimy
    Pred výsadbou stromov sa informujte o ich veľkosti. Vysaďte tie druhy, ktoré vyhovujú dostupnému priestoru na dvore.

    V jesennom období sa vysádzajú cibuľoviny – narcisy, hyacinty, ale aj sirôtky a pivónie. Tieto kvety sú predzvesťou jari a len čo sa rozbehne vegetácia, naplnia dvor farbami a vôňami. Dôležité je len to, aby pôda, na ktorej sú cibuľky vysadené, mala mierny sklon a bola chránená pred silným zimným vetrom. Okrem toho pôda by nemala zadržiavať vodu. Zvoľte slnečné miesta, kde rastliny zachytia aspoň trochu slnečného svetla.

    Cibuľoviny sa vysádzajú do hĺbky 10 až 15 cm (nie plytšie ako sa odporúča, pretože musia byť chránené pred zimnými mrazmi). Pri výsadbe treba cibuľky silnejšie zatlačiť do zeme, aby nezostával vzduch.

    Jeseň je ideálnym obdobím aj na vysádzanie ruží v záhradách – kráľovnú všetkých kvetov môžete vysádzať od konca septembra do polovice novembra. V závislosti od druhu sa ruže vysádzajú v rôznych vzdialenostiach. Najzastúpenejšie, čajovky, sa vysádzajú na medziriadkovú vzdialenosť 50 cm, s rovnakým rozstupom v rade, kríkové ruže na 80 cm... Hĺbka výsadby je 30 až 40 cm, nemali by byť vysadené plytšie, pretože žily v takom prípade nemôžu zaujať prirodzenú polohu.

    Rastliny citlivé na mráz preneste dovnútra

    S príchodom jesene sa znižujú nočné teploty a dochádza aj k veľkým výkyvom teplôt. Akonáhle teplota klesne na 10 stupňov, je to jasný znak, že je čas preniesť rastliny, ktoré sme dovtedy pestovali na terase/balkóne alebo na dvore, dovnútra. Pri prenášaní rastlín do domu alebo bytu je dôležité dodržať niekoľko pravidiel. Rastliny je potrebné umiestniť v dostatočnej vzdialenosti od radiátorov alebo iných vykurovacích telies, ktoré okrem vysúšania vzduchu v miestnosti vysušujú aj pôdu a listy rastlín. Žlté okraje listov rastlín v črepníkoch sú toho dôkazom!

    Akonáhle teplota klesne na 10 stupňov, je čas preniesť rastliny dovnútra
    Akonáhle teplota klesne na 10 stupňov, je čas preniesť rastliny dovnútra

    Pozor aj na teplotu v miestnosti, rastliny majú rady rovnakú teplotu ako ľudia – 15 až 20 stupňov.

    Ak umiestnite rastliny do miestnosti, ktorá nie je vykurovaná, môže to spôsobiť stagnáciu v ich raste a vývoji, ak sú teploty príliš vysoké, listy opadávajú.

    Spolu s rastlinami určite prenesieme aj škodcov, ktorým vyhovujú podmienky v našom príbytku. Medzi nimi sú najčastejšie červené pavúky a rastlinné vši. Preto rastliny pred vnesením treba očistiť.

    Platí aj ďalšie pravidlo – črepníkové rastliny by ste mali postupne zvykať na slabšie svetlo, keďže sú počas zimy kratšie dni a klesajúca intenzita svetla. Počas jesene rastliny nepresádzajte do väčšieho črepníka, počkajte do jari, aby ste rastlinám nespôsobili ďalší stres, ktorý spomalí ich rast.

    Jesenné upratovanie v záhrade

    Jar sa najčastejšie spája s dôkladným upratovaním domácnosti, jeseň je ideálnym časom na upratovanie záhrady. Jednou z najnenávidenejších prác v tomto období je zber opadaného lístia z trávnatých plôch. Je však dôležité vedieť, že jesenné lístie je fantastickým zdrojom živín a organických látok.

    Nazbierané lístie nevyhadzujte, použite ho! Opadané, zvädnuté lístie najlepšie využijete ako mulčovací materiál, okolo stromov a kríkov alebo v kvetinových záhonoch. Čo je mulčovanie? Je to pokrývanie pôdy a okolia stromov a rastlín vrstvou materiálu – mulčom. Výhody mulčovania sú početné: v zime chráni rastliny pred chladom a vetrom, udržiava pôdnu vlhkosť a rovnomernú teplotu a zabraňuje rastu buriny. Rastliny obklopené mulčom vyžadujú menej práce. Asi 50 % živín, ktoré rastlina počas roka nazbiera, je uložených v listoch. Ak použijeme opadané lístie ako mulč, živiny sa vrátia do pôdy.

    Nazbierané lístie nevyhadzujte, použite ho, najlepšie na mulčovanie
    Nazbierané lístie nevyhadzujte, použite ho, najlepšie na mulčovanie

    Na mulčovanie možno použiť len zdravé listy, nikdy nie infikované, aby nespôsobili obrovské škody  patogénmi a škodcami. Veľké listy je potrebné posekať a mulč z lístia by ste nemali umiestňovať hneď vedľa stonky/kmeňa (nechajte aspoň 3 až  5 centimetrov odstup). Mulčovacia vrstva by nemala presiahnuť 5 cm, aby sa voda dostala ku koreňom rastlín

    Listy orecha čierneho sa nesmú používať na mulčovanie, pretože niektorým rastlinám vadia látky obsiahnuté v listoch tohto stromu.

    Okrem listov je potrebné odstrániť aj iné suché časti rastlín. Odstráňte zvädnuté a choré listy z kvetov, akými sú ruže a pivónie, ako aj prekvitnuté kvety.

    Jesenné práce v záhrade zahŕňajú orezávanie stromov

    Jeseň je obdobím, kedy sa vykonáva orezávanie stromov. Je dôležité odstrániť suché alebo infikované časti, aby  patogény a škodcovia neprezimovali. Môžete strihať a tvarovať živé ploty. Veľký rez ruží sa robí na jar, na jeseň ich treba oslobodiť od uschnutých konárov a pripraviť ich tak na chladné, zimné dni. Skracovanie sa robí aj preto, aby sa ruže chránili pred lámaním pod vplyvom váhy snehu a zimných vetrov. Najlepší čas na rez ruží je november.

    Je dôležité odstrániť suché alebo infikované časti, aby patogény a škodcovia neprezimovali
    Je dôležité odstrániť suché alebo infikované časti, aby patogény a škodcovia neprezimovali

    Je potrebné odstrániť príliš tenké konáre a tie, ktoré sa prekrývajú a krížia. Optimálna výška kríka, ktorý striháme, by mala byť cca 50 cm.

    V závislosti od druhu majú stromy a kríky rôzne potreby rezu, ale všetky majú spoločné to, že rez ich tvaruje a zabraňuje rozvoju patogénov a škodcov.

    Osobitná pozornosť sa venuje trávniku 

    Hovorí sa, že trávnik je korunou krásy každej okrasnej záhrady a v jesennom období si vyžaduje náležitú starostlivosť.

    Posledné kosenie trávy by malo byť vykonané v polovici alebo koncom októbra (v závislosti od aktuálnych poveternostných podmienok), aby tráva mohla rásť a vytvoriť si vlastnú izolačnú vrstvu ako zimnú ochranu.

    Optimálny čas na zakladanie nového trávnika je jeseň, jej prvá polovica (do konca októbra). V tom období je dostatok vlahy, aj keď dodatočná závlaha čerstvo vysiatych trávnikov je určite nevyhnutná. Pôda má stále dostatočnú teplotu na rozvoj hlbšieho koreňového systému a je tu menej inváznych rastlín a burín, pretože im nevyhovujú chladné jesenné noci.

    Jeseň je optimálny čas na zakladanie nového trávnika
    Jeseň je optimálny čas na zakladanie nového trávnika

    V tomto období môžete vykonať dosievanie trávnika, to znamená, že preriedené plochy možno doplniť. Najprv je potrebné kompletne pokosiť určenú plochu, pohrabať trávu a odstrániť suchú trávu. Čistý povrch by mal byť potom rovnomerne posypaný semenami trávy a pokrytý vrstvou kompostu, nie hrubšou ako 1 cm.

    Jednou z dôležitých položiek pri údržbe trávnika v tomto období je výživa a hnojenie trávnika. Vykonáva sa pomocou minerálnych hnojív NPK, najlepšie špecializovaných na trávniky. Hnojivo by malo mať najväčší podiel draslíka, menší podiel fosforu a najmenší podiel dusíka. Prečo hnojiť trávnik na jeseň? Aby sa dočkal zimy hustý, zdravý a zelený a mal dostatok živín počas najchladnejšej časti roka.

    Jednou z najväčších chýb pri údržbe trávnika na jeseň je zanedbávanie polievania. Aj počas jesenných mesiacov je potrebné trávnik polievať, len menším množstvom vody.

    Počas jesene polievajte trávnik aspoň raz týždenne.

    Koľko treba zaplatiť za to, aby sa váš dvor zaskvel v plnej kráse, resp. koľko stoja záhradnícke práce? Keď ide o záhradníctvo a záhradnícke práce, cena týchto prác vo veľkej miere závisí nielen od poskytovateľa služby, ale aj od typu samotnej služby, môže to byť kosenie trávy, orezávanie živých plotov a stromov, výsadba stromov a kvetín, zakladanie nového trávnika... Cena kosenia trávy za 1000 m2 je orientačne 0,1 - 1 EUR/m2.

    Ak hľadáte odborníka na úpravu dvora a záhradnícke práce, pomoc môžete vyhľadať na daibau.sk, úplne zadarmo, rýchlo a jednoducho. Stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás budú kontaktovať poskytovatelia tohto typu služieb s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 321
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    9.5
    0

    FLORIMA


    9.5
    0

    Brands Alliance Service, s.r.o.


    9.5
    0

    Green Promotion, s.r.o.


    10
    1

    Deco Garden - Peter Čapčík


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené