Pre oblasť

    Trávnikový koberec – rozhovor s odborníkom

    Článok si prečítalo viac ako 3052+ používateľov
    Trávnikový koberec (trávny koberec) je skvelým riešením, ak chceme mať hustý, bujný a zdravý trávnik. Sú ľudia, ktorí neľutujú úsilie ani čas na údržbu prírodného trávnika, ale nie každý chce čakať, kým tráva prirodzene dorastie. Opýtali sme sa odborníka, aké sú výhody trávnikového koberca, a hovorili sme aj o údržbe takého trávnika.
    Odborný článok 3052
    travnikovy koberec
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    1. Prečo sa rozhodnúť pre trávnikový koberec? Aké sú jeho výhody?

    1.1. Okamžitý efekt

    Ak sa záhrada vynovuje alebo sa dokončuje nový dom, je žiaduce, aby dvor alebo záhrada boli okamžite k dispozícii. Krásny a bujný trávnik je najdôležitejšou súčasťou exteriéru. Každý sa chce čo najskôr prechádzať, hrať alebo odpočívať na svojom trávniku. Ak sa rozhodnete trávu zasiať, budete musieť počkať celú sezónu, kým sa tráva zazelená. Počas procesu klíčenia semien a predtým, ako je zasiata tráva dobre zakorenená, sa po nej neodporúča chodiť.

    Trávnikový koberec okamžite získa vzhľad dvojročného trávnika. O 14 dní po ňom budú môcť deti už behať. Účinok je tak oveľa rýchlejší a lepší.

    Vďaka svojej hustote trávnikový koberec znemožňuje výskyt buriny alebo škodcov, takže tráva zostane dlho krásna.

    2. Aké sú nevýhody kladenia trávnikového koberca? Na čo treba dbať?

    2.1. Zalievanie trávnikového koberca

    Je veľmi dôležité trávnik po položení dobre zaliať. Polievanie je skutočne dôležité prvé dva týždne. Totiž takto položená tráva na prežitie potrebuje väčšie množstvo vody. Veľmi rýchlo začnú rásť korene a tento problém sa rieši. Prvých pár dní sa odporúča polievať asi 30 l/m2, závisí to, samozrejme, aj od ročného obdobia.

    2.2. Valcovanie položeného trávnika

    Položený trávnik treba povalcovať, najprv v smere položenia trávnikového koberca a potom kolmo naň. Tým sa spoje pritlačia viac k sebe a vytlačí sa aj vzduch spod trávnika pri menších nerovnostiach terénu. Valcovaním sa podporí aj rýchlejšie a bezproblémovejšie zakorenenie. 

    3. Údržba trávnika - čo všetko treba urobiť?  

    3.1. Hnojenie trávnikového koberca

    Trávu sa odporúča hnojiť trikrát ročne. Hnojenie sa vykonáva na jar, v lete a na jeseň. Stanovte množstvo hnojiva podľa pokynov výrobcu.

    3.2. Prevzdušnenie (vertikutácia) a pieskovanie trávnika

    Trávu treba prevzdušňovať raz ročne. Pod trávou sa časom nahromadí vrstva odumretých  výhonkov a ďalších častí, hrubá až 2 cm. Táto vrstva zabraňuje prenikaniu vody dostatočne hlboko do plytkého koreňového systému trávy, a preto ju treba odstrániť špeciálnymi hrabľami  pre odstraňovanie machu a prevzdušnenie, aby tráva mohla dýchať.

    Trávu je dobre občas posypať pieskom. Sypaním jemného piesku zmiešaného s hnojivami udržujeme trávu vzdušnú a umožňujeme jej lepší rast.

    3.3. Polievanie trávnika

    V zásade neexistujú žiadne pravidlá, ale je dôležité, aby ste pravidelne kontrolovali vlhkosť pôdy a riadili sa danou situáciou.  Samozrejme, dôležité je aj zalievanie trávnika. Tráva prežije väčšinou bez polievania, ale kvôli čoraz častejšiemu suchu je polievanie nevyhnutné. Zalievať sa odporúča raz alebo dvakrát týždenne. Lepšie je polievať výdatnejšie menej často, aby tráva mala hlbšie korene, ako často s menším množstvom vody. Neexistujú žiadne pravidlá, vlhkosť pôdy sa musí pravidelne kontrolovať.

    Odborná rada zo spoločnosti Adam Design Záhrady

    1. Kedy sa trávnikový koberec zakladá?

    Trávnikový koberec sa v podstate dá zakladať najlepšie od jari do jesene. Neodporúčam zakladanie trávnikového koberca, keď sú veľké horúčavy cez leto, lebo dlhšie trvá rast spojov trávnikového koberca.

    2. Svojim zákazníkom skôr odporúčate pokládku trávnikového koberca alebo siatie trávy? Aký je rozdiel?

    Jednoznačne odporúčam pokládku trávnikového koberca. Je síce drahší ako výsev, ale efektivita je lepšia. Napríklad, po dvoch týždňoch je trávnikový koberec už úplne pochôdzny. Môžeme po ňom chodiť a používať ho. Čo sa týka vysievania trávnika, dôležité je, aby pri období klíčenia trávnik nepreschol, preto sa musí dôkladne zalievať, určite 1x denne, ale všetko závisí od klimatických podmienok.

    3. Ako často treba hnojiť trávnikový koberec?

    Po dvoch týždnoch sa koná prvé kosenie a prvé hnojenie. Potom odporúčame hnojiť každé tri mesiace. Na jeseň sa dáva hnojivo, ktoré slúži ako príprava pre prezimovanie trávnika. Na jar sa dáva zasa iné hnojivo, pre podporu rastu trávnika.

    Niekoľko rád na záver:

    Pravidelnú verikutáciu tiež odporúčam, a to najlepšie raz na jar a raz v jeseň. Dôležité je aj jarné valcovanie trávnika. Voda, ktorá sa dostane do pôdy, tým že zamrzne, korienky sa môžu oddeliť od substrátu vody. Ešte jedna veľmi dôležitá vec, ktorú odporúčam, je inštalácia sietí proti krtkom, ktoré spoľahlivo ochránia váš trávnik.

    Pán Adam Šimonovič, spoločnosť Adam Design Záhrady

    4. Ako sa zakladá trávnik?

    4.1. Príprava pôdy

    V prvom rade je potrebné pripraviť plochu, potrebná je kvalitná príprava pôdy. Tráva potrebuje najmenej 10 cm preosiateho kvalitného humusu. Ak je pôda zhutnená, musí sa dôkladne prekopať (preorať) do hĺbky 15 cm.

    Ďalším krokom je vyrovnávanie terénu, zabezpečenie sklonu terénu a podobne. Pre dobrý rast sa tiež odporúča nasypať 1 až 2 cm piesku zmiešaného s hnojivom.

    4.2. Položenie trávnej mačiny

    Nasleduje kladenie trávnika, čo nie je nijako zvlášť náročný postup. Len sa uistite, že sú jednotlivé mačiny (rolky) uložené tesne vedľa seba, že sa dotýkajú, ale neprekrývajú sa. Trávnikový koberec musí byť položený v ten istý deň ako sa u výrobcu odreže (do 24 hodín). 

    4.3. Valcovanie a polievanie

    Čerstvo položený trávnik musí byť dobre vyvalcovaný, aby mal po celej ploche dobrý kontakt s humusovým podkladom. Keď je všetko hotové, potrebné je prvé zalievanie. 

    Odborný článok 3052
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    9.8
    0

    KVETENA - živé záhrady


    10
    1

    Stavberg Košice s.r.o


    10
    0

    Scylla, s.r.o.


    9.4
    0

    ZÁHRADNÍK ROMAN, s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené