Pre oblasť

    Botanická záhrada v Ľubľane – od endemických druhov do džungle

    Článok si prečítalo viac ako 981+ používateľov
    Botanická záhrada Ľubľanskej univerzity slúži už viac ako dvesto rokov všetkým miestnym obyvateľom a hosťom na oddych v prírode, ale aj ako miesto pre nové poznatky. Bohatá oáza takmer všetkých druhov rastlín, od endemických až po tie zo vzdialených lesov a džungle, krása prostredia a relaxačná atmosféra neustále priťahujú nových návštevníkov.
    Odborný článok 981
    botanicka zahrada v lublane
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    1. Botanická záhrada v Ľubľane – 210 rokov tradície

    Botanická záhrada v Ľubľane bola otvorená v roku 1810 a odvtedy sa neustále rozrastá a rozvíja, zachováva pôvodnú stredovú os s pavilónom a rozširuje sa okolo nej. Rastliny v záhrade boli v posledných dvoch storočiach svedkami búrlivej histórie, ale ľubľanská botanická záhrada si zachovala kontinuitu práce. Dôležitou úlohou botanickej záhrady je pestovanie a výskum slovinských endemických druhov a výmena semien s inými záhradami po celom svete. Od roku 1995 je súčasťou medzinárodnej organizácie združujúcej botanické záhrady a mnohých ďalších organizácií. Je to neoceniteľná hodnota nielen pre Slovincov, ale pre celý región.

    Tropická vegetácia v sebe skrýva „celú džungľu“ zaujímavých rastlín
    Tropická vegetácia v sebe skrýva „celú džungľu“ zaujímavých rastlín

    2. Programy pre návštevníkov

    Botanickú záhradu Ľubľanskej univerzity môžete navštíviť každý deň v roku. Okrem záhrady môžu návštevníci vidieť aj tropický skleník, skleník Tivoli alebo sa zastaviť v čajovni Primula. Relax v tomto prírodnom prostredí, ktoré ponúka záhrada, je úplne zadarmo. Platí sa iba symbolický lístok na prehliadku tropického skleníka. Tiež si môžete  prenajať miestneho sprievodcu. Skupiny s viac ako 15 ľuďmi môžu ísť aj von z mesta, pozrieť si Jurčevo šotišče a Mali plac, alebo na prechádzku po Fleišmanovej cestičke (dráhe). Ľubľanská botanická záhrada je tiež vyhľadávaným miestom pre romantické svadby, narodeniny a iné udalosti.

    3. Spoznávanie prírody

    Od prírody sa veľmi veľa môžeme naučiť. Pre deti predškolského veku, školákov, stredoškolákov a študentov v botanickej záhrade sa ponúka celý rad prehliadok a workshopov so sprievodcom, ktoré sú prispôsobené predchádzajúcim znalostiam návštevníkov. Môžu zorganizovať vedecký deň, výlet do Ľubľanských močiarov, ale aj večerné programy na rôzne témy (systematika rastlín, orgány rastlín, reprodukcia rastlín...), ktoré sú vhodné v rámci príprav na rôzne vedomostné súťaže.

    Pri prechádzke po záhrade veľa sa dá naučiť o rôznych druhoch rastlín
    Pri prechádzke po záhrade veľa sa dá naučiť o rôznych druhoch rastlín

    4. Záhrada Ľubľanskej univerzity

    V botanickej záhrade môžete navštíviť niekoľko tematických záhrad.  Celú záhradu spája bohaté arborétum (zbierka rastlín domáceho alebo cudzieho pôvodu), prejdete povedľa rastlinných systémov, stredomorských rastlín a veľkých kvetinových kobercov s včelínom. Môžete si posedieť pri skalke, pri bazéne s vodnými a močiarnymi rastlinami. Uprostred záhrady sa nachádza skutočný rybník s vodnou a pobrežnou vegetáciou. 

    Rastlinám, ktoré potrebujú špeciálne klimatické podmienky, sa darí v dvoch samostatných skleníkoch. Obzvlášť zaujímavý je tropický skleník, kde neustále vysoké teploty a vlhkosť umožňujú rast rastlín z dažďových pralesov uprostred Ľubľany. Ďalší skleník nájdete v parku Tivoli, vedľa člnov.

    Skutočnú chuť prírody môžete pocítiť v čajovni Primula, kde vám ponúknu množstvo originálnych a domácich čajov.

    Botanická záhrada má veľa tichých zákutí, úkrytov pred každodenným zhonom
    Botanická záhrada má veľa tichých zákutí, úkrytov pred každodenným zhonom
    Odborný článok 981
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    10
    1

    Stavebné práce Kajal


    9.9
    0

    PF servis, spol. s r.o.


    10
    0

    Záhradnictvo LURUS


    9.6
    0

    Signata s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené