Pre oblasť

    Prečo je vavrínovec lekársky skvelou voľbou pre živý plot?

    Článok si prečítalo viac ako 1516+ používateľov
    Možno uvažujete o tom, čo by ste mohli posadiť okolo domu a čo by bolo jasnou hranicou medzi súkromným a verejným priestorom? Múr by bol určite nepochybnou hranicou, ale svojím spôsobom vytvára nepríjemný dojem. Takáto zjavná fyzická hranica vysiela správu o neželateľnosti a odmietavom postoji. Okrem toho nie je stena vždy dostupným riešením na označenie súkromného majetku. Vavrínovec je však určite ideálnym riešením.
    Odborný článok 1516
    vavrinovec lekarsky
    Máme 672 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    1. Prečo je vavrínovec lekársky vhodný na živý plot?

    Vavrínovec lekársky (Prunus laurocerasus) je hustý vždyzelený ker pochádzajúci z hraníc východnej Európy a západnej Ázie. Má kožovité a lesklé listy, horná časť listu je tmavozelená a spodná bledozelená. V druhej polovici jari je táto rastlina zdobená malými bielymi kvetmi, ktoré tvoria súkvetia. Vavrín čerešňový dosahuje výšku 2 m až 6 m a je ideálny na živé ploty, pretože rastie veľmi rýchlo (30 cm až 60 cm za rok) na slnku aj v tieni; veľmi dobre znáša rez, je odolný voči chorobám a znečisteniu mestského ovzdušia. Okrem toho cena je celkom prijateľná a nepochybne získate krásny, prírodný a atraktívny živý plot.

    Vavrínová čerešňa
    Vavrínová čerešňa je ideálna na vytváranie živých plotov

    2. Výsadba vavrínovca

    Vavrínovec je okrasná a praktická rastlina, ktorá dobre rastie na kyprej, vlhkej a kyslej pôde. Pôda by mala byť dobre odvodnená, aby sa voda nezhromažďovala okolo koreňov; vápenec jej nevyhovuje. Vavrín čerešňový môžeme vysadiť na slnečné, polotienisté alebo tienisté miesta. Najlepšie obdobie na výsadbu je jar a jeseň. Výhonky by mali byť vysadené vo vzdialenosti 30 cm až 40 cm a v hĺbke metra; keď vyrastú, bude to fantastický živý plot ideálnej hustoty. Tento vavrín dobre toleruje nízke teploty, nie však suchý mráz. Odoláva silnému vetru a mestskému smogu. Každých päť rokov treba stred kríka preriediť, aby vypučali nové výhonky.

    3. Orezávanie živého plotu

    Veľkým plusom pre vavrínovec lekársky ako živý plot je ľahká údržba. Orezáva sa na výšku a na šírku, aby boli kríky čo najviac bujné s množstvom výhonkov na každej vetve, ale nikdy nie v lete, keď je teplo a sucho. Posledný rez je možné vykonať koncom septembra.

    Prunus laurocerasus
    Plody vavrínovca

    4. Ceny sadeníc vavrínovca lekárskeho

    Koľko stojí vavrínová čerešňa? Cena vavrínových čerešní závisí predovšetkým od veku, t. j. od výšky sadeníc. Väčšie a staršie sadenice sú silnejšie a majú väčšiu šancu na prežitie a prijatie – inými slovami, na vytvorenie živého plotu, ktorý by ste chceli ako ochranu pred nežiaducimi pohľadmi.

    Sadenice vysoké 40 cm sú približne 10 EUR, 80 - 100 cm sú orientačne 16 EUR, 100 – 120 cm sú cca 25 EUR.

    Odborný článok 1516
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Záhradníctvo?

    Máme 672 realizátorov v oblasti Záhradníctvo:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 672 realizátorov v oblasti Záhradníctvo
    10
    0

    GREEN LINE


    9.5
    0

    Krasgarden


    9.6
    0

    CE BUILDING s.r.o.


    10
    0

    Záhradné centrum FLOREA Design


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené