Pre oblasť

    Živý plot – výsadba a údržba

    Článok si prečítalo viac ako 1592+ používateľov
    Živý plot prináša do záhrady akúsi atmosféru, rozdeľuje vonkajší priestor, zjemňuje hranice a je akýmsi pozadím pre pestré a štruktúrované schémy výsadby. A čo viac, môže byť vo všetkých tvaroch, farbách a veľkostiach, a pokiaľ ho príležitostne upravíte (alebo si na to najmete profesionála), môže rásť pevne tvarovaný alebo prirodzene voľný. Možností je naozaj neúrekom a do každej záhrady a pre každého záhradkára sa nájde skutočný živý plot.
    Odborný článok 1592
    zivy plot
    Máme 672 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    1. Kedy je vhodný čas na sadenie živého plota?

    Kedykoľvek medzi novembrom a marcom je ideálny čas na objednanie nového živého plota na výsadbu, pretože vtedy sú k dispozícii veľmi mladé sadenice (rastliny nie sú dodávané v nádobách, sú to voľnokorenné sadenice v určitej výške). Je to oveľa lacnejšie ako nákup vypestovaných sadeníc živých plotov v lete. To tiež znamená, že rastliny budú potrebovať menej zavlažovania a vo všeobecnosti budú odolnejšie, ak budú vysadené pred koncom zimy. Samozrejme, môžete si ich kúpiť v akejkoľvek fáze rastu, v rôznych veľkostiach podľa vašich potrieb.

    2. Strihanie živého plota

    Je však pravdou, že každý sa radšej rozhodne pre živý plot, ktorý sa ľahko udržiava, čo zároveň znamená nižšie náklady. Pokiaľ budete svoj živý plot strihať raz alebo dvakrát do roka (ak potrebujete pomoc, skúsený záhradník je najlepšia voľba), je malá šanca, že budete mať s ním ťažkosti.

    3. Starostlivosť o živý plot

    Živý plot je výborným riešením pre všetky typy dvorov a záhrad, pretože je nenáročný na údržbu. Len sa treba uistiť, že okolo živého plota pracujete v čase, keď sa v ňom nehniezdia vtáky. Zima je často najvhodnejším obdobím na intenzívny rez, strihanie v inom ročnom období závisí od typu živého plota, kedy kvitne a podobne. Pred výberom typu živého plota sa tiež oplatí zvážiť dané podmienky. Zamyslite sa nad tým, aký typ pôdy máte, koľko svetla bude mať váš živý plot, či ho budete môcť polievať v období sucha a podobne.

    4. Živý plot – druhy 

    Živý plot môže byť z rýchlorastúcich listnatých alebo ihličnatých stromov, tiež z rôznych kríkov. Listnaté druhy v zime zhadzujú listy, taký plot potom prepúšťa aj viac vetra. 

    4.1. Voľne stojaci živý plot

    Voľne stojace živé ploty sa hodia skôr do väčších záhrad alebo priestorov, kde je viac miesta. Tento druh plotov sa zásadne nestrihá, v prípade potreby sa len riedi. Na takýto živý plot môžu byť použité rôzne kvitnúce rastliny alebo kríky, napr. baza červená, forzícia (ľudovo zlatý dážď), brusnica, trojpuk (Deutzia), dulovec japonský a iné.

    4.2. Strihaný živý plot

    Strihaný živý plot, ktorý je bežnejší, potrebuje menej miesta v záhrade. Na tento druh živého plota môže byť použitý tis, cypruštek, krušpán (buxus), vavrín, hrab, buk, hloh a pod. Tento živý plot rastie o niečo dlhšie, dokonca až 10 rokov, aby dosiahol primeranú výšku. Vhodná výška je okolo 2 m, ak chceme, aby bol živý plot záhradným plotom. Ak je však živý plot len ​​obrubou predzáhradiek, mal by byť vysoký od 70 cm do 100 cm.

    4.3. Rýchlorastúce živé ploty

    Vypestovaný živý plot je ten, ktorý zvyčajne vidíte na obrázkoch a chcete ho mať vo svojom dvore. Vždy však odporúčame zvážiť, ako bude živý plot vyzerať v skutočnosti. Uprednostnite požadovaný vzhľad pred rýchlosťou rastu. Niektoré z najrýchlejšie rastúcich živých plotov, ako napríklad cyprusovec leylandský, nemusia byť nevyhnutne najkrajšie.

    Mnohé druhy živých plotov, nehovoriac o pôvodných, napr. Prunus laurocerasus Rotundifolia (vavrínovec), Crataegus monogyna (hloh jednosemenný) a Taxus baccata (tis), rastú pomerne rýchlo a sú dobrou voľbou. Ak máte naponáhlo, neviete sa dočkať „skutočného“ živého plotu, môžete investovať do o niečo odrastenejších rastlín.

    4.4. Živé ploty vyzerajú krásne vo všetkých ročných obdobiach

    Ak chcete, aby váš plot vzbudzoval pozornosť po celý rok, nemôžete urobiť lepšie ako si vybrať klasický Carpinus betulus (hrab obyčajný) alebo Fagus sylvatica (buk). Oba tieto druhy sú opadavé, v zime si zachovávajú krásne bronzové listy, ktoré si vyvinuli v jeseň. Je krásne vidieť v zime zvlnenú štruktúru veľkého živého plota.

    Pokiaľ budete svoj živý plot strihať raz alebo dvakrát do roka, je malá šanca, že budete mať s ním ťažkosti
    Pokiaľ budete svoj živý plot strihať raz alebo dvakrát do roka, je malá šanca, že budete mať s ním ťažkosti

    5. Výhody a nevýhody živého plota 

    Výhody živého plota sú predovšetkým v tom, že je krásny na pohľad, a aj jeho cena je nižšia. Živý plot dosahuje dlhú životnosť, pri správnej starostlivosti môže trvať dlho. Za jeho nevýhodu mnohí považujú to, že potrebuje pravidelnú údržbu, napr. polievanie, strihanie, hnojenie, odstraňovanie buriny... Ďalšou nevýhodou je tiež to, že nejaký čas trvá, kým dorastie do požadovanej veľkosti a hustoty.

    Živý plot nie je žiadnou novinkou. Okrem skrášľovania priestoru v každom zmysle sa v poslednom čase čoraz viac oceňuje jeho prínos k udržateľnosti. Živé ploty sú nevyhnutné pre hmyz, voľne žijúce zvieratá a vtáky v mestskom aj vidieckom prostredí. Je najvyšší čas, aby sa živé ploty vrátili do našich miest, aby si opäť našli svoje miesto vo veľkých aj malých mestských záhradách. Živý plot nielenže zachytáva uhlík, ale zlepšuje aj kvalitu ovzdušia!

    6. Údržba živého plota – cena

    Keď ide o záhradníctvo a záhradnícke práce, cena úpravy okolia vo veľkej miere závisí od zhotoviteľa a druhu práce. Cena za orezávanie živého plota je od 1 do 2 EUR/m

    Odborný článok 1592
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 672 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 672 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    10
    1

    APRO Záhradné centrum s.r.o.


    10
    1

    HARA s.r.o.


    10
    4

    JB Tree Service


    8.7
    0

    LUMI Garden


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené