Pre oblasť

    Umelá tráva - výhody a nevýhody

    Článok si prečítalo viac ako 657+ používateľov
    Prvý dojem je vždy dôležitý a preto je vstupný priestor jedným z najdôležitejších v našom domove. Práve z toho dôvodu treba osobitnú pozornosť venovať úprave dvora a záhrady predovšetkým v teplejšom období roka. Prvou asociáciou na upravený dvor je čerstvo pokosený trávnik, ktorého zeleň uvoľňuje myseľ. Všade tam, kde sa prírodnému trávniku nedarí, môžete využiť umelú trávu. V tomto článku sa dozviete viac o výhodách a nevýhodách umelej trávy a zistíte, či je umelý trávnik lepším riešením ako prírodný trávnik.
    Odborný článok 657
    umela trava
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    Umelá tráva bola prvýkrát použitá v druhej polovici 20. storočia na športové účely. V Houstone bol totiž v 60. rokoch postavený bejzbalový štadión. Keďže slnečné lúče prekážali hráčom na ihrisku, úplne priehľadné panely boli natreté bielou farbou, aby sa znížilo oslnenie. Malo to však negatívny vplyv na trávu – chýbalo jej slnko. Vznikla umelá tráva a hneď bolo jasné, že má potenciál širšieho spektra využitia.

    Odvtedy umelý trávnik „prešiel dlhú cestu“ a vo svojich súčasných podobách, s neustálym pokrokom a vývojom výrobnej technológie, vyzerá ako udržiavaný a čerstvo pokosený prírodný trávnik, do ktorého sa investovalo veľa času, pozornosti a lásky. Rozdiel je na prvý pohľad ťažko viditeľný. Umelá tráva má však okrem výhod aj určité nevýhody.

    Umelá tráva - výhody

    Rušný každodenný život nám necháva málo voľného času na to, aby sme si ho užili s blízkymi alebo oddychovali. Preto veľké množstvo ľudí zdôrazňuje, že najdôležitejšou výhodou umelej trávy je, že nevyžaduje údržbu – kosenie, polievanie, hnojenie, siatie a ošetrovanie herbicídmi. S umelou trávou budete mať vždy upravený a „čerstvo pokosený“ trávnik. Ušetríte tak peniaze, ktoré by ste inak minuli na nákup náradia a materiálu na údržbu prírodného trávnika. A čo je ešte dôležitejšie, zachováva sa najvzácnejší a ohrozený prírodný zdroj – voda. Celé roky sa celosvetovo vynakladá úsilie na zníženie spotreby pitnej vody.

    Umelý trávnik nepotrebuje zálievku, preto má jeho využitie ekologický charakter.

    Zlepšila sa aj samotná textúra umelej trávy. Okrem toho, moderné výrobné postupy a pokrok vo výrobnej technológii viedli k tomu, že umelú trávu len ťažko možno vizuálne odlíšiť od prírodnej trávy.

    Umelá tráva sa okrem toho, že je veľmi praktická, vyznačuje aj rýchlou pokládkou
    Umelá tráva sa okrem toho, že je veľmi praktická, vyznačuje aj rýchlou pokládkou

    Umelá tráva má široké využitie v športe, preto aj pôvodne vznikla a dôvod je jednoduchý – nieto hrbole, diery, blato a alergie, ktoré vznikajú pri aktivitách na prírodných trávnatých plochách. Je mäkká a chráni pred zraneniami, čo je dôležité najmä na miestach, kde sa hrajú deti.

    Umelá tráva je vhodná pre širokú škálu priestorov. Majitelia hotelov a reštaurácií ju napríklad používajú ako podlahovinu pre svoje záhrady, detské ihriská a podobne, no čoraz častejšie sa využíva aj v súkromných priestoroch – dvoroch, terasách, balkónoch... Umelá tráva je ideálna pre všetkých, ktorí nemajú čas na údržbu prírodného trávnika, a chcú mať krásne upravený dvor. Umelú trávu môžete nainštalovať všade tam, kde prírodná tráva rásť nemôže. Ak napríklad bývate vo viacposchodovej budove a chcete, aby sa vaša malá terasa alebo balkón stali akousi zelenou oázou, môžete ako podlahovinu použiť umelú trávu.

    Umelú trávu môžete nainštalovať všade tam, kde prírodná tráva rásť nemôže 
    Umelú trávu môžete nainštalovať všade tam, kde prírodná tráva rásť nemôže 

    Umelá tráva sa okrem toho, že je veľmi praktická, vyznačuje aj rýchlou pokládkou. Keďže sú rolky umelej trávy zvyčajne dostatočne ťažké, nie je potrebné žiadne ďalšie upevnenie k zemi. Umelá tráva sa dá rezať do vhodného tvaru a keď ju už nepotrebujete, dá sa ľahko odstrániť.

    V súčasnosti na trhu nájdete veľký výber umelej trávy a je len na vás, aby ste si vybrali takú, ktorá bude vyhovovať vašim požiadavkám, potrebám a financiám.

    Umelá tráva - nevýhody

    Je dôležité zdôrazniť, že hoci umelý trávnik vyzerá pekne a vďaka nemu dvor pôsobí upravene, nevytvára priaznivú mikroklímu ani neprodukuje kyslík ako prírodné rastliny. Prírodná tráva zohráva dôležitú úlohu pri zachytávaní prachu, častíc dymu a znečisťujúcich látok, absorbuje oxid uhličitý. Dá sa povedať, že ide o prírodný „chladiaci“ prostriedok.

    Umelá tráva sa zohrieva rýchlejšie a viac ako prírodná tráva, preto by sa v letných mesiacoch mali inštalovať postrekovače, aby sa po nej ľahšie šliapalo.

    Umelá tráva síce nepotrebuje pravidelné kosenie, hnojenie, prevzdušňovanie... Potrebuje  však údržbu, čistenie a dezinfekciu. Umelý trávnik sa totiž nemôže sám biologicky čistiť ako prírodný trávnik, takže v ňom zostávajú nečistoty a mikroorganizmy. Ak sa domáci miláčikovia zdržiavajú na povrchoch pokrytých umelou trávou, mali by sa čistiť ešte častejšie.

    Údržba umelej trávy - čistenie a dezinfekcia - je nevyhnutná
    Údržba umelej trávy - čistenie a dezinfekcia - je nevyhnutná

    Pred nákupom umelej trávy je dôležité venovať pozornosť jej kvalite. Ak nie je vyrobená podľa najvyšších štandardov, rohy sa začnú krútiť a opotrebovávať. Nakupujte preto umelú trávu v rolkách alebo doskách od overených dodávateľov, ktorí dávajú záruku na jej kvalitu. Dôležitá je aj inštalácia – povrch, na ktorý sa inštaluje umelá tráva, by mal byť primerane pripravený, čo si môže vyžadovať aj použitie určitých stavebných strojov, ak je terén nerovný.

    Ak hľadáte výrobcu alebo dodávateľa umelej trávy, alebo niekoho, kto vám nainštaluje umelú trávu na požadované plochy, pomoc môžete vyhľadať na stránke daibau.sk. Stačí vyplniť dopyt na našej stránke a čoskoro môžete očakávať ponuku, ktorá bude vyhovovať vašim požiadavkám a predstavám.  

    Odborný článok 657
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 683 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    9.2
    0

    Zasas, s.r.o.


    8.8
    0

    Lukáš Horvát


    9.5
    0

    Green Promotion, s.r.o.


    10
    3

    Mikorako záhrady s.r.o.


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené