Pre oblasť

    Niekoľko užitočných tipov ako si upraviť záhradu 

    Článok si prečítalo viac ako 893+ používateľov
    Teplé dni nám umožňujú viacej sa zdržiavať vonku, v objatí našej záhrady. Úprava dvora a záhrady pri rodinnom dome je považovaná za samozrejmosť, predsa však na vytvorenie zelenej oázy pokoja treba vynaložiť nemalé úsilie. Prinášame vám niekoľko užitočných tipov ako si upraviť záhradu pomerne rýchlo a jednoducho. 
    Odborný článok 893
    ako si upravit zahradu
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    1. Dôležitá je dôkladná príprava

    Skôr než sa pustíme do samotnej úpravy záhrady, treba sa dôkladne pripraviť, vypracovať  návrh. S plánovaním sa môžete popasovať sami, položiť všetky svoje predstavy na papier, alebo ho prenechať profesionálom. Odporúčame konzultovať záhradného architekta, ktorý určite bude mať dobré nápady. V súčasnosti existuje možnosť vypracovať 3D návrh úpravy záhrady, ktorý vám umožní vidieť vaše nápady takmer vo finále. Dôkladne vypracovaný návrh záhrady vám umožní vyhnúť sa neželaným situáciám, zlým dispozičným riešeniam. Skontaktovať môžete aj nás, overení a osvedčení odborníci, s ktorými spolupracujeme, vám pomôžu nielen s vypracovaním návrhu, ale aj s jeho kompletnou realizáciou. 

    2. Úprava terénu 

    Keď už máme vypracovaný návrh našej záhrady, je čas pustiť sa do realizácie! Dôležitým krokom je úprava terénu, príprava pozemku na následnú výsadbu rastlín či ďalšie úpravy. Ak ide o väčší pozemok, zemné práce vykonávané ručne môžu trvať aj niekoľko týždňov. Na uvedené práce odporúčame využiť modernú techniku, napr. pásový mini bager, ktorý terén upraví podľa konkrétnych potrieb. Zarovná zeminu okolo domu alebo ju presunie na iné miesto, vykope jamu na budúce jazierko alebo bazén... 

    3. Záhrada na svahovitom teréne

    Ak máte dom vystavaný na svahovitom teréne, a taký je aj pozemok okolo neho, dôležitá je aj bezpečnosť, dôkladné spevnenie svahu, aby sa zabránili zosuvy pôdy. Existujú rôzne spôsoby, ktoré môžeme použiť na spevnenie – oporné a podporné múry, rôzne svahové tvárnice alebo moderné gabiony. Svahové prvky sa môžu využiť na výsadbu rôznofarebných kvetov, vždyzelených krov, rôznych druhov tráv.

    Svahy sú ideálnym miestom pre záhradnú skalku.

    4. Oplotenie

    Ak máte radi pohodové leňošenie, určite nepotrebujete zvedavé pohľady susedov. Svoje súkromie si môžete chrániť výsadbou živých plotov, ktoré sú zároveň aj výborným dekoračným prvkom. Na výsadbu môžete použiť ihličnaté alebo kvitnúce druhy, ktoré dokonale zapadnú do vášho konceptu záhrady. V poslednej dobe je veľmi obľúbené kreatívne strihanie a modelovanie živých plotov, šikovné ruky dokážu vykúzliť opravdivé umelecké diela. Využitie živých plotov je naozaj rôznorodé, určite by ste ich mali zakomponovať aj do vašej záhrady.

    5. Predzáhradka 

    Je dôležitým miestom pri rodinnom dome, je časťou našej zelenej oázy, ktorá upúta pozornosť okoloidúcich. Vo väčšine prípadov ide o malý priestor pred domom, preto úprava pozemku nie je veľmi náročná. Zvyčajne predzáhradku tvorí upravený trávnik a dominantným prvkom je aj chodník, pre ktorý je dôležitá aj bezpečnosť, predovšetkým v zime, preto si na jeho realizáciu treba voliť protišmykové materiály.

    Predzáhradka by mala ladiť s celkovým dizajnom domu a samotnej záhrady, mala by byť jednoduchá a elegantná.

    V nej môžu byť použité väčšie okrasné kamene, nižšie dekoratívne stromy, rôzne druhy ozdobnej zelene, ktoré predzáhradku  oživia a k celkovej úprave záhrady pridajú ten správny dojem.

    6. Umiestnenie sôch v záhrade

    Ak je v záhrade dostatok miesta, môžete zvážiť aj umiestnenie umeleckých diel. Sochy rôznych veľkostí a tvarov, vyrobené z rôznych materiálov, ľahko zapadnú do vhodného štýlu, len treba byť dôsledný. Jedinečnými sochami môžu byť aj živé ploty, kríky, menšie stromy, ktoré možno tvarovať. Tento spôsob spracovania rastlinného materiálu si bude vyžadovať určitú zručnosť a prípravu, ak sa neobrátite na profesionála.

    7. Vodné plochy

    Okrem sôch v rôznych podobách príjemným spestrením záhrady môže byť aj malé jazierko alebo fontána. Šum vody pomáha relaxovať alebo meditovať. Ak je terén svahovitý, do záhradnej skalky môžete zakomponovať potôčik, vodopád alebo kaskády. Vodné plochy si môžete objednať u remeselníkov, ktorí sa zaoberajú ich výrobou, alebo si ich môžete vyrobiť sami. To isté platí pre fontány. Bez ohľadu na to, kto  vodnú plochu vytvorí, treba počítať aj s jej údržbou, ktorá si môže vyžiadať nemalé nasadenie a čas, ale aj finančné prostriedky, ak je potrebný uzatvorený obeh vody s čerpadlom. Menej nákladný spôsob môže byť jazierko s rybičkami a vodnými rastlinami alebo fontána, ktorú môžeme umiestniť dokonca aj na terasu. Nad jazierkom môže byť napr. drevený mostík, ktorým zaručene nič nepokazíte. 

    V záhrade môžete plánovať aj bazén, v ktorom nájdete osvieženie v horúcich letných dňoch. 

    Dôležité je aj polievanie rastlín a zavlažovanie zelených plôch. 

    8. Ovocie a zelenina dopestované vo vlastnej záhrade

    Mnohí z nás si nevedia predstaviť záhradu bez ovocných stromov a zeleniny. Nie vždy je jednoduché zakomponovať do okrasnej záhrady ovocný sad a zeleninovú záhradku. Najlepšie by bolo tieto dve rozdielne časti záhrady pomyselne oddeliť. Jeden zo spôsobov ako to urobiť je pomocou ovocných stromov alebo  kríkov, ktoré šikovne zakryjú záhradku s mrkvou, šalátom, paradajkami, zemiakmi či kapustou. Na jednej strane budete mať prostredie ako stvorené na oddych a relaxáciu a na strane druhej chutné ovocie a zeleninu. Ak túžite iba po ovocných stromoch, vysadiť ich môžete na konci pozemku. Jednoducho nahradia živý plot a stanú sa tak funkčným oplotením, ktoré nebude zasahovať do dizajnu okrasnej záhrady.

    9. Záhradná terasa

    Mnohí na túto praktickú časť domácností myslia už pri stavbe domu, a prístup na terasu majú priamo z kuchyne alebo obývačky. Ak takú terasu nemáte, môžete si realizovať záhradnú terasu. Ideálne by bolo umiestniť ju v blízkosti domu, aby mohla poslúžiť aj ako letná jedáleň alebo miesto pre večerné grilovanie. Na vytvorenie terasy môžu poslúžiť napr. staré drevené povrchovo ošetrené palety, natreté farbou a spojené do požadovanej veľkosti. Z paliet si môžete vyrobiť aj záhradný nábytok, okrem toho aj rôznofarebné mäkké vankúše poslúžia na vytvorenie miesta pre váš oddych! 

    10. Aký štýl si na úpravu záhrady zvoliť

    Pokiaľ ide o terénne úpravy, existuje veľa štýlov, z ktorých si môžete vybrať. Prvky môžete kombinovať vlastným spôsobom alebo vytvoriť štýl s vplyvmi z rôznych geografických oblastí a podnebí. Štýl záhrady najviac ovplyvnia druhy rastlín, ktoré si vyberiete, ale dôležité sú aj rozličné doplnkové detaily, ktoré sa dajú zakúpiť v špecializovaných predajniach. Využitím týchto detailov môže vzniknúť záhrada so stredomorskými prvkami, záhrada s nádychom francúzskeho šiku, tropická záhrada...

    Záhradkárčenie by malo byť zábavným, relaxačným a inšpirujúcim zážitkom. Výberom správnych detailov a prvkov pre záhradu, ako aj rastlín, ktoré sa majú vysadiť, sa záhrada premení na skutočný malý vonkajší raj s neuveriteľnou atmosférou, ktorá povzbudzuje k spoločenským stretnutiam alebo jednoducho robí záhradu miestom na relaxáciu a meditáciu.

    Odborný článok 893
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    10
    0

    ARZA - Architektúra záhrad, spol. s r.o.


    9.9
    0

    LDZ Consulting s.r.o.


    9.9
    0

    Grass spol s.r.o.


    10
    3

    Dušan Torák St - Častkovce


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené