Pre oblasť
    AGROKOMPLEX - NÁBYTOK A BÝVANIE

    Kosenie, zavlažovanie, hnojenie a prevzdušňovanie trávnika

    Článok si prečítalo viac ako 1624+ používateľov
    Kto by nechcel mať pred svojím domom aj v záhrade pekný anglický trávnik? Zdravý trávnik vždy poteší svojou sviežou farbou a hustotou. Potrebuje však dôslednú starostlivosť. Kosenie trávy je v zásade jednoduché, vyžaduje si však znalosti o tom ako prebieha jeho kosenie, polievanie, hnojenie a kompostovanie. Veľa závisí aj od druhu použitej kosačky, preto sme túto tému preskúmali podrobnejšie.
    Odborný článok 1624
    zavlazovanie travnika
    Máme 682 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    1. Kosenie trávy

    Krásny a upravený trávnik vyžaduje pravidelné kosenie a hnojenie. Prvé kosenie trávy sa vykonáva na jar, keď začína tráva rásť. Aby trávnik vyzeral rovnomerne, mal by byť kosený v rôznych smeroch, pomocou kosačky s dostatočne ostrými nožmi, nastavenými do výšky 3 až 4 cm nad zemou. Kosiť treba skoro ráno alebo večer a po kosení trávu treba zaliať. Kosením nikdy neskracujte trávu o viac ako tretinu jej výšky. Kosiť treba raz týždenne alebo raz za dva týždne, v závislosti od rýchlosti rastu, počasia, podnebia a samozrejme ročného obdobia. Trávu koste aj keď je sucho, pretože stratí menej vody, ale nie pri teplotách nad 28 °C. Pre ľahké a kvalitné kosenie je tiež potrebná kvalitná kosačka.

    2. Kosačky na trávu

    2.1. Motorové kosačky

    Motorová kosačka je nevyhnutný pomocník na údržbu trávnika. V závislosti od veľkosti trávnika bude benzínová kosačka s najväčšou pravdepodobnosťou dostatočne silná. Ak je dvor na strmom teréne, kosenie bude jednoduchšie pomocou samohybnej kosačky. Motorové kosačky odsekanú trávu trieštia na malé kúsky a tie potom rozhadzujú späť na trávnik alebo do zberného koša pripevneného ku kosačke, ktorý sa musí po naplnení vyprázdniť.

    Náradie vynikajúce na kosenie menšách plôch a hustejšiu trávu
    Náradie vynikajúce na kosenie menšách plôch a hustejšiu trávu

    2.2. Elektrické kosačky

    Elektrické kosačky majú podobný tvar a použitie ako motorové kosačky, až na to, že namiesto spaľovacieho motora majú elektrický motor. Elektrická kosačka je pripojená k zdroju napájania pomocou kábla. Počas kosenia musíte dávať pozor, aby ste nepoškodili kábel.

    2.3. Akumulátorové alebo batériové kosačky

    Akumulátorové (bezdrôtové) kosačky pracujú na elektrinu. Akumulátor resp. batéria poskytuje prevádzku bez elektrického kábla, čo je pri práci s elektrickou kosačkou často prekážkou. Jedno nabitie akumulátora akumulátorovej kosačky umožňuje niekoľkohodinové kosenie. Okrem samohybných kosačiek sú k dispozícii aj bezdrôtové kosačky.

    2.4. Ručná kosačka

    Ručné kosačky sú vhodné na menšie trávniky alebo do veľmi strmého terénu. Sú veľmi jednoduché a nevyžadujú ďalší zdroj energie, preto majú nízke náklady na údržbu a dlhú životnosť. Dokonalý strih zaisťuje vretenový nôž so špeciálnou tvrdenou oceľou.

    2.5. Strunová kosačka

    Strunová kosačka alebo vyžínač sa používa na nerovnom a ťažko prístupnom teréne, na ktorom sa nedá pracovať s kolesovými kosačkami. Táto kosačka perfektne kosí burinu, trávu, mladé kríky alebo stromy. Môže byť benzínová alebo elektrická.

    2.6. Robotická kosačka

    Kosenie trávy nebolo nikdy také ľahké, pretože inteligentné robotické kosačky samy kosia  naše trávniky. Robotická kosačka je automaticky napájaná z elektriny a automaticky vyprázdňuje zberný kôš. Robotické kosačky sa pomocou senzorov vyhýbajú aj nepriechodnému terénu, vode, stromom a rastlinám, ktoré nechcete kosiť.

    2.7. Traktorová kosačka

    Kosenie väčších plôch môže byť veľmi náročnou úlohou. Pre veľké a väčšinou rovné trávniky má zmysel kúpiť záhradný traktor, ktorý vám umožní sedieť pri kosení. S rôznymi doplnkami je traktorová kosačka vhodná aj na prevzdušňovanie trávy alebo odpratávanie snehu.

    3. Zavlažovanie trávnika

    Nízko pokosená tráva je oveľa náchylnejšia na sušenie ako vysoká nepokosená tráva. Zalievanie by však nemalo byť prehnané. Príliš časté polievanie znižuje hustotu koreňov, čo znižuje odolnosť trávy. Pri polievaní použite asi 20 litrov vody na meter štvorcový, aby vlhkosť prenikla najmenej do 20 cm hĺbky. Polievajte trávu ráno alebo večer a najlepší čas je ihneď po kosení. Pri teplotách vyšších ako 25 °C trávu polievajte každý týždeň a pri nižších teplotách najmenej každé dva týždne. Špeciálnymi faktormi sú silný vietor a jasná obloha, ale ani v takom prípade nezalievajte trávu častejšie ako dvakrát týždenne.

    Pravidelné zavlažovanie trávnika vplýva na zdravý a bujný rast trávy
    Pravidelné zavlažovanie trávnika vplýva na zdravý a bujný rast trávy

    Odborná rada zo spoločnosti Kosimevsetko.sk

    1. Ako často a čím hnojiť trávnik, aké živiny trávnik potrebuje?

    Trávnik by sa mal hnojiť aspoň raz do mesiaca počas vegetačného obdobia, od konca marca - začiatkom apríla do septembra, samozrejme podľa klimatických podmienok. Hnojiť sa dá buď granulovaným hnojivom alebo tekutým hnojivom (ja preferujem tekuté). Človek tým nič nepokazí, čo sa u granulového môže ľahko stáť ak nerovnomerne zahnojí časť trávnika vo veľkom množstve a následne vykoná zlú zálievku. Preto je dobre vždy použiť na hnojenie vozíček na to určený. Ideálne je používať hnojivá dlhodobé s vysokým obasahom živín: dusík, fosfor a draslík.

    2. Čo je prevzdušňovanie trávnika a čo tým získávame?

    Ide vlastne o odstránenie plste alebo vrstvy odumretých korienkov a stoniek, ktorá zamedzuje prístupu vzduchu ku koreňom a bráni tak trávniku lepšie absorbovať živiny a využívať pôdnu vlhkosť.

    3. Ako často by sme mali trávnik polievať?

    Podľa mňa je to na každej záhrade rôzne. Určite minimálne raz denne ideálne dva krát za deň: ráno a večer. U mňa to je tak, že niekedy zálievku vynechám, ak vidím, že má trávnik dosť vlahy, pretože veľa vody trávniku môže uškodiť. 

    4. Je zavlažovací systém dobrým riešením?

    Určite áno, prospieva to hlavne vášmu trávniku ako aj to, že vám šetrí čas. Trávnik je rovnomerne poliaty, pri automatike vždy v ten správny čas. To znamená, ráno pred svitaním a po západe slnka, keďže počas dňa pri silnom slnku je riziko spálenia trávnika.

    Pán Jaroslav Miklovič, spoločnosť Kosimevsetko.sk

    4. Prevzdušnenie trávy

    Každú jar robíme dôkladné prevzdušnenie (vertikutáciu) trávy. Pôda sa tak stáva voľnejšou a kyslík sa ľahšie dostane ku koreňom, čo zlepší zdravie trávnika. Prevzdušnenie trávnika je možné vykonať ručne, pomocou vidiel, sandál na prevzdušnenie trávnika alebo pomocou prevzdušňovača. Po prevzdušnení odstráňte odumreté listy, mach a iné zvyšky. Počas prevzdušňovania sa uistite, že pôda nie je príliš mokrá a tráva nie je príliš vysoká.

    5. Hnojenie trávnika

    Trávu je možné hnojiť prírodnými alebo umelými hnojivami. Veľa môže pomôcť aj mulčovanie trávy alebo výroba vlastného hnojiva kompostovaním.

    5.1. Hnojivá na trávnik

    Najlepší čas na hnojenie trávy je skoro na jar, hneď ako sa sneh roztopí a tráva začne zelenať. Najlepšie sú rýchlo účinkujúce hnojivá s dusíkom, fosforom a draslíkom. Hnojenie by sa malo opakovať v máji a júni. V lete sa vyhýbajte nadmernému hnojeniu a dbajte na dostatočnú vlhkosť pôdy. Letné hnojivá na trávnik obsahujú menej dusíka a fosforu a viac draslíka. Na jeseň môžete trávu pohnojiť hnojivami, ktoré obsahujú viac železa a stopových prvkov, čo umožní lepší rast na jar a väčšiu odolnosť proti mrazu.

    5.2. Mulčovanie trávy

    Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, je dobré nechať pokosenú trávu na trávniku. Takto neodstránite živiny a v pôde sa udrží viac vlhkosti. Výsledkom bude bujná a zdravá tráva. Čím menšie sú kúsky trávy, tým lepší bude pozitívny efekt, preto si vyberte kosačky, ktoré majú túto funkciu. Jedinou nevýhodou je, že zvyšky pokosenej trávy kazia vzhľad trávnika niekoľko dní po kosení.

    5.3. Kompostovanie trávy

    Niektoré trávniky musia byť dokonalé, napríklad futbalové ihriská a golfové ihriská. V týchto prípadoch musí byť pokosená tráva odstránená. Pokosenú trávu však nevyhadzujte, ale kompostujte. Kompost sa dá vždy použiť na občasné hnojenie trávnika.

    6. Kosenie trávy – cena

    Koľko stojí kosenie? Cena kosenia trávy závisí od veľkosti trávnika, výšky trávy a rozmanitosti terénu, tiež od toho či sa kosenie vykoná motorovou, traktorovou alebo strunovou kosačkou. Záhradníci sa starajú o technické vybavenie, kosenie a likvidáciu biologického odpadu.

    Odborný článok 1624
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 682 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 682 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    10
    10

    Matúš Smolar


    8.6
    0

    Gabriel Kopčáni


    9.7
    0

    Záhradníctvo HEDERA, s.r.o.


    9.8
    0

    SILVEEX - Š


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené