Pre oblasť

    Maľovanie fasády - obnova fasádneho náteru

    Článok si prečítalo viac ako 1172+ používateľov
    Maľovanie fasády sa zvyčajne robí, keď je dom novostavba alebo keď potrebuje kompletnú rekonštrukciu. Stav fasády však nie je len vecou vzhľadu. Náter chráni fasádu (omietku) pred pôsobením vonkajších vplyvov, umožní správne fungovanie zateplenia a zvýši komfort bývania. Pravidelnou údržbou a obnovou fasády sa zachová trhová aj estetická hodnota domova.
    Odborný článok 1172
    malovanie fasady
    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda:

    1. Maľovanie fasády – v akých intervaloch treba náter obnovovať?

    Po desiatich rokoch začne vodeodolnosť fasádnej farby pomaly slabnúť a približne po pätnástich rokoch sa odporúča náter obnoviť. Samozrejme, celé tie roky je fasáda nepretržite vystavená pôsobeniu vonkajších vplyvov, časom sa znečistí, farba bledne a vymýva sa. Ak sa fasádny náter neobnoví v optimálnej lehote, omietka pod ním začne chátrať, preto sa odporúča vykonať opravy fasády domov čím skôr a vyhnúť sa tak vyššim nákladom v budúcnosti.

    2. Fasádna farba – ktorú si vybrať?

    Na trhu je dnes široká škála rôznych druhov fasádnych farieb. K dispozícii sú produkty na prvé natretie fasády, produkty na obnovu a údržbu fasádnych náterov, produkty na hladké alebo drsné povrchy atď. Je potrebné zvoliť si správne výrobky podľa fasádneho podkladu (druh, kvalita, vek). Pozorne treba posúdiť aj stav fasádneho podkladu. Fasádne farby môžu byť paropriepustné (vysoká a stredná paropriepustnosť) alebo vodoodpudivé (vysoká a stredná vodoodpudivosť).

    2.1. Akrylová fasádna farba

    Tento typ fasádnej farby je vodoodpudivý (parotesný). Najlepšie výsledky sa dosiahnu, keď je povrch fasády hladký, jemne vyrovnaný. Ak ide o betónovú fasádu, tá musí byť stará aspoň jeden mesiac (aby sa voda úplne odparila). Existuje aj akrylová farba na fasády vystužená  syntetickými vláknami. Má rovnaké vlastnosti ako bežná akrylová farba, ale sa dá použiť aj na jemne drsné až hrubo štruktúrované povrchy.

    Akrylové fasádne farby sú najlacnejšie.

    2.2. Silikátová fasádna farba  

    So silikátovými farbami je možné dosiahnuť starožitný vzhľad, preto sa používajú pri obnove fasád historických, pamiatkovo chránených budov. Silikátová fasádna farba je paropriepustná a možno ju použiť aj na staré alebo nové jemné omietky z vápna a vápnocementu. Verzia zo syntetických vlákien je vhodná najmä na natieranie hrubých dekoratívnych omietok.

    2.3. Silikónová fasádna farba

    Silikónová fasádna farba je vysoko vodoodpudivá a zároveň paropriepustná. Používa sa na hladké, jemne omietnuté fasádne povrchy. Silikónová fasádna farba vystužená mikrovláknami zabraňuje hromadeniu nečistôt na povrchu fasády. Nechýba ani bezfarebný náter so silikónom, ktorý zvyšuje vodoodpudivosť fasádnej farby a omietky. Je vhodný aj na ochranu kameňa a kamenných obkladov.

    Fasáda natretá silikónovou farbou je odolná voči škodlivým účinkom UV žiarenia a spalín.

    2.4. Vápenná fasádna farba

    Vápenná fasádna farba patrí medzi najparopriepustnejšie a preto sa používa na menej náročné, jemné omietky. Je vhodná najmä na historické a pamiatkovo chránené budovy.

    2.5. Samočistiaca fasádna farba

    Samočistiaca mikrovystužená fasádna farba funguje na princípoch nanotechnológie a je vysoko paropriepustná. Je to najdrahšia a najsofistikovanejšia zo všetkých fasádnych farieb. Obsahuje silikónové látky, ktoré vytvárajú na fasáde textúrovú vrstvu, ktorá je úplne vodeodolná.

    Na povrchy natreté týmito farbami sa nelepí prach, sadze a iné nečistoty, neustále ich zmýva dážď alebo sneh. Výhodou je, že nedochádza k praskaniu farby na miestach, kde je nanesená v hrubšej vrstve (napr. ryhy), vďaka tenkým syntetickým vláknam, ktoré pôsobia ako výstuž.

    Odporúča sa obnovovať fasádny náter každých 10 až 15 rokov
    Odporúča sa obnovovať fasádny náter každých 10 až 15 rokov

    3. Maľovanie fasády – ako sa to robí?

    3.1. Príprava podkladu

    Prvým krokom pred obnovou náteru na fasáde je správna príprava starého podkladu. Je potrebné dôkladne posúdiť typ podkladu a stav, v akom sa nachádza. Rôzne drobné poškodenia na omietke treba najskôr opraviť.

    3.2. Prístup

    Maľovanie jednopodlažných alebo dvojpodlažných domov sa zvyčajne vykonáva pomocou pohyblivého lešenia a hliníkových rebríkov, pretože takéto prevedenie je najrýchlejšie a najjednoduchšie. Pri väčších a vyšších budovách treba namontovať lešenie, resp. zabezpečiť prenájom zdvíhacej plošiny.

    3.3. Ochrana

    Okná, parapety, dvere a odkvapy je potrebné pred nanášaním farby riadne chrániť. Ochrannou fóliou a páskami chránime aj okolie stavby. Zaschnuté škvrny, najmä fasádne farby na silikátovej báze, nie je možné neskôr odstrániť.

    3.4. Poveternostné podmienky

    Obnovenie fasádnej farby sa vykonáva len za vhodných poveternostných podmienok.

    Teplota vzduchu by mala byť vyššia ako 5 °C a nižšia ako 35 °C (v prípade silikátových a vápenných farieb je toto rozmedzie ešte menšie) a relatívna vlhkosť vzduchu by mala byť nižšia ako 80 %. Za prudkého slnečného žiarenia fasádnu farbu sa neodporúča aplikovať, ak sa tieto práce predsa vykonávajú aj v slnečnom počasí, fasádu je potrebné zatieniť. Fasádnu farbu netreba nanášať v daždi, hmle, pri silnom vetre.

    3.5. Počet vrstiev

    Bez ohľadu na to, či sa fasáda natiera prvýkrát alebo ide o renovačný náter, fasádnu farbu je potrebné naniesť minimálne v dvoch vrstvách. Prvá vrstva je impregnácia emulziou, po ktorej nasledujú 2 vrstvy farby.

    3.6. Náčinie

    Fasádna farba sa na povrch môže aplikovať striekaním alebo kožušinovým, resp. textilným maliarskym valčekom; na ťažšie dostupné miesta treba použiť štetec.  

    Ak máte záujem o maľovanie fasády, stačí vyplniť dopyt na našej webovej stránke a čoskoro vás majstri budú kontaktovať s vhodnou ponukou.

    Odborný článok 1172
    Autor: Daibau casopis

    Ako ste využili tieto informácie?


    Nápady na usporiadanie domu

    Časopis s čerstvými nápadmi a radami našich autorov na usporiadanie Vášho obytného priestoru.

    Hľadáte dobrých realizátorov v oblasti Fasáda?

    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda:

    BEZPLATNÁ SLUŽBA
    HĽADÁME V LOKALITE
    BEZ PROVÍZIÍ
    Máme 1989 realizátorov v oblasti Fasáda
    9.2
    0

    Miroslav Ondrejka


    9.6
    0

    Sany Stav, s.r.o.


    8.6
    0

    Lukas Varga


    8.6
    0

    Darina Heráková


    Podmienky používania I Politika súkromia I Informácie o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všetky práva vyhradené